Автор Тема: 1.6 во Astra, Cruze  (Прочитано 13607 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20634
1.6 во Astra, Cruze
« Одговори #15 на: 18 Декември 2011, 14:39:48 pm »
Не е дека не чини, туку дека повеќе ветува од што исполнува. Истиот мотор го возев во Круз (да во Круз, не во Астра), и беше многу многу под очекувањата. Истиот мотор го возев кај новата Астра, арно ама, пошто таа е у старт драстично потешка, моторот е жив грев, во таа комбинација.

1.4 е исклучително слаб за таа кола, а 1.6 е недоволно агилен и живчан. Во ниеден момент не реков дека нема да врши работа за секојдневни потреби, особено во комбинација со плин. Повеќе не ти ни треба.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
1.6 во Astra, Cruze
« Одговори #16 на: 18 Декември 2011, 14:45:17 pm »
А дека класик 1.6 има подобри перформанси од Лансер 1.5... и тоа е точно. Модерни - немодерни...

Отсутен velestrumf

• Легенда
1.6 во Astra, Cruze
« Одговори #17 на: 18 Декември 2011, 14:57:25 pm »
Не ми се верува, ама ај...

Додуша Астрата ко Астра, можда, у зависност од тежината нејзина. Ако и’ се перформансите нешто налик на Крузот, онда категорично НЕ.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3896
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
1.6 во Astra, Cruze
« Одговори #18 на: 18 Декември 2011, 15:12:03 pm »
јас мислам дека крузот е потежок од астрата...

Отсутен velestrumf

• Легенда
1.6 во Astra, Cruze
« Одговори #19 на: 18 Декември 2011, 15:17:17 pm »
Според информации шо најдов од Олимпија моторс, Крузот 1.6 има 1285 кг, а тежината на Астрата е во домен од 1165 - 1471 кг. Е сеа, ако се работи за Астра што има тежина поблиска до долната граница на доменот онда ОК, арно ама, ако у близина на Крузот, не ми се верува дека ќе има подобри перформанси во реалност, од Лансерот.

www.olympiamotors.com.mk/opelNEW/avtomobili/asortiman-na-opel/avtomobili/astra-5-door/specificni-odliki/dimenzii.html

http://www.olympiamotors.com.mk/che/modeli/cruze/Cruze%20_Tehnicki%20podatoci.pdf

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8872
1.6 во Astra, Cruze
« Одговори #20 на: 18 Декември 2011, 15:23:53 pm »
на лансерот тој мотор е со исто така постара технологија

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
1.6 во Astra, Cruze
« Одговори #21 на: 18 Декември 2011, 15:35:03 pm »
малце ми е нелогичен моментот шо го имаат пишано. астрата од толку до толку (претпоставувам зависи од опременост и слично), а крузот фиксно. сигурно има некое варирање на тежината и кај крузот, што тука не е пишано.

друга работа, како што можам да видам ова се спецификациите на крузот со "новиот" мотор од 124кс, што е сосема друг мотор и е колку-толку "подобар" од претходниот од 115кс, што го има и кај астрата... значи не се работи за истиот мотор.

и да, крузот не може да се спореди со Lancer-от, тоа нема што да се дискутира.

Отсутен velestrumf

• Легенда
1.6 во Astra, Cruze
« Одговори #22 на: 18 Декември 2011, 16:05:37 pm »
на лансерот тој мотор е со исто така постара технологија

1.5 MIVEC е постара технологија од таа у тој 1.6 мотор?? Ахм... не ми се верува, ама ок...

малце ми е нелогичен моментот шо го имаат пишано. астрата од толку до толку (претпоставувам зависи од опременост и слично), а крузот фиксно. сигурно има некое варирање на тежината и кај крузот, што тука не е пишано.

друга работа, како што можам да видам ова се спецификациите на крузот со "новиот" мотор од 124кс, што е сосема друг мотор и е колку-толку "подобар" од претходниот од 115кс, што го има и кај астрата... значи не се работи за истиот мотор.

и да, крузот не може да се спореди со Lancer-от, тоа нема што да се дискутира.

Истиот мотор е и во Круз (или барем беше, не знам дали е уште), и е тиња. Освен на хартија нормално, каде што вика дека има да леташ и ич да не трошиш.

Колку што се сеќавам, истиот (т.е. во случајов претходниот 1.6 мотор) кај Крузот беше 122 КС, а кај Астрата 115... Кај поновите Крузови, 1.6 има 124 КС, и да, мислам дека е понов мотор, или барем поапдејтиран и пооптимизиран во однос на прошлиот, а кај новата Астра, 1.6 со 122 КС нема поента, премногу е тешка.

