Автор Тема: Mercedes w210 E270cdi  (Прочитано 97409 пати)

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3698
Одг: Mercedes w210 E270cdi
« Одговори #240 на: 22 Февруари 2022, 18:47:21 pm »
Така де.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #241 на: 22 Февруари 2022, 19:06:02 pm »
@zeroSignal koj se najdobr gumi i koj se najdobri gumi za parite prema tebe ?

Меч со две острици.
Најубавите алсизн вообичаено чинат како 2 сета зимски+летни од солиден производител
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #242 на: 22 Февруари 2022, 19:22:01 pm »
Ете, нека бидат летни+алсизн како Брамовск што практикувал.
Битното е на летните горештини да се печат летните гуми.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4001
« Одговори #243 на: 22 Февруари 2022, 21:45:18 pm »

Меч со две острици.
Најубавите алсизн вообичаено чинат како 2 сета зимски+летни од солиден производител

Не е баш така есапот. Јас Мишелинките CC+ ги земав за околу 5000 мкд по гума за 205/55/16 од Мотоцентар (КупиГуми). А сега континенталките за северно американскава мечка ги земав поевтино од зимските за таа димензија споредено со иста класа (Мишелин, ГудЈиар, Пирели). За вообичаените димензии мора да начекаш моменат и ќе спуштат цена. За мојава сега 19ка циркуз е самота барање низ Скопје гума која ќе ти одговара.

Јас немам проблем да возам гума со DOT 2 години од дата на купување. Ако начекам ткави премиум си одам у дуќан и не се замарам. Ќе ги извозам за 3 години ако се летни и пуна капа. Сегашниве целосезонки ми се купувани со тазе дот, ама имам едни пилотспорт 225/45/17 кои беа нешто колу 19 или 20 месеци стари кога ги земав за прекрасна цена од нецели 100 евра по тркало сосе монтажа.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #244 на: 22 Февруари 2022, 22:00:13 pm »

Јас не сум релевантен фактор па да кажам кои се најдобри гуми. Не сум ги тестирал лично, во објективни, повторливи услови. Затоа се водам според тестовите на TyreReviews, и ги земам најдобрите кои можам да си ги дозволам.

Во моментов ги довозувам зимските Nokian WR D3 кои ги возам последна сезона и ќе ги заменам за следната, највеќе поради години, не поради километри. Најверојатно ќе ги заменам со Continental TS 870. Летните ми се Continental PremiumContact 6. Веќе имаат три сезони (купени се во Март 2019), мислам дека ќе ја истераат уште оваа.
Прво фала за одговорот.
Второ ете, колку толку следиш нешто, ја ич нништо не следа.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #245 на: 22 Февруари 2022, 22:47:00 pm »

Меч со две острици.

Не е баш така есапот. Јас Мишелинките CC+ ги земав за околу 5000 мкд по гума за 205/55/16 од Мотоцентар (КупиГуми). А сега континенталките за северно американскава мечка ги земав поевтино од зимските за таа димензија споредено со иста класа (Мишелин, ГудЈиар, Пирели). За вообичаените димензии мора да начекаш моменат и ќе спуштат цена. За мојава сега 19ка циркуз е самота барање низ Скопје гума која ќе ти одговара.

Јас немам проблем да возам гума со DOT 2 години од дата на купување. Ако начекам ткави премиум си одам у дуќан и не се замарам. Ќе ги извозам за 3 години ако се летни и пуна капа. Сегашниве целосезонки ми се купувани со тазе дот, ама имам едни пилотспорт 225/45/17 кои беа нешто колу 19 или 20 месеци стари кога ги земав за прекрасна цена од нецели 100 евра по тркало сосе монтажа.

19" е барем големо тркало.
Мојава лајно димензија е најпосебна од посебните, изгледа.

Отприлика толку излегува: Michelin Crossclimate е дупло повеќе пари од Vredestein или Hankook летни
Министерство за транс, поп и виски.

Присутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513
« Одговори #246 на: 03 Март 2022, 22:43:43 pm »
Imam da ja ostaam pred streliste Kamnik ama aparatot za evidencija na rabota mi e na kapija a od tamo imam 3km sto ne e bas blisku plus toj parking na strelisteto e neosvetlen navecer i se desavalo da falat akumulatori.

Овој скапан пат со дупки и пруги ли го минеш за на работа?  Жално е таква лимузина по овој пат да тераш.  ;D

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #247 на: 04 Март 2022, 00:35:39 am »
Da od tuka preku prugive pa desno vrtam po ulicata do kraj i posle pak desno nakaj stanicata so vagoni. E tuka toj del od nekade 300 metri e haos zemjen pat dupki uzas cela kola se krivi bas kaj na Fakom direkcijata. Ete cisto koga kje vlezes pak ovde svrti ja taa destinacija kje pcues sve zivo i divo. Inace po prugive lazam kako mravka.
Nego edno pitanje so nekoj poobrazovan : Otvoriv vcera toa kazanceto za servo gledam fali ima vnatre ama meracot e prazen najverojatno koga se servisirase letvata ispustile. Na bela hartija vidov deka tecnosta e zolta barem taka izgledase. Se javiv u nekolku dukjani za mercedes delovi sto prodavaat po kompjuter dava deka ide zelena tecnost so kod 236.3
E sea moze li da se doturi od zelenava mi fali sigurno nekoj 50-100gr ili da baram zolto. Nekoj vika ne se mesa drug vika slobodno stavi samo nemoj od crvenata.
« Последно менување: 04 Март 2022, 00:43:01 am Vlatce-Vectra »

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #248 на: 04 Март 2022, 08:55:01 am »
Некаде пишува 236.3 некаде го пишува ова
Pentosin CHF 11S

https://www.europaparts.com/pentosin-hydraulic-fluid-chf-11s-1-liter.html

Како и да е, 1л ти бери, ако ти е шубе смени го цело. И така 1л е паковањето што ќе го купиш.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3035
  • Слобода или смрт
« Одговори #249 на: 04 Март 2022, 10:00:46 am »
Мене all-season гуми ми се сосем рационален избор, но само ако се имаат предвид нивните ограничувања и очекувањата се во контекст на нивните можности.

