Автор Тема: Закинтос (27.08 - 04.09.2022)  (Прочитано 3212 пати)

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2188
Закинтос (27.08 - 04.09.2022)
« на: 09 Септември 2022, 12:25:26 pm »
Како што ветив, склопив еден мал патопис, може некому ќе му користи. И да не грее во поладните денови што следат.

Да бидам потполно искрен, овој патопис требаше да има наслов Крит 2022. Меѓутоа, бидејќи мојата девојка имаше малку денови за годишен одмор, нема поента да одиме на Крит за 7-8 ноќевања.
Бидејќи минатата година бевме на Крф, оваа година се одлучивме за Закинтос. Првично и предложив да ги разгледа Лефкада или Кефалонија бидејќи таа нема одено таму (а јас да), меѓутоа одлучи заедно да видиме нешто ново. И реков да го разгледа островот и ако и се допадне - да почнам да барам сместување.
Се поклопија коцките и резервирав сместување во април месец годинава. Од тогаш, па до август се информирав подетално за островот (плажи, знаменитости, што да се види) преку Google, Google Maps, TripAdvisor...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Документи и останати информации

Во однос на документите (за разлика од минатото лето) беа далеку помалкубројни:

- зелен картон
- автомобилска асистенција (пак зедов Vozzi пакет, овојпат Vozzi Evropa MAX кој чини 50€)
- меѓународна возачка дозвола
- патничко осигурување (кое ќе ми затреба во текот на летувањето, прочитајте подолу)
- карти за траект

Телефонски броеви:

•    Број за помош         112
•   Брза помош         166
•   Полиција         100
•   Пожарна         199
•   Помош на пат         114
•   Egnatia Odos         1077
•   Ionia Odos (Nea Odos)   1075
•   Болница         +30 26953 60500
https://zante-hospital.gr/en/
•   Дежурни аптеки
https://zante-hospital.gr/zakynthos-pharmacies-on-duty?_ga=2.19273016.1296937167.1658492656-1584967297.1658492656
•   Сајт
https://www.zante.info/

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Граници, гориво, километри и трошоци

На границите поминавме одлично. На одењето, на македонската граница бевме околу 00:30 и бевме први и на двете граници (буквално немаше никој пред нас), додека на враќање бевме на грчката граница околу 18:00 и севкупно требаше околу 30 минути да ги поминеме и двете граници.

Што се однесува до километрите, поминавме 1870km. 691km од мојот град до Kyllini и на островот извозевме околу 488km.

Ставени 111.53L дизел гориво кои чинат 210€, поделени на следниот начин:
Макпетрол
48.73L x 98.5 ден. = 4800 ден.
Shell V-Power Diesel:
24.15L x 2.07€ = 50€
38.65L x 2.07€ = 80€

На одење (бидејќи возев ноќе, а ноќе избегнувам да возам „побрзо“ заради непрегледност) возев 120-130, а на враќање знаев да возам 140-150 на делници каде беше разумно за тие брзини.
Автопат е од клучката кај Chalastra (десно за Egnatia Odos/Veria, лево за Солун), па до мостот Рио - Антирио кај Патра.

За автопатите:
Egnatia Odos го возам веќе 4-то пат. Многу e попуст, со многу помалку одмаралишта и бензински. Морав да застанам во најдесната лента за да уринирам, 50km нема човек каде да застане. После се погоди и патарина на која чекавме 20 минути, цела среќа што завршив работа претходно.
Ionia Odos го возам првпат. Две години по ред (кога одев за Лефкада, па за Кефалонија) го начекав на градење. Многу пожив, поурбан (со повеќе содржини попатно) и некако поинтересен за возење. Патарините се изгор. Сите се над 3 евра (има четири) и мостот пред Патра е 13.70 евра во еден правец.
За џепарац на островот  потрошивме некаде околу 400 евра.

Вкупно потрошени околу 1300€ за двајца за 8 ноќевања.
Сместувањe - 454€
Гориво - 210€
Траект - 127€
Патарини - 70€
Крстарење до Navagio - 50€
Џепарац - 400€
Патарини

Вкупно има патарини во износ од 70€ за двата правци од Evzoni до пристаништето Kyllini.

