Автор Тема: Fiat Grande Punto 1,3 mjet 90 ks  (Прочитано 2584 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44092
  • Il Moderatore
Одг: Fiat Grande Punto 1,3 mjet 90 ks
« Одговори #15 на: 10 Април 2025, 01:02:33 am »
Ја не најдов како преку мени, @osmica8 ми најде и апдејт на фирмвер на англиски за да можам да се разберам со таа мушката госпожа што збори и на која мора да и кажеш "Settings" со тврдо британско "т" за да те разбере ;D
https://youtu.be/YDFJnvea-Ko

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Паланчански

• Почетник
  • *
  • Пораки: 20
« Одговори #16 на: 10 Април 2025, 17:52:37 pm »

Гуглав да видам како се активира темпомат (не се смејте) ама кај мене нема опција "set", туку има стрелки горе доле, односно +-. Кога ќе се постигне посакуваната брзина, што треба да направам? Да ја задржам рачката на +?

Читав во некоја книга за Пунто Ево дека треба да се притисне копчето кое се наоѓа на чело на темпоматот за да ја задржи моменталната брзина.

Дали тоа важи за секое Пунто Гранде, не знам, некако конфузни им се упатствата.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2538
« Одговори #17 на: 19 Мај 2025, 10:14:40 am »
За викендот сменето масло во менувач во Велиновски, да не ми биде шубе поради менувачот, сетирана километражата (трепкаше), ми кажаа од сервисот ако е чепкана нема да можат да ја сетираат, така да и тоа мирни. Една дизна е на граница со вредности, препорака да продолжам од време на време адитив, сега за сега не прави проблеми:
-  масло за менувач 1100 ден/л - ставени 2 литра
-   600 ден работна рака
-   500 ден дијагностика/прокси, сетирање на км и проверка

Штракаме со колата веќе 3500 км до сега, тераме по протокол. Научив и темпомат како се активира  :). Интересна работа, добро е да одмориш нога малку ама ми досадува или јас не сум навикнат. Можеби би било покорисно на подолги патувања на отворено.

Тоа со блу & ме ќе почека, пробав активација ама неуспешно, ќе видиме натаму.

Првпат со целосезонски гуми, вака се ок ама се значително побучни од сезонски гуми, ќе видиме сега во лето како ќе се однесуваат.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Паланчански

• Почетник
  • *
« Одговори #18 на: 19 Мај 2025, 11:36:33 am »
За викендот сменето масло во менувач во Велиновски...
Тој сервис има ли работно време? Минатата сабота намерно фатив преку Куманово за Штип, во 8:30 беше затворено.
Сакав да извршам дијагностика, посебно ме иритираат задните позициони светла. Еднаш работат, друг пат не работат.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1451
« Одговори #19 на: 19 Мај 2025, 12:11:51 pm »
За викендот сменето масло во менувач во Велиновски...
Тој сервис има ли работно време? Минатата сабота намерно фатив преку Куманово за Штип, во 8:30 беше затворено.
Сакав да извршам дијагностика, посебно ме иритираат задните позициони светла. Еднаш работат, друг пат не работат.

Google Maps дава работно време од 09:00-18:00 пон-пет и 09:00-14:00 сабота. :)

Отсутен Паланчански

• Почетник
  • *
« Одговори #20 на: 19 Мај 2025, 13:24:22 pm »
Google Maps дава работно време од 09:00-18:00 пон-пет и 09:00-14:00 сабота. :)
Мене Google Maps ми покажа дека во сабота се отвора во 8:00. Сега не умеам да се снајдам, само покажува дека е отворено и дека затвора во 18:00.

Отсутен Filip MK

• Редовен
« Одговори #21 на: 19 Мај 2025, 17:46:54 pm »
Сервисот работи секоја втора сабота, за да завршиш работа прв во сабота, со колата треба да бидеш таму во 7:45, повели контакт тел 076/211-888 Ненад, за да си прецизираш термин, да не случајно е зафатен.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6751
« Одговори #22 на: 20 Мај 2025, 01:34:13 am »
За викендот сменето масло во менувач во Велиновски, да не ми биде шубе поради менувачот, сетирана километражата (трепкаше), ми кажаа од сервисот ако е чепкана нема да можат да ја сетираат, така да и тоа мирни. Една дизна е на граница со вредности, препорака да продолжам од време на време адитив, сега за сега не прави проблеми:
-  масло за менувач 1100 ден/л - ставени 2 литра

M32 менувачот собира точно 2.5 литри од долната штопна.
Насекаде по интернет сите препорачуваат 2.7 до 3 литри да биде нивото за да имаат идеално подмачкување лагерите и да се намали ризикот од нивно прегревање.

Јас сипав 2.7 литри, 2.5 точно од долната штопна и уште 200 мл од горната. Тутела Матрикс 75-85.

2 литри е малку за м32 менувачот, проверете уште еднаш.

И не го вози во 5та и 6та од ниски вртежи, по угорници не го терај во 6та иако ти делува дека има сила, ги топи лагерите на 5та и 6та како од шала.

Отсутен Filip MK

• Редовен
« Одговори #23 на: 20 Мај 2025, 09:30:42 am »
@FiLo Ме замисли сега, ќе го контактирам Илија во Скопје дали би се нафатиле да ми досипат масло, не ми се тепа пат до Куманово за ова само или ако имаш предлог за некој што е запознаен со оваа проблематика и ќе може да среди со досипување.

ЕДИТ: Сервис Илија не препорачува досипување на масло над предвидената количина, беше изричито против.
« Последно менување: 20 Мај 2025, 14:55:26 pm Filip MK »

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #24 на: 20 Мај 2025, 18:14:28 pm »
Моето патешествие со мојот менувач беше вака:

Најпрво се запознав со тоа дека е проблематичен менувач и дека треба да се менува редовно масло.
Април 2023 заменив масло, сипав 2.3 литри масло 77лубрикант 75-85 кое го даде по спецификација на нивната страна (а 2.4 е по книга).

