Автор Тема: Жмигавците не трепкаат, само стојат упалени  (Прочитано 1082 пати)

Отсутен kutlesh

• Почетник
  • *
  • Пораки: 27
Здраво. Возам Волксваген Лупо, турбо дизел од 2000та.
Сеа некој проблем испанда со жмигавците. Кога притискам рачката за лево/десно, жмигавците се палат ама остануваат да светат така без трепкање, се додека не ја префрлам рачката во среде (ни лево ни десно).
Истото се случува и кога притискам копче за 4 жмигавци, само во овој случај сите 4 се упалени и стојат така без да трепкаат.
Се разбира, после 20 години, сигурно има некој дотраен дел. Некој да не знае што му е фрката?

Друго, да не знаете некој сервис што работи Волксваген и електрика на автомобили во Скопје?
Као да ми подбегнуваат коа ќе ги прашам за електрика, или за Волксваген.
Заборавете на „Порше Македонија“. Ми рекоа во отпад да го носам возилото.  ;D

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17504
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Одг: Жмигавците не трепкаат, само стојат упалени
« Одговори #1 на: 07 Декември 2022, 15:26:43 pm »
За трепкачите ќе си побараш реле за трепкачи/жмигавци од продавница за автоделови или од отпад, ќе си побараш кај е лоцирано, ќе го „исчупаш“ старото, ќе го ставиш новото и толку. Евтина поправка ти е.

Отсутен kutlesh

• Почетник
  • *
« Одговори #2 на: 07 Декември 2022, 15:36:07 pm »
За трепкачите ќе си побараш реле за трепкачи/жмигавци од продавница за автоделови или од отпад, ќе си побараш кај е лоцирано, ќе го „исчупаш“ старото, ќе го ставиш новото и толку. Евтина поправка ти е.
Ај ако може превод на англиски, што е тоа реле? Пошто најверојатно ќе треба од Ибеј да нарачувам.
Или само објасни го на македонски што е тоа реле?
Интегрално коло ли, некаков електричен дел, што знам, отпорници, намотки, кондензатори?

Отсутен kutlesh

• Почетник
  • *
« Одговори #3 на: 07 Декември 2022, 15:49:25 pm »
Релеј (relay) ?
А жмигавци како се викаат на англиски?

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6849
  • French diamond
« Одговори #4 на: 07 Декември 2022, 16:11:27 pm »
Turn signal relay, колку што видов на брзина, релето најверојатно е истото/се наоѓа во дугмето за 4те жмигавци, побарај на нет, би требало да е едноставно и ефтино за поправка.

Отсутен kutlesh

• Почетник
  • *
« Одговори #5 на: 07 Декември 2022, 16:38:22 pm »
Еве најдов видео на темата

Прилично едноставно личи. 3 штрафа само да се извадат, оквирот на радиот и тоа како футрола што е, кутивка за нешто под радиото.

Отсутен kutlesh

• Почетник
  • *
« Одговори #6 на: 07 Декември 2022, 16:44:54 pm »
 Многу е налик на ова https://www.ebay.com/itm/195393933217?hash=item2d7e62cfa1:g:gHQAAOSw5lFjNX0G&amdata=enc%3AAQAHAAAAsBsDnvQctYGKpoL8JcPHq2sZYCmu3EqJfNYM6oetMrjZZNFaMin2xk43MyihnXhfPpOseh%2B3tnu5YSoa7500eoktHeUN%2Bq13ZxpTUQ%2BPYcXZnwtgXXO7lcFXnSzG7O%2FmzoIBUXjrojQvhMMVz3QZU5GfrQpkFLspFWRrZynI3OQNKgtUiN0sz8TwUltejxawikDq8rOtOjVymkrR%2B7BCq1KH3q2ku3xZDQkZP86YZRb0%7Ctkp%3ABk9SR6S-9NOdYQ

Само ова па е за Волксваген Буба. Ништо ај ќе се распрашам дали може од Буба да се користи.
Не гледам за Лупо, само за Буба вади на Ибеј

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17504
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #7 на: 07 Декември 2022, 18:56:39 pm »
Ако е лесно за вадење, извади го, запиши ги бројчињата што се на делот, и барај така.

Верувам дека тој дел се користи во МНОГУ, ако не и сите VW модели од тие години, па не гледам зошто би го нарачувал од ибеј и би го чекал со недели.

Нормална поснабдена продавница, а веројатно и @Prcot ќе го има делот на лагер како нов, или било кој отпад за VW ќе го има делот како половен.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10963
  • 430i
« Одговори #8 на: 08 Декември 2022, 08:41:51 am »
извади го и прсни го прво со контакт спреј
на Леон од тоа годиште толку едноставно се реши истиот проблем :)

Отсутен kutlesh

• Почетник
  • *
« Одговори #9 на: 09 Декември 2022, 15:59:02 pm »
Па не ќе да пасува тоа од Буба. Пишав порака на тој препродавачот од Ибеј, и ме рече дека не одговара. Од друга страна најдов друг препродавач што има таков дел, ама да, од Ибеј е, од странство.

Им се јавив од „Дас Ауто“, и нормално ми рекоа дека немаат таков дел :)

Е сеа, подобро да си чекам 4 недели да ми го испорачаат од Ибеј, него 4 недели да ми кажуваат, го немаме тој дел :)
Ми се чини и на друго место да прашам, исто ќе ми речат дека немаат таков дел.

Тоа е работата со Лупо изгледа.

Инаку можно ли е да има влезено прашина во електриката на жмигавците? Или сепак малку веројатно е дефектот со нетрепкање, прашина да е причината?

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5558
« Одговори #10 на: 09 Декември 2022, 17:49:33 pm »
 Аман брат ми реле за Лупо е не возиш Мајбах па да нема во цела држава. Извади го оди низ 2/3 продавници за авто делови ќе најдеш. Контактирај го членот од форумот шо се занимава со авто делови, досеа нема некој шо не завршил работа со прчот. Крај краева реклама5, миљарда отпади за Фауве имаме, одбери си кој ти е најблиску дај му 50/100денари извади си го сам.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 590
    • ibiz.mk
« Одговори #11 на: 09 Декември 2022, 18:10:01 pm »
Izvadi i proveri.
Stavi pod napon vidi dali ke uklucuva. WV garant isto rele e na mnogu modeli,
Za wv vo sekoja trafika ke go najdes, garant. Kakvo cekanje od ebay da e golema razlika vo cena da razberam,

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6445
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #12 на: 09 Декември 2022, 18:18:19 pm »
На ибеј е дури поскапо. Во 3 продавници да се проба поголеми, во 2 сигурно ќе најди.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5558
« Одговори #13 на: 09 Декември 2022, 19:42:07 pm »
Еве ти
https://m.reklama5.mk/Search?q=lupo+delovi&city=&maincat=&sell=0&sell=1&buy=0&buy=1&trade=0&trade=1&includeOld=0&includeOld=1&includeNew=0&includeNew=1&company=0&company=1&private=0&private=1&page=1&SortByPrice=0&m=1
Кај и да ѕвониш не му се прај паметен да објаснуваш релеј мелеј ау споен со копчето.., речи му дугмето за жигавци ми треба изгребано ми е и ајт.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6152
« Одговори #14 на: 09 Декември 2022, 19:49:47 pm »
А бе, автомобилски форум... Eден, ЕДЕН да му кажеше дека му фали течност за жмигавци, или такозвана blinker fluid.

Реле било, јебало вас реле...