Evzoni   1.80€    (x2)
Malgara     1.20€    (x2)
Polymylos    1.40€    (x2)
Siatista    1.50€    (x2)
Malakasi   1.40€    (x2)
Pamvotida 1.20€    (x2)
Terovo   3.15€    (x2)
Menidi   3.05€    (x2)
Aggelokastro 3.55€    (x2)
Klokova   3.00€    (x2)
Rio - Antirio  13.70€    (x2)

Траект

Картите за траект се резервирани и платени online на Levante Ferries, 127€ евра за двајца и автомобил. На mail пристигнува PDF (кој го испечативме) со баркод кој го скенираат при влез на траектот. На одењето бевме со траектот Andreas Kalvos,  а на враќање со Mare di Levante. Патувањето трае 1 час и 15 минути и во двата правци.
Сместување

Сместување почнав да барам кога се одлучивме дека дестинацијата ќе биде Закинтос.
Не знаев каде сакам да бидам сместен, па гледав сместувања во Argassi, Tsilivi… На крај, преку Booking ги најдов Yria Ntn Studios кои се наоѓаат во селцето Vanato, на 5km западно од главниот град.
Преку Booking резервирав, нешто не сакаше газдарицата да се договориме да откажам таму, а да и уплатам аванс на сметка. Сигурно ќе беше 70-80 евра поевтино.
Платив 454€ за 8 ноќевања за двајца (27.08 - 04.09)

https://goo.gl/maps/wKcY66ksNDpps3AF6
https://www.booking.com/Share-mccXBo

Што да кажам за сместувањето?

Секаква препорака за сместувањето и локацијата, преблиску до градот и блиску до главните патишта за север, запад и југ. Единствено што ми фалеше е што не гледа на море (не сум сноб, ама си сакам поглед на море). Ама имаше предобар базен и да бидам искрен, ова е прво сместување каде имавме базен.
Mногу фина и културна газдарица која разбира англиски и многу пространо студио. Можеби единствена замерка е што купатилото е малку тесно. Нашето студио беше на приземје, па беше многу лесно за разнесување на багажот. Студиото има купатило, кујна, брачен кревет, клима (која ја вклучивме само еднаш), телевизор и една прилично голема тераса која гледа во предниот двор. Од студиото се излегува кон задниот двор (каде беше базенот) и каде се паркираа колите. Помеѓу паркингот и базенот има уреден простор со лимони, дуњи и други дрва.

Немам многу слики од сместувањето, но имам две од базенот и едно видео од 5 минути каде се споени 3 различни видеа, па пресудете сами.

Itinerary

Oвака некако изгледаше ден по ден.

27.08
- Port Kyllini (Cafe Piksida) (стигнати во 08:00 по грчко време, траект од 10:30 - 11:45)
- Port Zakynthos (11:50, грчко време)
- Сместување (Yria Ntn Studios) (12:25, грчко време)
- Lidl
- Tsilivi Beach (Venus Beach Bar)

28.08
- Agios Nikolaos Beach (Ammos Beach Bar)
- Banana Beach (Banana Baya Beach Bar)
- Zante
- Artogonia Bakery (Zante)

29.08
- Xigia Sulfur Beach
- Pelagaki Beach
- Alykes Beach (Porto Paradiso Beach Bar)
- Fuego Del Mar коктел-бар (Argassi)
- Laganas

30.08
- Zante Emergency Health Care (Tsilivi)
- Kalamaki Beach (Crystal Beach Hotel)
- Madisons Cafe Bar (Zante)
- Dr. Anastasios Gouzelis ENT (Zante)
- Zante Emergency Health Care (Tsilivi)

31.08
- Keri Scenic Viewpoint
- Keri "Lighthouse" Restaurant
- Mylonas Bakery (Argassi)
- Gerakas Beach
- Pita Pita Bigboys

01.09
- Navagio Beach (крстарење од Cape Skinari, траење 2:30 саати)
   https://potamitisbros.gr/index.php
- Navagio Shipwreck View Point
- Taverna Cross

02.09
- Lidl
- AB Vassilopoulos
- Porto Zorro Beach (Porto Azzuro Beach Bar)
- Zante
- Taverna Eptanisos (Zante)
- Laganas

03.09
- Agios Nikolaos Beach (Ammos Beach Bar)
- бензинска Shell

04.09
- Check out (09:30)
- Port Zakynthos (траект од 10:30 - 11:45, грчко време)
- Port Kyllini (12:00)
- Одморалиште Shell Filippiada (14:30)
- Одморалиште Eko Polykastro (17:50)
- Evzoni Duty Free Shop (18:40)
- Штип (20:25)

