Гласање

Со кој бренд на полначи имаш позитивно искуство?

EINHELL
3 (8.3%)
MAXPULS
0 (0%)
PRAXIS
1 (2.8%)
FOXSUR
3 (8.3%)
Клон на FOXSUR
0 (0%)
RAIDER
0 (0%)
INGCO
0 (0%)
EXTOL
1 (2.8%)
ULTIMATE SPEED (LIDL)
12 (33.3%)
EXIDE
2 (5.6%)
VILLAGER
0 (0%)
CTEK
5 (13.9%)
BOSCH
3 (8.3%)
TOTAL
0 (0%)
AGRINA
0 (0%)
ДРУГ
6 (16.7%)

Вкупно гласови: 35

Автор Тема: Полначи за акумулатор  (Прочитано 12921 пати)

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1997
  • If you can dream it, you can do it.
Одг: Полначи за акумулатор
« Одговори #30 на: 20 Јануари 2022, 12:15:30 pm »
Не мавај repair и нема да откачуваш клеми, ако толку ја крева волтажата тој мод. Не вреди толку замарање за еден акумулатор од 4000ден, кој се менува на “5“ години. Една година ако го продолжиш плус, стап ќе свиткаш.  ;D

Malku ti e cudna logikata vo muabetov ama OK..ti si znaes... togas zosto voopsto da zema polnac i da go dopolnuva akumulatorot? Nikoj ne umrel za 4000 bile tie na 5 godini ili na 3, ama ako taka gledas togas zosto da se zamaras i so promena na ulje i potrosuvacka i ostanati trakatanci .. vozi dodeka odi pa frli ..

Еден акумулатор чини 4/5000 денари (обичен), 10/12.000 денари (агм) .
Во врска со промена на уље, еден мотор од фабрика (нов) почнува од 1000 евра, па иде до бескрај (во зависност од типот на моторот). Така да, споредбата ти е глупа.

И мое мислење, многу некако се замарате за глупост. Да е толку волти, синусоидален напон, со активен преглед на осцилоскоп, по можност на македонски да јави кога е полн...
Во право беше еден член, ако вака купувате акумулатори, како купувате коли.

Пак ќе напоменам, ова е мое мислење. Можеби е грешно, ама не сум толку потресилен и пристасен како вас. И јас имам полнач, некој искра од сфрј, ниту има рипеир, ниту има хоспитал мод за акумулатор, па тера.
Ме интересира само @MecheTo да каже како ги полни акумулаторите. Може ги врзува директ на 220в.
 ;D
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #31 на: 20 Јануари 2022, 12:47:57 pm »
Мечето ги полни со 200 на саат :D

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 778
  • .
« Одговори #32 на: 20 Јануари 2022, 13:03:31 pm »
Електричар од стара школа, памтам кога викаше синко провери си алтернатор, четкици и реглер. Кога ќе му дојде крајот на акумулаторот не го спасат и куп одлични смарт полначи....За се си има век на траење, квалитетните фабрички акумулатори ми траеле 10 години и тоа без рецимо третман за дополнително одржување..., додека афтермаркет аку до 5 години максимум. Памтан последниот Топла акумулатор цели 7 дена на сервис со триста чуда модови репарација и надполонувања и на крај се продолжи векот негов за само 6 месеца и пак спушти душа...така да јас лично не се замарам многу многу за батерија која  се купува еднаш на 5 години, едноставно немам време а ми се чини и залудно трошење енергија и нерви
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5295
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #33 на: 20 Јануари 2022, 13:12:41 pm »
Не си баш во право со тоа „колку му дал господ“. Некој може ниеднаш да не наполни акумулатор а да му трае 7-8 години и повеќе, купен не фабрички акумулатор. На друг истиот акумулатор може за 2-3 години или помалку да му рикне... Зависи колку возиш, колку долги релации, колку/какви потрошувачи имаш во аутото, итн. Ако 10 пати на ден возиш по километар, и така цели недели/месеци без долги релации, тој акумулатор ќе се испразни и ќе се сулфатизира. Освен ако не го наполниш.

Сѐ е релативно. За мене помалку време губење е повремено да наполнам акумулатор, секако ќе отворам хауба да проверам масло/антифриз/други работи... И ќе знам во какво здравје ми е акумулаторот. Нема да дозволам на пат/одмор да идам со дотрајан акумулатор, нема да дозволам зиме да ме остави колата. Некој може да збори „не се замарам, немам време“ ама 10 пати повеќе време (и живци) да потроши после со проблеми, со барање другари или минувачи да запали аутото и да се дојде до продавница и тоа баш кога ќе биде најглупо време/ситуација... Ама секому неговото. Нема „најдобро“ за сите.

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 302
  • МАЗДАШ
« Одговори #34 на: 20 Јануари 2022, 13:37:36 pm »
+1 за посебна тема за полначи, исто барав сега да видам кои полначи ги фалите за да имам некој за недај боже ама тешко се снаоѓа човек
Old Mazda's never die, they just get faster.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #35 на: 20 Јануари 2022, 13:38:09 pm »
Прво, акумулатор ме нема никогаш оставено на цедило, си дава симптоми со месеци претходно.
Најчесто ги остава тие што се инатат и одложуваат да си купат нов, палат кола на гурање, го вадат да го чуваат на топло, го ставаат на пуњач, и триста марифети.

