Автор Тема: Mercedes w210 E270cdi  (Прочитано 97469 пати)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
Одг: Mercedes w210 E270cdi
« Одговори #255 на: 04 Март 2022, 14:17:15 pm »
Batalete gumive dajte sovet okolu uljevo za servo ?

Види погоре што ти пишав.

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 781
« Одговори #256 на: 05 Март 2022, 00:19:53 am »

Nego edno pitanje so nekoj poobrazovan : Otvoriv vcera toa kazanceto za servo gledam fali ima vnatre ama meracot e prazen najverojatno koga se servisirase letvata ispustile. Na bela hartija vidov deka tecnosta e zolta barem taka izgledase. Se javiv u nekolku dukjani za mercedes delovi sto prodavaat po kompjuter dava deka ide zelena tecnost so kod 236.3
E sea moze li da se doturi od zelenava mi fali sigurno nekoj 50-100gr ili da baram zolto. Nekoj vika ne se mesa drug vika slobodno stavi samo nemoj od crvenata.

Koga si go izel volot dojadi ja bar i opashkata :) Na tolku servisi i promeni, ako ne teche ako ne gubi od nekade togash smeni si go celo i bidi raat (i onaka ne znaesh koga e smeneto posleden pat) Za nashive "krntii" (mala shala za nashite lagji) tvojata w210 mojata w211 originalno (spored stara specifikacija odi 236.3 koja e pogusta no navodno so poslabi karakteristiki) spored novata specifikacija moze da se koristi i 245.0 koja e poretka i navodno so podobri karakteristiki.

236.3 e svetla - zoltenikavo kilibarna boja, a 245.0 e zelena (i spored nekoi se meshaat spored nekoi ne) Jas bi odel na 245.0 specifikacija (no mi e rizik da ne sluchajno ligavi od nekade bidejkji e poretko)

Ne znam kolku si upaten vo originalni i falc masla/technosti kaj nas, ako si togash preporachaj marka za koja si siguren deka e original (jas ne sum i ova mi e najgolemiot strav koga treba da kupam neshto za kolata zatoa i odam so Lukoil maslo). Ona shto znam e deka za Makedonija ima zastapnishtvo Fuchs i tie bi trebalo da ja imaat cela paleta proizvodi na fuchs vklucitelno i TITAN PSF (236.3) https://www.fuchs.com/mk/en/product/product/124184-titan-psf/ kako i TITAN CHF 11S (245.0) https://www.fuchs.com/mk/en/product/product/123945-titan-chf-11s/ imash i kontakt od niv na stranata pa rasprashaj se za rabotive shto ti trebaat.

Lani koga bev so niet da smenam maslo vo diferencijalot (no od nemukaet i obvrski ne stignav da go smenam) gi kontaktirav mi rekoa deka imaat maslo za diferencijal https://www.fuchs.com/mk/en/product/product/123996-titan-sintopoid-fe-sae-75w-85/

Osven Fuchs ne znam dali ima oficijalen pretstavnik za RAVENOL vo Makedonijava i toj e prilichno falen kako brend. Na nekoja si online prodavnica kaj nas (koj e upaten neka kaze dali se dobri ili ima shansi za falca ovde) imaat i cena, https://www.autocentar.mk/maslo-za-hidraulika.html najdov dva proizvodi shto bi odgovarale

- FEBI https://www.autocentar.mk/%D1%85%D0%B8%D0%B4%D1%80%D0%B0%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE-febi-fe21647-g0-cap362-iarp92023.html

- Likvi i Moli https://www.autocentar.mk/%D1%85%D0%B8%D0%B4%D1%80%D0%B0%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE-liqui-moly-lim1127-1l-g0-cap362-iarp92028.html