27.08 (сабота)

Тргнавме околу 23:30, а стигнавме во Kyllini некаде околу 08:00 по грчко време.
Бидејќи веќе имавме карти за траектот, а бевме прилично порано од предвиденото време за тргнување (10:30) решивме да седнеме на кафе и сок во Café Piksida, веднаш на влезот од пристаништето.

https://goo.gl/maps/kzcTWxgUZWLADMDa9

Некаде околу 09:00 почна страшно да ми се спие, па легнав да отспијам 15-20 минути во колата. Во 09:45 стигна траектот, се качивме прилично брзо околу 10:00 и тргна точно на време во 10:30.
Стигнавме на Закинтос во 11:45. Бидејќи се направи гужва на пристаништето, ни требаше 20 минути да тргнеме кон сместувањето кое беше на 10 минути возење.
Стигнавме, но собата сеуште не беше готова, па одлучивме до отидеме до Lidl и да купиме се што ни треба. Кога се вративме, се сместивме во собата и отспавме добри 3-4 часа.
На крајот од денот, завршивме на плажата во Tsilivi, поточно во Venus Beach Bar. Мошне интересна плажа, убаво море и песок и баш ми е криво што не успеавме да се вратиме барем уште еднаш.
Не се плаќаше сет лежалки и чадор.
Вечерта ја завршивме покрај базенот со пиво и чипс.

Слики:

Port Kyllini

Andreas Kalvos

Сардини

Port Kyllini

Zakynthos

Поглед на Bochali

Tsilivi Beach

Видеа:

Rio - Antirio

Port Kyllini

Zakynthos

Tsilivi Beach

28.08 (недела)

Следниот ден отидовме до плажата Agios Nikolaos (поточно во Ammos Beach Bar), па попладнето продолживме до плажата Banana (Banana Baya Beach Bar) каде ја пробав најдобрата пица на Закинтос. Имаат превкусна храна.
Сет лежалки и чадор на Agios Nikolaos e 10 евра, на Banana Baya не ни наплатија.
Првата плажа е далеку помала, но многу подобра, барем според мене. Топла вода, нема ветер ни приближно како на Banana, а и песокот на самата плажа и во водата е поситен е подобар.
Вечерта ја искористивме за прошетка низ главниот град, отидовме на парче торта до пекарата Artogonia и полека се прибравме до сместувањето затоа што бевме изморени.
Овој ден ќе го паметам малку по лошо затоа што пливајќи ми се затна десното уво поради кое имав проблем и слабо слушав 2 дена, па завршив на оториноларинголог за чистење на увото од ушна маст (повеќе за ова и искуството со патничкото осигурување ќе прочитате подолу).

Слики:

Agios Nikolaos Beach

Artogonia Bakery

Црква Свети Никола која се наоѓа овде:
https://goo.gl/maps/iGfZDJ5NNKLkJ2rVA

Видеа:

Agios Nikolaos Beach

Agios Nikolaos Beach (Ammos Beach Bar)

Banana Beach (Banana Baya Beach Bar)

29.08 (понеделник)

Планот за тој ден беше да отидеме прво до Xigia Sulfur, па до Pelagaki или Xigia Little, меѓутоа се успавме и кога отидовме до Xigia Sulfur веќе беше премногу гужва, па успеавме само да се сликаме.
Се вративме назад до Pelagaki и Xigia Little (поточно до Magda Canteen) и сакав да се спуштиме до Pelagaki бидејќи беше прилично празна, но девојка ми ја мрзеше да се спушта. Xigia Little не успеав ни да ја сликам.
На крај продолживме кон плажата во Alykes, поточно во Porto Paradiso Beach Bar. Сет лежалки и чадор е 8 евра. Јадевме и гиро кое навистини беше превкусно, но прилично мало. Не се сеќавам на цената, мислам дека беше 3.5 евра.
Мошне добра плажа и мошне топла вода.
Вечерта отидовме на коктел до Fuego del Mar, бар помеѓу главниот град и Argassi. Немаше гужва и баш уживавме веднаш до морето. Цената на еден коктел беше 10 евра.
После коктелите, продолживме до Laganas, но бидејќи беше понеделник, а и веќе сезоната завршуваше, немаше никаква раздвиженост, дури не се ни паркирав. Завртев еден круг до крајот на главната улица во Laganas и се вративме во сместувањето.

