Автор Тема: Играчка конзола?  (Прочитано 94401 пати)

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7733
Одг: Играчка конзола?
« Одговори #285 на: 13 Јануари 2026, 18:48:10 pm »
Tребаше да потенцирам дека децата се со супер лимитиран screen time засега. Максимално 60 минути телевизија во тек на ден, едукативни цртани строго или детски песнички. Телефон до сега немаат видено, таблет немаат. И на одмор кога одиме, кога сме во кола по 8+ часа, обично е цртање, математика, пеење. Двајцата имаат дополнителни физички активности покрај градинка, со тоа што преку викенд се надвор во поголемиот дел од денот.

Прашав за искуства, ама гледам доста се поделени со мислењата. Ова со Wii ми е доста интересна опција.   

Отсутен Xristijan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 301
« Одговори #286 на: 13 Јануари 2026, 20:40:31 pm »
Jas go zemav za maliot 9 godini napolni sega, se zanese so roblox na tel tri pati po 20 min mu davav i se gledase deka mnogu gi zamara ocite so telefonot probavme i tablet istoto i beter, sega so ps po1 saat dnevno i mislam deka e podobro podaleku 3m e od ekran,  a tel nema zemeno vo raka tri nedeli.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9478
« Одговори #287 на: 14 Јануари 2026, 05:13:06 am »
@Tommy moite osven nekoj crtan na TV tablet i telefon ne pipnale do sega. Za zal okolinata e razlicna i na momenti neznam dali se diskriminirani i dali treba neso da gi naucam kako se pravi na telefon primer da mi se javi koga treba vo nedaj boze situacija ili ne.
Sony sakav da zemam ama siguren sum ja poveke ke igrav a oni ke gledaa. Nintendovo mi dojde kako super opcija. Prvo go plativ 50€ i e veke otkluceno da igrash i download na igri danpravish.
Vtoro igrite so joysticite se mnogu so dvizenje. Primer golf mecuvanje box vozenje so volan. Se gazat od smeenje i kakonso pisav se ziva voda posle saat igranje.

Za navlekuvanje neznam toa ima i vlijanie od roditelite dalinke im go ostaish i ne se zamarash za drugo. Nie nenigrame sekoj den taka da ok e zasega.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8219
  • Плинаш!!!
« Одговори #288 на: 14 Јануари 2026, 07:26:42 am »
Да бидам искрен телефон и таблет се најголемо зло за децата. Јутуб и роблокс имаат такви содржини што многу лесно ги навлекуваат. И кај нас тие се забранети. Додека на конзола му инсталираш игра ти која сметаш дека е за негова возраст и тоа е тоа.  Кај мене малиот е 7 години а сони има од 5 години. Претежно играме заедно или ретко ако се погоди со некој другар. Сам несакана да игра. Игри кои ги игра се гран турисмо, фортнајт, i take two и спајдермен. Времето за играње не му лимитирано затоа што сам е свесен колку треба да игра. Летно време знае и со недели да не го уклучи сонито. Пак ке кажам, се зависи од детето.

Отсутен st08

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 270
« Одговори #289 на: 14 Јануари 2026, 08:12:24 am »
Decki za nintendo wii nekoj da ne ima igri ili da ne znaete da prodava nekoj kaj nas?
Мој совет чипувај го и симни си ја која игра сакаш, за игри физички ќе ти бараат сигурно 300 ден па нагоре од игра, што мислам дека нема поента според цената на конзолата да се плаќа. Ако ти треба помош околу чипувањето пиши ми ќе ти пратам како, и сајт за да симнеш ромови за игрите.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15303
« Одговори #290 на: 14 Јануари 2026, 10:08:46 am »
Јас и брат ми од раѓање бевме пред компјутер (нашите тоа работеа уште од пред да сме планирани). Па не само што не жртвуваме детство, туку и изградивме прилично успешни кариери од тоа, и бонус некои од најблиските другари денес после 20 години ги запознав преку multiplayer игри. Само си треба модерација од родител.

За таблети се слагам зошто се портабилни. Ама PS/компјутер е фиксиран на едно место.

Same. Само шо јас од 1992 сум на компјутер :) Татко ми уште тогаш ме учеше да правам бази со Dbase III Plus :D Си правев бази со сите коли во маало, со број на таблица :)

Како дете се тоа ти е апстрактно, сепак логиката ја разбирав.

После кога учев за бази на податоци, сфаќав што правев како дете.

Primary key итн итн. Многу ми беше полесно да го сфатам концептот.

Нејсе, да и јас изразнав со компјутер и тоа со CRT, да те печат очи ако дремеш цел ден. :D :D Тоа беше добар лимитер

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #291 на: 14 Јануари 2026, 10:32:03 am »
Decki za nintendo wii nekoj da ne ima igri ili da ne znaete da prodava nekoj kaj nas?
Мој совет чипувај го и симни си ја која игра сакаш, за игри физички ќе ти бараат сигурно 300 ден па нагоре од игра, што мислам дека нема поента според цената на конзолата да се плаќа. Ако ти треба помош околу чипувањето пиши ми ќе ти пратам како, и сајт за да симнеш ромови за игрите.

