Автор Тема: 1.6 во Astra, Cruze  (Прочитано 13706 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20663
1.6 во Astra, Cruze
« Одговори #30 на: 19 Декември 2011, 10:20:44 am »
Zaradi nekoja pricina, Cruze-ot e tapa i ne pokazuva znaci na zivot.  I sega da zaklucime, 1.6 motorot kaj Opel cini li ne? ;D

Кај нова Астра не, кај старата, треба да видиме :)

Ај некој нека искористи попустов од Олимпија :D

Ne sum bas siguren deka vo Kruz 1.6 se vgraduva Z16 XER motor od Astra ( kako kaj mene sto bese).
Sum vozel 1.6 Kruz i se ponasa poloso od 1.4 Astra...uzas..katastrofa...
Dali e do menjacot, dali e do tezinata ili ima drug motor..ne znam, ne me zanimalo.

Не е... Друг мотор користи, со иста зафатнина - LXV (GM Family 1 engine), што е веројатно дериват од некој од моторите на Daewoo, што се користеа во Lacetti, Nubira и слично.

Ме интересира твое мислење, во врска со тјунирање на тој мотор... Дали еве да речеме, да ги напраиш модификациите што ги има Џиџи кај неговата Астра, би направиле премногу осетлива разлика, или не баш?

Башка, ај ако може Класниот да го среди муабетов (ако му се отвори време и можност), пошто ја искинавме темава за попусти :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11741
  • Архитект
Одг: 1.6 во Astra, Cruze
« Одговори #31 на: 19 Декември 2011, 11:09:00 am »
Ајде еден мој другар ми се пофали пред некој ден дека земал таква 1.6 класик 3. И ја возел 175 макс, и дека бил добар моторот за таа каросерија. Е сега кои се забрзувањата и дали е побрз од лансерот, не дискутиравме.

Кој го интересира цената, нека пиши.

btw Стратро јас колку што паметам, Ти vs. Филип сте 1:1 така? Еднаш тој те искина, еднаш ти го искина? Од каде муабетот дека твојата беше светлосни години побрза?

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #32 на: 19 Декември 2011, 11:09:39 am »
@velestrumf: K&N ot i izduvot mislam deka ne promenija nisto posebno...osven poubav zvuk.
Kaj mene imase nov oficijalen Opelov softver loadnat samo za Z16XER  motor...koj im pristigna na nasive dileri od Germanija.
Po forumi najdov deka so toj softver izmerile nekoi si 3 do 5 KS poveke...

Razlika imase..nekakva si..ali daleku od onaa sto se oseka posle remap na turbo dizel ili turbo benzinec.

Za da se oseti razlika pri promenata od softver, filter za vozduh i izduv, potreben e jak motor od sam start po moznost so turbo.
So 115-120 KS..tesko deka ke osetis kojznae sto.

@osmica: Filip pobedi zatoa sto jas utnav treta..ako meris nekakvi "vozacki sposobnosti" togas neka bide 1:1..
Ako meris koja kola bila pobrza..togas malo morgen. :)..kako sto pisav ..ne izgubil samo Lancerot na Filip od Astrata.

Da skratam: Astra 1.6 vs Lancer 1.5  = 1000 che na Astrata...sekogas. :)
« Последно менување: 19 Декември 2011, 11:28:08 am Stratro »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #33 на: 19 Декември 2011, 11:52:29 am »
шо има народов толку против опел... :)
Завист...

Zaradi nekoja pricina, Cruze-ot e tapa i ne pokazuva znaci na zivot.  I sega da zaklucime, 1.6 motorot kaj Opel cini li ne? ;D
Можеби зошто е нов модел па има некој вид на блокатор до одреден број километри. Ќе видиме за некоја година кога ќе се развозат крузовите.

Како се Лансерот и Астрата со тежина? Ако тежината им е иста, моторите се горе-доле исти во киловати би требало разликата во перформансии да им е занемарлива.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3901
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #34 на: 19 Декември 2011, 11:56:18 am »
шо има народов толку против опел... :)
Завист...

