Автор Тема: Opel и неговите модели  (Прочитано 784180 пати)

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
Одг: Opel и неговите модели
« Одговори #3960 на: 19 Февруари 2018, 15:12:37 pm »
This just came in...........oooops

Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
Opel и неговите модели
« Одговори #3961 на: 19 Февруари 2018, 15:20:51 pm »

@zlatkoa , да бидам искрен, мислам дека не е толку проблем до моторите и мењачите, колку што е до тежината. Стварно не ми е јасно зошто се (или беа) толку тешки.
1.5 ТБ во новата Инсигнија е сосема солиден турбо бензинец. 1.6 ТД кај мојата, сеуште ме фасцинира со снага, испорака на снага, економичност и рафинираност.
Мењачот дури и кај прошлата (плавата) Инсигнија, која имаше малтене 180000 поминато кога ја земав, беше подобар од тој кај Grandland X што го возев пред некое време.
Од друга страна, ме фрапираше 1.2 ТБ моторот кај “џипо”. Исто така, тежината на истиот беше околу 1350 кг, што е далеку од лошо, имајќи предвид за каков тип на возило станува збор.

Се надевам дека ќе имаат плодна соработка.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3298
« Одговори #3962 на: 19 Февруари 2018, 15:25:00 pm »
:D

@zlatkoa , да бидам искрен, мислам дека не е толку проблем до моторите и мењачите, колку што е до тежината. Стварно не ми е јасно зошто се толку тешки.
1.5 ТБ во новата Инсигнија е сосема солиден турбо бензинец. 1.6 ТД кај мојата, сеуште ме фасцинира со снага, испорака на снага, економичност и рафинираност.
Мењачот дури и кај прошлата (плавата) Инсигнија, која имаше малтене 180000 поминато кога ја земав, беше подобар од тој кај Grandland X што го возев пред некое време.
Од друга страна, ме фрапираше 1.2 ТБ моторот кај “џипо”. Исто така, тежината на истиот беше околу 1350 кг, што е далеку од лошо, имајќи предвид за каков тип на возило станува збор.

Се согласувам во целост со тоа што го кажуваш.

1.2 е Pure Tech мотор од ПСА групација, во комбинација со рационално олеснета каросерија и паметно поставени преносни односи на менувачот ќе биде одличен за возење.
Инсигнијата што ја возиш ти мислам дека е за 200 кила полесна од претхондата што ја возеше. Во комбинација со подобрени аеродинамички струења и добра мапа на моторот, 1.6 дизелот е сосема солиден во толкав караван.

Менувачите треба многу да се сменат. Ама сериозно многу.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
« Одговори #3963 на: 19 Февруари 2018, 15:28:32 pm »
Со 1396 кг јас нешто и не осеќам дека возам тешко ауто....поготово во споредба со старото ГТЦ кое тежеше помалку или Калибрата која тежи тука некаде...

Да, делува масивно, вратата е огромна, дебела, тешка  и внатре е ко во глува соба...али дека е тешка колата на педаља, ама ич...

Оoops, субјективно мислење.. ;D

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3298
« Одговори #3964 на: 19 Февруари 2018, 15:33:16 pm »
Со 1396 кг јас нешто и не осеќам дека возам тешко ауто....поготово во споредба со старото ГТЦ кое тежеше помалку или Калибрата која тежи тука некаде...

Оoops, субјективно мислење.. ;D

Нема да осетиш, се разбира.

Ќе осетиш во литри потрошено гориво после икс време.

Ќе осетиш кога ќе седнеш во слично возило од конкуренција со ист мотор и 400 кила помалку товар.

Не ти треба линк за ова од интернет. Само побарај некој познат со 1.5тси, 1.6 екобуст или слично и замоли го да ти даде кругче или делница за возење.

Вишокот килограми успешно се "скриени" при конструкцијата на менувачот. Спремен е моторот да ги влече затоа што менувачот веќе ги има ставено на грб.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #3965 на: 19 Февруари 2018, 15:42:25 pm »
11 литри градска и паѓа..За споредба 10.6 беше старото ГТЦ со 50 кг помалку и 70 кс помалку.
Не ми треба ТСИ и Екобуст за спореба кога имам 2.0 Т..исто така полесен на вага.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #3966 на: 19 Февруари 2018, 17:12:45 pm »
Не знам како успева све да ви пречи, стварно не ми е јасно...

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)           (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Или сеа и англискиот не чини?
И? Ама стварно не ми е касно зошто се правите наудрени со сила некогаш?? Од кога богати reliability во автомобилизам и со исто значење на зборот dependability???

Ама баш ништо не ми смета. Ми смета правење на тошо. Dependability....

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #3967 на: 19 Февруари 2018, 17:47:53 pm »

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #3968 на: 19 Февруари 2018, 19:14:24 pm »
Не знам како успева све да ви пречи, стварно не ми е јасно...

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)           (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Или сеа и англискиот не чини?
И? Ама стварно не ми е касно зошто се правите наудрени со сила некогаш?? Од кога богати reliability во автомобилизам и со исто значење на зборот dependability???

Ама баш ништо не ми смета. Ми смета правење на тошо. Dependability....

Дјуд, фор факс сејк, прочитај ги објаснувањата, не ги измислувам јас...
Може се решиле така да си го именуваат истражувањето, од кај да знам?! Ако може секој да си именува како ќе му прдне, по чему Џ.Д. да не можат?

:D

@zlatkoa , да бидам искрен, мислам дека не е толку проблем до моторите и мењачите, колку што е до тежината. Стварно не ми е јасно зошто се толку тешки.

Се согласувам во целост со тоа што го кажуваш.

1.2 е Pure Tech мотор од ПСА групација, во комбинација со рационално олеснета каросерија и паметно поставени преносни односи на менувачот ќе биде одличен за возење.
Инсигнијата што ја возиш ти мислам дека е за 200 кила полесна од претхондата што ја возеше. Во комбинација со подобрени аеродинамички струења и добра мапа на моторот, 1.6 дизелот е сосема солиден во толкав караван.

Менувачите треба многу да се сменат. Ама сериозно многу.

Немам искуство со аутоматикот или DK кај Опел, ама немам замерка за мануелот кај Инсигнија (старата и новата) и Корса.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3969 на: 19 Февруари 2018, 20:28:34 pm »
Заеби табели, тестови и статистики, дај да се потпреме на локалниве експерти кои не седнале во кола.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #3970 на: 19 Февруари 2018, 20:45:07 pm »
Алфа ве кине сите у релиабилити : https://www.whatcar.com/news/reliability-survey/

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #3971 на: 19 Февруари 2018, 22:06:03 pm »
Требало dependability грешна им е статијата.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #3972 на: 19 Февруари 2018, 22:31:13 pm »

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #3973 на: 19 Февруари 2018, 23:06:13 pm »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3974 на: 19 Февруари 2018, 23:45:18 pm »
Das Auto

Ист како мојот. Како да најдам гаража мајку му да го средам?

Има ли некој контакт од некој што реставрира олд тајмери? Без пари ќе им го дадам само нека го средат.