Автор Тема: Увоз на возило од Германија  (Прочитано 7531 пати)

Отсутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2540
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
Одг: Увоз на возило од Германија
« Одговори #60 на: 29 Јуни 2024, 14:16:39 pm »
голема работа е во игра.... станаа двоцефки од аздисанот изботоксирани ова важи и за мажи  нема кој да ги сопре единствено останува некој од страна(амбасада) да се смилува па да каже доста е!иначе голема игранка е со давачките ајде новиот директор можеби ке има слух за ова прашање па ке направи нешто што е многу многу е ! иритантно е

Отсутен Jimny

• Редовен
« Одговори #61 на: 29 Јуни 2024, 14:30:36 pm »
example:
Овој форум има преку 30 илјади следачи/членови под и над 18год сите со ID да се собереме па да покренеме петиција за детелен преглед на давачките и да се утврди каде се пропусти и грешките во законот да се редуцираат давачки со вразумни калкулирани давачки кон внес на возило од ЕУ, Азија, Америка, и етц еднаш за секогаш да се стави крај и да се знае кое што е сакаш кола од Америка да донесеш регистираш во државата тоа ти е , сакаш од Европа Германија тоа е вака испаѓа најдобро само за "овластени дилери" за обичниот човек кој сака да донесе автомобил половен или било како  нема можност бидејки давачките кон државата се ненормални и бесплатно кола да донесеш пак ке треба да платиш нереално платиш давачки кон државата не разумни.Јас сум прв кој ке се одважи за ова петиција како во бугарија треба да се нормални вкакулирани давачки и крај на приказната.Исто така и зелена карта фрлање безвезе пари кон приватни осигурително компании верувам дека тука има школувани па и не мора толку писмени да срочат закон во врска со ова, од политичари со купени дипломи верувам нема да срочат и донесат во интерес на граѓаните верувам во овие 30илјади члена макар 3ица има кои мнофу добро знаат како и што , на пример кими бугарот може искуство да го пренеси треба желба а воедно и интерес од сите страни за да се реши овој проблем  јас сакам да возам ауди а5 спортбек 2021 год пример  со 123х поминати таму го купуваш 25 уште 15к тука ова е ненормално ,дијагноза од кај да му најдам 15к за давачки ? од каде ај ако си собрал душа да купиш кола уште толку ти треба да ја регулираш на измисленост на државата која вооошто и не мисли на граѓаниот што се нашол тука ја не знам зар сме толку проколнати барем едно неѓшто да имаше позитивно и тоа ке отидеш да рабптиш во странсво и да донесеш кола не ти даваат да се деца комшијата, шваљерката испорадуваат не биле турци луди коа не проколнувале коа си заминувале!

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2884
  • Слобода или смрт
« Одговори #62 на: 29 Јуни 2024, 15:29:33 pm »
Тоа ми беше муабетот. Не може полиција да одредува дали нешто е царински прекршок. Мора да има царинарник со него да каже дали е или не, па после со асистенција на Полицијата да ти го конфискува.

Иначе имаше пред некое време статија, доста швајцарски возила се конфискувани.

Речиси никаде во светов не прават проблеми за ова, само кај нас, благодарност на нашите власти.

Доволно е намалат ДДВ на 5% без тие еко такси глупости, АМА детална проверка при увоз - во каква состојба ти е возилото, дали навистина задоволува EURO 4, итн, а не да ги увезуваат со одстранети DPF-и ама по CoC или шо и да е, да пишува EURO 4.

Не е баш така, низ Европа, не смееш во државата да се задржиш повеќе од 6 месеци со кола со странски таблички. Тоа е всушност законот што сакаат и кај да го имплементираат.

јас во Бугарија 2+ години со возило на македонски таблици никаков проблем.

Братучед во Словенија вози веќе 3+ години со возило на македонски таблици никаков проблем.

И двајцата со соодветни документи за постојан престој во Бугарија и Словенија а со македонски возила.

Втор момент е ако префрлаш кола од македонија во Германија е некои 600 евра давачки.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7417
« Одговори #63 на: 29 Јуни 2024, 15:46:16 pm »
Тоа ми беше муабетот. Не може полиција да одредува дали нешто е царински прекршок. Мора да има царинарник со него да каже дали е или не, па после со асистенција на Полицијата да ти го конфискува.

Речиси никаде во светов не прават проблеми за ова, само кај нас, благодарност на нашите власти.

Доволно е намалат ДДВ на 5% без тие еко такси глупости, АМА детална проверка при увоз - во каква состојба ти е возилото, дали навистина задоволува EURO 4, итн, а не да ги увезуваат со одстранети DPF-и ама по CoC или шо и да е, да пишува EURO 4.

Не е баш така, низ Европа, не смееш во државата да се задржиш повеќе од 6 месеци со кола со странски таблички. Тоа е всушност законот што сакаат и кај да го имплементираат.

Братучед во Словенија вози веќе 3+ години со возило на македонски таблици никаков проблем.

И двајцата со соодветни документи за постојан престој во Бугарија и Словенија а со македонски возила.

Втор момент е ако префрлаш кола од македонија во Германија е некои 600 евра давачки.

Те разбирам, ама тоа што те немаат сопрено за да проверат колку долго си со колата во таа држава, не значи дека е дозволено.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1831
« Одговори #64 на: 29 Јуни 2024, 15:51:41 pm »
Очобол ме фати од постовите на Џимни :)

Отсутен Jimny

• Редовен
« Одговори #65 на: 29 Јуни 2024, 15:57:33 pm »
Очобол ме фати од постовите на Џимни :)
ела кај џемс(џимни) да ти испрска со лековита водичка да ти мине очоболот како на кутре

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1831
« Одговори #66 на: 29 Јуни 2024, 16:01:26 pm »
Фала, нема потреба. Прсни си во ментето од иљачот па можеби ќе научиш да пишуваш.

