Автор Тема: Проблем со гаснење кај афтермаркет Андроид Мултимедиа  (Прочитано 2092 пати)

Отсутен SubFreq

• Почетник
  • *
  • Пораки: 24
Здраво дечки. Пред некој ден земав Андроид Мултимедија и ја средив успешно со сите салтанати само ми остана проблем со гасењето. После 10ина минути радиото се гаси комплет. Морам да ја изгасам колава да почекам некоја секунда па да дадам контакт и тогаш се пали. Ко да е нешто софтверски ми личи. Некој да имал ваков проблем сличен да ме посоветува?
Читам викаат лоша маса на шасија, акумулатор или кај самиот џек на радиото.
Иначе радиово е модел Quad-Core T3 P1.
Колава е Golf 5.
Фала.

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5950
  • Шо да пишам тука?🤔
Одг: Проблем со гаснење кај афтермаркет Андроид Мултимедиа
« Одговори #1 на: 08 Октомври 2023, 22:26:24 pm »
Барај го Марио - Car Audio M.A
Може да е до канбусот од возилото, по одредено време да не комуницира добро со афтермаркет радиото, а не се исклучува можноста да е до софтверот.
Види пробај го ова:
А види и во sleep опцијата, во истото мени -> Customized Setting -> Sleep power off
« Последно менување: 08 Октомври 2023, 22:33:32 pm nestor04 »

Отсутен SubFreq

• Почетник
  • *
« Одговори #2 на: 08 Октомври 2023, 22:48:42 pm »
Го местев и ова со два типа на canbus пробав, првиот беше Raise исто како што е и декодерот што го имам ама немаше Golf 5 и пробав со Passat B5 и после и со Golf 6 пресет и пак исто. Сега одбрав друг декодер и таму имаше за Golf 5 ама пак исто. Ова со sleep mode не можам никаде да го најдам во менито пошто различен е firmware от од овој на видеово.
Е сега друго што заборавив да спомнам ги дисконектирав две жици црвена и портокалова споени со конекторче црно. Кога се споени не ми се пали и гаси на контакт. Најдов за тоа дека треба да се дисконектираат и ќе работи и така и е сега.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #3 на: 08 Октомври 2023, 23:01:03 pm »
Ако немаш камера назад откачуваш црвена жица (со конекторче е, да не ти троши беспотребмо акумулатор) и исто така и потрокаловата жица. Друг проблем во поврзување не гледам, мада лоша слика си пуштил. Барај софтверски.
Точно после 10 минути се гасни или секогаш различно?
Инаку може да го контактираш и Hobby Tomy на Facebook(мада на одмор е) да ти даде совет, кажи му дека Нестор го предложил.
« Последно менување: 08 Октомври 2023, 23:08:03 pm nestor04 »

Отсутен SubFreq

• Почетник
  • *
« Одговори #4 на: 08 Октомври 2023, 23:27:04 pm »
Ако немаш камера назад откачуваш црвена жица (со конекторче е, да не ти троши беспотребмо акумулатор) и исто така и потрокаловата жица. Друг проблем во поврзување не гледам, мада лоша слика си пуштил. Барај софтверски.
Точно после 10 минути се гасни или секогаш различно?
Инаку може да го контактираш и Hobby Tomy на Facebook(мада на одмор е) да ти даде совет, кажи му дека Нестор го предложил.
Ќе им пишам и на двајцата за совет. Инаку еве го конекторчето на сликава е исто дисконектирано. Не знам што функција има. Камера задна имам и работи супер. Напојувањето и е од задно рикверц светло и се пали со него.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #5 на: 08 Октомври 2023, 23:31:18 pm »
Ако колата има канбус:

Сепак Марио би го решил брзо проблемот. А Томи би ти дал совет.

Отсутен SubFreq

• Почетник
  • *
« Одговори #6 на: 09 Октомври 2023, 00:07:18 am »
По сликиве така ми е поврзана камерата. Мислам дека не е проблемов од неа а ништо чудно па и од неа да е. И таа е од Али кинезарија. Радиово отприлика се гаси на 10 ина минути ама па и кога ќе го допрам тачот прилично е загреано. Не е жешко ама е загреано. Ако нешто не ми е поврзано ко шо треба можно е да се оптеретува и да се гаси. Или па canbus от е чопав. Гледам и нив ги мењаат.

Отсутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1482
« Одговори #7 на: 11 Октомври 2023, 01:19:06 am »
да знаеш дека ќе ти јаде струја постојано, ако голфот ти е пред 2009та год.
стај унимер на клемите провери си после тие 10 минути (после 'гасење').
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен SubFreq

• Почетник
  • *
« Одговори #8 на: 11 Октомври 2023, 01:43:18 am »
Знам веќе ми го испразни акумулаторот вечерта кога го наместив. Тоа се случува ако ги оставам конектирани црвената и портокаловата жица. Тие го предизвикуваат овој проблем. Иначе кај VW од 2006 и претходно се користи стар тип на CANBUS и декодериве пошто се понови не се парираат со него. Најдобра варијанта би ми била класично да го поврзам без декодерот со жица од осигурачите. Е сега тука имам ново прашање. Горниот ред (малите) осигурачи се сите на контакт. Ме интересира дали има осигурач што е вклучен без контакт само со клучот ставен во брава? Значи дур е клучот во бравата без даден контакт да пушта напон. Пошто сега моментално со декодерот поврзан така ми функционира радиово. Штом го извадам клучот одма се гаси.

Утре ќе им влезам на осигурачите да видам дали има таков ко што барам.

« Последно менување: 11 Октомври 2023, 01:49:38 am SubFreq »

Отсутен Bokica

• Редовен
« Одговори #9 на: 11 Октомври 2023, 19:45:38 pm »
Знам веќе ми го испразни акумулаторот вечерта кога го наместив. Тоа се случува ако ги оставам конектирани црвената и портокаловата жица. Тие го предизвикуваат овој проблем
еве ти повеќе околу проблемот:

http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/Navigation_System_(RNS510)_Retrofitting
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен SubFreq

• Почетник
  • *
« Одговори #10 на: 11 Октомври 2023, 22:16:35 pm »
Знам веќе ми го испразни акумулаторот вечерта кога го наместив. Тоа се случува ако ги оставам конектирани црвената и портокаловата жица. Тие го предизвикуваат овој проблем
еве ти повеќе околу проблемот:

http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/Navigation_System_(RNS510)_Retrofitting
Интересно, имам VCDS и проверив баш верзијата ми е "Е" 0110 и ја има во листата.

1K0-907-530-E   0110 | No |   Update available

Има шанси и лоша комуникација да е проблемот. Или во гејтвеј от или во декодерот.

Гледам има update available за гејтвејот

А декодерот од радиото па нема конкретно профил за Голф 5. Има за многу понови модели на коли. Најдов за Голф 5 ама на друг тип не на овој Raise.

Не знам дали да пробам да го апдејтирам гејтвејот или пак да барам друг декодер.
Како и да е тука е проблемот.

Интересно е што после неколку пали гаси пак се пушта само без OBD функциите и малку лагува.

Ако го реконектирам на главниот џек позади одма се пали со се OBD и брзо работи за да после пак почне да зеза.

Отсутен SubFreq

• Почетник
  • *
« Одговори #11 на: 11 Октомври 2023, 22:20:44 pm »
Барај го Марио - Car Audio M.A
Може да е до канбусот од возилото, по одредено време да не комуницира добро со афтермаркет радиото, а не се исклучува можноста да е до софтверот.
Види пробај го ова:
А види и во sleep опцијата, во истото мени -> Customized Setting -> Sleep power off
Се чув со Марио ми рече најверојатно е до декодерот и рече да побара распар некој ако има за 1500 да ми го смени.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #12 на: 11 Октомври 2023, 22:24:24 pm »
Па прилично скапо било...

Отсутен SubFreq

• Почетник
  • *
« Одговори #13 на: 11 Октомври 2023, 22:27:38 pm »
Па прилично скапо било...
700/800 е од Али со се шипинг и тоа дали ќе работи прашање е. Мада ако профункционира без проблем со друг декодер ондах вреди до некаде.

Отсутен Bokica

• Редовен
« Одговори #14 на: 12 Октомври 2023, 16:15:27 pm »
чаре ти е гејтвеј од голф 6 да најдеш, со верзија што ја има на списокот. Ги имаш и на али, барај по оем број.
Све друго по мене ти е џабе, со тој марио џабе ќе си губиш и време и пари али ти си знаеш.