Автор Тема: Половно или ново кинеско од 20 000 до 27 000 еур  (Прочитано 1630 пати)

Отсутен goranoh

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 96
Дојде време за промена :)

Ќе менувам passat B8 турбо бензин 2018, со половно, евентуално ново возило што мора да се земе на лизинг. Тоа значи за половни сум врзан со поголемиве плацеви како autowelt, dasweltauto и слично, ново од кинезиве засега закажав тест возење за на

https://www.carclub.mk/2025/04/04/test-dongfeng-mage-1-5-turbo-dct7-dostapna-kombinacija-na-stil-mok-i-prakticnost/

половни опции
Peugeot 3008 2022 +, Audi A5 sportback 2018-9 , Audi A4 2018-2022, arteon , евентуално Skoda kodiaq.

arteonot  ми е познат, но најчесто имаат многу поминати или ми се над буџет.  Skoda возена, ама ми е онака, не знам дали воопшто ќе се пронајдам во останативе :)

Секое искуство со возилава е добредојдено, 3008 би била прелазна, за година две, додека да соберам за туарег или нешто посериозно.

Присутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2553
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
Одг: Половно или ново кинеско од 20 000 до 27 000 еур
« Одговори #1 на: 08 Мај 2025, 21:01:54 pm »
Се подразбира за мене, ново возило секогаш има посебна тежина. Донгфенг Mage ми е најпривлечна опција иако се нови скоро 2 години со моделот од 2023 година дали е ризик да се купи хм, не само поради цената, туку и поради сето она што го нуди. Да се разбереме  25.000 евра не се малку, ама ново си е ново. А еве и зошто Mage ми изгледа најразумен избор во моментов:

Ново возило со фабричка гаранција – без главоболки и скриени дефекти.

Комплетна опрема и модерен дизајн – нешто што ретко се добива за овие пари.

1.5 турбо бензинец со DCT – солиден баланс меѓу перформанси и потрошувачка.

Цена – навистина тешко е да се најде конкуренција во овој сегмент.

Не велам дека Mage е најдобра опција за сите. Но ако гледаме од перспектива на некој што сака ново возило, со гаранција, добра опрема и без ризик од дополнителни трошоци за половен – за мене, ова во моментов е најлогичен избор.

Среќно мене ми се допаѓа пробај да избоксуваш некој попуст.

Отсутен goranoh

• Јуниор
  • **
« Одговори #2 на: 08 Мај 2025, 21:49:56 pm »
  И јас исто размислувам..

Иницијално викав кинез не, но шкода нова 45 илјадарки.. и нема баш логика.

Ќе го возам следен петок кинесково, па ќе видам.

Присутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2553
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #3 на: 08 Мај 2025, 22:12:36 pm »
Тој што ќе даде 45 илјади евра за Škoda  или има некаква дијагноза, или пак му фали нешто сериозно. Нема друго објаснување. Приказни од типот „тоа е исто што и Audi“😅, „брендот се преценува“ и слично  не држат вода Шкода не треба да мрдне од 20тина илјади евра и тоа е тоа крај на приказната . За тие пари веќе си влегуваш во лига на вистински премиум возила а не чехословак.

Од друга страна, Dongfeng веќе зема замав. За таа цена добиваш кола што е:

и однадвор и одвнатре — тип топ,
со целосна опрема,
технологија што ја немаат ни некои посакапи други модели,
и цена што реално ја вреди секоја пара по илјадити пат за тоа што се го нуди кинезот.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14468
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #4 на: 08 Мај 2025, 22:22:42 pm »
Целосно се сложувам со муабетот околу Шкода.
За другото немам оформено мислење сеуште.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4326
« Одговори #5 на: 08 Мај 2025, 22:40:40 pm »
Ако планираш за некоја година да мењаш кола, подалеку од купување кинез сега.

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1938
« Одговори #6 на: 08 Мај 2025, 22:56:20 pm »
Имаш две форумски возила на продажба аудито на даме а5 ка та и бмв то на марјанот двете се огласени тука па можеш да ги погледнеш ако ти исполнуваат критериуми

Отсутен goranoh

• Јуниор
  • **
« Одговори #7 на: 08 Мај 2025, 23:15:05 pm »
Ако планираш за некоја година да мењаш кола, подалеку од купување кинез сега.
Ako kupam nova kola, jasno mi e deka 5 godini nema menuvanje :)

Отсутен goranoh

• Јуниор
  • **
« Одговори #8 на: 08 Мај 2025, 23:16:21 pm »
Имаш две форумски возила на продажба аудито на даме а5 ка та и бмв то на марјанот двете се огласени тука па можеш да ги погледнеш ако ти исполнуваат критериуми
Ima nekoj iskustvo so lizing i kupuvanje od fizicko lice?  Bmw samo xdrive bi gledal, audito super e..

