Автор Тема: Vozilo na poklon!!  (Прочитано 1543 пати)

Отсутен sasemkd

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 84
Vozilo na poklon!!
« на: 22 Октомври 2023, 18:06:31 pm »
zdravo dali  ako go prefrlam voziloto sto e na moe ime da  bide na zenami   treba da se plaka nekoj danok  ili  samo notarski??

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5921
  • Шо да пишам тука?🤔
Одг: Vozilo na poklon!!
« Одговори #1 на: 22 Октомври 2023, 18:45:37 pm »
Ако е како поклон не, имам продадено имот во вредност од 25000€ како поклон, без плаќање никаков данок.

Присутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3905
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #2 на: 22 Октомври 2023, 19:14:24 pm »
Јас ја префрлив едната кола на жена ми пред неколку месеци. Немаше други давачки. Само на нотар, и моментот кога ќе идеш на технички кога ќе ги менуваш документите...

Толку.

Sent from my Xiaomi 12x

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1914
« Одговори #3 на: 22 Октомври 2023, 19:36:20 pm »
Една од позитивните работи во МК. Нотар 300 денари и чао пријатно. :)

Во Хрватска кола сопственост се пренесува во станица за технички преглед, не на нотар. Плаќаш данок според старост и моќност ако возилото се пренесува од физичко на физичко лице. Нема данок за пренос од правно на физичко лице. Јас за Астрата (2008, 85kW) платив 100ЕУР пренос на сопственост.

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6849
  • French diamond
« Одговори #4 на: 22 Октомври 2023, 19:42:59 pm »
Во Германија е без пари, купувачот или продавачот печати дома купопродажен договор, го има онлајн, се среќавате, двата по еден потпис и со здравје да си ја возиш. После тоа трошоци за таблици, данок на кола, тоа си е нормално секаде, си го сносва купувачот.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7075
« Одговори #5 на: 22 Октомври 2023, 22:27:11 pm »
Ако е како поклон не, имам продадено имот во вредност од 25000€ како поклон, без плаќање никаков данок.

Ма ја искрено ти завидувам на годините и животното искуство, сериозно.

Еве јас со моите 40 години уште немам чуено, а ни видено, да продаде некој нешто како поклон.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #6 на: 22 Октомври 2023, 22:36:24 pm »
Зошто да не?
Ако не сакаш данок да плаќаш за парите, затоа не можам на суд да ги докажам сега. Сѐ што и да кажам е против мене бидејќи криптовалутите биле сива економија или не знам шо ти таму.
Да не отворам стари теми и така натака.

Сепак на крајот на денот човекот праша за мислење, секој проба да го искаже своето мислење за да му помогне на човекот во дилемата.
« Последно менување: 22 Октомври 2023, 22:44:11 pm nestor04 »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #7 на: 22 Октомври 2023, 22:44:35 pm »
Зошто да не?
Ако не сакаш данок да плаќаш за парите, затоа не можам на суд да ги докажам сега. Сѐ што и да кажам е против мене бидејќи криптовалутите биле сива економија или не знам шо ти таму.
Да не отворам стари теми и така натака.

Сепак на крајот на денот човекот праша за мислење, секој проба да го искаже своето мислење за да му помогне на човекот во дилемата.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11741
  • Архитект
« Одговори #8 на: 22 Октомври 2023, 23:10:49 pm »
Исто и јас имам префрлено кола како поклон на сопругата. Ништо не треба. Само напиши си договор и на нотар.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14291
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #9 на: 22 Октомври 2023, 23:40:45 pm »
Продадено и предадено (оставина)правно се сосема два различни поими.
Поклон се подарува,предва,поклонува,остава,а не се продава.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #10 на: 22 Октомври 2023, 23:50:48 pm »
Продадено за пари (платено со пари), на документ пишано како подарено. Таа е поентата.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #11 на: 23 Октомври 2023, 00:01:19 am »
И на подарок се плаќа данок, доколку не е прво колено (и во некои случаи второ). Ако не се плати, тоа е прекршок.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3845
« Одговори #12 на: 23 Октомври 2023, 00:10:14 am »

Ма ја искрено ти завидувам на годините и животното искуство, сериозно.

Еве јас со моите 40 години уште немам чуено, а ни видено, да продаде некој нешто како поклон.

Не си единствен 😁
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6747
  • Бенве сие бенве
« Одговори #13 на: 23 Октомври 2023, 07:51:08 am »
Во Германија е без пари, купувачот или продавачот печати дома купопродажен договор, го има онлајн, се среќавате, двата по еден потпис и со здравје да си ја возиш. После тоа трошоци за таблици, данок на кола, тоа си е нормално секаде, си го сносва купувачот.
И во шведска е исто, треба да имаш возачка дозвола, преку апликација ти ја префрла и веќе е твоја во ист момент.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 590
    • ibiz.mk
« Одговори #14 на: 23 Октомври 2023, 19:31:00 pm »
И на подарок се плаќа данок, доколку не е прво колено (и во некои случаи второ). Ако не се плати, тоа е прекршок.
Така е.
На подарок имаш данок, а ако пишеш фиктивна сума, поголеми проблеми после ке имаш.
За имот од дедо, сакаше подарок на мене, али нотар не посоветува 2 префрлања. На тато и тато на мене. Со 2x 300E се реши.

Инаку на жена нема данок, само нотарски давачки