Автор Тема: Home Automation, IoT, Видео Надзор и сл.  (Прочитано 1598 пати)

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3931
Одг: Home Automation, IoT, Видео Надзор и сл.
« Одговори #15 на: 06 Јуни 2024, 07:56:21 am »
Нема оптика и треба да комплицирам со АДСЛ преку бандера, околу мене само на 100м има еден АДСЛ. Тука кабелот очигледно не е предност. GSM 5G, WDSL од Неотел и Старлинк. Ги гледав цените и тоа е тоа. Нема евтин живот на село.

@zeroSignal Mоже дел од пораките од овде да префрлиме во „Home Automation, IoT, Видео Надзор и сл.“ темата?

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4279
« Одговори #16 на: 06 Јуни 2024, 09:35:13 am »
Одлична тема, се надевам интересни и изводливи идеи ќе се споделат за Smart & Secure Home :)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29789
    • CARclub.mk
« Одговори #17 на: 06 Јуни 2024, 09:37:54 am »
Префрлено, инџој! Може и ја ќе поднаучам нешто. :)

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #18 на: 06 Јуни 2024, 11:01:21 am »
Нема поднаучување, или ти влегуе чивија и сам ќе правиш (ќе си играш), или врзи се за провајдер за HA и терај така. И едниот и другиот пристап има свои предности и маани. Јас си купив малце време повеќе бидејќи имам дешавка со коленото па добри 5 недели домашните и семејните обврски гернарално некој друг ги завршува, па решив да убацам у втора :)

Oд првичните скромни сознанија со слични мали авантури сконтав дека ова е моето „лего царство“.  Што друго да кажам - Да живее Али Експрес!

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1783
« Одговори #19 на: 06 Јуни 2024, 11:17:35 am »
Нема поднаучување, или ти влегуе чивија и сам ќе правиш (ќе си играш), или врзи се за провајдер за HA и терај така. И едниот и другиот пристап има свои предности и маани. Јас си купив малце време повеќе бидејќи имам дешавка со коленото па добри 5 недели домашните и семејните обврски гернарално некој друг ги завршува, па решив да убацам у втора :)

Oд првичните скромни сознанија со слични мали авантури сконтав дека ова е моето „лего царство“.  Што друго да кажам - Да живее Али Експрес!
Ова да живее Али на момент ме штрецна, додека не прочитав Експрес.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Присутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
« Одговори #20 на: 06 Јуни 2024, 14:07:52 pm »
Отсекогаш сум се прашувал околу делење на мрежа со ИоТ околу безбедност и приватност (микрофони, камери...), што мислите?

(јасно ми е дека ќе речете ама имаш паметен телефон по демек не може да те следат преку него ама пак сме копка да прашам)

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #21 на: 06 Јуни 2024, 14:51:41 pm »
Многу внимателно и со план.

1. ИоТ уредите на своја и добро средена мрежа со максимална заштита почнувајки од обскјурити па до енкрипција.
2. Многу внимателно, прагматично употреба на било кој гејтвеј и платформи како НА, и ако можеш да си дозволиш SSL VPN на твојот мрежен рутер за да пристапиш од далеку до самиот систем.
3. Тешко е да се постигне добра изолација на егрес сообраќај кој ти треба да симнуваш доста плагини, интеграции и веќе достапни содржини кои ќе ти ја подобрат состојабата, но затоа па може да ги ограничиш максимално ингрес конекциите. Да не речам само VPN,  но ако обајвиш нешто јавно со твојата јавна адреса или на некој DNS, обавезно SSL (TLS 1), MFA со ако може биомтериски тип или ОТП.

Не се работи само дали ќе ме селдат со швалерката, може да се опуштиш тука многу повеќе. Врати да отвараш, греење да вклучуваш, вода да пумпаш, порњава без титлови да им пушти некој на децата нкој ремоутли итн.

Присутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
« Одговори #22 на: 06 Јуни 2024, 14:58:13 pm »
Од досегашново знам дека се користело за врзување од лаптоп на сервер на фирма ама таков момент за по дома не ми бил во мислите :)
Секако тоа е изводливо за некој со искуство во таква област на мрежи и безбедност, само љубопитност да се праша :)
Фала на инфо !!!

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2186
« Одговори #23 на: 06 Јуни 2024, 16:03:02 pm »
Одбегнете сумливи клауд платформи....
Нејќиш да знајш кај се можи да зврши содржината. Секогаш конвенцијален и едноставен пристап е најдобар.
Ако нештото работи добро на кабел, нема потреба од кратење на истиот.
Пример аналогни камери ти функционираат како шо треба врзани на двр во локална мрежа. Не мора да се ип и да снимат воблак податоци.
Имаш избор на рутери каде шо ќе имаш пристап само ти однадвор.

Ќе сакаш ти да имаш пристап само до твоите уреди. Сензори, тагови, контрола на пристап и шо уште не.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #24 на: 06 Јуни 2024, 16:23:08 pm »
Камери само IP PoE  ма сопствен VLAN со ONVIF. Освен ако не си воајер повеќе од 4-5 дена снимање во случај да се детектира човек или неиднетификуван објект од особен габарит нема поента. Надзорот ти е битен да добиеш нотификација дека нешто не е ко што треба, да отвориш во моментот камера да видиш комшијата да не бере од доматите. За се друго неопходно ти е обезбедување ако не сакаш да ја најдеш целата куќа преселена.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5079
« Одговори #25 на: 06 Јуни 2024, 18:50:38 pm »
Imav mini pc so instaliran Home assistant na kraj go prodadov i resiv da odam so vekje gotovo resenija. Kako na primer tp link, sonoff...

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3081
« Одговори #26 на: 06 Јуни 2024, 21:31:31 pm »
IP камерите не треба да имаат пристап до нет, зборам за полупрофи и нагоре. Они снимаат локално дали само на микросд, дали и на нвр/комјутер и тоа е тоа. За нивен апдејт симињаш имиџ и локално им го аплоудиваш.

Денес ми стигна известување дека Satel пуштиле нова платформа за домашна автоматизација - Be wave, работи само со (нивни) безжични уреди, нешто како watered down Integra. Не верувам и дека ќе може да се интегрира со HA, a и од мое искуство жични сензори се the way to go иако е замарање да пушташ кабли.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4279
« Одговори #27 на: 06 Јуни 2024, 23:26:03 pm »
Освен видео надзорот, кој и не е баш мерка за да спречи провала, кои други мерки може да се изведат без да се ангажираат професионални лица, а да се добие колку толку добра заштита од провала? За куќа збориме.
Ако идам оф-топик и не е замислата на темава да покрие и вакви прашања, ќе отворам друга, не е проблем :)

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5197
  • Пиши лаже
« Одговори #28 на: 07 Јуни 2024, 00:12:40 am »
Добро се развила темата, одлично.
Инаку, мислам дека јак аларм/сирена би требало да попречи натрапник.
Секако, ако си во место каде што нема до тебе блиску комшии, тоа не мења баш...

Sent from my iPhone using Tapatalk
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3081
« Одговори #29 на: 07 Јуни 2024, 00:16:26 am »
Освен видео надзорот, кој и не е баш мерка за да спречи провала, кои други мерки може да се изведат без да се ангажираат професионални лица, а да се добие колку толку добра заштита од провала? За куќа збориме.
Ако идам оф-топик и не е замислата на темава да покрие и вакви прашања, ќе отворам друга, не е проблем :)

Аларм, по можност поврзан со агенција за обезбедување (околу 1100 ден на месец), треба да ти го инсталираат стручни лица (не штеди).

И барем 1 надворешна сирена, ако не 2/3.