И генерално, би очекувал дека ќе имаат значително пократок животен век од засебни летни/зимски гуми. Ако очекувам регуларни летни да ми истераат (да речеме) 3-4 сезони (и околу 40.000 км), би очекувал дека all-season гумите би треаеле 2-3 сезони, и меѓу 25-30.000 км.

Повторно, би одел на најсаглам гумите кои можам да си ги дозволам. Michelin CrossClimate 2 (најдобрите според TyreReviews, и јас лично би се водел по нивните тестирања, не по лични и субјективни „џам беа брат“ мислења на индивидуалци) во димензиите кои му одговараат на Влатче (205/55/16) се 6.120 денари во Мотоцентар (https://kupigumi.mk/product/205-55r16-91w-crossclimate-2/). Сигурно може да се добие и некоја поокеј цена, ако треба.

Spored kilometrazive za traenje ispaga deka jas treba da menuvam gumi sekoja godina. Konkretno lani minav 25k so zimni gumi koi gi vozev i letoto vo najtopoloto 3 pati idev na more so niv po 800km vo eden pravec i seuste imaat sara ke isteraat uste edno zimo. Spored ocekuvanjata 25k vo leto so zimni trebase dosega da bidat neupotreblivi pa se pokaza ne e taka. Inaku da napomenam iako imam i leten set ednostavno ne najdov vreme da gi smenam i pomina letoto :D

Na prethodnata kola vozev mischelin all season 4 godini i 60k pominati so niv.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4398
« Одговори #250 на: 04 Март 2022, 10:07:25 am »
И мој другар така возеше зимски гуми од немање време да ги смени, или од немарност дека колата е со зимски, а беше лето. Бевме до Белград, на враќање јас возев, и тоа прилично брзо. Три дена после тоа накај Велес му пукна задната гума, среќа само материјална штета. Јас не би се ослонувал на среќата, туку би преземал мерки за да не дојде до тоа, како возење со соодветни гуми според сезоната на поголеми релации, или целосезонски какви што имам сега.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #251 на: 04 Март 2022, 10:15:44 am »
Мене all-season гуми ми се сосем рационален избор, но само ако се имаат предвид нивните ограничувања и очекувањата се во контекст на нивните можности.

И генерално, би очекувал дека ќе имаат значително пократок животен век од засебни летни/зимски гуми. Ако очекувам регуларни летни да ми истераат (да речеме) 3-4 сезони (и околу 40.000 км), би очекувал дека all-season гумите би треаеле 2-3 сезони, и меѓу 25-30.000 км.

Повторно, би одел на најсаглам гумите кои можам да си ги дозволам. Michelin CrossClimate 2 (најдобрите според TyreReviews, и јас лично би се водел по нивните тестирања, не по лични и субјективни „џам беа брат“ мислења на индивидуалци) во димензиите кои му одговараат на Влатче (205/55/16) се 6.120 денари во Мотоцентар (https://kupigumi.mk/product/205-55r16-91w-crossclimate-2/). Сигурно може да се добие и некоја поокеј цена, ако треба.

Spored kilometrazive za traenje ispaga deka jas treba da menuvam gumi sekoja godina. Konkretno lani minav 25k so zimni gumi koi gi vozev i letoto vo najtopoloto 3 pati idev na more so niv po 800km vo eden pravec i seuste imaat sara ke isteraat uste edno zimo. Spored ocekuvanjata 25k vo leto so zimni trebase dosega da bidat neupotreblivi pa se pokaza ne e taka. Inaku da napomenam iako imam i leten set ednostavno ne najdov vreme da gi smenam i pomina letoto :D

Na prethodnata kola vozev mischelin all season 4 godini i 60k pominati so niv.

Јас си го кажав мојот став. Јас имам некава психолошка граница од околу 35-40.000 километри за сет гуми. До сега, одприлика на таа километража гумите осетно ми губеле перформанси - имале шара на нив, не дека не, ама ете - губеле перформанси.

Сегашните континенталки имаат 3 години и околу 22.000 км. Ќе истераат уште оваа сезона, следната нови. Едноставно не ми се ризикува.

Ти можеш да го возиш зимските гуми и во лето, не дека не можеш... Ама тоа ти е како пиење топло пиво.. Можеш, не дека не, ама дали треба?

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #252 на: 04 Март 2022, 11:13:43 am »
За возење се возат и ќелаици, ако веќе дошол муабетот до таму.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #253 на: 04 Март 2022, 11:51:55 am »
Batalete gumive dajte sovet okolu uljevo za servo ?

Отсутен JezuzNoChill

• Редовен
  • Пораки: 1016
« Одговори #254 на: 04 Март 2022, 11:58:05 am »
За возење се возат и ќелаици, ако веќе дошол муабетот до таму.

0:34