Автор Тема: Патарини - ТАГ уред  (Прочитано 126720 пати)

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2860
Одг: Патарини - ТАГ уред
« Одговори #1185 на: 16 Јуни 2026, 09:24:48 am »
Кога сме кај патарините:

Со М кард имаше попуст 2%

Сега ставив М таг и го поврзав да ми доаѓа наплатата со сметката за телефон. На страната „мој таг уред“ има евиденција кога и каде си поминал (сега за сега само Петровец) и ми стои дека е фактурирано по 40 денари. Прашањето ми е, дали кога ќе дојде сметката за телефон, на тој износ од 40 денари ќе рачунаат и ддв 18%, па наместо 40 денари ќе излезе дека плаќаш 47 денари?

Своерачен потпис ;)

Отсутен boksata

• Почетник
  • *
  • Пораки: 16
« Одговори #1186 на: 16 Јуни 2026, 10:12:05 am »
Вчера и Градско нај десната не работеше со М-таг, па се враќав за да поминам на таа до неа. Ни крив ни должен  ::)

Инаку нема да има ддв на таа сума на телефонската сметка.

Отсутен flashgordon007

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 145
« Одговори #1187 на: 16 Јуни 2026, 10:21:21 am »
Не го гледам оправданието зошто тоа би го правеле во било која земја развиена или не развиена. Не е потребен ни таг за да може да се одреди кој каде поминал ако веќе не сакаме вињетка, која исто ја контролираат со сканирање на регистрација со камери. Камерите се поевтини од рампи, патарини со 6 ленти, вработени, тагови и читачи на тагови. Toll by plate одамна постои и го има во Скандинавија и Америка, но очигледно причините не се во наплатата веројатно поголема мотивација е каде ти пари ќе завршат.

Наскоро и во Хрватска

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45062
  • Il Moderatore
« Одговори #1188 на: 16 Јуни 2026, 22:07:59 pm »
Кога сме кај патарините:

Со М кард имаше попуст 2%

Сега ставив М таг и го поврзав да ми доаѓа наплатата со сметката за телефон. На страната „мој таг уред“ има евиденција кога и каде си поминал (сега за сега само Петровец) и ми стои дека е фактурирано по 40 денари. Прашањето ми е, дали кога ќе дојде сметката за телефон, на тој износ од 40 денари ќе рачунаат и ддв 18%, па наместо 40 денари ќе излезе дека плаќаш 47 денари?

Нема ддв на патарина. Патарината е такса, а на такса не се става данок.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7400
« Одговори #1189 на: 16 Јуни 2026, 23:31:50 pm »
Само проверете колку е лимитот на телефонска сметка колку смееш месечно трошок за патарини, да не тргнеш на подолг пат па да останеш без таг.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3474
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #1190 на: денес во 17:54:22 »
Цитат
За наплата на патарина преку A1 постпејд број важи лимит од 3.000 денари во пресметковниот период на месечната сметка. По надминување на лимитот, наплатата ќе продолжи да се реализра преку внесената платежна картичка.

Според документацијата би требало автоматски да продолжи да зема од картичката. Може и примарно да ја ставиш картичката ако сакаш