Автор Тема: Home Automation, IoT, Видео Надзор и сл.  (Прочитано 1599 пати)

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3931
Одг: Home Automation, IoT, Видео Надзор и сл.
« Одговори #30 на: 08 Јуни 2024, 12:46:20 pm »
Освен видео надзорот, кој и не е баш мерка за да спречи провала, кои други мерки може да се изведат без да се ангажираат професионални лица, а да се добие колку толку добра заштита од провала? За куќа збориме.
Ако идам оф-топик и не е замислата на темава да покрие и вакви прашања, ќе отворам друга, не е проблем :)

1. Добри комшии на спид дајл.
2. Употреба на неколку сензори за презенс наместо да се обидуваш со голем број сензори за движење или отварање прозори и врати кои ќе ти прават шум. (куќа не е лесно да се затне добро на периметар)
3. Аларм и нотификации да добиваш на тел.
4. Сирена(и)

Или пак средновековни методи кои можат да помогнат исто, и знам неколку случаи каде успеало, нервозно куче. Додуше овие што го имаат искористено некое од чуварските кучиња што ги имале во фирма, и го однеле на градежен објект каде често им краделе материјали и ја решило работата.

@AllMightyMe за безбедна имплементација има овде добар напис кој ќе ти даде добар преглед како се изведува осигурување на домашна автоматизација https://community.home-assistant.io/t/securing-segregating-your-home-networks/577464

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5688
« Одговори #31 на: 08 Јуни 2024, 15:59:23 pm »
Истестирани средновековни методи, проверено работат, Јанина музеј куќата на островот.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Присутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5759
« Одговори #32 на: 09 Јуни 2024, 00:22:16 am »
Edno pitanje
Ova kamerive sto se reklamiraat po fb so wifi i memori karticka a se montiraat na fasonka dali moze da se nadgleduvaat od povekje telefoni ili samo od eden ?
Sakame dole vo vlez edna kamera da stavime cisto da gledame koj ni buricka po sandacinjata ni gi razmestuva i frla smetkite.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6020
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #33 на: 09 Јуни 2024, 00:36:55 am »
Може од повеќе преку апликација.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3931
« Одговори #34 на: 09 Јуни 2024, 00:42:55 am »
Edno pitanje
Ova kamerive sto se reklamiraat po fb so wifi i memori karticka a se montiraat na fasonka dali moze da se nadgleduvaat od povekje telefoni ili samo od eden ?
Sakame dole vo vlez edna kamera da stavime cisto da gledame koj ni buricka po sandacinjata ni gi razmestuva i frla smetkite.

Вие и пола Кина.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5688
« Одговори #35 на: 10 Јуни 2024, 13:24:29 pm »
Edno pitanje
Ако е под настрешница да нема дожд, земи си imou cue2 од Анхоч или било што од imou ,јас наместив во влезот, топ слика има, му имам пуштено и на станарите да гледаат. Само да има ептен блиску wifi, овде ме заебаваше ама ја решив со екстендер од 700 денари работата
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html