Автор Тема: BMW F30 335i xDrive M Sport  (Прочитано 69983 пати)

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1538
Одг: BMW F30 335i xDrive M Sport
« Одговори #570 на: 06 Април 2025, 22:10:33 pm »
Фала ти @Simo - Carrier159. Да си купиш Џулија! ;D

Дизел!

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #571 на: 06 Април 2025, 23:20:25 pm »

Дизел!

Да не сакаш твојата да ја мењаш за дизел?! ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1538
« Одговори #572 на: 07 Април 2025, 00:39:03 am »

Дизел!

Да не сакаш твојата да ја мењаш за дизел?! ;D

Не, ама сакам ти да бидеш мангуп 😂

Отсутен Stefan995

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 126
« Одговори #573 на: 29 Април 2025, 21:07:53 pm »
Неколку апдејти за колава.

Најпрво со среди предниот браник. Беше малку оштетен на 2-3 места па тоа се санираше и се префарба и сеа за сеа си го возам црн дур не се прелепи одново (треба наредна недела да се решава тоа).
Исто така ги освеживме и капаците од ретровизорите и ги заменив претходните карбон капаци (беа изгорени од сонце и подувани на места) со фабричките.

Исто и првиот мини-дефект го имавме  ;D
Дур го чистев моторниот простор едно од цревата што излегува од казанчето и оди до хладњакот се скрши. Веројатно веќе било скапано/изгорено па се открши.
Заменето со оригинално од овие што растураат пошто нема нигде да се купи (треба да се порача и чека).

Интересен беше процесот на испуштање воздух од системот за ладење. Се дава контакт (не се пали колата) и се држи педалата за гас до крај 10 секунди. Ова ја уклучува водната пумпа која е електрична и ја врти течноста низ системот дур не се испушти целиот воздух. За 10-15 мин се завршува процесот.

Исто направено е и хемиско чистење.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2765
« Одговори #574 на: 30 Април 2025, 11:37:03 am »
Kade go farbase predniot branik i kako si zadovolen.
Kolku te kostase. I jas ni go sredil ama se mislam dali za malce grebki da go prefarbuvam.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1724
« Одговори #575 на: 30 Април 2025, 15:18:02 pm »
Mosselman термостатов колку добро изгледа ми иде и за М2ката да си купам иако не ми треба. :)

Отсутен Stefan995

• Јуниор
  • **
« Одговори #576 на: 05 Мај 2025, 11:32:41 am »
Kade go farbase predniot branik i kako si zadovolen.
Kolku te kostase. I jas ni go sredil ama se mislam dali za malce grebki da go prefarbuvam.

Браникот го фарбав кај Кико во Миладиновци и супер задоволен сум како излезе. Втор пат фарбам кај него, фарбав панел и на Е30ката претходно. Дефинитивно би го препорачал како мајстор.
Мене ме чинеше 170евра со тоа што требаше да се одлепува фолијата и да се залепи браникот, имаше 2 мали пукнатини.

Mosselman термостатов колку добро изгледа ми иде и за М2ката да си купам иако не ми треба. :)

Дефинитивно изглеа многу убаво под хауба, особено очистен :D
Гледа еден другар и вика, ова сигурно не било тука фабрички :D

Отсутен Stefan995

• Јуниор
  • **
« Одговори #577 на: 13 Мај 2025, 23:31:02 pm »
Прелепени браникот и вратите минатата недела во CarConnect.

После тоа, прво подлого возење за викендот, до прв крак.
Впечатоците се многу позитивни, многу моќна, стабилна а во исто време и не е пренапорна за возење и да уморува. Се на се презадоволен.

За назад со полабаво возење (+10-20 од знаци), клима и 15-20 минути застој на граница вкупно потрошувачката беше 8.5л.

Вечерва испрана за утре да иде на монтажа на Dinan Anti-roll bars во TeamAuto.

Отсутен lawyer204

• Почетник
  • *
  • Пораки: 36
« Одговори #578 на: 16 Мај 2025, 14:28:56 pm »
Со среќа нека ти е! Една од најдобрите F30- ки кај нас. Андреј знае што прави.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2765
« Одговори #579 на: 16 Мај 2025, 15:31:52 pm »
Vidov denes ceka red za montaza na Dina sway bars vo Tim avto :)
aj bas ke kazes impresii po montaza.

Отсутен Stefan995

• Јуниор
  • **
« Одговори #580 на: 23 Мај 2025, 18:17:13 pm »
Во средата ја земав колата од Теам Ауто со променети балансштангли.

Дефинитивно се осеќа позитивна промена. Намален е body roll-от на колата и уште поостро реагира во кривини што дава повеќе самодоверба при возење. Дополнително не е намален комфорот при регуларно возење (при возење право, по дупки, итн.) туку промената се чуствува само во кривини.

Интересен (очекуван) side effect што се појави по промената е почесто уклучување на системот за пролизгување во комфорт и спорт при поагресивно возење. Ова е поради намаленото навалување и побрзиот пренос на тежина и тоа што системот е калибриран за фабричката суспензија.

Понеделнички треба да отидам уште еднаш на проверка и престегање и тоа би било тоа.

Уз променава, една многу непрактична/негативна работа за колава. Нема деллива задна клупа, фиксна е, па требаше гимнастика за товарање.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #581 на: 24 Мај 2025, 16:13:42 pm »
Кој ги бирал бандаживе алал да му е  ;D

Него, како е со температура на масло кога ја газиш? Би требало да ја држи убаво измеѓу 95-105C

Отсутен Stefan995

• Јуниор
  • **
« Одговори #582 на: 26 Мај 2025, 10:19:29 am »

Него, како е со температура на масло кога ја газиш? Би требало да ја држи убаво измеѓу 95-105C

Лежи бандажот упм, секоја чест на тој шо ги бирал ;D

Инаку, добро ја држи температурата на масло, под 105С е секогаш. Интересно, мислам дека повисока температура на масло имам видено низ град на топол ден во гужва отколку на отворен пат при газење.
Претпоставувам дека е ради поголем проток на воздух па од тука и подобро ладење.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #583 на: 26 Мај 2025, 14:51:05 pm »

Лежи бандажот упм, секоја чест на тој шо ги бирал ;D

Инаку, добро ја држи температурата на масло, под 105С е секогаш. Интересно, мислам дека повисока температура на масло имам видено низ град на топол ден во гужва отколку на отворен пат при газење.
Претпоставувам дека е ради поголем проток на воздух па од тука и подобро ладење.

Не е само протокот на воздух, туку контролира спрема начинот на возење :) бидејќи има електрична водна пумпа има повеќе модови со различна таргет температура на вода, низ град ја држи повисоко поради ефикасност, а на отворено особено ако гледа дека газиш става пониска таргет температура ради издржливост на моторот. Со тоа што кај тебе не можеш сам да контролираш во кој мод е, сама одлучува. Кај мене на S55 во Sport+ секогаш ја става пониската таргет температура. Исечок од техничкиот документ за N55:

Отсутен Stefan995

• Јуниор
  • **
« Одговори #584 на: 03 Јули 2025, 14:32:08 pm »
За евиденција, прва регистрација во моја сопственост минатата недела во ПСС кај Лиса.

- Технички - 4144
- Јавни патишта - 4392
- Осигурување со патници плус зелен картон - 16145
Вкупно: 24681 МКД