Автор Тема: Cupra Leon VZ eHybrid DSG 245ks 2021  (Прочитано 1355 пати)

Отсутен SirPsyhoSexy

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 782
Cupra Leon VZ eHybrid DSG 245ks 2021
« на: 14 Март 2025, 14:57:57 pm »
После година и некој месец во моја сопственост време е да го претставам  :)

Се работи за Cupra Leon VZ eHybrid DSG 245ks 2021, како на класнот Голферот ама од Шпанија

Цела авантура почна со тоа што сакав plugin, изборот беше Formentor или 8мица ГТЕ. Имав возено Форментор плагин и ми се допадна цел механички дел али не ми се допадна седењето и колку ветер се осеќа на автопат. Кај ГТЕ то ми се допадна све само што неможев да најдам spec ко што сакав. Случајно дознав дека воопшто постои Купра Леон со ист сетап како ГТЕ то и ме купи на прва. На хартија ми се допадна премногу и на невидено беше купен од VW Financial Services DE со 40 000 км 2 години стар.

Премногу ми легна и ги надмина очекувањата. Меѓуоскино е 10цм подолг од стариот Леон, мултилинк задна оска во комбинација со 15 степен DCC на автопат се осеќа како кола од поголема класа, многу стабилен и тивок при поголеми брзини.
Има повеќе карактери во зависност од мод, може да е удобен и тивок, може да биде тврд и директен  :)

Рејнџ на струја варира од надворешна температура, рекорд ми е 87 километри минатата пролет, зимово со пуштено греење поминував околу 40.

Еве и некоја слика  :)

« Последно менување: 14 Март 2025, 15:07:02 pm SirPsyhoSexy »

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1229
Одг: Cupra Leon VZ eHybrid DSG 245ks 2021
« Одговори #1 на: 14 Март 2025, 15:02:05 pm »
Со здравје да се вози, многу убави километри, оваа генерација на Купра Леон ми е ептен убава.

Само не се гледаат сликите. :(

Отсутен SirPsyhoSexy

• Јуниор
  • **
« Одговори #2 на: 14 Март 2025, 15:08:44 pm »
Со здравје да се вози, многу убави километри, оваа генерација на Купра Леон ми е ептен убава.

Само не се гледаат сликите. :(

Фала, еве ги оправив, долго време не сум бил активен, малце сум закржлавен :D

Отсутен Djokica

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 927
« Одговори #3 на: 14 Март 2025, 15:47:08 pm »
Честито, убаво количе. Дали нервира тоа шо нема физички команди за парно/клима или се навикнува човек? 😁

Отсутен SirPsyhoSexy

• Јуниор
  • **
« Одговори #4 на: 14 Март 2025, 15:56:51 pm »
Честито, убаво количе. Дали нервира тоа шо нема физички команди за парно/клима или се навикнува човек? 😁

Првично ме нервираше ама се навикнав и не би се вратил на обичен. Auto има 3 нивоа, се гледа на предпоследната слика. На прво ниво сама ја постигнува темпеатурата најефикасно, на 3то ниво ја постигнува најбрзо што може. Кога нема совозач климата е еднозонска, кога ќе седне совозач станува 2 зонска, кога ќе седне некој позади станува 3 зонска. Слајдерот за температура не се ни користи, од екранот само подесувам температура и AUTO 1,2,3 со еден допир, а температурата се менува со само лизгање на екранот каде што ја пишува температурата.

Присутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 549
« Одговори #5 на: 14 Март 2025, 15:57:07 pm »
@SirPsyhoSexy топ избор, создравје да се вози, многу безгрижни километри... и да буди многу насмевки :)

П.С. Немам возено форментор, а имам фрлено мерак на VZ5, се надевам ќе биде паркиран наскоро кај мене... имам некое прашање за него што ги спомна...:
- што не ти се допадна од седењето, висината?
- ветер на автопат - премногу бучен е или осеќаш нестабилност (што не верувам)?
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 512
  • The best or nothing.
« Одговори #6 на: 14 Март 2025, 15:58:01 pm »
Ова како авион наспрема голфот.

Со здравје да се вози, многу убаво количе.

