Автор Тема: Предлог за нова кола  (Прочитано 44137 пати)

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5039
  • The Spartan General
Одг: Предлог за нова кола
« Одговори #480 на: 12 Декември 2024, 15:38:11 pm »
I megjuoskinoto rastojanie. I lezenjeto na patot vo kombinacija so upravuvanjeto i podvozjeto. I zvucnata izolacija. I svetlata i sistemite za patuvanje/asistencija. I klimatizacijata. I sedistata. I kako se vleguva/izleguva od kola (so cudno postaveniot stolb na vleznata vrata na alfata, osobeno ako si pogabariten). I prostor nad glavata.... :-)
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Redneck

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 139
« Одговори #481 на: 12 Декември 2024, 15:42:59 pm »
Брееј ќе излезе Шпедитер ова Шкода де, подобра кола од Alfa-Romeo Giulia само на Карклуб.мк драги пријатели.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #482 на: 12 Декември 2024, 15:47:05 pm »
Брееј ќе излезе Шпедитер ова Шкода де, подобра кола од Alfa-Romeo Giulia само на Карклуб.мк драги пријатели.

Ne e podobra kola. Mnogu polesno i poudobno se zivee so nea.

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1000
« Одговори #483 на: 12 Декември 2024, 15:59:32 pm »
I megjuoskinoto rastojanie. I lezenjeto na patot vo kombinacija so upravuvanjeto i podvozjeto. I zvucnata izolacija. I svetlata i sistemite za patuvanje/asistencija. I klimatizacijata. I sedistata. I kako se vleguva/izleguva od kola (so cudno postaveniot stolb na vleznata vrata na alfata, osobeno ako si pogabariten). I prostor nad glavata.... :-)

Цел свет ѝ се восхитува на Џулијата како лежи на пат и колку е добра за управување, само ние тука тврдиме дека од Суперб на Џулија ќе ти фали како лежи на пат колата. Климатизација? Па не е Џулијата со мануелна клима бе луѓе, што ви е вас. Светла? Џулијата има адаптивни ЛЕД матрикс светла. Системите за автономност со последниот фејслифт исто така се одлични.

Претпоставувам @miksi ја видел Џулијата во живо, па знае дали може комотно да влезе и излезе.

Присутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2744
  • Слобода или смрт
« Одговори #484 на: 12 Декември 2024, 16:27:16 pm »
Верувам посебно ќе уживаш во џулијата по патот накај визбегово. Или ако одиш за охрид. Или близу 70 проценти од било кој пат во Македонија.

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #485 на: 12 Декември 2024, 16:42:43 pm »
Верувам посебно ќе уживаш во џулијата по патот накај визбегово. Или ако одиш за охрид. Или близу 70 проценти од било кој пат во Македонија.

Не правиме муабет за Квадрифољо, суспензијата на Велоче не е воопшто тврда и неудобна.

Отсутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2056
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #486 на: 12 Декември 2024, 16:43:19 pm »
https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=396206048&dam=false&fr=2024%3A&isSearchRequest=true&ms=900%3B16%3B%3B&ref=srp&refId=6cd209cd-bfdf-f67d-b51a-38260271d72e&s=Car&sb=rel&searchId=6cd209cd-bfdf-f67d-b51a-38260271d72e&vc=Car

https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=405737626&action=topOfPage&dam=false&fr=2024%3A&isSearchRequest=true&ms=900%3B16%3B%3B&ref=srp&refId=6cd209cd-bfdf-f67d-b51a-38260271d72e&s=Car&sb=rel&searchId=6cd209cd-bfdf-f67d-b51a-38260271d72e&vc=Car

Текстот може да се напише на следниов начин, за да биде граматички и стилски коректен:

Што чудо беше тоа возило! Ме натера Џулија да истражувам за Алфата. Ваљда ова е тоа од линкот. Никогаш во живот не ми паднало на памет да размислувам за возило од овој тип. Кога станува збор за Италијанци, обично се знае – Ферари и Ламборџини се асоцијации. Ако ова возило е толку скапо, искрено не знам зошто, бидејќи никогаш не ми паднало на памет Алфа , и секогаш над 50.000 евра за возило да се даде за мене секогаш асоцирале само Мерцедес, Ауди, БМВ.Преферирам да бирам некој џип, затоа што лимузините секогаш биле поевтини. Јбг, 2025 година веќе е тука, и 100.000 евра за автомобил ќе биде нормално да се потроши. Јас сум повеќе за ново возило, отколку за старо премиум (3-4 години). Многу ми се допаѓаат G-генгара од 2018 година со рамна табла внатре Коцка(бензинецv6/v8), Q8, GLE, X5M, и да бидат 50.000 евра, 2-3 години стари. Но, никогаш тоа нема да се случи надај се куре на пијане жене. Ако Алфа е 50.000 евра, тогаш овие други ќе одат многу погоре со цената . Но брате микси, размисли уште еднаш за кинезот, нека влече г'з ново си е ново.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #487 на: 12 Декември 2024, 17:08:20 pm »
....