Слики:

Xigia Sulfur Beach

Pelagaki Beach

Alykes Beach (Porto Paradiso Beach Bar)

Поглед кон Kefalonia

Fuego del Mar

Видеа:

Xigia Sulfur Beach

Alykes Beach

30.08 (вторник)

Бидејќи проблемот што го имав со затнатото десно уво не се реши сам од себе и не знаев дали имам инфекција или проблем со ушна маст, бев решен утрото да отидам до болницата. Претходниот ден побарам сам преку Google Maps/Viber да пронајдам приватни ординации во Закинтос и на едно место ми побараа 50 евра за преглед. Интересно е што на крај завршив кај истиот доктор што претходно го најдов на своја рака.
Меѓутоа, решив да го искористам патничкото осигурување коа го купив пред да тргнам за Закинтос и ме чинеше 6 евра за траење од 9 дена. Се јавив на дежурниот број (зборев со централата во Белград), го објаснив проблемот, ми зедоа податоци и ми рекоа дека за кратко време ќе ми вратат со SMS порака каде да се упатам. За 20 минути ми стигна ова:

Амбулантата каде ме препратија се наоѓа во Tsilivi, поточно овде:
https://goo.gl/maps/a52c4kxFbbhkNLu57

Ме прегледа една млада Албанка (за која не дознав дали е доктор или е само сестра), ме прегледа мене и увото, но рече дека не е сигурна и стручна за проблемот, па ми рече дека ќе ми закаже кај специјалист. Ми закажа за 17:30 часот истиот ден, кај специјалист Anastasios Gouzelis на кого ординацијата му е тука:

https://goo.gl/maps/qRQetmQsRVb7s3jd9

За да не лутаме до градот до 17:30 часот, решивме да отидеме до Kalamaki Beach, поточно во делот веднаш под Crystal Beach Hotel. Тивка плажа и лесно достапна. Околу 16:00 часот се упативме кон главниот град каде седнавме во кафулето Madisons на мало освежување.
Madisons се наоѓа овде:

https://goo.gl/maps/nGghzgeJM3gb7gpX8

Околу 17:15 се упативме кон ординацијата на докторот. После пола час пристигна и тој и веднаш ме прими. Му ги дадов документите кои ми ги дадоа претходно од амбулантата, ме прегледа и рече дека десното уво е за чистење од премногу ушна маст. Ми напомена да не ги чистам после секое бањање со чепкалки за уши. Докторот ми го исчисти десното уво и проблемот веднаш го снема, дури слушав сега подобро на тоа отколку на левото, но по некој ден се изедначија.
Секаква препорака за овој доктор, мошне професионален со опремена ординација.
Потоа се упативме повторно назад до Tsilivi во амбулантата, да го заверат извештајот од докторот и да ја средат документацијата со осигурувањето. Ме задржаа половина час и веќе немаше време да се вратиме на плажа, па се вративме во сместувањето, а вечерта отидовме до Bochali каде седнавме во Latas Restaurant на пица, помфрит и пиво.

Слики:

Kalamaki Beach

Madisons

Bochali (Latas Restaurant)

Видеа:

Kalamaki Beach

31.08 (среда)

Ден посветен за посета на неколку работи.
Прво се паркиравме кај ресторанот кој се наоѓа овде:

https://g.page/restaurantkerilighthouse?share

меѓутоа отвора во 13:00 часот, па искористивме прилика да пешачиме десетина минути до видиковецот Кери кој се наоѓа овде:

https://goo.gl/maps/wPgRWefvbh4GDjKh7

Малку делува страшно бидејќи надолу е отсечено и мошне длабоко. Искористив прилика за неколку слики и видеа и се вративме до ресторанот, почекавме (имаше веќе собрано доста луѓе) да отвори. Мошне добар ресторан за релаксација со одлична панорама и со можеби повисоки цени, ама не премногу. Кај паркингот на ресторанот се наоѓа и јарболот со најголемото грчко знаме во светот (670 квадратни метри и тешко 80кг).
По ресторанот, продолживме кон полустровот Vasilikos каде сакавме да ја посетиме плажата Gerakas. Застанавме за да купиме пецива во пекарата Mylonas во Argassi. Таква крем-пита немам јадено многу одамна.
Gerakas - обична плажа со многу гнезда од желки. Ситен песок, плитка вода и мошне мирно море.
На враќање поминавме до главниот град за да пробаме гиро од Pita Pita Bigboys.

https://g.page/pita-pita--bigboys?share

Прилично големи, вкусни и ОК цена, мислам дека плативме 4.5 евра за едно гиро.
Вечерта ја завршивме пензионерски, покрај базенот во сместувањето.

