Автор Тема: 2020 BMW F87 M2 Competition  (Прочитано 58975 пати)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
Одг: 2020 BMW F87 M2 Competition
« Одговори #480 на: 02 Јуни 2025, 15:55:11 pm »

Замисли таа ме частеше ауспухов. Поклон за свадба ми бил од неа  ;D

Требаше јас подобро да изиграм. Ама касно е сега :)))

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1538
« Одговори #481 на: 02 Јуни 2025, 18:18:30 pm »
Сликите совршенство, браво.

А за фактурата, за 200 еур нема да прави проблем :)

Eee за ауспух се даде

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 812
  • The best or nothing.
« Одговори #482 на: 02 Јуни 2025, 19:52:35 pm »
Чеиз : Ауспух, свеќици и 2 канти уље. ;D

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1725
« Одговори #483 на: 02 Јуни 2025, 19:59:58 pm »
Чеиз : Ауспух, свеќици и 2 канти уље. ;D

Свеќиците сам ги платив, ама прифаќам Shell 100ка во еквивалентна вредност.  ;D

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4000
« Одговори #484 на: 03 Јуни 2025, 07:04:38 am »

Требаше јас подобро да изиграм. Ама касно е сега :)))

Не, не е!

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5930
« Одговори #485 на: 04 Јуни 2025, 13:45:12 pm »
Пази да не се заебиш, поклон не се продава. Кога ќе отиде колата ќе си го чуваш во визба заедно со вишок сервисите чаши,чинии,тостери и остали поклони од свадбата :D
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #486 на: 09 Јуни 2025, 16:46:21 pm »
Пази да не се заебиш, поклон не се продава. Кога ќе отиде колата ќе си го чуваш во визба заедно со вишок сервисите чаши,чинии,тостери и остали поклони од свадбата :D

Лепша половина рече кога ќе купам 992 GT3 Touring сакала М2ката за неа да остане. Така да ќе биде долго во фамилија уште (главно пошто најверојатно никогаш нема да си дозволам 992 GT3 Touring  ;D)

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #487 на: 09 Јуни 2025, 17:05:59 pm »
Ај еден апдејт да пишам за колава пошто приближувам до крај со механички надградби. Издувот уште не е наместен, едноставно немам време + испаднаа уште некои делови да нарачам и сега ќе чекам сѐ на купче да дојде.

Прва работа, нарачани се нови monoball чаури за горните рамења, од Millway Motorsport - Street верзијата што е целосно затворена и не влегува прашина. Поради некоја причина фабричките се гумени (иако на долните рамења се monoball од фабрика), и се чувствува при вртење и нагло кочење како воланот малце „лебди“. Чувството (или поточно, немањето) во воланот ми е една од најголемите замерки кај колава и општо F серијата, и се надевам дека ова во комбинација со GTS кодирањето на волан што допрва ќе го правам ќе помогне.

Второ, пред некој ден на високиве температури логирав во живо температури на воздух на усис, и при продолжено оптеретување температурите знаат да скокнат прилично високо, особено на GTS мапата што ја возам моментално (~490hp 600Nm). После ремап и со високиве температури во лето очекувам уште поголеми оптеретувања, па така си ја частев колата Wagner top mount charge cooler, по препорака на Mosselman:

Друга причина зошто сакав да го сменам фабричкиот е што краевите се пластични, и знаат да пукнат и да почне да капе антифриз во усисната клапна и да се залепи на вентилите, па ова е делумно и превентивно.

И двете работи нарачани од MLPerformance, дечките имаат ненормално добри цени + и двете ги фатив на попуст. Треба да ги испратат следна недела.