Najplasticno da ti go dolovam efektot. Alpina pravi podobri brzi koli za vozenje otkolku BMW M divizijata. Zatoa sto vo realniot svet, a ne na staza, Alpina za mene sekogas ke bide podobro vozacko iskustvo osobeno ako minuvam mnogu mnogu mnogu kilometri. Iako Benveto ke e pobrzo na Nürburgring i mnogu pojako ke vleguva vo krivini so mnogu podobar oset na volan.

Istiot slucaj za mene e i tuka. Brza limuzina za patuvanje na golemi relacii (i najcesto avtopat). Nikakov raat nema da vidis na avtopat so precizno i brzo upravuvanje. Na sekoja mini reakcija na volan, kolata ke menuva pravec na avtopat. Tvrdo podvozje so siroki gumi za mene e ednakvo na neudobnost i bucava. Pokuso podvozje e neudobnost vo sledenje na nivelacija na krivini na avtopat koga vozis 160-180-200.

Klimatizacija i dobro dizajniran kokpit za da strui ubavo vozduhot e mnogu vazna rabota. Benve i Audi se so uzasna klimatizacija vo nivnite sedani. Mercedes e taka/taka. Za da go zaklucam toa, trebase prvo da vozam Ford, a posle Toyota za da vidam kolku uzasna klimatizacija imaat premium vozilata.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20114
« Одговори #488 на: 12 Декември 2024, 17:14:40 pm »
....

Najplasticno da ti go dolovam efektot. Alpina pravi podobri brzi koli za vozenje otkolku BMW M divizijata. Zatoa sto vo realniot svet, a ne na staza, Alpina za mene sekogas ke bide podobro vozacko iskustvo osobeno ako minuvam mnogu mnogu mnogu kilometri. Iako Benveto ke e pobrzo na Nürburgring i mnogu pojako ke vleguva vo krivini so mnogu podobar oset na volan.

Istiot slucaj za mene e i tuka. Brza limuzina za patuvanje na golemi relacii (i najcesto avtopat). Nikakov raat nema da vidis na avtopat so precizno i brzo upravuvanje. Na sekoja mini reakcija na volan, kolata ke menuva pravec na avtopat. Tvrdo podvozje so siroki gumi za mene e ednakvo na neudobnost i bucava. Pokuso podvozje e neudobnost vo sledenje na nivelacija na krivini na avtopat koga vozis 160-180-200.

Klimatizacija i dobro dizajniran kokpit za da strui ubavo vozduhot e mnogu vazna rabota. Benve i Audi se so uzasna klimatizacija vo nivnite sedani. Mercedes e taka/taka. Za da go zaklucam toa, trebase prvo da vozam Ford, a posle Toyota za da vidam kolku uzasna klimatizacija imaat premium vozilata.

Можеш подетално да опишеш за климатизацијата што е проблемот кај премиум брендовите?

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #489 на: 12 Декември 2024, 17:28:27 pm »
....

Пред да го продолжиме муабетов, кои БМВ М модели си ги возел на автопат? Пошто јас сум возел неколку, и ти гарантирам дека муабетов за Алпина и БМВ М нема врска, особено ако се М моделите од новите, и особено ако се со адаптивна суспензија, а најчесто се. Ама нека биде така :) А тоа дека на секое ситно движење на воланот Алфата ќе менувала правец нема врска, Џулијата е со електрична летва, компјутерот си корегира во однос на како/колку/каде возиш.

И пак ќе кажам, мешате Квадрифољо во муабетов. Велочето ниту има така тврдо подвозје како што тврдите, ниту толку широки гуми (225/40 напред со 255/35 назад, во споредба со Супербот што е 235мм на сите 4 тркала.