Chipuvano e sredeno se, sako neznam od kade i kako da spushtam i da instaliram novi igri

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15303
« Одговори #292 на: 14 Јануари 2026, 10:57:29 am »
Не смееш да го врзуваш со нет тоа знам. Интересно прашање да бидам искрен. Едино Zamunda да спушташ игрици и да ги режеш.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8219
  • Плинаш!!!
« Одговори #293 на: 14 Јануари 2026, 16:55:04 pm »
Побарајте на Фб има групи наши кај што објаснуваат од каде симнуваат игри за чипувани пс. Знам нешто на усб симнуваат па после ги инсталираат.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2281
« Одговори #294 на: 14 Јануари 2026, 20:08:27 pm »
Јас и брат ми од раѓање бевме пред компјутер (нашите тоа работеа уште од пред да сме планирани). Па не само што не жртвуваме детство, туку и изградивме прилично успешни кариери од тоа, и бонус некои од најблиските другари денес после 20 години ги запознав преку multiplayer игри. Само си треба модерација од родител.

За таблети се слагам зошто се портабилни. Ама PS/компјутер е фиксиран на едно место.

Same. Само шо јас од 1992 сум на компјутер :) Татко ми уште тогаш ме учеше да правам бази со Dbase III Plus :D Си правев бази со сите коли во маало, со број на таблица :)

Како дете се тоа ти е апстрактно, сепак логиката ја разбирав.

После кога учев за бази на податоци, сфаќав што правев како дете.

Primary key итн итн. Многу ми беше полесно да го сфатам концептот.

Нејсе, да и јас изразнав со компјутер и тоа со CRT, да те печат очи ако дремеш цел ден. :D :D Тоа беше добар лимитер

И јас почнав на CRT секако и тоа 15 инчен. Па после тоа татко ми донесе дома некои 21 инчен Eizo, ново биро правевме за него за да може тежината да ја издржи. Па првиот LCD од LG, 15ка, хит беше во цело друштво тогаш :)

Присутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2683
« Одговори #295 на: 15 Јануари 2026, 12:21:17 pm »
Тоа беше добар лимитер

Добар лимитер беше и прескапата „скапа“ тарифа за сурфање преку ден (на dial-up модеми), па се чекаше да дојде 00:00 на евтината и гасиш монитор и спринт во кревер на глумење спиење кога ќе ти сетиш твоите дека станале по тоалет, а саатот дошол 02:00...

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2342
« Одговори #296 на: 15 Јануари 2026, 12:35:34 pm »
Еднаш денот по 1 саат можевме на нинтендо со брат ми да поиграме. Парентал контрол беше ќотек...  И толку ни беше.
После тетрис. Одвај чекав на гости кај брачедите да одиме, тие имаа телевизор до детската. :)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4549
« Одговори #297 на: 15 Јануари 2026, 14:09:14 pm »
Многу голем проблем се самите игри што се играат, а помалце колку време се игра. Баш пред некое време негде начекав демек порано игрите беа со почеток и крај, со животи и сл. Сега демек неограничени животи, ги навлекува децата и скроз забегуваат.

Присутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5226
  • The Spartan General
« Одговори #298 на: 15 Јануари 2026, 14:23:19 pm »
Многу голем проблем се самите игри што се играат, а помалце колку време се игра. Баш пред некое време негде начекав демек порано игрите беа со почеток и крај, со животи и сл. Сега демек неограничени животи, ги навлекува децата и скроз забегуваат.

Mnogu psiho-fizicki, hormonalni, svetogled, ucenje, vestini se direktno zasegnati od ovie raboti. Osnovata na problemot ne e t.n. zabeguvanje, tuku protkajuvanjeto niz razvojot na mnogu bioloski, psihicki i motoricki vestini i procesi vo edno dete/covecki organizm koj vo svoite prvi 10-12 godini najmnogu se razviva i promenuva.

Balansot za dopamin, serotonin, ljubopitnost i celoto toa proprateno so razvojot na vospriemackite sposobnosti, nivnata razrabotka i kriticko razmisluvanje i kombinacija so motorikata na samiot organizam e celosno neuramnotezen so genetskite i razvojni predispozicii od evolucijata na samiot covekov vid.

Vo osnova, stvaras zavisnik na dopamin koj ima pet-sesht godini koj vo osnova nema ama bas nikakvi vestini i zviotno iskustvo kako da se spravi so taa dopaminska zavisnost i go unazaduvas da moze da razvie pravilni vestini, svetogled i razbiranje na svetot i opkruzuvanjeto za da moze da razvie potreba i da gi oseti povolnostite od serotonin.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #299 на: 15 Јануари 2026, 14:26:41 pm »
A i mnogu experti ima po internet so objavi za razno razni filozofii za vospituvanje deca na koj ne im se znae kraj. Porano ne sekoj mozese javno mislenje da kaze a sega moze sekoj, taka da ne veruvajte vo se shto gledate i citate