Автор Тема: Outdoor дискусија: искуства, препораки и сл.  (Прочитано 6955 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17594
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Одг: Outdoor дискусија: искуства, препораки и сл.
« Одговори #90 на: 01 Август 2024, 08:49:07 am »
Јас ќе сум таму следниот викенд, од работа одиме на планинарење и таму избраа да се сместиме колегиве (тие секако по бунгалови и куќички на дрва, јас во шатор сопствен). Ако не ти е за итно, ќе ти пренесам искуства :)

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3027
« Одговори #91 на: 01 Август 2024, 10:01:22 am »
Јас планирам да одам на 7ми ама уште не знам каде. Секако пиши искуства ќе знаеме за друг пат кога ќе треба да се оди.

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2837
  • Слобода или смрт
« Одговори #92 на: 01 Август 2024, 10:08:09 am »
Дали некој бил во кампот scout во струга? Кој е подобар споредено со Љубаништа?

Еднаш после возење кајаци се имам туширано таму и имаше топла вода и беа прифатиливи услови во бањата како за камп.

Од друга страна кајаците што ги рентаа не беа добри и требаше да си ги носиш до езеро преку многу лош пристап.

Отсутен МулевР

• Редовен
  • Пораки: 1386
  • Велешанче
« Одговори #93 на: 01 Август 2024, 10:37:17 am »
Сум бил јас, еднаш со сопствен шатор, еднаш во дрвените куќички. Има убави сенки, вецињата беа чисти, топла вода имаше цело време, има кујна и скари кои слободно можеш да ги користиш. Во однос на плажата не знам како е, зошто првиот пат бев во септември, а вториот пат во мај. Е сега локацијата му е во центарот на градот, па знае да биде малце по бучно од возила што минат, за разлика од љубаништа
Project car: Opel Kadett C
Daily 1: Opel Corsa E
Daily 2: Yugo Koral 1.1i

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6842
  • Бенве сие бенве
« Одговори #94 на: 26 Август 2024, 08:08:33 am »
Викендов го поминав во кампот во Љубаништа, пријатели беа сместени таму со шатор, јас имав изнајмено апартман во Охрид. Интересно е и ми се допадна, да имав каде да преспијам ќе останев и вечерта. Дури и се размислувам да си купам шатор (тие што се монтираат на кров се идеални за мобилност и посета на различни места во текот на “одморот”). Лабаво е, никој не те притиска, си печеш скара, има сенка, вистински одмор. Негативната страна е што нема никаква организација, нема одбележани парцели па да се знае чие до каде е. Немаш близу достапна вода, да наполниш да измиеш. Народот стока, се мешаат 300 музики, вц-то измочано/испосрано, тушевите мршник, нема хартија, течен сапун ако си среќлија, нема редарска служба што патролира и опоменува ако некој после 22ч урла, да види дали прават ѓубре, да им изгаси светло на игралиштата да не урлаат спортистите у 1 по полноќ итн итн. Се надевам во по цивилизираните земји е регулирано тоа и основните услови за живот се обезбедени.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10495
« Одговори #95 на: 26 Август 2024, 12:24:22 pm »
Da e sredeno nemalo ni interesno da e ni da ti se dopadnelo...
@vladic3110 твоа препорака за фрижидер ?

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5198
  • Пиши лаже
« Одговори #96 на: 27 Септември 2024, 18:04:09 pm »
Полска мафија. :)

Sent from my iPhone using Tapatalk
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5080
« Одговори #97 на: 18 Јануари 2025, 19:09:41 pm »
Незнам дали во правата тема пишувам ако не нека се префрли муабетов.
Во потрага сум по шатор и више од многу гледање и комбинации се изгубив па ми треба совет од некој со повеќе искуство. Значи барам шатор за 3ца(2 возрасни и 1 дете) мада јас би рекол за 4ца. Би се користел за краток кампинг, што подразбирам под краток да речеме 5-7 дена покрај море. Или некој кампинг во Тирол да речеме или низ европа до некој поголем град кога би шетале(сите имаат во близина кампинг места) значи спиење 2-3 ноќи, чисто за преспивање да речам. Е сега највеќе гледав од Декатлон, нормално ради цената. Прашањата/условите се следните:
- Гледав опцииве black and fresh претпоставувам вреди разликата на тоа што е дупол?
- Услов на жена ми е да можела да застане внатре....
- Дали овие новиве на дување или стара технологија со шипките? Дали би било полесно/побрзо да го наместам/соберам со дувањево?
Немора да биде Декатлон може и други предлози.
Друго што ме интересира е околу готвење(плинско, прибор) не кузнае што да речам да имам на што да сварам спржам нешто. Дали да гледам од овие од декатлон со тие нивните глупи боцички или во друг правец да размислувам?
Колку би било реално некој буџет за ваква работа?
Планирам фрижидер од овие од лидл во кола и на 220в што тераат. Имам 1000в инвертер за нешто ако треба да уклучам мада мозок ми оди накај power pack некој кога се на акција имаат понормални цени. Стуја углавном за пуњач или така нешто, мада ова е скроз секундарно затоа што полнење телефони, компјутери и такви работи секогаш колата би била у близина.

Отсутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 605
    • ibiz.mk
« Одговори #98 на: 18 Јануари 2025, 19:32:21 pm »
Ако зимаш quechua само blackNFresh
Има разлика посебно со дете и ако сака преку ден да преспие

Сме спиеле до плажа на сонце. Внатре пријатни и скроз темно

Јас го имам aptenaz 4.1 .може да се стои и имаш голема просторија за кинг сајз кревет.
Гледај со шипки си земи.  Јас сам го монтирам за 10тина минути.
Демонтажа 15тина ради издување на душек

Околу готвење такви пипс боци се евтини 1,2евра беа.ги имаш скоро на секоја бензинска грчка албанија и нагоре (секаде освен кај нас)
Такво шпоретче ти е 30тина евра

Јас на такво сум веќе 6 7 години и топ е
Додатно примус боца за кафе

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5689
« Одговори #99 на: 18 Јануари 2025, 19:41:05 pm »
What she said од погоре Томче.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен nikola_bb

• Сениор
« Одговори #100 на: 18 Јануари 2025, 19:47:42 pm »
Ако зимаш quechua само blackNFresh
Има разлика посебно со дете и ако сака преку ден да преспие

Сме спиеле до плажа на сонце. Внатре пријатни и скроз темно

Јас го имам aptenaz 4.1 .може да се стои и имаш голема просторија за кинг сајз кревет.
Гледај со шипки си земи.  Јас сам го монтирам за 10тина минути.
Демонтажа 15тина ради издување на душек

Околу готвење такви пипс боци се евтини 1,2евра беа.ги имаш скоро на секоја бензинска грчка албанија и нагоре (секаде освен кај нас)
Такво шпоретче ти е 30тина евра

Јас на такво сум веќе 6 7 години и топ е
Додатно примус боца за кафе

Денски не го убедуваш да спие па незнам што да се деси хахаха.
Значи шипки, одлично то а е и поевтина варијанта. Има ли влијание ова black and fresh и за потопло да држи(дека нели дупло е платното), во смисол на 15тина степени надвор би можело ли нормално да се преспие. Чисто ме интересира, не планирам у зима секако да го користам :). Шпоретче и пропратни глупости се да гледам Декатлон или има други варијанти? Во Германија живеам така да веројатно повеќе опции имам.
Знам после тоа дека ќе ми бара и хемиско вц госпожата, мада за тоа ќе треба и дополнително онакво шаторче ко за туш... па триста перипетија. Anyway, искуство со такво нешто?

Отсутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 605
    • ibiz.mk
« Одговори #101 на: 18 Јануари 2025, 19:58:25 pm »
Со такви на надувување сум немал искуство
Али покомплицирани и повеќе работи може да појдат на лошо да се дупне, да заборавиш пумпа итн
Зимни време да некој степен е потопло

Кога си декатлон посебни германија
Скоро се може да се опремиш, подостапни се и ценовни и се со прилично океј квалитет
Освен оние сетови за готвење. Лепат

А ако сака WC да си земеш RV ? ;D

Отсутен nikola_bb

• Сениор
« Одговори #102 на: 19 Јануари 2025, 10:51:36 am »
Со такви на надувување сум немал искуство
Али покомплицирани и повеќе работи може да појдат на лошо да се дупне, да заборавиш пумпа итн
Зимни време да некој степен е потопло

Кога си декатлон посебни германија
Скоро се може да се опремиш, подостапни се и ценовни и се со прилично океј квалитет
Освен оние сетови за готвење. Лепат

А ако сака WC да си земеш RV ? ;D
Bash :)

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk