Автор Тема: VW Golf 6 1.4 vs Opel Meriva 1.4  (Прочитано 3523 пати)

Присутен ivanduk

• Почетник
  • *
  • Пораки: 46
VW Golf 6 1.4 vs Opel Meriva 1.4
« на: 05 Јули 2023, 23:09:47 pm »
Здраво на сите,

Го следам форумов веќе неколку месеци и се одлучив да направам тема за совет во врска со нашата фамилијарна дилема за автомобил.

Моментално имаме Шкода Октавија 1.9 tdi 2006g, со 170к км на одометар(вистински уште 100к+ минимум, така ни кажаа на сервис кога ја однесовме) и освен пред неколку месеци што направивме полу ремонт(нова брегаста осовина, чистење дизни итн.) и редовни сервисирања, колата во овие 11 години што ја имаме немала никаков поголем проблем.

Е сега, потребна ни е втора кола, последниве 5-6 месеци со буџет до 7000 евра бараме кола од 2008г +, со 4 врати, претежно за возење низ град но и да може да се вози пријатно со неа на отворено. Како прва опција гледавме Поло, но за нашата висина таа кола е премала, така да ни треба една класа поголемо возило.

Моменталниот избор ни е помеѓу VW Golf 6 1.4 TSI Highline 90kw/122hp 2009г и Opel Meriva 1.4 TNG 120hp 2014г

Голфот има поминато 180к километри, го продава втор газда и е увезен од Бугарија, го има највисокото ниво на опрема, со команди на волан, климатроник, алкантара седишта, продавачот дури и има прикачено доказ од carvertical и би дал број на шасија за сами да провериме. Каросериски нема никакви забелешки. Колата се продава во друг град и треба да се оди до таму за да се види на лице место. Цената е 7000е

Меривата има поминато 140к километри, се продава од Autowelt, така да претпоставувам е германски увоз, од опрема по ова што гледам е основна, електрика само на предни стакла, темпомат, нема aux/bluetooth. Цената е 7700е

Моменталните опции се или да го купиме голфот за мене, татко ми да ја вози октавијата, или татко ми да ја земе меривата, јас да ја возам октавијата.
Главните проблеми на татко ми за голфот е потрошувачката, деловите за него би биле поскапи бидејќи е VW и дека е еуро 4.

За TSI на голфот читав дека потрошувачка е околу 9-10l и дека тие модели од 2009 имаат проблеми со ланчето на моторот(на огласот пишува дека е сменет пред 3000 км), додека за моторот на меривата и општо за опели не знам ништо, па сакам да ве прашам за ваше мислење во врска со коливе, лични искуства, искуства со дефекти, потрошувачка..
« Последно менување: 05 Јули 2023, 23:31:07 pm ivanduk »

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5765
  • Шо да пишам тука?🤔
Одг: VW Golf 6 1.4 vs Opel Meriva 1.4
« Одговори #1 на: 05 Јули 2023, 23:20:05 pm »
Само да прашам, голфот ако е 2006та кога е увезен, бидејќи на carvertical нема податоци постари од 2013та.
Инаку не секогаш треба да се верува на карвертикал.
Возило од Словенија преполовено го донесоа со шлеп тука што побрзо да се исфарба и да се стави нов кров, нова шофершајбна, нови врати, крила, хауба, браник, фарови во најбрз можен рок со цел да не се внесе во евиденција таму дека било удрено и поправано. Возилото не се познава дека е правено, варено, сечено, лепено, китирано.

Присутен ivanduk

• Почетник
  • *
« Одговори #2 на: 05 Јули 2023, 23:31:35 pm »
Само да прашам, голфот ако е 2006та кога е увезен, бидејќи на carvertical нема податоци постари од 2013та.
Инаку не секогаш треба да се верува на карвертикал.
Возило од Словенија преполовено го донесоа со шлеп тука што побрзо да се исфарба и да се стави нов кров, нова шофершајбна, нови врати, крила, хауба, браник, фарови во најбрз можен рок со цел да не се внесе во евиденција таму дека било удрено и поправано. Возилото не се познава дека е правено, варено, сечено, лепено, китирано.

грешка, 2009та е голфот, го поправив во постот

https://imgur.com/MhpSSj9

ова е сликата што ја има прикачено на огласот
« Последно менување: 05 Јули 2023, 23:37:08 pm ivanduk »

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5765
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #3 на: 05 Јули 2023, 23:39:40 pm »
Хм. Вторава километража е забележана после 8 години, во тој период не се знае дали е враќана. Годишно во просек поминувал околу 13000км. Сепак гледај да е технички и каросериски исправна и во добра состојба. Некогаш километрите не значат многу.
« Последно менување: 06 Јули 2023, 00:07:17 am nestor04 »

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7379
« Одговори #4 на: 06 Јули 2023, 00:04:26 am »
Избор меѓу кола и тракаташка. Јас би колата, каква сака нека е.  ;D

Присутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5834
« Одговори #5 на: 06 Јули 2023, 06:43:20 am »
Голфо е 100% струмички.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3432
« Одговори #6 на: 06 Јули 2023, 09:19:19 am »
Јас би го заобиколил на широко 1.4ТСИ во Голф 6, ама и Меривата исто, би те советувал да не избрзуваш со одлука, туку почекај ќе улета уште нешто.