Отсутен SirPsyhoSexy

• Јуниор
  • **
« Одговори #7 на: 14 Март 2025, 16:13:02 pm »
@SirPsyhoSexy топ избор, создравје да се вози, многу безгрижни километри... и да буди многу насмевки :)

П.С. Немам возено форментор, а имам фрлено мерак на VZ5, се надевам ќе биде паркиран наскоро кај мене... имам некое прашање за него што ги спомна...:
- што не ти се допадна од седењето, висината?
- ветер на автопат - премногу бучен е или осеќаш нестабилност (што не верувам)?

Фала ти :)

Не ми се допадна што вештачки е направена перцепција дека возиш џип со тоа што од патос до кров дистанцата е иста на двете коли, а шините за седиштето се подигнати и седиш повисоко до кровот. Имаш перцепција дека си во помала кола затоа што кровот ти доаѓа блиску, а на патосници можеш нозете да ги ставиш како да седиш на клупа. Не е природно за кола, како во автобус да си.
Бочен ветер дефинитивно се осеќа многу повеќе, може е поради шините на кровот. Хаубата ја имаат многу кренато и се осеќа галама од ветар доста. Споредба T-Roc со Golf. На сликава можеш да ја видиш споредбата.

Ова како авион наспрема голфот.

Со здравје да се вози, многу убаво количе.

Фала ти. Све е ствар на вкус, и голфот е сериозна кола :)

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4013
  • MadaFunker
« Одговори #8 на: 14 Март 2025, 16:29:27 pm »
Лепо, лепо.. Со здравје да се вози!
New blood of old school

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 730
« Одговори #9 на: 14 Март 2025, 17:38:02 pm »
Многу убаво возило.
Со здравје да се вози и многу безгрижни километри.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7350
« Одговори #10 на: 14 Март 2025, 21:29:27 pm »
Mислам дека пред 2-3 недели видов едно по огласи, имаше пишано на огласот дека колата моторно е иста како GTE, само не ми текнува дали беше баш ова. Со среќа да се вози, изгледа убаво.

Отсутен Aleksandar90

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 220
« Одговори #11 на: 15 Март 2025, 08:50:29 am »
Убава кола. Едно прашање, на некои тестови на јутуБ викаат дека ДЦЦ во најмек мод бил малку бучен, некое тивко лупање имало на дупки (повеќе од стандардно), мислам дека беше тест на Октавиа , и не препорачува да се доплати за истиот поради таа причина. Има ли вистина во ова или?

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3565
« Одговори #12 на: 15 Март 2025, 09:22:00 am »
Со здравје да се вози, убаво возилце!
Мене ми мати памет Cupra серијава за следно возило, поточно Terramar 2.0TSI :D

Отсутен SirPsyhoSexy

• Јуниор
  • **
« Одговори #13 на: 15 Март 2025, 09:46:28 am »
Убава кола. Едно прашање, на некои тестови на јутуБ викаат дека ДЦЦ во најмек мод бил малку бучен, некое тивко лупање имало на дупки (повеќе од стандардно), мислам дека беше тест на Октавиа , и не препорачува да се доплати за истиот поради таа причина. Има ли вистина во ова или?

Искрено немам приметено а и ги имам изгледано сите тестови за Golf R и GTI, сите викаат дека е must have и немам чуено некој да каже за лупање, можеби е нешто специфично за тоа возило конкретно.

Од моја страна истото би го кажал зашто премногу ја менува цела кола од најмеко до најтврдо, добиваш повеќе коли во една. Во комфорт низ Скопски улици не би ми требала помека кола, дури би кажал дека е поудобна од обичен Голф дизел без DCC зашто нема осцилации, rebound от е многу добро наштелуван, тешко е да се опише, треба да се осети. Возев на Cupra day Леон 1.5 ТСИ 150 кс со фиксна оска и без ДЦЦ. Ме измори, при нерамнина проджува да плива, на влез на обиколница цела задница се усукува, голем дел е мултилинкот, ама и DCC то допринесува.

Со здравје да се вози, убаво возилце!
Мене ми мати памет Cupra серијава за следно возило, поточно Terramar 2.0TSI :D

И мене ми фаѓа око ептен, дефинитивно дел од гаража во иднина  :)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11754
  • Архитект
« Одговори #14 на: 18 Март 2025, 13:41:16 pm »