Автор Тема: 2008 Mazda 6 GH 1.8 mzr hatchback  (Прочитано 14799 пати)

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5896
  • Шо да пишам тука?🤔
Одг: 2008 Mazda 6 GH 1.8 mzr hatchback
« Одговори #60 на: 20 Април 2023, 23:03:21 pm »
Каква врска има расплиначата со долго верглање на утро? Нели првото палење е на бензин?

Прашувам бидеќи и јас ги имам истите симптоми.

Sent from my LM-V450 using Tapatalk
Јас го имав истиот проблем, колата верглаше многу долго, кога турав адитив во моторот видов дека не е стегната 3тата свеќица и ја стегнав. Ми рекоја во една група на фб за опели дека пумпата за гориво ми е при крај (дека откажува), а знам дека пумпата е сменета нова пред 2 години (имам фактура). По совет на другар ја возев секојдневно по 5-10 километри(по потреба) на бензин и од тогаш навака на пола клуч пали.
Едит: Ставам 98ка од Лукоил и пали веднаш.
« Последно менување: 20 Април 2023, 23:11:48 pm nestor04 »

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6614
« Одговори #61 на: 20 Април 2023, 23:08:08 pm »
Каква врска има расплиначата со долго верглање на утро? Нели првото палење е на бензин?

Пунтото што го купи ? Точиш бензин на лукоил ?

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #62 на: 20 Април 2023, 23:39:12 pm »
Едит: Ставам 98ка од Лукоил и пали веднаш.

Кај мене Бравото на ладен мотор со 95ка лукоил тек од трето или четврто верглање палеше.
По совет на Симо, наточив 95ка Макпетрол и си пали веднаш и само на Макпетрол си точам од тогаш.

Други проблеми со бензинот немав од Лукоил, само првото палење на ладен мотор ми беше проблематично.

Отсутен Кољо

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 203
    • MVP Ring
« Одговори #63 на: 21 Април 2023, 07:55:41 am »

Пунтото што го купи ? Точиш бензин на лукоил ?

Да, пунтото. Точам најчесто на Макпетрол и Лукоил. И со двете бензиски е исто. Колку пониска температура на утро, толку подолго верглање. Следните палења се нормални, на пола клуч што се вика.

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #64 на: 21 Април 2023, 08:55:18 am »
Да, пунтото. Точам најчесто на Макпетрол и Лукоил. И со двете бензиски е исто. Колку пониска температура на утро, толку подолго верглање. Следните палења се нормални, на пола клуч што се вика.

Буквално истите проблеми, колку поладно, толку повеќе верглања со 95ката од лукоил. На загреан мотор веднаш палеше.
Еве наназад 4 месеци точам 95ка само од Макетрол и од тогаш го немам тој проблем како со 95ката од Лукоил.

Друга разлика нема, исто влече, исто троши.

Ама штом и со бензин од две пумпи е истото, тогаш не е до тоа проблемот најверојатно.

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2170
« Одговори #65 на: 21 Април 2023, 10:27:20 am »
Проверете си ги расплињачите, ако туши плин го гуши цел систем. Кај мене на бензин прво пали, гориво само на лукоил точам. Со промена на расплињача се реши проблемот кај мене.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3804
« Одговори #66 на: 21 Април 2023, 10:32:55 am »
На форд фокус 2009 2.0 го има истиот проблем со брц плин(фабрички е тој нема кој да го среди во државава) ке се монтира нов плин...така да можно е до плинот да ви е

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5896
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #67 на: 21 Април 2023, 10:46:24 am »
@Busav BRC го сервисира Горан во Прилеп, јас на Мерцедес А150 имав BRC фабрички систем и само тој успеа да најди зошто има misfire (трокираше цела кола над 120 не одеше и даваше misfire на дијагностика, не бомбини не свеќици, сѐ сменивме и секаде по плинари беше носена и на крај Горан рече дека првата дизна не чини)
Таман договори се унапред ако идиш Прилеп, ем кафе ќе пијаме, ем се надевам дека ќе си појдиш со исправна кола(ако имаш време).
https://www.facebook.com/plinovimont?mibextid=ZbWKwL
« Последно менување: 21 Април 2023, 10:52:48 am nestor04 »

