Автор Тема: Купувам стан во Скопје (К4, К3, Влае, Хром)  (Прочитано 3651 пати)

Отсутен momak_31

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 223
Здраво другари
Поради сплет на околности сум во потрага на стан во горенаведените населби. Знам дека моменталната состојба на пазарот со недвижнини е најблаго речено катастрофална, барем од страна на купување, ама сега ми се укажа можност, така да што е тоа е.
Приоритет ми е Карпош 4, останатите се резервна опција. Идеално би било околу 60 квадрати, не помалку од 45. Руските згради би ги избегнал во било која од населбите, ама ете и тие се во опција во крајна линија.

Имаше слична тема пред некое време од @MartinAlfista, па нека сподели и он искуства

Отсутен momak_31

• Јуниор
  • **
Одг: Купувам стан во Скопје (К4, К3, Влае, Хром)
« Одговори #1 на: 19 Мај 2023, 15:08:02 pm »
Има некој искуство со купување на стан во градба од приватно лице? Дали е воопшто можно тоа бидејќи нели станот нема имотен лист, туку лист за пресбележување?

Отсутен Marquess

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 57
« Одговори #2 на: 19 Мај 2023, 18:37:06 pm »
Има некој искуство со купување на стан во градба од приватно лице? Дали е воопшто можно тоа бидејќи нели станот нема имотен лист, туку лист за пресбележување?
Ќе си направите пред договор и ќе си оставиш капар/учество.
Коа ќе биде имотниот лист ќе си го доплатиш станот.

Sent from my SM-G975U using Tapatalk

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17504
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #3 на: 19 Мај 2023, 23:00:58 pm »
Би сакал да ти помогнам, но кажи ми какво искуство ти е потребно :)

Јас го проширив муабетот дека барам стан како епидемија, надевајќи се дека ќе најдам луѓе што се спремни за продавање ама не огласиле уште.

На крај, една од поблиските другарки се јави и кажа дека имале стан во Влае - никој од друштво не знаеше :)

Го платив по (според мене) пазарна цена во моментот, па не можам многу совети да понудам за како се бара добра зделка...

Отсутен momak_31

• Јуниор
  • **
« Одговори #4 на: 20 Мај 2023, 00:01:09 am »

Се консултирав со двајца адвокати и накратко ми кажаа дека не може да се купи стан во градба од приватно лице.

Јас го проширив муабетот дека барам стан како епидемија, надевајќи се дека ќе најдам луѓе што се спремни за продавање ама не огласиле уште.

На крај, една од поблиските другарки се јави и кажа дека имале стан во Влае - никој од друштво не знаеше :)

Го платив по (според мене) пазарна цена во моментот, па не можам многу совети да понудам за како се бара добра зделка...

Мислев да не си купил некој од новите некаде во Хром.
Прашај ја другарка ти да не има уште некој за продажба  :) :)

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1728
Купувам стан во Скопје (К4, К3, Влае, Хром)
« Одговори #5 на: 20 Мај 2023, 00:05:10 am »
Може.  Оди кај фирмата што ја гради зградата ќе ти ја објаснат процедурата.

Ако е добра фирма,  не се замарај и земи го станот.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Marquess

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 57
« Одговори #6 на: 20 Мај 2023, 10:59:09 am »

Се консултирав со двајца адвокати и накратко ми кажаа дека не може да се купи стан во градба од приватно лице.

Мислев да не си купил некој од новите некаде во Хром.
Прашај ја другарка ти да не има уште некој за продажба  :) :)
Јас купив пред 2 години така стан.
Многу да ги поздравиш адвокатите и кажи им дека со  дипломите можат само гз да си избришат. ;)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11741
  • Архитект
« Одговори #7 на: 20 Мај 2023, 19:10:32 pm »
Додека е објектот во градба се вадат пред имотни листови. Со тој лист правото на сопственост на тој стан е името на кој што е листот.
Договорот го определува кој е сопственик.

Не гледам причина зошто да не можи да купи физичко лице. Баш за нив се наменети становите.

Отсутен momak_31

• Јуниор
  • **
« Одговори #8 на: 20 Мај 2023, 21:19:47 pm »
Додека е објектот во градба се вадат пред имотни листови. Со тој лист правото на сопственост на тој стан е името на кој што е листот.

Не гледам причина зошто да не можи да купи физичко лице. Баш за нив се наменети становите.

Така е да
Работата е што станот во градба е веќе купен од приватно лице и има пред имотен лист со негово име. И тој сака да ми го продаде мене. Ете членот погоре кажа дека можело така, мене ми кажаа обратно. Не дека ми има некој стан особено направено кејф, туку приметувам по огласиве дека има неколку такви

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #9 на: 21 Мај 2023, 10:52:56 am »
Името таму е фиксно, нема менување колку што знам јас. Поентата тука е да, со некој договор можете да прикажете твоја намера да го купиш станот, ама додека тој стан не добие дозвола за вселување, твоето име нема да фигурира никаде...

Ова е како јас сфатив кога барав стан и се интересирав за такви.

Отсутен momak_31

• Јуниор
  • **
« Одговори #10 на: 20 Јуни 2023, 14:00:40 pm »
Obnova

Отсутен Astra 08

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 179
« Одговори #11 на: 05 Јули 2023, 23:57:03 pm »

Така е да
Работата е што станот во градба е веќе купен од приватно лице и има пред имотен лист со негово име. И тој сака да ми го продаде мене. Ете членот погоре кажа дека можело така, мене ми кажаа обратно. Не дека ми има некој стан особено направено кејф, туку приметувам по огласиве дека има неколку такви
Moze da se napravi samo treba da se raskine preddogovorot so toa lice sto go kupilo pa da se napravi nov preddogovor so noviot kupuvac, se toa si kosta, ama ne e nevozmozno, koj kolku saka da plati.

Sent from my SM-G985F using Tapatalk

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1132
« Одговори #12 на: 06 Јули 2023, 09:12:40 am »
Купувајте, со повреме, имам „неформално“  инфо дека и до 25% ќе растат становите, ради целокупниот циркуз со Општина Карпош, Центар и Горче. Не се издаваат дозволи, блокирани ДУП-ови.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #13 на: 06 Јули 2023, 10:04:55 am »
Ќе си гради Стевче нов кинески ѕид карши Гоце студентскиот, деновиве се гласаше или треба да се гласа за правење сервисни улици околу тоа зеленило.

После веројатно ќе се гласа за правење згради, под изговор дека новите улици биле осамени и им требале зградички да им прават друштво.

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
« Одговори #14 на: 06 Јули 2023, 11:30:29 am »
Интересно е како го јадете кромидот, а ниту еден не се труди да провери информација пред да ја пренесе.

Sent from my...