Автор Тема: Исклучување на автоматска рачна кочница на Рено (поконкретно Сеник 2011)  (Прочитано 728 пати)

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5797

Отсутен Dragan193

• Почетник
  • *
  • Пораки: 9
Јас имав Сеник 2 со автоматска рачна (активација на секое гасење на колата и секако можност да ја активираш рачно кога и да ти одговара), значи постара кола од твојата (Сеник 3) и за 6 години немав никаков проблем, колата скоро 300к км имаше.

Ги објасни причините поради кои сакаш да ја деактивираш таа опција, ама од искуство ти кажувам, не ти се логични. Мене сега ми фали таа опција и ако бирам од две исти коли, би ја одбрал таа што ја нуди оваа опција. Нема ниакков зијан, само корист има.

Посебно моментот кога ја отпушташ рачната само со давање на гас во место, ептен господски и практично.

Така да, не се секирај, вози и уживај.

Фала ти за корисниот одговор. Има паметни ко тебе шо сфаќаат дека сум лаик, и оригиналниот пост ми беше пред да прочитам разни мислења, мајсторот на кој му верувам ми рече дека е огромен трошок и така да пробам да ја заштедам. А ко ми спомна близу илјада евра трошок, за кола шо сепак е половна и ме кошташе 5000 евра да ја добијам, епа извинете ама ќе пробам да го превенирам евентуалниот дефект.

Вака ко што кажавте сите нема корист да си играм играчки, ама ќе се дојдеше до тоа и без параолимпијци да се прават надмени. Разбирам дека е чувствително време, ама нема да ни ја опраите реалноста со тоа што глумите дека сте бескомпромисни.
А бескомпромисен човек бар у оваа држава НЕМА, да сме реални.

Тие шо се осеќате ко висока класа на форумов, уживајте нема да ги глеате више моите простачки буквички, толку ме запрепастивте со зрелоста шо веројатно покорисно ќе си го трошам времето од ова.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29806
    • CARclub.mk
Друже, најдругарски совет на свет - смени го мајсторот. Јас не би се вратил кај мајстор што ќе ме советува во било кој контекст да деактвирам било каква кочница. На времето имавме еден форумџија тука кој сакаше да ги деактивира воздушните перничиња, пошто многу биле скапи да се сменат ако пукнат. Мислам...

Дополнително, на старата кола, на секое застанување кревав рачна. Навика ми беше. Еднаш, пред доообри 15-тина години, заборавив да кренам рачна на површина што мислев дека е рамна и случаааајно имав оставено во лер. И погоди што се деси? Колата ми се прошета 2-3 метра. Среќа, среќа немаше никој повредено, ниту пак некаква штета.

Вози си ја колата, не се замарај за автоматската рачна. Ако се расипе, ќе му ја мислиш. Скоро сум убеден дека нема да се расипе. И да, како што спомна некој - многу повеќе шанса има да се запече од некористење, отколку од секојдневно користење. Да не праиме муабет дека со некористење на рачната, ставаш товар на други, потенцијално многу поскапи за менување делови. Што мислиш што е поскапо за поправање, рачна кочница или менувач?

Отсутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2390
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
Почитуван Драган не си играј играчки со сопирачки безбедносен систем на кола.За да возилото ти е исправно мора технички да е исправно во сообраќај со самото исклучивае Или пак не исправност возилото не ти е технички исправно и не е за сообраќај.Ако ти е скапо одржување на автомобил не вози постојат други алтернативни средства се додека не ти биде технички исправно возилото. Зеро повеќе детали околу  случката со лерот и твоето искуство со рачната.Благодарам Драган веднаш посети го Рено Македонија ул.Шкупи ке се реши проблемот -Поздрав

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10243
Аууу, што се ќе прочита човек :'(

Јас и на неизгасена кола кревам рачна :)
На семафори ја кревам рачната ако се придвижува колата бидејќи ме мрзи ногата да ја држам на кочница.

А еден колега сакаше да вика полиција дека му ја украле колата, пред брука да падне ја здогледа на едно 20 метра подалеку ;D

Присутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6558
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Јас се чудам како му иди во лер да се остави колата.  ;D

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1905
Аууу, што се ќе прочита човек :'(

Јас и на неизгасена кола кревам рачна :)
<b>На семафори ја кревам рачната ако се придвижува колата бидејќи ме мрзи ногата да ја држам на кочница.</b>

А еден колега сакаше да вика полиција дека му ја украле колата, пред брука да падне ја здогледа на едно 20 метра подалеку ;D

Кревам на семафор зошто нејкам да го ослепувам тој позади зошто мене ужасно ми смета кога стои пред тебе со стисната кочница

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2854
  • Слобода или смрт
Јас секогаш кревам рачна пред да убацам во брзина. Полошо за колата е да го оптеретуваш целиот склоп околу мењачот отколку да си кренеш рачна.

Отсутен Dragan193

• Почетник
  • *
  • Пораки: 9
Јас секогаш кревам рачна пред да убацам во брзина. Полошо за колата е да го оптеретуваш целиот склоп околу мењачот отколку да си кренеш рачна.

Дури и на рамно? Образложи те молам, веќе реков дека не се разбирам.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5706
Јас превентивно и со рачната кочам покрај другата, шо си е сигурно сигурно е. Некогаш чисто онака на сред возење ја тестирам да не случајно попуштила во меѓувреме. Нормално, лето, зима особено на прав паркинг до над послњден забњц јандржам затегната.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен fuzzjaw

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 462
  • Alfa Romeo Giulietta 1.4TB
Рамно, угорница или удолница, сакам колата да си ја најдам кај шо сум ја оставил. Гасам кола, кревам рачна, ставам во брзина. Во тој случај целата тежина/товар при поместување е на рачната, а ако случаајно рачната откажит, тогаш преземат мењачот (кој патем, гарантирано е поскап од рачната ко ќе дојт за промена).

Намерно сакатење/исклучување на кочионен систем од сите работи на колата, ми е лудост. Не прајме муабет за Start/Stop систем па искодирај го да е исклучен по дифолт.

Отсутен The Seventh Son

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 235
druze pali vozi oti se zamaras koga ne se razbiras

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14398
  • Пудингот на шоферството
Јас само да прашам,како ќе ја наруши безбедноста на било кој ако ја исклучи автоматски да се уклучува рачната?
Не знам дали сте или со сила се прајте ретардирани...
Ако ја исклучи да не се активора авѕоматски туку да си ја активира тој ко ќе сака не гледам никаков проблем.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен TylerMkD

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 300
Браво ја решивте државата со тоа што му одржавте лекција како да не ја гаси автоматската рачна. Сеа вечер легнете си мирни, го направивте своето денес да ја подобрите ситуацијата.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7355
Oвој па, овој па у секоја тема...