Zaradi nekoja pricina, Cruze-ot e tapa i ne pokazuva znaci na zivot.  I sega da zaklucime, 1.6 motorot kaj Opel cini li ne? ;D
Можеби зошто е нов модел па има некој вид на блокатор до одреден број километри. Ќе видиме за некоја година кога ќе се развозат крузовите.

Како се Лансерот и Астрата со тежина? Ако тежината им е иста, моторите се горе-доле исти во киловати би требало разликата во перформансии да им е занемарлива.
би требало, али не е така. крузот е многу потромав, поспор, и поише троши. не знам. а што е до моментот развозување, ако ништо друго, оние такси шо ги возат се развозени, а исти к**ац се...

некаде иам глеано дека крузот е у старт 100тина кила потежок, а друго.. везе неам. не сум доволно стручен.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29665
    • CARclub.mk
« Одговори #35 на: 19 Декември 2011, 11:59:56 am »
Не само што е потежок, него и односите на мењачот се така поставени.. Ориентирани се кон економичност, наместо перформанси.. И добиле кола што нит е брза, нит е економична.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #36 на: 19 Декември 2011, 12:01:05 pm »
Ни треба солидна информација од прва рака па да знаеме. Таксистите ги возат на плин што исто така не е за споредување.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #37 на: 19 Декември 2011, 12:04:54 pm »
Kruz 1.6 na plin so dvajca vo kola vo vtora edvaj iskacuvase ugornica koja  Astra 1.6 moze da ja kaci vo 3 ta na benzin.

Do tolku mnogu ima razlika....

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11741
  • Архитект
« Одговори #38 на: 19 Декември 2011, 12:18:07 pm »
Која е разликата во тежина, помеѓу Астра 5вр и Астра GTC ?

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #39 на: 19 Декември 2011, 12:19:27 pm »
Astra GTC e 1260 Kg...5 vratnata neka kazat Djidji ili Kazan.

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6841
  • French diamond
« Одговори #40 на: 19 Декември 2011, 12:20:56 pm »
еве ви од иста страна, податоци за 3те коли... и сите се скоро исти, со по 0,1с +/-. Лансерот е најтежок според податоците.
http://www.cars-data.com/en/mitsubishi-lancer-15-invite-109hp-30217/specs.html
http://www.cars-data.com/en/opel-astra-16-edition-115hp-27548/specs.html
http://www.cars-data.com/en/opel-astra-gtc-16-edition-115hp-26705/specs.html

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #41 на: 19 Декември 2011, 12:27:15 pm »
еве ви од иста страна, податоци за 3те коли... и сите се скоро исти, со по 0,1с +/-. Лансерот е најтежок според податоците.
Епа ако има и плус најкратки прва и втора брзина тогаш треба или да е побрз или да се сите исти со перформанси.
Ај да мериме.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #42 на: 19 Декември 2011, 13:10:16 pm »

Абе баш тоа може да биде (полу)проблематично... Мислам дека и кај двајцата беа тука негде тежините напишани во сообраќајна, арно ама, на Џиџи е осетно потешка. Така да, вредности пишани во сообраќајна, рака на срце, веќе ми се неверодостојни... Да имаме некако сами да ги мериме би било убер-топ-екстра-кул :)

@n1kola: еве рецимо, тука пишуе дека Лансерот е 1205 kg, кај мене у сообраќајна го пишуе 1305 kg, на autoevolution.com го пишуе 1250 kg... Ебаго :D
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3901
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #43 на: 19 Декември 2011, 13:45:15 pm »

Абе баш тоа може да биде (полу)проблематично... Мислам дека и кај двајцата беа тука негде тежините напишани во сообраќајна, арно ама, на Џиџи е осетно потешка. Така да, вредности пишани во сообраќајна, рака на срце, веќе ми се неверодостојни... Да имаме некако сами да ги мериме би било убер-топ-екстра-кул :)

@n1kola: еве рецимо, тука пишуе дека Лансерот е 1205 kg, кај мене у сообраќајна го пишуе 1305 kg, на autoevolution.com го пишуе 1250 kg... Ебаго :D
ебаго !

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #44 на: 19 Декември 2011, 14:19:19 pm »

;D ;D ;D ;D ;D