Пред некое време, по дома го изгубивме клучот со даљинаско за 147-цата. Го користев клучот без даљинско, и си нарачав стар клуч со даљинско од ејеб. Кога стигна даљинското, го пребацив ножето и транспондерот од мојот клуч на новото даљинско, го испрограмирав со мултиекускан, и све беше кул, освен што останав на еден клуч, без резервен
Додека го кодирав новото даљинско, преку мултиекускан, го дисејблував „изгубениот“ клуч, односно даљинското и неговиот транспондер. У случај некој комшија ако го најде, да не може да ми ја украде колата
Нејсе, тоа беше воведот... Главното е, дека после 6-7 месеци, го најдов „изгубениот“ клуч, на најнемогуче место (во торбицата со фотоапаратот на место каде што чувам аксесоари, ретко користени).
Е сега, имам клуч со блејд и даљинско (даљинското можам пак да го испрограмирам назад на боди компјутер), но со нефункционален транспондер за имобилизаторот. Значи, можам да отклучам врата со клуч и даљинско, може да го брцнам во бравата, ама не пали колата, пошто не го познава кодот. Назад не можам пак да го пријавам, пошто го одјавив од боди компјутерот, нов бланко транспондер може да набавам, но според она што го читав, не можам да го искодирам со мултиекускан, па конечно стигнавме до прашањето: Кој кај нас ефтино копира иммо транспондери, пошто знам дека така праат копии на клучовите, но мене не ми треба комплет копија, туку само транспондерот да ми го ископира од овој функционалниот клуч на нов транспондер?