Автор Тема: Исклучување на автоматска рачна кочница на Рено (поконкретно Сеник 2011)  (Прочитано 727 пати)

Отсутен Dragan193

• Почетник
  • *
  • Пораки: 9
Здраво на сите,
Дали некој знае дали и како може да се исклучи автоматската опција на автоматската рачна на Рено Сеник 3та генерација, или други модели на Рено, или воопшто на некоја кола од друг бренд со автоматска рачна. Дали ви има успеано?

Логиката ми е следнава. Сакам да си ја заштедам рачната кочница и да си ја активирам кога ми треба, а не на секое гасење на кола да работи. Скопје е рамно па и за кој кур ми треба толку.
Зашто ми кажа мајсторот дека ако ми откаже, само едната шепа е 20000 денари. Ако треба и двете, и плус други делови и работна рака ехеее отидоа 1000 евра ко ништо. А сакам да си ја возам колава долго и да превенирам шо можам.

Ја имам некои гуглачки вештини, немаше да ве замарам тука ако најдев лесно решение. На британскиот рено форум има само прикаски за како од автоматска некој конвертирал во класична рачна кочница. Чим и за тие саксоните им е скапо целосно нова автоматска рачна, шо останува па за нас...

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6558
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Смени го мајсторот, многу драми прави.  ;D

150€ e една шепа да речиме, други делови не требаат освен плочки евентуално. Немаш сајла, конектор на шепа само ако не грешам.
Ако дојди до дефект се на се 200€ ќе те кошта промената, ете менувај глицерин на 2-3 години ако сакаш некоја сигурност.

https://www.google.com/search?client=opera&q=TRW+BHQ286E&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8

Инаку, јас не знам како се исклучува автоматската кочница.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 529
  • The best or nothing.
Спрема брз гугл срч, може да се исклучи, но сите викаат нема проблем, робустен бил цел систем.
Отвори тема на хр/срб, рено форумите, ќе добиеш информации од сервисери.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6871
  • Бенве сие бенве
Во време каде што поради импровизации и да си поминам поевтино,  настрадаа 60 луѓе, се борат за живот над 100, повредени се и нагрдени други 200, на форум за автомобили праиме моабет како да исклучиме еден од основните системи за безбедност. Шо фазла да кажам…

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Dragan193

• Почетник
  • *
Во време каде што поради импровизации и да си поминам поевтино,  настрадаа 60 луѓе, се борат за живот над 100, повредени се и нагрдени други 200, на форум за автомобили праиме моабет како да исклучиме еден од основните системи за безбедност. Шо фазла да кажам…

Мразам да се расправам онлајн, уште на почеток на интернетов имаше еден јак график - ако го праиш тоа е како да си победил на специјална олимпијада, и да победиш пак си ретардиран!

Дали ти, ако имаш сега, а порано сигурно си имал кола со стандардна рачна, ја креваш во секоја ебена прилика?!
Доколку да, терај си така и не туку соли памет, зашо и од такви солачи на памет и „генерали после војната“ сме на ова дереџе.

Не се разбирам во коли и соочен со трошок од наводни стотици стотици евра, ако можам би го одложил.

Поздравќе.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3892

Многу буржујско понашање е од тебе ова Марјане!

Сакаш ли да му се расипе на човекот рачната кочница и да треба пари да дава. Секако е рамно Скопје како што е напишано, џабе е рачната.
Плус секогаш може да стави цигла зад тркалото и да ја осигура, каде и да е.

Мразам да се расправам онлајн, уште на почеток на интернетов имаше еден јак график - ако го праиш тоа е како да си победил на специјална олимпијада, и да победиш пак си ретардиран!

Дали ти, ако имаш сега, а порано сигурно си имал кола со стандардна рачна, ја креваш во секоја ебена прилика?!
Доколку да, терај си така и не туку соли памет, зашо и од такви солачи на памет и „генерали после војната“ сме на ова дереџе.

Не се разбирам во коли и соочен со трошок од наводни стотици стотици евра, ако можам би го одложил.

Поздравќе.

Арно му кажа.

Плус разгледај ако можеш преку дијагностка да кочи само со предни, за задните дискови да останат здрави. Па кога ќе се потрошат предните сменете да кочи само со задни и дупло ќе ти траат кочниците.

Секако ако се вози по знаци или само во град нема никаква потреба да кочат сите 4 тркала.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве

Поздравќе.
Штом немаш пари да си смениш кочници не е за тебе колата. Позната мисла од параолимпиец ко мене.

