Автор Тема: Problemi na noviot Tucson  (Прочитано 15470 пати)

Отсутен dekicot

• Почетник
  • *
  • Пораки: 33
Одг: Problemi na noviot Tucson
« Одговори #150 на: 04 Јануари 2024, 08:54:22 am »
Чекајте малку другари

VAG вика:

The DPF Warning Light
The DPF light turns on in your Volkswagen to indicate that your Diesel Particulate Filter is around 45% full of soot.

Си го нае... со 45%?

45% е екстремен случај?!

Ете не знам. Протолкувајте ми го што вика официјалниот документ на VAG.

Незнам што се буниш. Доколку активната регенерација неколку пати по ред не биде 100% завршена односно нивото на пепел не се симне на 10 до 20% и доколку во истиот тој случај нивото на пепел е над 45% се пали сијаличката. На нов автомобил многу ретко се случува а веќе на 200.000км тоа може да се случува се почесто иако возилото се вози на долги релации.

Kaj mene na novo vozilo se sluci neocekuvano mnogu pati. A kako shto spomna deckoto pogore, da imam slushnato puckanje no posle gasenje na vozilo. Isto taka posledniot pat pred da mi se pojavi osetiv i cudna rabota na motorot kako da gubeshe snaga na polna gas, i 20-30 min posle toa mi se pojavi sijalicka koja trepka i spored upatstvo treba da se odi vo servis (i napravija promena na DPF).

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 250
« Одговори #151 на: 04 Јануари 2024, 16:22:29 pm »
Drugar, proveri dali ti se kacuva nivoto na ujle. Ako da, najverojatno imas defektni dizni. Slicno iskustvo imav so Mazda.

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2648
« Одговори #152 на: 04 Јануари 2024, 16:51:36 pm »
Барај нова кола, како што пишаа и поназат у темата, макар би изгубил некое евро, само и само да ми дадат друг модел/ бензин. или продај ја... Ама со ваков дефек незнам и тоа како ќе оди..

Отсутен Astra 08

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 179
« Одговори #153 на: 03 Април 2024, 22:55:53 pm »
Sto se slucuva so DPF-ot, do koj stigna sega ili najdoa care?

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #154 на: 03 Април 2024, 23:05:58 pm »

Kaj mene na novo vozilo se sluci neocekuvano mnogu pati. A kako shto spomna deckoto pogore, da imam slushnato puckanje no posle gasenje na vozilo.

Тоа е нормално, го има кај сите коли. Тоа е ауспухот што пуцкета кога се лади односно се собира. Ич немој да му се замараш.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #155 на: 04 Април 2024, 00:53:12 am »
Во врска со регенерација на дпф пред неколку години со @vlatko.klp имавме мала полемика при што испадна дека е апсолутно во право, и се што има пишано во темава е апсолутно точно.
Баталете и нтернет што пишува, прилично лажат.

Во врска со гаранција се изначитав прилично глупости.
Следниве работи мора да се знаат:

Пред некое време за некоја Шкода во врска со кочници еден член имаше пишано дека налогот бил отворен и покрај тоа што возилото било вратено без да се поправи.
Тоа е една манипулација, налог се затвара со чинот на преземање на возилото од страна на сопственикот без разлика дали е нешто поправено или не.
Тие налози потоа служат како доказ при евентуален спор за време на гарантен рок.

Доколку се остава возилото на подолг рок на сервисирање под гарантен рок, мора да биде обезбедено заменско возило доколку тоа биде побарано.

Ова сега не сум сигурен, а не мрзи да копам да најдам колку точно денови беа во прашање.
Возилото не може да биде задржано на сервис подолго од 45? денови, во спротивно на сопственикот му следува ново возило.
Значи не може да ти го држат со месеци возилото на сервис и да те мавтаат.

Никако старо за ново и слични предлози да се прифаќаат, доколку се исполнат гарантните услови исклучиво нова кола, а доколку истата не е повеќе достапна може да се побара враќање на финансиски средства доколу не се договорат странките поинаку.

Во врска со општите услови 3 пати да се сервисира па да следува нов производ, мислам дека имаше некоја цака па не можеше да се примени во целост кај возила, ама тоа со адвокат најдобро, ако веќе се оди на нож.

Ако после 2 пати сервисирање ист дефект повторно се јави истиот па да следува нов производ не е новина, пред околу 10 години со телевизор се повикав на таа одредба, ама не успеав бидејки не бев покриен со налози па дпи не можеше ништо, среќа рикна 4ти пат и си добив нов тв. Не би знаел дали истава одредба може да се примени за возило, во конкретниов случај можеби попрво да се стави нов мотор, отколку цело ново возило, сепак со адвокат најдобро.
Значи, секако водете сметка со налозите.

