Автор Тема: Купувам бензин автомобил  (Прочитано 29693 пати)

Отсутен Nexia

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 229
Одг: Купувам бензин автомобил
« Одговори #345 на: 27 Јуни 2023, 23:35:02 pm »
Daleku mi e od budzetot taa opel moka

Отсутен Nexia

• Јуниор
  • **
« Одговори #346 на: 29 Јуни 2023, 06:09:40 am »
Денес ќе пробам Мазда 3ка, 1.6 105 коњски сили 2011, моделот е од оние што се до 2014, а не од оние 2008-2009...

Ме предупредија дека за Мазда не можеш никаде да најдеш копии да се произведуваат делови, туку само оргинал и дека биле нормално скапи и се чекало за делови да се најдат, точно е ова? Знае некој да ми ја потврди информацијата??

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5927
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #347 на: 29 Јуни 2023, 09:52:53 am »
Одиме од дискови - цената е иста;
Плочки - цената е иста;
Филтри - цената е иста, поленовиот Хенгст е 1200 денари ама еднаш годишно се менува;
Сет ланче HEPU (таа ми падна в очи) - 240€ без попуст, ценста треба да е иста и за други(германски) возила (немам менувано не знам);
Држачи на мотор - цената е иста, но производителите не се тие;
Свеќици - секаде цената е иста;
Бомбина - поевтина од астра г моделска година 1998;
Водна пумпа - иста цена, можеби некој денар поскапа од останатите бидејќи нема попуст моментално;
Рамо - евтино;
Спона - евтино/средна цена;
Друго не ми текнува моментално.
Уште масло да видам какво користи и ќе пишам ако ти требаат информации ама не би требало да е скапо.

Отсутен Nexia

• Јуниор
  • **
« Одговори #348 на: 29 Јуни 2023, 10:00:01 am »
Одиме од дискови - цената е иста;
Плочки - цената е иста;
Филтри - цената е иста, поленовиот Хенгст е 1200 денари ама еднаш годишно се менува;
Сет ланче HEPU (таа ми падна в очи) - 240€ без попуст, ценста треба да е иста и за други(германски) возила (немам менувано не знам);
Држачи на мотор - цената е иста, но производителите не се тие;
Свеќици - секаде цената е иста;
Бомбина - поевтина од астра г моделска година 1998;
Водна пумпа - иста цена, можеби некој денар поскапа од останатите бидејќи нема попуст моментално;
Рамо - евтино;
Спона - евтино/средна цена;
Друго не ми текнува моментално.
Уште масло да видам какво користи и ќе пишам ако ти требаат информации ама не би требало да е скапо.

И лесно достапни се за набавка?

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #349 на: 29 Јуни 2023, 10:02:09 am »
Овие набројаниве ги најдов на Аутодок(Германија, но има достава до Грција), споредив цени со Аутоцентар (Струмица ако не се лажам) каде беа двојно поскапи, но во локална продавница за автоделови се лесно достапни и поевтини од Аутоцентар каде цените се превисоки.

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1997
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #350 на: 29 Јуни 2023, 10:15:11 am »
Во Грција, цените за делови за јапонски возила, се дупло поевтини од тука. И буквално се ќе најдеш, или ќе причекаш да ти најдат. (Праќаш на меил/вибер). Проблемот е патот и губењето на време.
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Nexia

• Јуниор
  • **
« Одговори #351 на: 29 Јуни 2023, 10:15:48 am »
Супер, уште да се проба денес да се види.. Али купена во мкд, стари скопски регистрации стојат со 3 бројки, тој е втор сопственик... И тој една година барал кола како мене додека да ја купи :D

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1997
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #352 на: 29 Јуни 2023, 10:17:35 am »
Супер, уште да се проба денес да се види.. Али купена во мкд, стари скопски регистрации стојат со 3 бројки, тој е втор сопственик... И тој една година барал кола како мене додека да ја купи :D

Која км и цена?
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Nexia

• Јуниор
  • **
« Одговори #353 на: 29 Јуни 2023, 10:58:54 am »

Која км и цена?

167000km - 7000 evra i plinski ured pred 4 godini staven lovato..

Ako ja kupeme, ako ne saka licnosta na plin da vozi ima li moznost nekoja na staro da go prodadam?

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #354 на: 29 Јуни 2023, 11:18:47 am »
Јас би ги проверил километрите прво, не дека кај нас се вози возилото којзнае колку, ама сепак не е лошо да се проверат километрите.
Вака се океј - 14000км годишно.
Инаку плинскиот уред не би требало да и смета на личноста, баш треба да и биде предност за економичност, но веќе ако се реши да вози само на бензин може да го продадете плинскиот уред околу 100€ можеби и помалку, така да не е штета и да стои освен ако зафаќа многу место.

Отсутен Nexia

• Јуниор
  • **
« Одговори #355 на: 29 Јуни 2023, 11:51:52 am »
Јас би ги проверил километрите прво, не дека кај нас се вози возилото којзнае колку, ама сепак не е лошо да се проверат километрите.
Инаку плинскиот уред не би требало да и смета на личноста, баш треба да и биде предност за економичност, но веќе ако се реши да вози само на бензин може да го продадете плинскиот уред околу 100€ можеби и помалку, така да не е штета и да стои освен ако зафаќа многу место.

Kaj da gi proveram??

Отсутен Nexia

• Јуниор
  • **
« Одговори #356 на: 29 Јуни 2023, 11:56:12 am »
Ja obicno smetam deka toa go pravat preprodavaci, ovaa kola bila kaj prv sopstvenik 70-80000, i uste tolku kaj drug, koj isto ja vozi 5 godini, sega da se do tolku, da e prevozena pa vrakjana, neznam..

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #357 на: 29 Јуни 2023, 12:02:57 pm »

Kaj da gi proveram??
На MyMazda апликацијата се внесува VIN и добиваш податоци за сервисната историја во Мазда Македонија (додека е сервисирана во овластен, минимум 5 години бидејќи толку е и гаранцијата). А останатиот дел (механички дефекти, оштета, враќана километража и слично) ја гледа соодветен мајстор за тоа (автомеханичар, автоелектричар/дијагностичар или автолимар). Може и да се реални тие километри, а можеби и не.

Отсутен Nexia

• Јуниор
  • **
« Одговори #358 на: 29 Јуни 2023, 13:40:03 pm »

Kaj da gi proveram??
На MyMazda апликацијата се внесува VIN и добиваш податоци за сервисната историја во Мазда Македонија (додека е сервисирана во овластен, минимум 5 години бидејќи толку е и гаранцијата). А останатиот дел (механички дефекти, оштета, враќана километража и слично) ја гледа соодветен мајстор за тоа (автомеханичар, автоелектричар/дијагностичар или автолимар). Може и да се реални тие километри, а можеби и не.

Shto e toa VIN? Nekoj broj shto se vnesuva vo aplikacijata??

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #359 на: 29 Јуни 2023, 13:47:13 pm »
VIN е број на шасија.