Од механички надградби останаа уште:

1. AutoSolutions short shift kit - во изработка моментално
2. Wagner радијатор за системот за ладење воздух
3. Ohlins x 3DM Motorsport RoadSport коиловери - овие ќе си почекаат малце пошто се соленки :)

Присутен Indigo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 455
« Одговори #488 на: 09 Јуни 2025, 17:39:47 pm »
Друга причина зошто сакав да го сменам фабричкиот е што краевите се пластични, и знаат да пукнат и да почне да капе антифриз во усисната клапна и да се залепи на вентилите, па ова е делумно и превентивно.

И двете работи нарачани од MLPerformance, дечките имаат ненормално добри цени + и двете ги фатив на попуст. Треба да ги испратат следна недела.

3. Ohlins x 3DM Motorsport RoadSport коиловери - овие ќе си почекаат малце пошто се соленки :)

што ?

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #489 на: 09 Јуни 2025, 17:43:49 pm »

што ?

S55 нема класичен воздух-воздух интеркулер, туку воздухот пред усисна го лади преку посебен air-to-water систем полн со разладна течност односно она што го викаме лаички антифриз :) Односно има 2 резервоари за разладна течност и 2 радијатори, еден систем за висока температура (тој за ладење на моторот) и еден за ниска температура (тој за ладење за воздухот).

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #490 на: 09 Јуни 2025, 18:15:23 pm »
Мислам дека и кај мене е таков систем,пошо исто имам два радијатори и две казанчиња за антифриз.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #491 на: 10 Јуни 2025, 09:39:33 am »
Мислам дека и кај мене е таков систем,пошо исто имам два радијатори и две казанчиња за антифриз.

Да, и кај тебе е. Ете интересна работа, баш барав како изгледа системот за воздух кај тебе, и иако е V6 со две турбини сепак има една усисна грана и двете турбини носат воздух таму.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #492 на: 10 Јуни 2025, 13:50:20 pm »
Е искрено немам разгледувано до толку. :)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #493 на: 16 Јуни 2025, 17:05:48 pm »
Мал апдејт, вчера ги исконтактирав AutoSolutions (autosolutions.net) за да нарачам short shifter. Чувството на менувачот е една од ретките работи што ме иритира кај колата, и тоа е кај сите рачни менувачи на БМВ, има некакво чувство како да е од гума правен кога влегува во брзина, и има бааѓи луфта. AutoSolutions изработуваат рачки за менувачи по нарачка, по спецификација која што ја договараш заедно со газдата спремна она ти што сакаш да добиеш (пократок од, какво чувство сакаш, висина итн) и во консултација со нив, во зависност од како и каде најчесто ја возиш колата, и доаѓаат со полиуретански чаури со различна тврдина. Бидејќи сите рачки се изработуваат по нарачка, мојата е некаде на ред да биде готова крај на мај, таман на време да го нарачам и средниот лонец од Active Autowerke и да биде 2-во-1 инсталација (бидејќи ауспухот секако мора да се симне за менување на рачката). Мојот е нарачан со 20% намалување на од, со фабричка висина (бидејќи куглата што сакам да ја ставам е 13мм пониска од фабричката) и 90a чаури.

Еве некој пример од пред и потоа на F8X M коли:

https://www.youtube.com/shorts/mVzACjWQzQg

https://www.youtube.com/watch?v=bOwwmMg8b4I&ab_channel=SourenaJ

https://www.youtube.com/watch?v=3_YO0A87qrs&ab_channel=AlexRanarivelo

Влезе во производство ова конечно, малку одложено ради што надградуваа машинерија. Со тоа што за да се стигне до шалтерот треба да се вади издув секако, а за да се сменат свеќици треба да се извадат цревата за интеркулер, ќе си почека колава сѐ да стигне одеднаш и во едно одење да се реши.
« Последно менување: 16 Јуни 2025, 18:31:11 pm andrejnaumovski »

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #494 на: 17 Јуни 2025, 18:50:25 pm »
Ме предомислува едно видео за изборот на заден лонец, иницијално сакав да го спојам средниот од Active Autowerke со заден лонец од истата фирма, ама Акраповичов во комбинација со истиот заден лонец звучи како права редна 6ка: