Автор Тема: Кампањи, попусти, промотивни акции, добри понуди ...  (Прочитано 883627 пати)

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4285
Одг: Кампањи, попусти, промотивни акции, добри понуди ...
« Одговори #5115 на: 28 Октомври 2025, 22:29:46 pm »
За мојата кола би било околу 1400€.Во Мк од 500-600 нема да е повеќе.
Давачките посебно за појаките возила им се ненормални.

За возило со голем мотор во Србија, мора да е хибрид за да има ефтина регистрација.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6967
« Одговори #5116 на: 29 Октомври 2025, 08:26:57 am »
Не знам какви одбитоци би имал во Србија, ама давачките за увоз тука во Македонија би биле истите како и за било која друга земја. А тоа значи царина + данок на моторни возила + 18% ДДВ на сето тоа.

По милионти пат, Србија има пониски давачки за нови возила од Македонија, затоа имаат и пониски цени. Ако сам си ја увезеш колата, можно е и повеќе да те чини.

Парите од пониските давачки им ги земаат повеќекратно при ненормално скапи регистрации, така да…

Капа за глава.

https://registracija-vozila.rs/kalkulator-registracije-vozila

Според калкулаторов, не ми изгледа нешто многу поскапо од кај нас.

Провери пак.

Едит:

И јас пресметав. Во Србија, регистрација на моја кола ќе ме чини 40.179 динари, што е наши 21.122,00 денари, без технички преглед.

Во мај, трошоците за регистрација ме чинеа 14.451,00 денари.

Ако за тебе 100 евра и јаче разлика "не е нешто многу поскапо", ОК.

« Последно менување: 29 Октомври 2025, 09:24:32 am Diesel »

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3633
« Одговори #5117 на: 29 Октомври 2025, 08:40:58 am »
Да не ја тупиме и вртиме како киша око Крагујевац, да резонираме во кратки црти — колите се поефтини во Србија и тоа баш драстично, од парче пример 5 илјади евра па нагоре. Што е поскапо возило, поголем е попустот. Кај нас е сè обратно кога е во прашање бизнис или било што поврзано со купување на нови коли, без оглед на бренд и газдата кој ги увезува.

Сакам Volvo XC40 — во Србија е 34.990, кај нас 39.990. Исто сè, само разлика 400 км, Скопје–Белград.Тоа се 5 илјади евра. За разлика од други модели, цените одат и до 10 илјади евра  зависно од опрема впрочем колите за балкан се исти со иста конфигурација горе доле се исто само цената е кај нас прескапа исто така има — јавно достапни информации, па погледнете, споредете ценовници опреми и слично.

Другачије и сликовито не знам како да објаснам. Факт е, од тоа што јас заклучив, дека колку е помал пазар, толку се поскапи возилата. Алчноста и болештијата во глава што ја имаат газдите кај нас се без ситка. Но добро е, 21 век е — човек може да се информира, да погледне и согледа и други варијанти. Не сме во ’43 година, па кој слушнал – слушнал што рекол спикер и тоа е тоа.Да те прават будала у 21 век при се на изволте и од сите аспекти е крајно ретардирано.

ДА СЕ НАДЕВАМЕ ДЕКА МЕНТАЛНИОТ СКЛОП И НА ПРОДАВАЧИТЕ И НА КУПУВАЧИТЕ ЌЕ СЕ ПРОМЕНИ. До тогаш, тоа е што е.

Зошто пишав тука xc40ка  не вреди повеке од 33/34 илјади евра какви 40илјади евра никој не пие нафта.Кога им кажав еве ви толку нене толку е 39900 и тоа пред неколку месеци.Па објаснување бла бла бла увози ова она- абе ти нудам толку прифаќаш не прифаќам, да сте живи и здрави.Толку е не ти давам плус 5 илјади евра па не знам што да е, златен јсп...
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4124
« Одговори #5118 на: 29 Октомври 2025, 09:24:06 am »
За мојата кола би било околу 1400€.Во Мк од 500-600 нема да е повеќе.
Давачките посебно за појаките возила им се ненормални.

За возило со голем мотор во Србија, мора да е хибрид за да има ефтина регистрација.

Олеснителна околност таму е што и мајлд хибридите се со олеснување, па у глобала голем дел од новите коли со моќни мотори спаѓаат во таа категорија.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4285
« Одговори #5119 на: 29 Октомври 2025, 09:55:46 am »
Не знам какви одбитоци би имал во Србија, ама давачките за увоз тука во Македонија би биле истите како и за било која друга земја. А тоа значи царина + данок на моторни возила + 18% ДДВ на сето тоа.