Отсутен Marquess

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 57
« Одговори #7 на: 06 Јули 2023, 09:31:32 am »
Јас би го заобиколил на широко 1.4ТСИ во Голф 6, ама и Меривата исто, би те советувал да не избрзуваш со одлука, туку почекај ќе улета уште нешто.
Зошто би го заобиколил голфот?
Знам луѓе нов од салон си го купија,до ден денес немаат мука.
Сервис,бомбина,свеќица - толку.Нема што да се расипе што би се рекло.

Sent from my SM-G975U using Tapatalk

Присутен ivanduk

• Почетник
  • *
« Одговори #8 на: 06 Јули 2023, 10:16:12 am »
Голфо е 100% струмички.

хахахха да, струмички е

Едната ти е кола другото комбе.
Ама баш никаква споредба нема, незнам како не ти кажа некој до сега.

Наредно што е х6 вс тт?

меривата е избор на татко ми, веќе не му е важно на него како изгледа колата што ќе ја вози, споредбата е за моторите

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3432
« Одговори #9 на: 06 Јули 2023, 10:52:01 am »
Зошто би го заобиколил голфот?
Знам луѓе нов од салон си го купија,до ден денес немаат мука.
Сервис,бомбина,свеќица - толку.Нема што да се расипе што би се рекло.

Sent from my SM-G975U using Tapatalk

Па сам кажуваш нов купен.
Јас викам да го заобиколи зошто гледам во сервис (кај што ги сервисирам возилата) како пукаат ланчиња, дури и некои тазе сменети, во последно време не сакаат ни да ги прават тие 1.4ТСИ, ги враќаат муштериите за жал.
Уште поголемиот проблем е што се чека за делови, кај нас во главном дизел се тие возила и дилериве скоро и да не носат делови за бензинциве, по 2-3 недели па и повеќе имаат во сервис чекано дел.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2333
« Одговори #10 на: 06 Јули 2023, 12:12:33 pm »
Не се баш исти класи (категорија) на коли, зависи за што ќе ти треба највеќе. Помеѓу постар Голф со фабричка мана на ланче (се сомневам дека е сменето пред 3.000 км) и 5 години понова Мерива, ако само ова е дилемата, Меривата е пологичен избор, а најдобро да не брзаш, туку да го прошириш изборот
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13874
« Одговори #11 на: 06 Јули 2023, 12:35:01 pm »
1.4 TSI на ланче - НЕ.
Меривата бидејќи е 2014, претпоставувам го нема М32 мењачот, што е добро и треба да има добар мотор. Каросериски исто треба да е добра, само треба убава проверка.

VW варијанта (Seat/Skoda/VW/Audi) ако не си сигурен избегнувај 2.0 дизел до 2009, од 2010 натаму се добри.
Бензинец од 2012/13 па натаму 1.2/1.4/1.5 TSi, т.е да се на каиш не со ланче.

Тоа е она што можам јас лично да те посоветувам.

Мене ако ме прашаш

Alfa Romeo Giulietta 1.4 Turbo е соврешна во тој ценовен ранг што бараш.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29630
    • CARclub.mk
« Одговори #12 на: 06 Јули 2023, 15:46:14 pm »
Леле драмава 1.4 TSI на ланче не.

Се менува. Чини 400-500 евра и решен проблем. И хајт. Ене го, татко ми вози 1.4 TSI на ланче.

Непотребна драма.

Присутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5834
« Одговори #13 на: 06 Јули 2023, 15:51:28 pm »
Шо да кажеме ние со алфите 😁😂...

Присутен ivanduk

• Почетник
  • *
« Одговори #14 на: 06 Јули 2023, 20:31:48 pm »
1.4 TSI на ланче - НЕ.
Меривата бидејќи е 2014, претпоставувам го нема М32 мењачот, што е добро и треба да има добар мотор. Каросериски исто треба да е добра, само треба убава проверка.

VW варијанта (Seat/Skoda/VW/Audi) ако не си сигурен избегнувај 2.0 дизел до 2009, од 2010 натаму се добри.
Бензинец од 2012/13 па натаму 1.2/1.4/1.5 TSi, т.е да се на каиш не со ланче.

Тоа е она што можам јас лично да те посоветувам.

Мене ако ме прашаш

Alfa Romeo Giulietta 1.4 Turbo е соврешна во тој ценовен ранг што бараш.

бензинци од 2012/13 натаму се поскапи од буџетот, татко ми не сака да земе уште еден дизел, поради тоа и бараме бензинец..

Alfa Romeo не е гледано како опција, главно сакаме германско возило да земеме од VW групацијата, a татко ми сака Opel зашто има другар негов што му ги испофали, имал Vectra што имала 800к километри и гајле немала 😂

За меривата ми кажаа дека поради тоа што Peugeot ги купи Opel пред неколку години, сите нови коли и делови ќе биле на база на Peugeot, така да резервни делови за меривата ќе било уште потешко да се најдат, со оглед на тоа што тој модел не се продавал добро у негово време.

@zeroSignal видов од банерот твој дека имаш Golf 6 со исто ниво на опрема како овој што го гледам, какво ти е искуството со него внатре?