Tamo ke se zaglavis so kredit za stan/kuka na 20god i jaka kola i tolku od zivotot.
Абе види, како свеж корисник на станбен кредит (на 30 години) во износ од +83.000 евра, Сеат Леон од 2010-та и со планирани 15.000 евра за уредување (од кои засега имам, да речеме 30-40% заштедено) со колку - толку натпросечна плата за МКД (not great, not terrible стил на плата) - и мене не ми е сеедно веќе.
Не се осеќам лагодно со платата повеќе (како до минатиот месец).
Имам рата за плаќање (да речеме 40-45% од платата оди тука), сакам да штедам од истата плата (треба/сакам да заштедам уште цирка 10.000 евра), редовни месечни трошоци (сметки, гориво, прехрана и сл), непланирани трошоци (ако излезе нешто со колата, сакаш нешто да си купиш, иде лето)... A треба да се живее.
Конкретен пример - сакав да ги сменам летните гуми сега во април, со нови летни од средна класа или premium all-season. Ми беше планирано да си тргнам пари 2-3 месеци и да ги платам во кеш одеднаш. Сега... сега малку потешко.
Исто друг пример - за 10-15k иде голем (и мал) сервис на Леонов. Ќе изеде над 20 илјади како од шега.
Јас никогаш не сум бил расипник со пари. А моментално воопшто не ми е сеедно и се сомневам дека во странство би ми било полошо (со мојата струка/специјалност во ИТ).
Има две, па и три решенија за мене:
- Покачување на платата
- Ново работно место
- Странство