По милионти пат, Србија има пониски давачки за нови возила од Македонија, затоа имаат и пониски цени. Ако сам си ја увезеш колата, можно е и повеќе да те чини.

Парите од пониските давачки им ги земаат повеќекратно при ненормално скапи регистрации, така да…

Капа за глава.

https://registracija-vozila.rs/kalkulator-registracije-vozila

Според калкулаторов, не ми изгледа нешто многу поскапо од кај нас.

Провери пак.

Едит:

И јас пресметав. Во Србија, регистрација на моја кола ќе ме чини 40.179 динари, што е наши 21.122,00 денари, без технички преглед.

Во мај, трошоците за регистрација ме чинеа 14.451,00 денари.

Ако за тебе 100 евра и јаче разлика "не е нешто многу поскапо", ОК.

За моето овде испаѓа скоро исто како тука, плус колку што знам таму имаат зелен картон вклучен во основната полиса.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6967
« Одговори #5120 на: 29 Октомври 2025, 10:05:13 am »
Пресметував чисто регистрација и давачките во тој дел.

Зелен картон не прочитав нигде, така да...

Во секојс случај е поскапо од тука.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 2009
« Одговори #5121 на: 12 Ноември 2025, 00:40:29 am »
Chery Arizzo 8, 1.6 turbo, AT 7 DCT, 23.900eur.

https://cheryauto.mk/arrizo-8/?fbclid=IwY2xjawOApTVleHRuA2FlbQIxMQBzcnRjBmFwcF9pZA80MDk5NjI2MjMwODU2MDkAAR4ZR1AxKJZ8cBV8q2-mWpa8DK2ICGZ8nVEZfF4HjxSIrxAQIPUyZlzn-VvZXA_aem_Sd500fgwjcN0MfikpGO97Q

По цена блиска на рено клио и Поло, двете со атмо мотор и 60-75кс.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2516
« Одговори #5122 на: 12 Ноември 2025, 02:05:01 am »
Не е точно.

За приближно таа цена има опремен Каптур со 160 коња.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
« Одговори #5123 на: 12 Ноември 2025, 09:12:11 am »
Не е точно.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2516
« Одговори #5124 на: 12 Ноември 2025, 11:08:16 am »
Не е точно.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Што поконкретно треба да ти значи гифот?

Оди види го Каптурот со 18ки бандажи, комплетни лед светла, радари итн итн, и најважно 160 коња во таа шасија.

Не сум ни одблиску заинтересиран за било кое Рено или било кој француз, ама не е точно дека добиваш обично Клио со 70 коња за парите.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30609
    • CARclub.mk
« Одговори #5125 на: 12 Ноември 2025, 11:26:05 am »
Каптурот си е одличен. Мада фејслифтираниот го немам возено, ама пред фејслифтот беше еден од најдобрите во сегментот.

Присутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7363
« Одговори #5128 на: 17 Ноември 2025, 22:27:58 pm »
VW има нова понуда без камата. Изгледа очаен обид да се спаси што може да се спаси.

https://www.volkswagen.com.mk/modeli-i-konfigurator/soveti-i-kupuvanje/aktuelni-ponudi/akcija-0-4-25?fbclid=IwY2xjawOIcCZleHRuA2FlbQIxMABicmlkETFKZUxyU2hXc0lOb0JpaW42c3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MghjYWxsc2l0ZQEyAAEe7qGUUXm_2wWiWUPjr3F9HcxtHtLGOSH8Lfz2JF9JZdmX1dwi7u4uKer-oB4_aem_4jWpinR-V5neFyuYiNX0CQ
Ама цениве не ги рабирам, Туарег е 25% учество + 880 еур/месечно х 48 месеци, колку е Туарегот пари?

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2359
« Одговори #5129 на: 17 Ноември 2025, 22:32:46 pm »
VW има нова понуда без камата. Изгледа очаен обид да се спаси што може да се спаси.

https://www.volkswagen.com.mk/modeli-i-konfigurator/soveti-i-kupuvanje/aktuelni-ponudi/akcija-0-4-25?fbclid=IwY2xjawOIcCZleHRuA2FlbQIxMABicmlkETFKZUxyU2hXc0lOb0JpaW42c3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MghjYWxsc2l0ZQEyAAEe7qGUUXm_2wWiWUPjr3F9HcxtHtLGOSH8Lfz2JF9JZdmX1dwi7u4uKer-oB4_aem_4jWpinR-V5neFyuYiNX0CQ
Ама цениве не ги рабирам, Туарег е 25% учество + 880 еур/месечно х 48 месеци, колку е Туарегот пари?

Ако ми е добра математиката, на 0% камата, 56320 евра.