Слики:

Keri Scenic Viewpoint

Keri “Lighthouse” Restaurant

Gerakas Beach

Видеа:

Keri Scenic Viewpoint

Најголемото грчко знаме во светот (толку е големо што изгледа како да сум снимал вo slow motion)

Gerakas Beach
« Последно менување: 09 Септември 2022, 13:57:38 pm balanar »

Отсутен balanar

• Редовен
Одг: Закинтос (27.08 - 04.09.2022)
« Одговори #1 на: 09 Септември 2022, 12:33:36 pm »
01.09 (четврток)

Ден резервиран за крстарење со бродче и посета на Blue Caves и плажата Navagio.
Првично, сакав да резервирам кај компанијата Theodosis Cruises на кои базата им е кај пристаништето во Agios Nikolaos, меѓутоа после 2 дена неуспешни обиди да ги добијам на 3 телефонски броја, на Facebook, на Viber и преку мејл - се откажав.
Во меѓувреме ја најдов компанијата Potamitis Bros кои тргнуваат од пристаништето на крајниот север на Закинтос, блиску до Cape Skinari. Точната локација и повеќе информации:

https://goo.gl/maps/dAiRv3ngiyX3Lc3r5
https://potamitisbros.gr/

Стигнавме околу 15:00 часот. Имаат направено импровизирана билетара и имаат мошне голем број на бродчиња. Цената е 25 евра за посета на Blue Caves и посета на Navagio каде имаш 1 час слободно време. Само што ги зедовме билетите, се спуштивме до бетонската платформа и веднаш тргнавме до Blue Caves. Интересна тура, бродчето е прилично мало, па капетанот влезе секаде каде можеше. Мислам дека траеше 45 минути и потоа не вратија на бетонската платформа каде рекоа да почекаме за друго (поголемо) бродче кое ќе не однесе на Navagio (чекале други патници за да не одат само за нас). После 30 минути чекање, се собравме 3 пара (6 луѓе) и тргнавме со исто бродче какво што бевме и претходно. Капетанот дали нешто брзаше не знам, ама возеше прилично брзо, а имаше бранови. Мошне интересно искуство. Се патува некаде околу 20-25 минути до Navagio.
На Navagio бевме околу 17:00 часот. На почетокот имаше само еден поголем брод, но за кратко ги собра патниците и си отиде. На плажата останавме буквално 20-30 луѓе. Рај! Со оглед на тоа какви слики сум гледал и со каква гужва, ова беше премија. Топла вода и мали бранови - баш погодено.
Останавме на плажата до 18:10, бродчето се врати по нас до плажата и тргнавме назад.
Околу 18:35 бевме повторно на бетонската платформа.
Планот ми беше после посетата на Navagio, да отидеме да го видиме и од горната страна, од Navagio Viewpoint. Овде:

https://g.page/navagio-beach-view?share

Меѓутоа, кога стигнавме околу 19:00 беше преголема гужва, дури немаше ни паркинг. Ја свртев колата и правец до Taverna Cross која се наоѓа овде:

https://goo.gl/maps/uDQmaoYWkT1b42769

Секаква препорака за таверната и баш штета што ја посетивме при самиот крај на одморот, ќе се вратевме уште еднаш, сигурен сум. Прекрасен поглед, мирен ресторан, одлични цени. Сосема спротивно од Taverna Michalis која се наоѓа под оваа. Таму имаа грчка вечер, со 5 автобуси и 100 коли. Хаос.
За порција meatballs, порција помфрит, грчка салата, леб, шише вода, сок од јаболко и Coca Cola - плативме 27 евра.

