Автор Тема: BMW X1 20d xDrive  (Прочитано 8310 пати)

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7022
  • Бенве сие бенве
Одг: BMW X1 20d xDrive
« Одговори #45 на: 13 Декември 2024, 10:53:39 am »
За Xdrive не е препорачливо да се променат само 2, да се различен бренд и да се импровизира со димензии.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1098
« Одговори #46 на: 13 Декември 2024, 11:36:21 am »
Сега треба да фрлам 4 нови гуми, да ставам 4 нови исти ? Иста димензија се, се исто, само различен бренд напред и назад.

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Бенве сие бенве
« Одговори #47 на: 13 Декември 2024, 11:43:47 am »
Нешто се фрла, или трансфер бокс или гуми :) види прочепкај по интернет, знам за мојата 5ка беше така, сите 4 комплет.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5161
  • The Spartan General
« Одговори #48 на: 13 Декември 2024, 11:58:46 am »
Нешто се фрла, или трансфер бокс или гуми :) види прочепкај по интернет, знам за мојата 5ка беше така, сите 4 комплет.

I za negovata e taka. Ponovite X-Drive se po-robustni ama seuste si patat od istata bolest so razlicni dimenzii razlicni gumi razlicen proizvoditel. Edna od pricinite zasto nikogas ne bi kupil X-Drive.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1901
« Одговори #49 на: 13 Декември 2024, 13:08:07 pm »

I za negovata e taka. Ponovite X-Drive se po-robustni ama seuste si patat od istata bolest so razlicni dimenzii razlicni gumi razlicen proizvoditel. Edna od pricinite zasto nikogas ne bi kupil X-Drive.

Скоро сите системи за погон на сите 4 бараат да имаш ист периметар на тркала напред и назад, не е уникатно за Xdrive. И за Quattro е исто пример. Можеш различни димензии на бандаж, различна ширина на гуми само мора обиколката на тркалата да е иста на сите 4 страни.

Причината зошто се препорачува сите 4 гуми да се менуваат и да се ист бренд е затоа што иста димензија гуми од различни производители може да имаат различна шара и дебелина и со тоа да влијае минимално на вкупната обиколка. Иако мислам дека до 1% разлика измеѓу предни и задни има толеранција. Така да ако предните се две исти и се иста димензија со задните не би требало да има проблем. Ова е на свој ризик, секако.
« Последно менување: 13 Декември 2024, 13:13:37 pm andrejnaumovski »

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Бенве сие бенве
« Одговори #50 на: 13 Декември 2024, 21:19:17 pm »
Пропушти да кажеш дека има ознака ѕвезда за да е дозволена за Х-драјв. Има многу видеа каде што иста димензија гуми од ист производител немаат ист обем и прават проблем. Следам еден бугар Геровски мотоспорт и пред некое време имаше добро видео на темата.

Еве го линкот ако некој го интересира.

https://www.facebook.com/share/v/19hhqXMe2K/?mibextid=wwXIfr

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1901
« Одговори #51 на: 14 Декември 2024, 00:37:17 am »
Пропушти да кажеш дека има ознака ѕвезда за да е дозволена за Х-драјв. Има многу видеа каде што иста димензија гуми од ист производител немаат ист обем и прават проблем. Следам еден бугар Геровски мотоспорт и пред некое време имаше добро видео на темата.

Еве го линкот ако некој го интересира.

https://www.facebook.com/share/v/19hhqXMe2K/?mibextid=wwXIfr

Тоа не би требало воопшто да е проблем. Повеќето БМВ сопственици вклучително и јас ги менуваат фабричките ранфлет ОЕ гуми со не-ранфлет. Мислам дека до сеа ќе имавме многу повеќе заебани трансфер кејсови ако беше задолжително да возиш ОЕ ранфлетс.

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Бенве сие бенве
« Одговори #52 на: 14 Декември 2024, 06:45:13 am »
Ти стави различни димензии но се поклопуваа висински. Јас 4год ја возев 5ката и од мое искуство знам дека гумите моѓат да направат проблем. Полно е по интернет и други мислења како моето. Секој си проценува сам за себе како ќе прави.

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1201
« Одговори #53 на: 14 Декември 2024, 08:54:00 am »
ескимо, добар избор. Јас возев и возам eskimo и сум ОК. Едино што сум возел на кола и имало драстична разлика биле мишелин. Пример моментално возам toyo зимски, нема баш нешто оауч, па да ги доплатам тие 2 и нешто разлика за 4 гуми од sava. Менував гуми 2021 и разликата беше толку. И ајде реков да пробам тоyo.

Отсутен BraneMKD

• Редовен
« Одговори #54 на: 05 Јуни 2025, 10:07:07 am »
Одамна немам пишано во темава, досадна кола, не е М. Стигнав до 170к, регистрана уште еднаш, сервиси се по прописи.
Се мислим сега дали да и правам голем сервис на ланец + на мењачот + чип и да истерам уште некое време или да барам нешто поново, помладо.
Мене ми се погоди, интересна помала кола за возење а доста моќна, ама многу тврда и мал простор за патување со дете.

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1051
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #55 на: 12 Јуни 2025, 19:55:55 pm »
site suv na bmw se tvrdi i x3 e tvrda edino x5 so vozdushni e pomeka.
bmw ne se po komfort, ama ionaka suv ne e komforna opcija.

inace za gumite site cetiri mora da se isti preporaclivo so zvezdicka ama ako se premium ne e problem i bez zvezda.

---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен BraneMKD

• Редовен
« Одговори #56 на: 17 Ноември 2025, 10:41:24 am »
Одамна немам пишано во темава, досадна кола, не е М. Стигнав до 170к, регистрана уште еднаш, сервиси се по прописи.
Се мислим сега дали да и правам голем сервис на ланец + на мењачот + чип и да истерам уште некое време или да барам нешто поново, помладо.
Мене ми се погоди, интересна помала кола за возење а доста моќна, ама многу тврда и мал простор за патување со дете.

Ставени зимски гуми + слабо сум ја возел, моментално на 177k. Направен и мал сервис со се сменето, овој пат земав комплет Mahle делови.

Планови се променија, па ке мора да се зема ново поголемо, никако да стигнам новата Куга да пробам, гледам имаат многу добра акција, ако може да се излажам за нова.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14911
« Одговори #57 на: 17 Ноември 2025, 10:55:11 am »
Шо пари ти имаат побарано за промена на ланче?

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4436
« Одговори #58 на: 17 Ноември 2025, 11:54:29 am »
Ако си над 185 цм, мислам дека кугата ќе ти биде мала. По мое сеќавање не ми личи дека е поголема или значително поголема од X1.

Отсутен BraneMKD

• Редовен
« Одговори #59 на: 17 Ноември 2025, 12:14:55 pm »
Шо пари ти имаат побарано за промена на ланче?

Кога прашував пред пола година можда околу 1000е - 1200е, за менувач 600е. Ланчето треба да се смени на 200к редоввно, а менувачот некаде викаат да се прави сервис, некаде не, овие што викаат да се прави сервис нејќат да дадат гаранција дека нема да се расписе после сервисот и така го баталив, нема маки никакви, си менува на ниски вртежи, не се осеќа.

Ако си над 185 цм, мислам дека кугата ќе ти биде мала. По мое сеќавање не ми личи дека е поголема или значително поголема од X1.

Не сум ја видел/пробал во живо, гледам имаат многу добра акција. По димензии би требало да е иста големина со Тусонот, а тој ми одговара. Реално ми одговара една А6, ама скапи градинкиве и пелени. :D