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Слобода или смрт
« Одговори #67 на: 29 Јуни 2024, 16:06:37 pm »

Те разбирам, ама тоа што те немаат сопрено за да проверат колку долго си со колата во таа држава, не значи дека е дозволено.

Ме имаат сопрено. Па дури и казнето за повисока брзина. Братучедот сега во јануари имаше сообраќајка во која записникот од полицијата беше поделена кривица меѓу двајцата учесници и пак немаше никаков проблем.
Инаку јас лично имам прашано на бугарска граница колку време смеам да ја возам и одговорот на цариникот беше ако сакаш вози ја 20 години нема проблем.

Отсутен Jimny

• Редовен
« Одговори #68 на: 29 Јуни 2024, 16:40:55 pm »
Фала, нема потреба. Прсни си во ментето од иљачот па можеби ќе научиш да пишуваш.

Отсутен mkm

• Редовен
  • Пораки: 1305
« Одговори #69 на: 29 Јуни 2024, 17:05:00 pm »
Фирмата посче секој месец има трошоци.
Фирма ќе отворам во странска држава за да возам кола од 10-20К евра.
Дени сачувај...
И после зошто бугари во устав?
Е па за грст евра.
*извинете за политичкиов излет

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Слобода или смрт
« Одговори #70 на: 29 Јуни 2024, 17:21:12 pm »
Фирмата посче секој месец има трошоци.
Фирма ќе отворам во странска држава за да возам кола од 10-20К евра.
Дени сачувај...
И после зошто бугари во устав?
Е па за грст евра.
*извинете за политичкиов излет

Најчесто најголемите патриоти се тие што цицаат од државна цицка дали преку "работа", во наводници бидејќи ништо не работат а земаат плата,  или тендери ако се повисок ешалон.

Отсутен Jimny

• Редовен
« Одговори #71 на: 29 Јуни 2024, 17:35:04 pm »
Не устав свети устав да отворат само да е во интерес на тие што живеет тука што помалку даноци на увози помали сметки за струја економија тешко дека ке мрдне од 300 евра и да не набројувам друже од кај да најдам ево рецимо 15илјади евра за да средам документаџија за кола?  бугарија србија ли е луксембург ли е ти дава можност полесно и без проблем да поминеш ја немам а ни останати преку 5000 илјади фирми регистирани во бг сигурно имаат па затоа отвориле таму пошто тука во мкд е све најдобро не треба да се политизира и омаловажува било што тоа што нема стратегија тука 30 год што не крадат од сите страни на легални начини мора да се наоѓа начин да ти биде подобро очиглено не ја бива вака мене не ме засега дал е бугарија или било која земља давачки за коли за внес во бг знаеш ли дека се смешни , да не зборам за камиони и фирми за камиони и регистрации и слично значи секој си наоѓа начин да му биде добро е сеа на кој начин тоа зависи од мн фактори . Факт е кој се родил тој и ке умре но како се живее во меѓувреме е  реалноста искрен пријателски поздрав!
Само да напоменам адвокатите ме прашаа дали сакам да поДадам за бг држављансто дал имам крстениче или слично реков немам бев одбиен пред неколку години и тоа ке го разгледаат зошто што и како , секаде во светот плус пасош е благодет изгледа само кај нас е предавство за било што да има нормални услови нема да се трудиме на страна нешто да створиме и на крај краишта тука да го потрошиме

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14466
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #72 на: 29 Јуни 2024, 19:56:12 pm »

Ме имаат сопрено. Па дури и казнето за повисока брзина. Братучедот сега во јануари имаше сообраќајка во која записникот од полицијата беше поделена кривица меѓу двајцата учесници и пак немаше никаков проблем.
Инаку јас лично имам прашано на бугарска граница колку време смеам да ја возам и одговорот на цариникот беше ако сакаш вози ја 20 години нема проблем.
Значи ти во твоја мајка Блгарија возиш кола со Мк табли,а во Мк сакаш да возип со Бг табли.
И ти не знаеш шо сакаш.
Инаку ви било која ЕУ земја законот е ист,6 месеци.Тоа дали властите се замараат или не е друг муабет.
@mkm  Тоа е реалноста за жал.И мене не ми е тоа по мерак,ама така е.
Ете ти го прв пример Блгарски навивач,кими принско-маледонскиот.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен karan

• Почетник
  • *
  • Пораки: 7
« Одговори #73 на: 01 Јули 2024, 13:41:20 pm »
Забегавме од темата  ;D

Некоја идеја за возило од Германија што после сите давачки тука би било до мах 7000-7500 евра?
Се мислев за Ford Focus 2014+, Renault Megane 2015+, Nissan Qashqai.. ?

Дали сметате дека Шкода или Сеат се подобра опција од овие горе..?

Не знам што да барам на mobile.de ...

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Слобода или смрт
« Одговори #74 на: 01 Јули 2024, 13:52:25 pm »
Забегавме од темата  ;D

Некоја идеја за возило од Германија што после сите давачки тука би било до мах 7000-7500 евра?
Се мислев за Ford Focus 2014+, Renault Megane 2015+, Nissan Qashqai.. ?

Дали сметате дека Шкода или Сеат се подобра опција од овие горе..?

Не знам што да барам на mobile.de ...

После 2014 кашкаи до 7000 евра е невозможно.
Пред месец дена лагано 4000 евра царина за оутландер 2010 година.