За крај, ако од сервисот кажале дека чекаат нов софтвер, нема друго освен да се послуша и да се чека, и никако надвор од овластен сервис ниту за ѕивана.
Во меѓувреме може да се побараат повластици, ама тоа ако ако @dekicot има харизма😄
Нешто као кога некому во салон му даваат јак попуст, а некому ташак😁
« Последно менување: 04 Април 2024, 01:03:12 am Mikius »

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7274
« Одговори #156 на: 04 Април 2024, 01:03:12 am »
Софтвер се праќа, инсталира и тестира за саат време. На крајот на денот, како е мој проблем што официјален сервис не е опремен со најновите апдејти?

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #157 на: 04 Април 2024, 01:04:28 am »
Софтвер се праќа, инсталира и тестира за саат време. На крајот на денот, како е мој проблем што официјален сервис не е опремен со најновите апдејти?
Пред да тресеш зелени, најпрво прочитај си ги 400-500 мејлови дневно што ти пристигаат.

Отсутен Tommy

• Легенда
« Одговори #158 на: 04 Април 2024, 01:08:45 am »
Пред да тресеш зелени, најпрво прочитај си ги 400-500 мејлови дневно што ти пристигаат.

Ги прочитав, но биди умен и објасни ми каква врска има бројот на маиловите јас што ги добивам дневно со темава?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #159 на: 04 Април 2024, 01:40:27 am »
На крајот на денот, како е мој проблем што официјален сервис не е опремен со најновите апдејти?
Тоа е МИДА брат, циркузи на кило. Не си слушнал за МИДА од претходно?

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #160 на: 04 Април 2024, 08:43:17 am »

Ги прочитав, но биди умен и објасни ми каква врска има бројот на маиловите јас што ги добивам дневно со темава?
Покажува дека во двата случаја трескаш зелени, односно со таков наратив и состојба на умот треба да те дупат цела година од сервисот доколку се најдеш во иста ситуација.

Отсутен Tommy

• Легенда
« Одговори #161 на: 04 Април 2024, 09:46:04 am »

Покажува дека во двата случаја трескаш зелени, односно со таков наратив и состојба на умот треба да те дупат цела година од сервисот доколку се најдеш во иста ситуација.

Извини Фројд, нема повеќе.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #162 на: 04 Април 2024, 09:57:20 am »
Значи да повториме, @dekicot  не може ништо друго освен да го следи тоа што му е кажано од сервисот, но и да обрне внимание што се му пишуваат во налозите.
Му смениле дпф, му смениле, дефектот не е дијагностициран бидејки дефектот се повторил.
Добил допис за развој на нов софтвер, ќе си почека, ќе му го инсталираат, доколку се повтори дефектот, дури тогаш е време за вадење поголема артилерија.

Не може поради 3 пати дефект на моторче за стакло да бара нова кола, ќе му сменат цела врата, Ел. инсталација, стакло, ама цела кола не добива, не сега за сега.
А во меѓувреме може да издејствува нешто гратис, сервисче ли, патосници ли, нешто, ама не со наративне е мој проблем.
Емоции на страна.

Отсутен Tommy

• Легенда
« Одговори #163 на: 04 Април 2024, 10:27:45 am »
Браво, си можел и без навреди да комуницираш, имаме напредок. Да исправиме неколку работи. Никаде не пишав дека мора да бара нова кола, туку дека "чекаме нов софтвер" е генеричен изговор кој не би го го прифатил. Второ, никаде не кажав дека мора да отиде во сервисот и да каже вербатим, "не е ова мој проблем што вие немате софтвер".

Би побарал датум до кој би го имале тој софтвер, и датум кога би ми била средена колата, едноставно, на културен начин да почне да врши притисок за да му се реши проблемот во одреден рок. Јас како клиент кој купил нова кола не го прифаќам ова
- Не му преостанува ништо друго освен да чека софтвер, па кога стигне, тогаш.

Веројатно има и повисоки инстанци каде што може да се обрати во пишана форма. Порше Македонија го има регионалниот центар во Австрија кој е супер ефикасен кога имаш проблем со колата, а те шалтаат во Скопје и не ти признаат дефекти.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #164 на: 04 Април 2024, 11:25:10 am »
Во последниот пост не ти се обраќав тебе, а што се однесува до навредите, и треба да се почувствуваш навреден.каков дебил може да пише дека дневно му стигнале 400-500 меилови.
А неприфаќањето на условите од сервисот...немам коментар :'(