Автор Тема: Suzuki SX4 совет за мини надградба  (Прочитано 1826 пати)

Отсутен Alex

• Почетник
  • *
  • Пораки: 3
Suzuki SX4 совет за мини надградба
« на: 28 Декември 2024, 15:37:14 pm »
Здраво до сите
прва работа мора да кажам дека имам само основно познавање за коли на нашки кажано глуп сум :) така да ке ми треба совет

Имам Suzuki SX4 , оригинал јапанец од 2007/8 година
Аутото си е супер , редовно сервисирано најчесто во Миркат-Сузуки
Бензинец мотор 1.6L M16A VVT со едвај 104 коња, рачен мењач , предни диск а задни бубањ кочници , само погон на предни тркала и ниска километража нема ни 100.000км
Колата се вози 80% по нормални патишта и понекогаш малце offroad

Би сакал малце да го освежам и надградам доколку мислите дека се исплати
На пример:
-подобра суспензија комплет
-подобар издувен систем комплет 
-cold air intake
-мапирање
-кочници
-Детална проверка / диагностика ама баш до штравче
-ако треба да се потсреди/надгради моторчето на М18А
-и други совети од вас

Ако може да ме упатите каде би можел да го однесам (освен Миркат дечките ми се проверени) каде би добил квалитетна услуга
Количкава не планирам да ја мењам бидејки за секојдневна вожња е супер , ама бидејки полека тера накај 20 години сакам да асално да ја подобновам

Фала до сите
« Последно менување: 28 Декември 2024, 17:49:55 pm Alex »

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29890
    • CARclub.mk
Одг: Suzuki SX4 совет за мини надградба
« Одговори #1 на: 29 Декември 2024, 10:49:55 am »
Здраво :)

Кај нас нема да најдеш едно место каде би го средиле сето ова. Односно сигурен сум дека нема да најдеш ништо афтермаркет. Подобро е да си ги купуваш деловите онлајн, па некој мајстор кој го познаваш да ти ги монтира. Едино издув можеби би можел custom да направиш кај нас.

И сигурно знаеш дека Suzuki SX4 е близнак со Fiat Sedici. Види дали евентуално можеш да најдеш компоненти од тоа кои одговараат.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14313
« Одговори #2 на: 29 Декември 2024, 11:25:47 am »
Ремапирање и такви работи ќе добиеш 15 коња преку сила, а ќе дадеш 300-400 евра. Ништо нема да ти смени.

Другите работи, може да си ги надградиш од некој појак модел. Претпоставувам 1.9JTD доаѓаше со дискови назад, па види така.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 614
  • The best or nothing.
« Одговори #3 на: 29 Декември 2024, 17:09:39 pm »
Види во Сервис Vag, за сервис и за одржување.

Колата што ја имаш ти е добра, малку бучна и повеќе жедна, ама нема смрт.
Јас ти предлагам, да не фрлаш пари во неа, од агол на тјунинг, мапирање итн.
Носи на сервис, нека ја качат на дизалица, нека ја претресат со пајсер, и што ќе најдат тоа мењај.
А превентивно ја би сменил :
1. Голем сервис + водна пумпа + антифриз.
2. Глицерин.
3. Уље во менувач.
4. Серво уље, ако не е електрично.
5. Да се проверат држачи на мотор/менувач.
6. Да се проверат амортизери, лежишта и прашинерки.
7. Свеќици.
8. Уље + сите филтри.
9. Нешто плус, ако мајсторите најдат, како стабилизатори, спони, итн.
10. Реглажа на трап.
11. Хемиско + полирање/восок.

И вози ја наредни 5 години. Добра кола е сузукито. Се покажаа, единствено што си трошат убаво.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17668
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #4 на: 29 Декември 2024, 17:39:16 pm »
Јас наваму би идел, во комбинација со нови амортизери:

https://rocky-road.com/shop/sx4-lift-kit/?srsltid=AfmBOoo-qUtQ-Bf1METZ9h6vdmDQioR2Xjk_Nuy2ovRt71XhDrHxN8O9

И наваму:

https://m.reklama5.mk/AdDetails?ad=5062731

Гуми сам ќе си избереш, не мора да се all terrain. Светла, лајт барови, сноркел, калници по желба :)

Отсутен Alex

• Почетник
  • *
« Одговори #5 на: 29 Декември 2024, 22:18:45 pm »
Види во Сервис Vag, за сервис и за одржување.

