Првпат на форумот? Добредојдовте, и погледнете ги правилата!CARclub.mk е достапен и на Facebook како и на Twitter!
Ајде баш да видиме.За фиксен издув не сум убеден ради "ураган " моментот за кој пишав и заради тоа не ја користам во лето.А палењето на компресорот ради греење од есен до март е главна причина заради која не ја користам во зима.Бујрум на стекче во Белви, види сам, па подеси ја .Стекче добијаш и да сум во право..... само земи апарат.
Уште еден конкретен пример:Climate control..автоматска клима или што и да е ...гледам животов незамислив ви е без тоа.Имам во Астрата, ја подесив на 22 степена, демек да не се замарам секој ден.Залади нели времево, попладне после работа палам кола и гледам компресорот ми работи? ( снегулката свети).ќКомпресорот.... кој според мене треба да работи само во лето кога јас лично сакам колата да ми е поладна отколку што е.Зошто побогу би амортизирал компресор од 700 евра при подесена автоматска клима на 22 C, a надвор е поладно?
Цитат: Stratro на 26 Ноември 2019, 11:42:24 amУште еден конкретен пример:Climate control..автоматска клима или што и да е ...гледам животов незамислив ви е без тоа.Имам во Астрата, ја подесив на 22 степена, демек да не се замарам секој ден.Залади нели времево, попладне после работа палам кола и гледам компресорот ми работи? ( снегулката свети).ќКомпресорот.... кој според мене треба да работи само во лето кога јас лично сакам колата да ми е поладна отколку што е.Зошто побогу би амортизирал компресор од 700 евра при подесена автоматска клима на 22 C, a надвор е поладно?Компресорот кај автомобили со автоматска клима се гаси самиот некаде на 3-4 степени. Значи испод тоа иако климата е демек уклучена, фактички компресорот не работи.
„Автоматска клима“ не значи дека климата (односно компресорот) автоматски ќе се пушти, туку дека автоматски ќе ја одржува посакуваната температура. Плус, компресорот може да се користи и за греење, не само за ладење. Надвор е поладно, ти си подесил 22 - компресорот работи за да ја згрее колата.Сигурен сум - 100% - дека компресорот не се вклучил сам, туку дека ти си го вклучил на овој или оној начин (си го оставил вклучен, си пуштил да дува за одмаглување, нешто такво).
Јас платив 700 евра за нов компресор во Калибрата.Оттогаш пазам како и зошто го користам.Цитат: vlatko.klp на 26 Ноември 2019, 13:00:07 pmЦитат: Stratro на 26 Ноември 2019, 11:42:24 amУште еден конкретен пример:Climate control..автоматска клима или што и да е ...гледам животов незамислив ви е без тоа.Имам во Астрата, ја подесив на 22 степена, демек да не се замарам секој ден.Залади нели времево, попладне после работа палам кола и гледам компресорот ми работи? ( снегулката свети).ќКомпресорот.... кој според мене треба да работи само во лето кога јас лично сакам колата да ми е поладна отколку што е.Зошто побогу би амортизирал компресор од 700 евра при подесена автоматска клима на 22 C, a надвор е поладно?Компресорот кај автомобили со автоматска клима се гаси самиот некаде на 3-4 степени. Значи испод тоа иако климата е демек уклучена, фактички компресорот не работи. Надвор е сега 13 степени.Лично не гледам никаква потреба да ми работи компресор, али реков...ќе проверам уште еднаш дали, како , што...Плус, ми краде коњи.
Running the air conditioner at least once a week for ten minutes will help maintain the unit’s gas pressure, which helps the compressor work the way it’s supposed to work. When running the air conditioner, be sure to turn it up to its coolest setting and highest fan speed.Also, while it may seem illogical to run the air conditioner during the wintertime, it’s important to keep in mind that your car’s A/C is designed to do more than cool the cabin. Air conditioners primarily remove cabin humidity, which is useful when you need to clear fog from the windshield. An automotive air conditioning system is also designed to remove stuffy and stale air from within the vehicle, dispersing cleaner, more breathable air into the cabin.