Слики:

Blue Caves

Поглед на Kefalonia од бетонската платформа

Navagio Beach

Taverna Cross

Видеа:

Blue Caves

Navagio Beach

Бетонската платформа кај Potamitis Bros

Паркингот кај Taverna Cross

Taverna Cross

02.09 (петок)

Релаксиран ден со посета на плажата Porto Zorro, поточно Porto Azzuro Beach Bar. Сет лежалки и чадор е 10 евра.
Зачудувачки премногу Англичани, дури имаше и англиска свадба. Уште позачудувачки - мошне мирна и релаксирана атмосфера.
Вечерта пак отидовме до главниот град и во таверната Eptanisos каде КОНЕЧНО го пробав специјалитетот на Закинтос - frigania. Повеќе информации овде:

https://www.tasteatlas.com/frigania/recipe

Пак отидовме до Лаганас и некако сега беше малку поживо, со повеќе луѓе/деца и со повеќе локали кои беа полни. Но сепак, се познаваше дека е 02.09.

Слики:

Porto Zorro Beach

Zante (Solomos Square)

Видеа:

Porto Zorro Beach

03.09 (сабота)

Ден посветен на максимален одмор, уживање и полнење на батериите пред трнувањето дома. Се вративме на „местото на злосторот“ - плажата Agios Nikolaos, плажа која и на двајцата ни остави најдобар впечаток.
Се спакувавме вечерта и малку уживавме покрај базенот, сумирајќи ги впечатоците. Утре си тргнуваме дома.

Слики:

Видеа:

04.09 (недела)
Се поздравивме со газдарицата и излеговме од сместувањето околу 09:30. На траектот бевме околу 09:45, влеговме доста брзо и едноставно. Тргна на време во 10:30 и бевме во Kyllini во 12:00. Застанавме на две одморалишта попатно - Shell кај Fillipiada и Eko кај Polykastro, малку пред грчката граница. Околу 18:10 бевме на Evzoni. Искористив прилика (како и секогаш) да начекам добри парфеми на попуст. Стигнавме дома околу 19:30.

Слики:

Mare di Levante

Rio - Antirio

Shell Filippiada

Eko Polykastro

Видеа:

Mare di Levante

Rio - Antirio

Да ги споделам и своите фотографии во 360 степени:

Tsilivi Beach (Venus Beach Bar)
https://goo.gl/maps/TnuNbfSFornNYJGJ9

Agios Nikolaos Beach
https://goo.gl/maps/8r8c2ykMWs34S7e7A

Banana Beach (Banana Baya Beach Bar)
https://goo.gl/maps/M9cgH3cvsTEuqFSp9

Xigia Sulfur Beach
https://goo.gl/maps/CinJHtopEmqD4Cc56

Alykes Beach
https://goo.gl/maps/pgLcL8gdvDxrBoFDA

Kalamaki Beach
https://goo.gl/maps/g1FG8oCAm9rMcduP8

https://goo.gl/maps/nxgNLtvCv2ByTi647

https://goo.gl/maps/KLKfnXuEyVaiZaF98

Gerakas Beach
https://goo.gl/maps/sGGSsckZcCtA1YUx5

Potamitis Bros Boat Trips (Cape Skinari)
https://goo.gl/maps/grgndT4SPFNaUUwo9

Navagio Beach
https://goo.gl/maps/rUFgQ3sLYudZVbYq6

Porto Zorro Beach (Porto Azzuro Beach Bar)
https://goo.gl/maps/4GGQ8tAMji3jQE8r6
Ако морам да ги рангирам плажите на кои бевме, тогаш би изгледало овака (Pelagaki и Xigia Little не би можел да ги рангирам затоа што само ги видовме од горе):
- Agios Nikolaos Beach
- Navagio Beach
- Tsilivi Beach
- Alykes Beach
- Porto Zorro Beach
- Banana Beach
- Xigia Sulfur Beach
- Gerakas Beach
- Kalamaki Beach
Како би го оценил Закинтос?

Јас сум многу позитивно изненаден. Очекував многу помалку (по посетите на Крф, Лефкада и Кефалонија), но си заминав со предобри импресии. Остров наменет за сите категории (друштва, парови, парови со деца (има феноменални плажи за деца), пензионери).
Од убавина на плажи - уште ми се „непреболени“ Јонско-сините од Лефкада и Кефалонија, за се друго би го ставил пред Крф (освен главниот град, очекувано).
Oценка - 4/5

Се надевам дека некогаш ќе се вратам повторно затоа што навистина заслужува. Да го видам она што сега пропуштив и секако, да го повторам она што сега ми се допадна.
Веројатно овој патопис ќе помогне некому да се одлучи дали и како да го помине својот летен одмор на Закинтос.
« Последно менување: 09 Септември 2022, 12:54:38 pm balanar »

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3749
« Одговори #2 на: 09 Септември 2022, 12:37:43 pm »
Со депилирана нога си бркнал некој Alexandros

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #3 на: 09 Септември 2022, 13:53:06 pm »
Некој е препаметен?