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3804
« Одговори #68 на: 21 Април 2023, 10:56:59 am »
@Busav BRC го сервисира Горан во Прилеп, јас на Мерцедес А150 имав BRC фабрички систем и само тој успеа да најди зошто има misfire (трокираше цела кола над 120 не одеше и даваше misfire на дијагностика, не бомбини не свеќици, сѐ сменивме и секаде по плинари беше носена и на крај Горан рече дека првата дизна не чини)
Таман договори се унапред ако идиш Прилеп, ем кафе ќе пијаме, ем се надевам дека ќе си појдиш со исправна кола(ако имаш време).
https://www.facebook.com/plinovimont?mibextid=ZbWKwL
На кумот е колата,женатата му е од прилеп така да стално иде натека,ке му пренесам фала на информација

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #69 на: 21 Април 2023, 21:13:53 pm »
Проверете си ги расплињачите, ако туши плин го гуши цел систем. Кај мене на бензин прво пали, гориво само на лукоил точам. Со промена на расплињача се реши проблемот кај мене.

Нема плин моето.

Отсутен Vixa

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 81
« Одговори #70 на: 24 Април 2023, 16:29:21 pm »
Кај мене на истиот мотор многу често знаепе да завергла 2-3 секунди па да запали , откако го исчистив лептирот нема верглано ниеднаш.

Отсутен Anton

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 825
« Одговори #71 на: 28 Април 2023, 21:15:21 pm »

Истиот проблем на акорд на плин исто решен.
Ако добро разбрав и има логика доста тоа, мембраната на расплиначата не држи и полека моторот се полни со плин, а ладен плин не пали ( југовци насабјле со врела вода расплињачата поливање за да запали се сеќавате?)и затоа вергла подолго додека да го исфрли плинот/ дојде бензин за да запли.
« Последно менување: 28 Април 2023, 21:30:57 pm Anton »
Jay Leno: Racecar driving is like sex. All men think they are good at it but...

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1847
« Одговори #72 на: 28 Април 2023, 22:04:03 pm »

Истиот проблем на акорд на плин исто решен.
Ако добро разбрав и има логика доста тоа, мембраната на расплиначата не држи и полека моторот се полни со плин, а ладен плин не пали ( југовци насабјле со врела вода расплињачата поливање за да запали се сеќавате?)и затоа вергла подолго додека да го исфрли плинот/ дојде бензин за да запли.

И јас поради долго верглање на прво палење сменив расплињача. Од тогаш немам  мака.
Истото објаснување и мене ми го кажаа, мембраната пуштала, репарирана беше мала разлика од нова.

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2170
« Одговори #73 на: 01 Мај 2023, 21:02:06 pm »
Дојде време малку и на изгледот на колата да се поработи. Си купив 18ки фабрички од фејслифт моделот.
Според мене ова е најубавиот оем бандаж за колата.
Ми фалеше и дигалка, таа шо беше вкола провртен му беше навојот.
Си мислев ќе биди покрута, до сега ја возев со 205 60 16 и се осеќаше како се тегни на кривини. Тамам убав тест му дојде на Плетвар. Се враќав со 225 45 18 и ептен се осеќа разлика подирекно е управувањето, држи правец.
Си сакат фарбање бандажите, ама срце јуначко не издржав. Ептен убаво изгледа вака колата. Е сега тие црните за зимски сет ќе бидат, а другите 16ки шо дојдоа со колата на оглас.

Во меѓувреме стигна и навлака за воланот од али. Беше малку оштетен, па се мислев да го фарбам, ама многу работа ми се виде и се решив за навлаката.
Не е ова за некој со слаби нерви, си сака трпение. 3 саати најмалку а и не стемна веќе. Утре корекција ќе добие.
Јас задоволен од резултатот.

« Последно менување: 01 Мај 2023, 21:08:33 pm tomaso »

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6150
« Одговори #74 на: 01 Мај 2023, 21:08:05 pm »
Екстра.