Што се однесува до тежините, да, и ја би рекол дека им фалат троа информации...

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
1.6 во Astra, Cruze
« Одговори #23 на: 18 Декември 2011, 16:13:21 pm »
дефинитивно фалат информации.

новата астра не може да се спореди у никој случај. не знам шо напраија толку да ја укењаат. ич не ми е по мерак. не само тоа, него и коа ќе ја видам од страна, у старт ме потсеќа на Leon, копија.

а коа сме кај Lancer-от, самиот факт е дека е понов модел, нема што понатаму да се дискутира. Астрата е модел од 2004 (2007 фејслифт). Логички е Lancer-от да е понова технологија. така бар ја мислам.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22217
1.6 во Astra, Cruze
« Одговори #24 на: 19 Декември 2011, 09:45:35 am »
Nieden Lancer 1.5 ne e pobrz od Astra 1.6 so 115 ks... bilo da se raboti za nekoja tjunirana u navodnici ko mojata bivsha ili standard..

GTC ili 5 door..seedno e....Lancerot ima pokratka prva i vtora brzina i redovno gubi na start i e potezok.

Osven so Filp, se imam pusteno uste so drugi 2 Lancera i rezultatot e sekogas ist..(koga ne utinjav treta ;D ;D).

2005 Astra GTC/5 door 1.6 e mnogu pobrza i od segasnata nova Astra 1.6 atmosferec.

Muabeti za tehnologii kako i toa deka  MIVEC  e slicno na VTEC samo zaradi toa sto e japonec i deka "uklucuval" nad 6000 rpm mi se veke poznati.. ;D

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8872
1.6 во Astra, Cruze
« Одговори #25 на: 19 Декември 2011, 09:45:53 am »
а која е цената на лансерот сега?

Отсутен velestrumf

• Легенда
1.6 во Astra, Cruze
« Одговори #26 на: 19 Декември 2011, 09:55:32 am »
Nieden Lancer 1.5 ne e pobrz od Astra 1.6 so 115 ks... bilo da se raboti za nekoja tjunirana u navodnici ko mojata bivsha ili standard..

GTC ili 5 door..seedno e....Lancerot ima pokratka prva i vtora brzina i redovno gubi na start.

Osven so Filp, se imam pusteno uste so drugi 2 Lancera i rezultatot e sekogas ist..(koga ne utinjav treta). ;D ;D

2005 Astra GTC/Classic 1.6 e mnogu pobrza i od segasnata nova Astra 1.6 atmosferec.

Muabeti za tehnologi deka  MIVEC e slicno na VTEC smao zaradi toa sto e japonec mi se veke poznati.. ;D

Могуќе, ама не ми се верува :) Јес да не ја исклучувам можноста... Ја направив грешка што у старт ја поистоветував Астрата со Крузот со ист мотор (а богами и со новата Астра), „инспириран“ од перформансите кои ги покажа во тоа пакување. Кај Крузот е тапа, кај Астрата можда боље се понаша, не знам... Се сведува на тежината.

За старата во однос на новата Астра, едноставно нема муабет... Преееемногу е тешка новава.

MIVEC е слично на VTEC, само не толку ненормално :D Сите мање-више, на еден или друг начин го имплементираат тој концепт на работа на вентилите, само кој колку се потрудил да ја оптимизира работата на системот, варира од производител до производител, и од една до друга инстанца на мотор.

Отсутен Stratro

• Легенда
1.6 во Astra, Cruze
« Одговори #27 на: 19 Декември 2011, 10:01:47 am »
Ne sum bas siguren deka vo Kruz 1.6 se vgraduva Z16 XER motor od Astra ( kako kaj mene sto bese).
Sum vozel 1.6 Kruz i se ponasa poloso od 1.4 Astra...uzas..katastrofa...
Dali e do menjacot, dali e do tezinata ili ima drug motor..ne znam, ne me zanimalo.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
1.6 во Astra, Cruze
« Одговори #28 на: 19 Декември 2011, 10:02:09 am »
Zaradi nekoja pricina, Cruze-ot e tapa i ne pokazuva znaci na zivot.  I sega da zaklucime, 1.6 motorot kaj Opel cini li ne? ;D

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Stratro

• Легенда
1.6 во Astra, Cruze
« Одговори #29 на: 19 Декември 2011, 10:07:40 am »
Zaradi nekoja pricina, Cruze-ot e tapa i ne pokazuva znaci na zivot.  I sega da zaklucime, 1.6 motorot kaj Opel cini li ne? ;D

Kolata se vozi 200 km/h bez problem i sosema pristojno si tegne.
Ima golema razlika od 1.4 motorot vo Astra, ali spored mene 1.8 motorot so 140 KS e idealen za taa kola.