Во декември 2023 после изминати само 16 000 км од промената на маслото, буквално преку ноќ почна да ми бучи менувачот (отвори на јутуб M32 gearbox whining noise).

Мислев ајде да ставам масло по книга, отидов во Фас Вас, им напоменав Тутела Матрикс да стават и да досипат барем уште 300 мл.
Они ми ставија Тутела Текникс и само 2 литри ми ставија.
За неколку дена почна јако да бучи во 5та, особено во 6та брзина и веќе не ми се возеше.

Ставив друг половен менувач, си ставив Тутела Матрикс 75w-85 како што препорачува книгата, сипав 2.7 литри и еве 1 година и 4 месеци го возам, 22 000 км од тогаш поминати, засега да не урочам нема мака.
На превоите иако има сила и во 6та, најчесто го возам 5та, не ретко и 4та, го држам над 3000 вртежи.
Испод 2500 вртежи никако не му давам полн гас во 6та и 5та

Башка прогуглај за М32, сите негови маани и што све се препорачува, количина на масло и како да се вози (она што веќе ти го спомнав со забрзувањето во 5та и 6та, особено по угорници) и сам донеси си заклучок, бидејки сите по форуми препорачуваат барем 300 мл плус од количината по книга, а ти имаш помалку масло од она што е и по книга препорачано.

Мене искрено и темата на Симо со митото негово бидејки кај него ја фрлаше рачката во прва и петта наназад ми помогна да не ми увалат во Дерби Фиат таков менувач, првично ми ставија менувач што не бучеше, но во прва и петта брзина го фрлаше шалтерот наназад, иако пробаа да ме убедат дека демек сајла била некоја, велам овој менувач ако бучи и ако го фрла назад шалтерот не е исправен, ако немате исправен, вратете го мојот менувач назад.

А сервис Илија вака ми велеше, остај ја колата, ќе го расклопиме и мора точно да утврдиме од каде доаѓа звукот па ќе ти кажеме се прави, не се прави, колку ќе чини.
Само му посочив, 3 осовини, 6 вкупно лагери, колку кошта целиот сет лагери сосе работна рака ?
Виде дека имам некое познавање, само што му го посочив ова, 800 евра побара.

Отсутен Filip MK

• Редовен
« Одговори #25 на: 21 Мај 2025, 08:35:58 am »
Знаев и јас за овој менувач дека знае да покаже мана, гледам ти си повеќе информиран од мене. Откако ми пиша гуглав и јас, пред менување спомнав кај Велиновски, ми кажа не се досипува повече масло, исто и кај Илија ми кажаа така. Искрено да имав можност сам да досипам ќе досипев за да ми биде мирна главата.

На нагорнини и превои немам навика да возам кола во повисока брзина и ниски обртаи, така да тука секако ќе внимавам на тоа.

Кога наслушнувам додека возам дали ми се слуша некое зуење (отежителна околност целосезонски гуми кои бучат), гасам музика, вентилација....и ја слушаш сопругата „еве го почна да слуша звуци од колата, се е*авме мајката“  :)

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1451
« Одговори #26 на: 21 Мај 2025, 08:39:08 am »
Знаев и јас за овој менувач дека знае да покаже мана, гледам ти си повеќе информиран од мене. Откако ми пиша гуглав и јас, пред менување спомнав кај Велиновски, ми кажа не се досипува повече масло, исто и кај Илија ми кажаа така. Искрено да имав можност сам да досипам ќе досипев за да ми биде мирна главата.

На нагорнини и превои немам навика да возам кола во повисока брзина и ниски обртаи, така да тука секако ќе внимавам на тоа.

Кога наслушнувам додека возам дали ми се слуша некое зуење (отежителна околност целосезонски гуми кои бучат), гасам музика, вентилација....и ја слушаш сопругата „еве го почна да слуша звуци од колата, се е*авме мајката“  :)

Добро е не сум бил сам во таква ситуација со понежниот пол. 😂

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #27 на: 21 Мај 2025, 22:38:46 pm »

Има и одозгора штопна за досипување:

А иначе ако тргнеме со советите од мајсторите, и мајсторот кај што го правев климатроникот, кога му спомнав дека имам мака со менувачот, прво не се нафати да го прави рече дека нема соодветен алат за тоа, што е океј од негова страна.
Ама кога му спомнав дека сум му сменил масло ми рече: -Еееее од тоа ти е, си му сменил масло, новото масло е ретко, а старото масло е густо, затоа си го расипал, не си требало да менуваш масло.

Би го послушал ли советот ако ти го дале дека не треба воопшто да се менува маслото ?

« Последно менување: 21 Мај 2025, 23:31:37 pm FiLo »

Отсутен Filip MK

• Редовен
« Одговори #28 на: 22 Мај 2025, 10:26:22 am »
Ваков совет од мајстор „да не менуваш масло во менувач затоа што ќе се расипе“ е нешто ново за мене  :)

Отсутен Filip MK

• Редовен
« Одговори #29 на: 28 Мај 2025, 18:05:14 pm »
Колата дојде со компресор наместо со резервна гума. Можеби е добро решение кога ти треба за пумпање на гума или слично ама некако посигурно ми е да си има резервна гума. Барав резервна гума со комплет сет во стиропор внатре во гума (дигалка, клуч) ама по огласи слабо некако, освен една понуда за 100 евра, што мислам дека е многу. Совет каде да се бара и дали од Опел Корса Д ако најдам сет би се фатил на Гранде Пунто, фала