Автор Тема: Кола за почетник 2500-3500 еур  (Прочитано 9941 пати)

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6150
Одг: Кола за почетник 2500-3500 еур
« Одговори #75 на: 27 Ноември 2023, 12:29:51 pm »
Дечки, во моменто имам фрлено окце на ова количе https://m.reklama5.mk/AdDetails?ad=4840264
Ме интересираат вашите мислења.

Yaris со мотор 1,0. на прв изглед изгледа сочувано. Го пробав и вожњата му е ОК.
Она што ме мачи е дека сијаличката за Check engine свети постојано. Човекот рече дека било поради карализаторот и ми става сомнеж да не ми се направи проблем при регистрација на колата. Во моментов е регистрирана до 10.2024.
Увезена е од Италија во 2021. Во 2019 таму колата има некаков сервис направено таму и тоа е единствена историја што ја поседува. Последна цена му е 3350 еур.

Секако би ја однела и на мајстор да ја види убаво и да ја провери.
Моторот е преслаб за за таа каросерија 1.0 VVTI одговара само во ајговци, ц1 и 107.Моторот како мотор е добар, потрошач на уље, на 1000 км од прилика 100 грама, околу сервисите ефтино е се.

Може за таа каросерија да, меѓутоа за мене ко почетник што менува тоа во принцип за претежно градска вожња?

Аааааа, немој овде така... Менува, како не менува. Почетник, градска вожња... Ќе сака минимум 130-150 коњи.

И контактот со подлогата да не го заборавиш, многу е битен. Ако нема нови Континентал или Мишелин гуми, нашироко заобиколи го половното возило.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4995
« Одговори #76 на: 27 Ноември 2023, 12:34:07 pm »
Дечки, во моменто имам фрлено окце на ова количе https://m.reklama5.mk/AdDetails?ad=4840264
Ме интересираат вашите мислења.

Yaris со мотор 1,0. на прв изглед изгледа сочувано. Го пробав и вожњата му е ОК.
Она што ме мачи е дека сијаличката за Check engine свети постојано. Човекот рече дека било поради карализаторот и ми става сомнеж да не ми се направи проблем при регистрација на колата. Во моментов е регистрирана до 10.2024.
Увезена е од Италија во 2021. Во 2019 таму колата има некаков сервис направено таму и тоа е единствена историја што ја поседува. Последна цена му е 3350 еур.

Секако би ја однела и на мајстор да ја види убаво и да ја провери.
Моторот е преслаб за за таа каросерија 1.0 VVTI одговара само во ајговци, ц1 и 107.Моторот како мотор е добар, потрошач на уље, на 1000 км од прилика 100 грама, околу сервисите ефтино е се.

Може за таа каросерија да, меѓутоа за мене ко почетник што менува тоа во принцип за претежно градска вожња?
Ako ti pravi kejf vidi samo za check zosto sveti. Ne spij na uvo deka e iskren prodavacot, najtemelna proverka za sto fali na voziloto ti postiraa vekje kompanija koja se bavi so toa. Ako e se vo red prodavacot nema zosto da ne se soglasi da odi kolata na proverka.
Ostaj toa dve sondi, gorivoto, bla bla... Kupuvas kola da ja vozis a ne da frlas pari po popravki

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7056
« Одговори #77 на: 27 Ноември 2023, 12:50:09 pm »
Малку доцна ја гледам темава, али мислам дека одлично си погодила со предлогот за Јарис.
То имаме во фамилија, само со 1.4 дизел мотор, количето е баш она што ти треба. Ставај гориво и вози. Краток круг на вртење, одличен е за паркирање и генерално, прегледно е.
За каросеријата добро се држи низ патиштава, секако за нормално возење.
Мислам дека само треба да начекаш добар неувезуван примерок. Дизел моторот е на ланче и е одличен за таа каросерија. Околу бензинец, не би знаел. Делови лесно се наоѓаат, стандардни димензии на гуми има.

Продавачите знаат мн добро да играат на карта ме бараат, побрзо реши, избегнувај коли што немаш можност да ги провериш. Не е лошо со тебе да земеш некој кој нема да ти дозволи импулсивно да изреагираш.
Со лесно во потрагата.

Присутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5899
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #78 на: 27 Ноември 2023, 12:53:13 pm »
Јас за чек енџин сѐ додека свети не се плашам. Се плашам што колегите прават. DTC off  за ербези, engine knock и слично, за дпф и егр ако се прописно исклучени не се жалам.

Отсутен Kikiriki

• Почетник
  • *
  • Пораки: 18
« Одговори #79 на: 27 Ноември 2023, 14:41:12 pm »
Малку доцна ја гледам темава, али мислам дека одлично си погодила со предлогот за Јарис.
То имаме во фамилија, само со 1.4 дизел мотор, количето е баш она што ти треба. Ставај гориво и вози. Краток круг на вртење, одличен е за паркирање и генерално, прегледно е.
Мислам дека само треба да начекаш добар неувезуван примерок. Дизел моторот е на ланче и е одличен за таа каросерија. Околу бензинец, не би знаел. Делови лесно се наоѓаат, стандардни димензии на гуми има.

Продавачите знаат мн добро да играат на карта ме бараат, побрзо реши, избегнувај коли што немаш можност да ги провериш. Не е лошо со тебе да земеш некој кој нема да ти дозволи импулсивно да изреагираш.
Со лесно во потрагата.

Пака на срце човеков не ми правеше притисок, се сложи мајстор да ја погледне.
Моторот е на ланче.

Не спијам на уво дека луѓето се искрени, затоа би ја проверила на мајстор пред да решам да ја земам.
Сепак ризик ми е зашто свети постојано check engine и зашто не го поправил сам.