Se nadevam ti pomognav okolu dilemata, pa pishi ako znaesh nekoj drug originalen brend kaj nas.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #257 на: 05 Март 2022, 01:02:50 am »
Toa likvi moli e zelena boja sto go imas predlozeno.
Orginal maslo za nego vo mercedes e nekade 2700 denari 1l sto e preterizam. Go vidov toa na febi uste pred nekoj den i najverojatno toa kje go zemam. Maka mi e za 100gr da doturam da dadam 900 denari. Zatoa i prasav dali moze da se doturi so razlicna boja 100tina gr.
Kolega go ima likvi molivo novo kantice go kupil uste lani po greska mu sedi u podrum istovo sto go postiras ti ama e zelena boja a kaj mene vo sistem e zolto kilibarno.
Poentava e dali moze da doturam 100gr od zelenoto ili da se ispusti sve i novo komplet maslo da ide. Ova sto go izvadiv od kazanceto nemi se gleda deka e losho pa bi probal samo da doturam 100gr pa kje vidam kako kje se ponasha kje go pratam mesec dva ako gubi povtorno bi se servisiral sistemot i bi se stavilo novo maslo.
Gledajki okolu nemi izgleda deka nekade tece ova sto e izgubeno e koga e servisirana letvata togas im ima isteceno nesto.
« Последно менување: 05 Март 2022, 08:01:36 am Vlatce-Vectra »

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #258 на: 08 Март 2022, 15:00:57 pm »
Deneska najdov vreme da pretrcam smeneti 2 drzaci na motor edniot napred od suvozacka strana i drugiot drzac na menjacot. Dvata bea otideni i dodeka stoese kolata vo ler dodeka e ladna vo kabina se osekjaa dosta vibracii vo kabina kako da bruese lim so lim.
Sega vo kabina e totalen mir i koga se ubacuva od P vo R ili D e totalno neosetno.
Dodeka se otvarase kapakot pod motor vidovme deka kaj turbinata imase edno crevce od kade sto  tecese ulje i tuka imase edno gumeno prstence i toa bese smeneto i ispran delot sto bese mrsen.
Kapakot od kukjisteto za filterot za vozduh imase 2 gumicki ednata bese dobra drugata razlokana i taa bese smeneta so nova.
Od celiot rezultat i sraboteno jas prezadovolen. Nekolku pati mi se desi da mi zapali sjalicka za greac na nekolku sekundi i kje ja izgasi. Gi proverija greacite iskoci deka prviot e oslaben pred crknuvanje ama go ostaviv za naredna nedela toa. Inace nov greac e nekade 750-800 denari i da se molam da izleze komplet pri vadenje bidejki ako se skine deckovo rece drear naplakja od 1200 do 1500 da go izmkne nadvor.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #259 на: 08 Март 2022, 15:29:08 pm »
Кја ги мењаше ? колку те фанаја држачите ?

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 781
« Одговори #260 на: 08 Март 2022, 15:34:07 pm »
izlgleda na forumov jas i ti sme naj maler so "defektive" (ili sme naj sitnichari, ili naj vredni...drugive gi mrzi da pishat) druga opcija ne mi tekna... tuku shegata ba strana, kako pomina so centriranjeto, dali ti e se bash vo standardnite vrednosti ili imash minimalni odstapki? ako sakash zakachi gi rezultatite od centriranjeto. Jas ja centrirav mojava denes tuuuuka e nekade ama otstapuva po malku od nominalnite vrednosti. Ke gi objavam kaj mene na temata chisto da se najdime vo muabet do kaj sme i shto sme so "priteganjevo" na "lagjive"

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #261 на: 08 Март 2022, 16:02:56 pm »
не бе, мене ме мрзит да пишува : )

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #262 на: 08 Март 2022, 18:03:26 pm »
Epa treba da slikam listot kaj sto ja centriraa da zakacam tuka pa koj razbira neka kaze. Mislam deka predniot del vrednostite se na granica ama gledam deka koga kje go pustam volanot ne mi bega voziloto. I na dodavanje gas i na kocenje pravo si tera.
Predniot drzac e 3000 den a drzacot na menjac e 1800 i tie gumenite prsteni na cevkata nad turbinata bea nekade 500 den. Ova se ceni so montaza a vo sve ova ide i edna gumicka kaj filterot za vozduh i doturanje ulje vo sistemot za servo.
Ne e za maler so defekti nego ova mi se provlekuva otkako ja kupiv kolata ama kako sto kazav nemav dovolno finansii odednas da ispukam sve nego mi se odolzi mesec za mesec kako davaat plata taka se sredue ali 95% e vekke sredeno. Ostanuvaat sitnurii nekoj finesi za doteruenje kako sajla za zadniot prozor,hemisko na sedista i nesto drugo ako mi tekne.
Inace perfencionist sum zabegan ako moze da se kaze sakam sve da e taman na voziloto.
Inace poleka pocnaa da stigaat drangulii od kaj cicko ali silikonski kurtoni za klucevi,led sjalici treba da dojdat za poziciite i 20 T5 beli diodi treba isto da stignat kje ja pravam saltablata cela bela.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #263 на: 08 Март 2022, 19:19:10 pm »
Кај го сервисираш ?

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #264 на: 08 Март 2022, 22:56:02 pm »
Golemiot servis bese vo MStar na ilindenska a deneska drzacive bea vo Radisani e kako se vikase deckoto nemi tekinja sea. Rece deka rabotel 5 god vo mercedes a po toa kako rabotese gledam fino si ja znae rabotata plus cisto pedantno. Sto i da go prasav kulturno mi odgovarase ne e nekoj namkjor a gledam i deka mu gi znaese site slabi strani na toj motor gi pregleda site i rece deka momentalno e vo idealna sostojba pa zdravje kje vidime.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7514
« Одговори #265 на: 09 Март 2022, 00:08:40 am »
Влатче комшиите арни ли се? 😁

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #266 на: 09 Март 2022, 06:04:17 am »
Arni se sega se preokupirani so krazbata na katalizatorite sto se desi pred nekoj 2-3 nedeli plus nesum otvoril hauba na parking taka da miren sum periodov  ;D

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #267 на: 16 Март 2022, 17:08:53 pm »
Poleka se dokompletiraat  nedostatocite na vozilovo. Deneska smeneti 2 novi greaci Beru prviot i vtoriot vo red. Edniot bese skroz otiden a drugiot davase edvaj nekoj znaci pa zatoa smeneti dvata.
Zemen i komplet mehanizam so sve motor za zadna suvozacka strana bidejki bil izvaden od prethodniot gazda i stavil majstorot drvo :)  Montirano podmackano kliza kako novo. Momentalno ova bese posledno na spisokot neispravnosti na voziloto sega e pu pu sve kompletirano. Ostanuva sega kozmeticki da go sredam hemisko,ledot da stigne za saltablata i to.
Nego kje zaboravev vcera bese montiran i alarm na kolava od pusti strav sto haraat so katalizatorive. Dodeka se montirase se prepotivme na ladnovo bidejki vratite se na vakum pa edvaj se najde struja kako bi se vrzal da funkcionira ali sega si e sve top pisti vristi :)

Отсутен Knight_

• Редовен
  • Пораки: 1283
« Одговори #268 на: 16 Март 2022, 17:37:24 pm »
Сега кога спомна за вративе на вакум кој стап сум го јадел еднаш на w202 ката...  ;D

Земам 2 куфери ги ставив во гепек не ми беа дома треба да одам во охрид за нова год. Стигнувам дома стискам на дугмето не се крева гепекот, пробувам на клуч ништо. Да заклучи нејќе, седиштата не се спуштаат. Одам сабајлето кај Јовче на илинденска вика ја ќе ја сменам пумпата ама е во гепек некој да го отвори прво.
Некој си ми бара 2 500 само да отвори гепек. И најдов на интернет се вадат задните седишта и под наслоњачот поминува цревото за вакум баш тука има наставак. Го извадив и со пумпа се дува внатре се отклучуваат сите врати и се отвори гепекот. На крај испадна се стопило нешто малку кај осигурачот.

Доколку и кај тебе пумпата е во гепек заебано е ако цркне а не се спуштаат седиштата, се надевам нема да ти затреба ова што ти го кажувам но ако затреба да не даваш еден тон пари да ти отвори гепек некој.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #269 на: 16 Март 2022, 18:13:47 pm »
Znam kako se otvara gjepekot vo slucaj na nuzda. So obicna pumpa za tocak samo duvni u crevoto odma otvara. Inace isto pumpata e pod sedista vo eden sungjer spakovana da nese slusa. Toa e mecka nekoj u dojcland taka go osmislil toa ama jbg nie balkanci kje mu najdeme krajot :)