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5780
« Одговори #9 на: 09 Мај 2025, 00:25:54 am »
Мн ме интересира кај ќе го возиш 4х4 бенвето за потребата од х-драјв. 97% освен асвалт со мазни гуми ништо друго немаат видео. 3% ги гребат по планини.
За на скијање до Копаоник секоја кола со нормални зимски гуми ќе те извади и нема да ти троши 2 литри плус на сто на секое и сите остали дефеци пропратни со погонот.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2510
« Одговори #10 на: 09 Мај 2025, 08:56:52 am »
@goranoh Стварно е дилема ова твоето, со сите дискусии водени тука од типот „ново си е ново“ и „премиум (проверена) класа си е премиум“, па не е на чисто човек. Ако планираш за година две да одиш по Туарег, не знам дали вреди да се замараш сега за преодно возило во тој буџет.

Покрај возилата на членовите што се продаваат тука, би го додал и Камик-от на @andrej_111, кое од една страна е практично ново возило.

Пежо 3008 гледаш бензинец или 1,5 хди, мене вака на изглед субјективно ми е најпривлечно.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен goranoh

• Јуниор
  • **
« Одговори #11 на: 09 Мај 2025, 09:54:40 am »
Мн ме интересира кај ќе го возиш 4х4 бенвето за потребата од х-драјв. 97% освен асвалт со мазни гуми ништо друго немаат видео. 3% ги гребат по планини.
За на скијање до Копаоник секоја кола со нормални зимски гуми ќе те извади и нема да ти троши 2 литри плус на сто на секое и сите остали дефеци пропратни со погонот.

Ziveam Ohrid i vo zimski uslovi Straza na vozam najmalu 7 8 pati godisno, ako odam od bitola i tamu imam prevoj ne iscisten od sneg, a so malo dete vo kola.. ednostavno ne mi se rizikuva.

Отсутен goranoh

• Јуниор
  • **
« Одговори #12 на: 09 Мај 2025, 09:59:00 am »
@goranoh Стварно е дилема ова твоето, со сите дискусии водени тука од типот „ново си е ново“ и „премиум (проверена) класа си е премиум“, па не е на чисто човек. Ако планираш за година две да одиш по Туарег, не знам дали вреди да се замараш сега за преодно возило во тој буџет.

Покрај возилата на членовите што се продаваат тука, би го додал и Камик-от на @andrej_111, кое од една страна е практично ново возило.

Пежо 3008 гледаш бензинец или 1,5 хди, мене вака на изглед субјективно ми е најпривлечно.
Preferiram 2.0 hdi  ama se pre retki, na redizajn modelot od 2022 mislam i deka gi nema. Prvo sakam da vlezam, da ja vidam dali mi e ok kabinata vnatre, pa ke biram motor. Do sega ne sum ni vlezen, neam vozeno.

Vaka nadvoresno mi e mnogu licno, moderno da recam, jasni mi se rizicite za kinesko, a od druga strana site gi falat :)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14309
« Одговори #13 на: 09 Мај 2025, 10:42:47 am »

Ziveam Ohrid i vo zimski uslovi Straza na vozam najmalu 7 8 pati godisno, ako odam od bitola i tamu imam prevoj ne iscisten od sneg, a so malo dete vo kola.. ednostavno ne mi se rizikuva.

Значи тешко нас ние што возиме преден или заден погон во Битола :)

Нека не ви ги полнат главите со глупости.

Гледај колата да ти прави мерак. Дали е Шкода, Ауди, БМВ, Донгфенг, Дингдонг,... сеедно. Џип, освен ако немаш навистина реална потреба, јас не гледам причина што ќе ти е.

Јас се размислувам за промена и до некаде сум приморан да гледам за џип, бидејќи плановите ми се такви, ќе ми треба теренец, а далеку е подобра комоцијата што ќе ја имаш во седан во споредба со било кој СУВ во одредена класа.

На крај на денот секогаш имаш опција за увоз на возило и ќе можеш сам да си донесеш возило со ниска километража и со сите сервисни нишани.

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1361
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #14 на: 09 Мај 2025, 11:01:54 am »
Тој што ќе даде 45 илјади евра за Škoda  или има некаква дијагноза, или пак му фали нешто сериозно. Нема друго објаснување. Приказни од типот „тоа е исто што и Audi“😅, „брендот се преценува“ и слично  не држат вода Шкода не треба да мрдне од 20тина илјади евра и тоа е тоа крај на приказната . За тие пари веќе си влегуваш во лига на вистински премиум возила а не чехословак.

Од друга страна, Dongfeng веќе зема замав. За таа цена добиваш кола што е:

и однадвор и одвнатре — тип топ,
со целосна опрема,
технологија што ја немаат ни некои посакапи други модели,
и цена што реално ја вреди секоја пара по илјадити пат за тоа што се го нуди кинезот.

Јас дадов 43 иљадарки во 2020 година за Кодиак, кога уште цените беа релативно нормални.  Дијагноза ? Што ми фали ? До кога со тој глупав стереотип. Дека се е отидено у Хондурас - отидено е со цениве, ама никаква потреба нема од потценување на бренд. Сакаш да се повозиме до Љубљана и назад, ја со дијагноза ти со мудрост ? До Куманово ќе смениш мислење.
Кодиаци се релативно ретки за продажба, бидејќи не се продаваат. Да се начека половен е тешко.

За Кинезите во потполно се сложувам со твојата мудрост.