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4200
« Одговори #4 на: 09 Септември 2022, 14:40:28 pm »
браво @balanar , супер рецензија, бааги описно и човек може да извлече заклучоци дали би му се допаднало местото, или не, па дури и да е во комплетно различна фамилијарна ситуација. Чим ти оди вака со описи, најди си платформа за вакви постови да зголемиш публика :)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #5 на: 09 Септември 2022, 14:57:14 pm »
браво @balanar , супер рецензија, бааги описно и човек може да извлече заклучоци дали би му се допаднало местото, или не, па дури и да е во комплетно различна фамилијарна ситуација. Чим ти оди вака со описи, најди си платформа за вакви постови да зголемиш публика :)
И лектор обавезно да си најде, да не му кршат глава како он што љуби да крши.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1664
« Одговори #6 на: 09 Септември 2022, 15:25:56 pm »
Каде беше на депилација? ГПС координати, време (час/минута/секунда), колку кошташе и во која валута беше платено?

Да се нашалиме.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7055
  • хаУс мајстор
« Одговори #7 на: 09 Септември 2022, 15:33:03 pm »
Сега кога го прочитав сево ова (паметам ама не сум сигурен), немаше слично вака нешто пишувано пред неколку години ?
Онтопик-уште еднаш, на здравје одморот и големо БРАВО за споделувањето, документирано одлично!

Отсутен balanar

• Редовен
« Одговори #8 на: 09 Септември 2022, 15:43:56 pm »
Сега кога го прочитав сево ова (паметам ама не сум сигурен), немаше слично вака нешто пишувано пред неколку години ?
Онтопик-уште еднаш, на здравје одморот и големо БРАВО за споделувањето, документирано одлично!

Добро се сеќаваш!

Пишував за една авто-тура низ Македонија со Бравото, само некако фалат скоро сите слики. А и штуро ми е напишано.

https://forum.carclub.mk/index.php?topic=22656.0

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1997
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #9 на: 09 Септември 2022, 15:44:07 pm »
Секоја чест. Неколку пати имаш вакви патописи пишувано, плус и на путовање форумот те следам, БРАВО.

Никогаш не вели никогаш.

Отсутен balanar

• Редовен
« Одговори #10 на: 09 Септември 2022, 15:46:42 pm »
@зоки-златен - Сепак си во право, и за Крф сум пишувал вака.

https://forum.carclub.mk/index.php/topic,762.msg1202691.html#msg1202691

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7055
  • хаУс мајстор
« Одговори #11 на: 09 Септември 2022, 15:53:40 pm »
Тоа е. Сега сум сигурен :)

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 859
« Одговори #12 на: 09 Септември 2022, 16:57:12 pm »
На Navagio да има волку малку луѓе,не сум видел никогаш. Како не те мрзеше ова да го пишуваш 😀
На Закинтос мене ми направија мерак пристојните патишта, не кршиш кола ко на Лефкада по брдата. И баш имаш секаков вид на одмор, од пијани и напалени англичани/ки, до мирен одмор,а и цените беа пониски во однос на Лефкада и Крф. И моја препорака за островот

Отсутен balanar

• Редовен
« Одговори #13 на: 09 Септември 2022, 17:14:39 pm »
На Navagio да има волку малку луѓе,не сум видел никогаш. Како не те мрзеше ова да го пишуваш 😀
На Закинтос мене ми направија мерак пристојните патишта, не кршиш кола ко на Лефкада по брдата. И баш имаш секаков вид на одмор, од пијани и напалени англичани/ки, до мирен одмор,а и цените беа пониски во однос на Лефкада и Крф. И моја препорака за островот

Намерно гледав да отидеме подоцна со турата, последно бродче бевме што се врати до импровизираниот док на фирмава што ги работи турите. Дури и билетарата им беше затворена и буквално никој немаше, како да е октомври или така нешто. А не беше предоцна, некаде 18:30 се вративме кај она Cape Skinari...

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 675
« Одговори #14 на: 09 Септември 2022, 17:30:34 pm »
Like е малку за постов. Благодарност за споделеното.