Отсутен Dragan193

• Почетник
  • *
Смени го мајсторот, многу драми прави.  ;D

150€ e една шепа да речиме, други делови не требаат освен плочки евентуално. Немаш сајла, конектор на шепа само ако не грешам.
Ако дојди до дефект се на се 200€ ќе те кошта промената, ете менувај глицерин на 2-3 години ако сакаш некоја сигурност.

https://www.google.com/search?client=opera&q=TRW+BHQ286E&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8

Инаку, јас не знам како се исклучува автоматската кочница.

Фала на одговорот, овој трошок се трпи. На британскиот рено форум сега ми кажаа дека не можело наводно, т.е. ако можело тоа само со добра Рено дијагностика и малце подлабоко навлегување во компјутерот. Е сеа таков јунак кај да најдам... Изглеа ќе си терам па ако откаже нешто откаже, ќе давам јурци.
Сепак фала на културниот одговор, не као други што солат памет.

Отсутен Dragan193

• Почетник
  • *

Поздравќе.
Штом немаш пари да си смениш кочници не е за тебе колата. Позната мисла од параолимпиец ко мене.

На сигурен пат си до победа во специјалнава олимпијада. Легитимно си ги кажав причините.
Ако сум ретарда да се расправам со тебе на интернет, сигурно не сум бил ретарда толку години ги возев најблиските со стандардна рачна, и да, не кревав рачна во секоја ебена прилика и на рамно, затоа е оставањето у брзина.
А тоа што сакаш да се праиш елитист со коментаров не била за мене колата, многу си сладок.
Или па може и досадно ти е па пецкаш.
Уште едно поздравќе, имаш пари очигледно, а пара на пара(олимпиец) иде.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
Не знам како можеш да живееш со тоа дека еден ден ќе треба да направиш сервис околу кочниците, голем притисок е, ќе преминеш на мојава страна, а конкуренцијата е од ден на ден поголема

Отсутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 885
  • Am386 DX/DXL-40
Според мене, поголема е шансата да ти се расипе рачната ако ја користиш 2-3 пати годишно, отколку ако ја користиш секој ден. Ова од причина што поголема е шансата да запечат деловите од некористење.

Ти се допаѓало тоа или не, Марјан е во право. Со некои работи и преправки, нема играчки, особено ако не си навлезен во областа. Не барај проблем таму каде што нема - ако се расипе, тогаш ќе му ја мислиш.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6558
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Mногу го напнавте човекот за безвеза, а реалноста е мануелна рачна фаќа одвај кај 50% од колите кај нас, ене некни кој рече на технички дека му е слаба ама го пуштија.
Драган сака да си ја активира рачната како мануелната, а не џам да отвориш да се активира.
Рачната не се активира на максимум на секое, се задржува некоја секунда за така мануелно, а и во упатството пишува како да ја изгасниш колата без да се активира рачната, да не постирам слика за Меган да не е различно.

Еве случај каде старава ќе изгинеше оти ја отворе вратата и му се активира рачната, а не знае дека треба рачно да ја спушти за да продолжи.  ;D
https://www.instagram.com/reel/DGlNlaXNydI/

Отсутен IdeuX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 763
Многу јака тема. Секоја чест...

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6198
Ја еве патикиве планирам да си ги поносам, па сеа со селотејп ги умотувам, да не ги арчам.

ОП, шо ти е бе брат? Рачната кочница ќе ја штедиш? Кочница. Сакаш да штедиш. Кочница. Штедиш.

А бе се вртите ли околу вас шо се дешава? А бе кај живеете? Државата по шавови ти пука, од "штедење" и "ортак на ќарот само" се уназадивме едно 2-3 генерации.

Сакаш кола да возиш, а потрошен материјал подложен на редовно и бескомпромисно сервисирање ќе го штедиш и скапо ЌЕ ТИ биде АКО НЕКАД треба да го сервисираш?

Кочница.

А бе еј.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2448
Јас имав Сеник 2 со автоматска рачна (активација на секое гасење на колата и секако можност да ја активираш рачно кога и да ти одговара), значи постара кола од твојата (Сеник 3) и за 6 години немав никаков проблем, колата скоро 300к км имаше.

Ги објасни причините поради кои сакаш да ја деактивираш таа опција, ама од искуство ти кажувам, не ти се логични. Мене сега ми фали таа опција и ако бирам од две исти коли, би ја одбрал таа што ја нуди оваа опција. Нема ниакков зијан, само корист има.

Посебно моментот кога ја отпушташ рачната само со давање на гас во место, ептен господски и практично.

Така да, не се секирај, вози и уживај.
Претпоставката е мајката на сите заебувања