@nestor04 баш и не сфатив што точно сакаш да ми кажеш и укажеш.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4218
« Одговори #80 на: 27 Ноември 2023, 14:54:50 pm »
Забораваат форумџиите дека во првиот пост пиша дека си девојче, и дека нејќеш да ти изгаси на улица и да се трауматизираш, а и ја ако сум машко, исто како тебе размислувам, нејќам кола да ме остави. У сам старт кола што е со чек енџин и не е среден, каква сака нека е причината, ламбда сонда, лош контакт што и да е, ја не би се заебавал да го средувам тоа на кола која ја купувам, половна. Изборот што го имаш во првиот пост изгледа многу реален, би додал Киа Пиканто како ефтини коли за одржување и баш доверливи се, барем таа што е во фамилија. Иако е козметички за нигде, механички мука нема, а не се сервисира редовно, пошто и не се вози, многу ретко. Биди стрплива, ќе се најде нешто. Сега зимно време е убаво време за тестирање возила, да слушнеш ако има крцкања, тропања кои на ладно се поизразени. Советот од @AllMightyMe  е на место, и јас истото би те советувал.

Присутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #81 на: 27 Ноември 2023, 15:16:16 pm »

Со лесно во потрагата.

Моторот е на ланче.

Не спијам на уво дека луѓето се искрени, затоа би ја проверила на мајстор пред да решам да ја земам.

Извини, заборавив дека немаш познавање. DTC OFF значи бришење на грешките од компјутерот како код со цел повеќе да не се појавуваат дури и колата да има проблем. На пример да има проблем со ЕГР (покажува низок или висок напон небитно) и во тој случај да не се вклучи чек енџин сијаличе иако колата има проблем. Едноставно мапата по која работи возилото е изменета компјутерски и направена да манипулира.

Отсутен Kikiriki

• Почетник
  • *
« Одговори #82 на: 27 Ноември 2023, 16:43:36 pm »

Со лесно во потрагата.

Моторот е на ланче.

Извини, заборавив дека немаш познавање. DTC OFF значи бришење на грешките од компјутерот како код со цел повеќе да не се појавуваат дури и колата да има проблем. На пример да има проблем со ЕГР (покажува низок или висок напон небитно) и во тој случај да не се вклучи чек енџин сијаличе иако колата има проблем. Едноставно мапата по која работи возилото е изменета компјутерски и направена да манипулира.

@nestor04 Тоа малце ми влева надеж, не одел на таа карта да го скрие тоа што и да е поради кое свети. На еден начин транспатетно е оставено да се види.
Не знам како да размислувам.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6614
« Одговори #83 на: 27 Ноември 2023, 19:02:38 pm »
https://reklama5.mk/AdDetails?ad=4843201 - Гранде пунто со 1.4 турбо бензин мотор 120 коња :)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13915
« Одговори #84 на: 27 Ноември 2023, 21:25:26 pm »
Вака да скратиме :)

Девојче, најсигурно е да избегнуваш коли кои гледаш дека се сомнителни.

Check Engine светело, немало гајле, до плинот било зато светело дрн дупки.

Најди си количе пред сè што е зачувано и гледаш дека го продаваат асални луѓе, а не шалабајзери.

Гледај да е со пет врати и клима. Тоа ти треба.
После тоа ги имаш дечките од МК Ауто Експерт, ќе ти ја прегледаат детално и ќе ти кажат што треба да се поправи  дотолку можат.

Проблем со грешките е што некогаш многу се општи и самата дијагностика може толку да каже, мора да се отвори да се види.

Ако има check engine и е сериозен ќе покаже на повеќе места одстапувања не само на еден компонент.

Гледај бензин возило, со дизел можеш многу да се зезнеш.

Сепак на крај на денот се гледа што е зачувано нека и дизел.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7056
« Одговори #85 на: 28 Ноември 2023, 08:31:24 am »
Ако е Јарис, дизел моторот 1.4 е еден од најдоверливите дизел мотори. Затоа пишав , Јарис е кола како за неа, пали-вози, без замарање. Компромисот е во тврди пластики, тврди седишта, слаби опции како подесување седишта и сл.

Отсутен Kikiriki

• Почетник
  • *
« Одговори #86 на: 28 Ноември 2023, 08:45:51 am »
https://reklama5.mk/AdDetails?ad=4843201 - Гранде пунто со 1.4 турбо бензин мотор 120 коња :)

фала на предлогот, изгледа супер по сликите од надвор.
меѓутоа е 120кс што за мене е многу јако и мислам и над границата за почетник, друга работа е во ПП и немам можност да го видам.

Доколку најдете нешто супер по СК пратете ми линк.

Присутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2056
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #87 на: 28 Ноември 2023, 10:19:48 am »

меѓутоа е 120кс што за мене е многу јако и мислам и над границата за почетник, друга работа е во ПП и немам можност да го видам.

:D ;D :D ;D

Присутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #88 на: 28 Ноември 2023, 10:23:23 am »
Можам да го зирнам, знам кој го продава, на улица Димо Наредникот  ;D
Ама многу се 120кс.

Присутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2056
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #89 на: 28 Ноември 2023, 13:35:05 pm »

:D ;D :D ;D
Повели;
https://www.pazar3.mk/oglas/vozila/avtomobili/toyota/Yaris/prodazba/skopje/skopje-opstina/toyota-yaris-1-5-petrol-115ks-6-m-t-terra-2019g/4886523

https://www.pazar3.mk/oglas/vozila/avtomobili/peugeot/allroad/prodazba/skopje/skopje-opstina/peugeot-208-petrol-85ks-style-navi-2018g/4799167

https://www.pazar3.mk/oglas/vozila/avtomobili/ford/junior/prodazba/skopje/skopje-opstina/ford-fiesta-1-2-petrol-82ks-trend-2013g/4814829