Колата што ја имаш ти е добра, малку бучна и повеќе жедна, ама нема смрт.
Јас ти предлагам, да не фрлаш пари во неа, од агол на тјунинг, мапирање итн.
Носи на сервис, нека ја качат на дизалица, нека ја претресат со пајсер, и што ќе најдат тоа мењај.
А превентивно ја би сменил :
1. Голем сервис + водна пумпа + антифриз.
2. Глицерин.
3. Уље во менувач.
4. Серво уље, ако не е електрично.
5. Да се проверат држачи на мотор/менувач.
6. Да се проверат амортизери, лежишта и прашинерки.
7. Свеќици.
8. Уље + сите филтри.
9. Нешто плус, ако мајсторите најдат, како стабилизатори, спони, итн.
10. Реглажа на трап.
11. Хемиско + полирање/восок.

И вози ја наредни 5 години. Добра кола е сузукито. Се покажаа, единствено што си трошат убаво.

да да генералка не и бега
Иначе колку што се може чувана е
на пример тоа што можам сам
-уље минимум еднаш годишно ако не и по два пати
-филтри еднаш у година
-свекици на 40-50.000км
-редовно чистена внатре , кога е топло кај мотор и еднашка у година одоздола
-не е многу лупана по дупки и offroad
а за остатокот ке мора да иде кај профи мајстори

Иначе идејава ми беше да им ја стегнам за старциве да ја тркалаат најчесто а и на мене да ми врши работа кога ке ми треба (како втора кола)
Аутцево се покажа супер да не го урочам , затоа не планирам да го мењам и сакам да го подстегнам
Ке видам со Миркат бидејки гледам дека горе доле sx4, swift, s-cross па и до негде vitara се бајаги слични и би можело да одговараат делови од нив

За бучава ама ич не ми е проблем искрено си сакам да си го слушам аутото , што е до мене споооро е а гладно е лапа :) и задниот дел му шета
затоа се мислев ако можам да го надградам моторчето до 150коња некаде и ке биде таман за наши простори со подобра суспензија
Не знам дали доколку се смени комплетно издув , подобар систем за ваздух (филтер и туби) и ако се надгради моторчено на m18a па тогаш да се домапира/тјунира дали би дошол до 150коња и плус подвижна снаgа torque
a колку што гледам викааат дека м18а е надградена верзија на м16а моторот
еве линк M18A
https://en.wikipedia.org/wiki/Suzuki_M_engine#M18A

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2741
« Одговори #6 на: 30 Декември 2024, 23:18:51 pm »
Za ova auto vredi da porabotis na suspenzijata.

Aktivnosti od tipot na tuning ne e ovaa kola za toa ama ic. Stegni ja ko sto treba zameni dotraeni komponenti i mozes upgrade ot tipot kvalitetni dikovi i plocki.
Pokvaliteni gumi.
Cuvaj pari koga ke imas podobra baza za takvo nesto.

@zeroSignal  spomna custom izduvi kaj nas, kade toa ako moze info?

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14313
« Одговори #7 на: 31 Декември 2024, 20:52:57 pm »
Апсолутно не вреди ни под разно да менуваш мотори на колава ОСВЕН ако имаш ете некаква сентиментална врска.

Реално продај ја, најди некој 1.9 JTDm со 150 коња или ремапирање на 1.9jtdm 8V на 150 коња и ете ти комплетно количе.

Отсутен Alex

• Почетник
  • *
« Одговори #8 на: 01 Јануари 2025, 01:27:05 am »
Апсолутно не вреди ни под разно да менуваш мотори на колава ОСВЕН ако имаш ете некаква сентиментална врска.

Реално продај ја, најди некој 1.9 JTDm со 150 коња или ремапирање на 1.9jtdm 8V на 150 коња и ете ти комплетно количе.
yup се согласувам , ама онака ме интересираше
еве мало историиче за аутцево

го земав од другарче пред 17 год а он едвај го имаше возено една година (со цел памет мислеше да тера offroad со sx4 и тоа само предна вуча :)
Кога го земав имаше поминато 10.400км , низ годиниве едвај е возено и е чувано тинтрано иако не е гаражирано ,моментална километража нема ни 95.000км
Си имам за мене тт , old timer 101 е тоа мие како член од фамилија и иам getz тоа е бомбонче за daily за стариве а за отворен пат низ мк планирав sx4-чево да им го потсредам

Не се исплати да го шитнам , едвај дали 5 бона дали ке му извадам , а ако земам друго ауто не знам како е одржавано , затоа ке си уложам во него до кај што можам.
Лесно е за одржавање барем за основниве сервиси кога сум тука сам му ги правам , моторчево смрт нема кога го возам не го штедам нека лапа , ама знаеш како е кога човек ке се научи на нешто бар малце побрзичко после тоа мувите почињаат да копкаат

ај ке видам , ако му праам нешто поинтересно ке пишам , затоа прашував бар комплетно цела суспензија и комплетно цел издув да му сменам