Ќе барам кола околу 5-6000еу. За таа цена повеќето коли се минимум 10 години стари. Колата би ми требала претежно за низ град, 70%, а 30% надвор од град. Над 130км/х нема да се вози колата. Убаво ќе биде да не се мачи на Плетвар.
Веќе има такви теми на форумов и ги разгледував па знам од прилика дека треба фиат пунто, форд фокус, цитроен Ц3/Ц4, јарис, сеат леон и нешто слично. Не ми треба сеуште специфично предлози за коли, има веќе такви теми. Само општо совети при купување ми треба
Од тоа до сега што гледав, е да избегавам дизел заради скапо одржување, поготово постари коли. Да се земе бензин/плин, и најверојатно над 1.0 мотор за да не се мачам на Плетвар?
Преферирам помала кола, но не е толку битен тој дел. Не ни ми е битен изглед на ентериер ни боја воопшто.
Значи пак да напоменам, не сум почетник возач и можам да возам секаква кола и рачен мењач, само ме интересираше на некои tips and tricks при купување коли. За тоа воопшто не се разбирам. Сега дури учам какви мотори постојат и читам низ форумов за разни проблеми со купени стари коли.
Што најчесто кријат и шминкаат плацевите, кои проблеми можат лесно да се приметат уште у старт при тест возење, и нешто слично за да не ме излаже некој