Автор Тема: Opel и неговите модели  (Прочитано 714634 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
Одг: opel и неговите модели
« Одговори #135 на: 05 Март 2012, 09:41:03 am »
Се е тоа во ред Зеро. Ама одбивам да ја прифатам реалноста оти не гледам како тоа има врска со квалитетот на возилата. Матеј не зборува за моменталната состојба на брендот, јас помислив на тоа туку зворува за квалитетот.

Штета што не го задржаа истиот квалитет како и овие модели ќе немаа проблеми со ликвидноста како сега.

Квалитетот на возилата и ликвидноста може да се многу тесно поврзани а може и не. Стварта е дека никој од нас нема точна информација. Загубата можеби е предизвикана од одличниот квалитет. Можеби е предизвикана од прекумерните трошоци но од кои трошоци ние никогаш нема да дознаеме.

Јас не прифаќам дека квалитетот на Опел е лош. А тоа дали компанијата е во кал мене како купувач (хипотетички) не ме интересира. Во кал се и многу други фирми како на пример Пежо и Цитроен. Еве знаеме сега дека GM и PSA формираат алијанса која треба сериозно да им ги намали трошоците. Од таа алијанса би требало да излезат и Опел и PSA како победници. А Опел нема да згасне никогаш како бренд и поради фактот што држи голем дел од патентите за техничките решенија на целата автоиндустрија.

Да не бидеме сфатени погрешно нели? Ако некаде грешам исправете ме, не ме нарекувајте Опел фанатик :)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #136 на: 05 Март 2012, 09:57:01 am »
Zalno navistina, do 1996 Opel bese najgolem evropski proizvoditel, denes pliva vo dolgovi. Kriv e VolksWagen, ne, ne se zaebavam ni najmalku. Istrazete malku, ke otkriete za sabotazite sto VolksWagen gi ima napraveno vrz negoviot najgolem rival.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1847
« Одговори #137 на: 05 Март 2012, 10:02:05 am »

Јас не прифаќам дека квалитетот на Опел е лош. А тоа дали компанијата е во кал мене како купувач (хипотетички) не ме интересира.
Што убаво кажано.

И јас размислувам исто како тебе , ме заболе цефка ако Опел биле у дугови,додека немам пари за Мерцедес или БМВ не купувам друг бренд.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #138 на: 05 Март 2012, 10:05:19 am »
ЛП не сум информиран дали ФВ е виновен за проблемот на Опел, искрено не верувам во тоа. Но знам една работа, дека Фолксваген на неколку полиња води нефер политика, за тоа не е санкциониран а се здобива со конкурентна предност. Луѓето во светот почнаа војни против огромните зли корпорации но додека не се вмешаат државите мислам дека ќе губат систематски.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #139 на: 05 Март 2012, 10:08:45 am »
Jas znam samo deka Opelov ke go vozam uste doolgo vreme otkako Vie ke gi smenite vasite segasni milenici za ponovi, pobrzi i pomoderni...pod uslov da ne me opuka nekoj ili da ne se zamotam okolu nekoja bandera vo meguvreme.... ;D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29665
    • CARclub.mk
« Одговори #140 на: 05 Март 2012, 10:09:15 am »
ЛП не сум информиран дали ФВ е виновен за проблемот на Опел, искрено не верувам во тоа. Но знам една работа, дека Фолксваген на неколку полиња води нефер политика, за тоа не е санкциониран а се здобива со конкурентна предност. Луѓето во светот почнаа војни против огромните зли корпорации но додека не се вмешаат државите мислам дека ќе губат систематски.

Не си пуштај филмови, ниедна корпорација не е „добра“, па ни Volkswagen, а веруј ми ни Opel/GM. Сите, ама баш сите работат за да направат профит и сите играат прљави игри како што ќе стигнат, и тераат нефер политики како што можат за да остварат профит.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #141 на: 05 Март 2012, 10:12:17 am »
Се сложувам со тебе. Ама некој повеќе некој помалку. На пример јас имам голем респект кон Јужнокорејските и Јапонските производители. Особено оние чиј капитал и менаџмент е домашен. Тие си имаат код на однесување. Кај нив нема нечисти игри, односно не би требало да има ако се придржуваат на кодот.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #142 на: 05 Март 2012, 10:30:42 am »
После долги преговори заклучена е зделката меѓу PSA Peugeot Citroen и General Motors за создавање на алијанса која под една капа ќе ги обедини можностите и технологијата на двете корпорации.