Второ, со Меганот ми тераа максимум 3 години со чести долги вожњи (тука и фабричкиот кој рикна во двор на околу +5-6 степени надворешна темп.), и јас не се сеќавам веќе кои брендови сменив.
А со i10 со 95% градска вожња со не подолги релации од 10км, издржа 8 години. Го сменив на прв знак на слабост.

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 789
« Одговори #36 на: 20 Јануари 2022, 16:37:32 pm »
Вака:
За човек што вози на отворено 80% од времето, полнач нема потреба (или можеби мала).
За тие што возат 90% градска како јас сега, потребен е, оти по 2 години рикнува т.е гаранција нема да истера. Јас не ја гасам колата додека чекам, се слушува вместо да стојам 10-15-30 минути, цел мотор во зима го оптеретуваш запали изгаси, не само акумулаторот.

Пред некоја година 90% возев на отворено, ни полнев ни се замарав, фабричкиот од кога ја зедов јас колата истера уште 6 години.

Кратко, ако возиш претежно градска, ти треба полнач. (кратки релации, запали изгаси). Полнење да речиме 2-4 пати годишно.
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3776
« Одговори #37 на: 20 Јануари 2022, 16:44:36 pm »
Па поарно да рикне под гаранција, ќе ти дадат нов
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Xristijan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 222
« Одговори #38 на: 22 Јануари 2022, 13:18:17 pm »
Sakam da go kupam polnacot od CarBox, ima nekoj iskustvo da spodeli.
https://carbox.mk/product/polnac-za-akumulator-praxis-60-52410/

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3810

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5557
« Одговори #40 на: 31 Јануари 2022, 01:49:58 am »
Некој има искуство со ова Pulse repair на полначите од али, не е најточен ради слаба батерија мултиметарот,12.1 беше акомулаторот пред да го извадам од кола, 7 сати досега го работи, ако нешто воопшто работи, еве едно кусо видео
https://youtube.com/shorts/fge6bgW-bTg?feature=share
Колку време сака за да застани само, и дали после тоа треба да го ставам на обично полнење акомулаторот. Едно кажува упататството друго по видеа на јутуб.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 725
« Одговори #41 на: 31 Јануари 2022, 09:09:24 am »
Некој има искуство со ова Pulse repair на полначите од али, не е најточен ради слаба батерија мултиметарот,12.1 беше акомулаторот пред да го извадам од кола, 7 сати досега го работи, ако нешто воопшто работи, еве едно кусо видео
https://youtube.com/shorts/fge6bgW-bTg?feature=share
Колку време сака за да застани само, и дали после тоа треба да го ставам на обично полнење акомулаторот. Едно кажува упататството друго по видеа на јутуб.

ne diraj lava dok spava :)

shegata na strana ili ke tera 12h ili 24h zavisi od modelot. a moze i toa da e malku da treba uste edna tura da udrish. fino shto merish napon ama so toj merach teshko deka ke izmerish neshto tochno oti vo pulse/repair mode oscilira naponot celo vreme taka da ti gledash samo vo momentot nekoja vrednost.

za da vidish dali neshto srabotil I KOLKU ti treba merach za gustina na elektrolitot (merish pred i merish posle polnenje pa da vidish razlika)

vo sekoj sluchaj ostavi go da si tera, foxsurot tera 24h vo repair/pulse mod. RJTyanja ili kako i da se vika tvoevo ne znam na kolku saati e namesteno ama sepak ne veruvam da e pod 12h. ostavi i ne pipkaj raboti so relativno nizok napon i niska struja taka da na akumulatorot nema da mu bide nishto.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #42 на: 31 Јануари 2022, 10:36:31 am »
Така е, во repair мод ќе работи 24 часови и потоа ќе застане (ако е Фоксур, или клон). На акумулаторот нема да му наштетиш или да го преполниш со овој мод на работа.

Инаку правилниот редослед е да го оставиш стандардно да се наполни, па потоа еден repair циклус да пуштиш. Со repair нема да го наполни а 12.1 е состојба на ниско полнење (испразнет). Во случајов веројатно ќе треба да го откачиш закачиш полначот за да почне нормално да полни.

Акумулатори кои подолго време седат празни, се сулфатизираат и за релативно скоро време треба да се менуваат.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5557
« Одговори #43 на: 31 Јануари 2022, 20:04:53 pm »
@Van @nikomil1 најдов видео од истиот, овај во пулс работи 8 сати, амперажата ја игра од 0 до 2.5 проверив и кај мене и после оди Full и приполнува уште 2 сати и после се гаси. Нема опција 24сати без престан да работи, сабајлето ја проверив на полнење мод 2 минути поработи и јави дека е фул, потоа менав пак на пулс, таму не исклучува, ваљда пак можеше уште 8, ама немав време  го остајв уште 3, па пак на полнење јави дека е полн и еве го арен е в кола. Можи ќе беше паметно 3 пати по 8 сати да го направам пулсирањето веќе ко нема зијан ама јеби га, наредно. Иначе и во упататството пишува дека на пулсирање можи да ја поднаполни батеријата.
Еве видео од русинот, со скриншот од записите од видеото.

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #44 на: 31 Јануари 2022, 22:36:06 pm »
Друг софтвер има, различно поведение. Не ми личи на клон на Фоксур.