Важен елемент од обединувањето на двете корпорации е зголемување на конкурентноста пред се на европскиот пазар во прво време и на глобалниот пазар во иднина.

Основните столбови кои ќе ја држат идната алијанса се создавање на заеднички платформи и модули и создавање на заедничка компанија за купување на стоки и услуги од добавувачи со годишен оборт од 125 милијарди долари.

Без оглед на развојот на заеднички платформи двете компании нема да се слеваат и секоја на пазарот ќе настапува самостојно зачувувајќи го на тој начин идентитетот на марките развиван со текот на децениите.

Одговорните велат дека општииот економски ефект од здружувањето на PSA и GM треба да се почувствува во 2016 година кога би се остварил обрт од 2 милијарди долари.

PSA и GM најавуваат и создавање на фонд кој ќе ја подобри соработката на двете компании и воедно ќе помога за полесно црпење на дополнителни финансии кога за тоа ќе има потреба.

Со оваа зделка GM треба да купи 7% од акциите на PSA Peugeot Citroen кои ќе го чинат меѓу 400 и 470 милиони долари, доволни за да се зголеми капиталот на PSA на 1 милијарда евра.

Какви технологии ќе се разменуваат од PSA и GM сеуште не наведуваат, но се вели дека алијансата ќе работи на развој на возила од компактната и средната класа, потоа миниванови и кросовери за кои има најголем интерес во Европа.

Воедно се планира создавање на заедничка платформа за електрични автомобили, а првиот модел поставен на неа ќе се појави на пазарот во 2016 година.

GM ќе потпише договор со компанијата Gefco која врши логистички услуги за PSA со што американскиот гигант ќе ја оптимизира логистичката мрежа во Западна Европа и во Русија.

http://www.vozi.com.mk/vesti/padna-dogovor-megu-psa-i-gm.html
--------------------------------------------

Opel ke gi dobie najdobrite dizeli. Ford verojatno ke gi izgubi.

Mozam da zamislam, Insignia 2.7 HDI 300hp.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7056
« Одговори #143 на: 05 Март 2012, 10:44:23 am »
Мислам дека треба една тема, кој со кого е во крвно сродство од автомобилскиве компании.

... на крај да не испадне сите братучеди ;D ;D ;D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #144 на: 05 Март 2012, 10:52:13 am »
Секој користи сечии патенти :)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #145 на: 05 Март 2012, 18:00:19 pm »
А има опција Опел да се осамостои, па наместо да биде купен да почне да купува ?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29665
    • CARclub.mk
« Одговори #146 на: 05 Март 2012, 18:05:40 pm »
Многу тешко, за жал.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #147 на: 05 Март 2012, 23:16:03 pm »
После долги преговори заклучена е зделката меѓу PSA Peugeot Citroen и General Motors за создавање на алијанса која под една капа ќе ги обедини можностите и технологијата на двете корпорации.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Opel ke gi dobie najdobrite dizeli. Ford verojatno ke gi izgubi.

Mozam da zamislam, Insignia 2.7 HDI 300hp.

...site slozno protiv epidemijata na avtomobilska zoltica od istokot.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #148 на: 05 Март 2012, 23:30:11 pm »
...superlativ do superativ. :)

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3774
« Одговори #149 на: 05 Март 2012, 23:45:43 pm »
Проблемот на Опел и ПСА е во тоа што имаат премногу фабрики во матичните земји кои се отворени и сега кога има намалена побарувачка во Европа. Решението за да немаат загуби е да ги затворат дел од тие фабрики но синдикатот и владата не дозволуваат. Поради тоа ПСА ја затвори фабриката во Англија а Опел во Белгија(мислам) но тоа не беше доволно.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"