Буквално возев БМВ 3ка со истите димензии на тркала како Алфата, на KW v3 суспензија. Ја возев на сите тие високи брзини, низ повеќето патишта низ државава и околу. Еве @fuzzjaw се возел во неа и ја возел, нека каже дали и колку била неудобна. Дечкото што ја купи од мене секоја втора недела вози за Охрид и назад, и е презадоволен. Пак ќе повторам, KW v3 коиловери. Фабричка суспензија на не-QV Алфа сигурно нема да биде покрута од тоа.

Ми нема смисла да правите споредби освен ако лично не сте ги пробале колите. Јас не сум го пробал Супербот и затоа не коментирав никогаш за него. Алфата сум ја пробал, и тоа сеа свежо.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #490 на: 12 Декември 2024, 17:56:01 pm »
До сега ID3 сум искусил најлоша климатизација. Колената мраз, главата пекол.

Коли дизајнирани за амерички пазар претежно имаат ред величини подобра климатизација и вентилација од европски.

Конкретно за тоа ако зборуваме.

Отсутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2056
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #491 на: 12 Декември 2024, 18:07:23 pm »
оф-топик подитно carclub podcast да се почне со покана на членовите , по 2 члена нека отвори овој германецов лаки јуниор и несторчето први гости  па у наредна  епизофс  други два  материјал има колку сакаш еве ја давам студио бесплатно први 6 месеци каде ке се снима и тоа микрофони ке ви дадам светло столици се.

Присутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 873
  • Am386 DX/DXL-40
« Одговори #492 на: 12 Декември 2024, 18:08:02 pm »
А кога сме кај предлозите, кои се критериумите за ново возило? Треба да биде голема лимузина, која ќе носи и деца и багаж, или пак може и нешто „понепрактично“? :)

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1719
« Одговори #493 на: 12 Декември 2024, 18:26:30 pm »
Колку ја што сфатив, Д сегмент лимузина, бензин и коњски сили што више то боље.

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1406
« Одговори #494 на: 12 Декември 2024, 21:11:23 pm »
Генерално сите коли носат и деца и багаж. Прашањето е само колку брзо ќе се спакуваш. Се што сум однел со Супербот, сум однел и со Камикот со тоа што во вторава варијанта селектираш, редиш, ја мислиш како ама на крај се завршува работа. Значи големината е битен но не одлучувачки фактор. Во суштина спремен сум на секаква отсапка ако тоа донесе нешто што другите немаат а ми е значајно.
Да бидам и по конкретен со двата модела кои ми се фаворит и ќе ја наведам опремата горе доле. Ќе болдирам тоа што другиот модел го нема.

1. Alfa Romeo Giulia 2.0 TB 280 Q4 Veloce
- Боја Moonlight grey (повеќе е бела него сива, на моменти сивото изгледа многу светло плавкасто, мат. Бојата е само 1100 еура)
- 280hp, 400Nm, Auto 8
- 4x4
- 19" тркала со 225/40 напред и 255/35 позади
- Црвени клешти на кочници (мислам дека се Брембо)
- Адаптивна суспензија
- Сите возачки асистенти (дополнително Active Drive assistant)
- Лед матрикс светла
- Кожни спортски седишта (дополнително црвени) електрично подесиви со меморија
- Кокпит и врати обложени со кожа (црна)
- Црн тапацир на плафон и на А и Б носачи.
- Виртуелна инструмент табла
- Главен 8,8 инчен дисплеј со навигација и бежичен CarPlay
- Камера за паркирање обична со сензори напред и позади и автоматско кочење при препреки.
- Греење на предни седишта, двозонска клима
- Harman Kardon озвучување
- Панорамски кров
- И сите други тракаташки што би рекол Мишко Барзов на Телма "што живот значат"

2. Skoda Superb B9 L&K 2.0 TSI 265 4x4 DSG
- Боја Icetea (Жолто-зеленкаста, интересна)
- 265hp, 400Nm, Auto 7 (DSG)
- 4x4
- 19" тркала со 235/40
- Истите кочници од стариот Суперб мој
- Адаптивна суспензија
- Сите возачки асистенти (дополнително Active Drive assistant)
- Лед матрикс светла
- Кожни ергономски седишта (дополнително коњак портокалова боја) електрично подесиви со меморија
- Дел од кокпит обложен со кожа (коњак)
- Светол тапацир на плафон и на А и Б носачи. (ова не ми се допаѓа излегува тробојна внатрешност)
- Виртуелна инструмент табла
- Главен 13 инчен дисплеј со навигација и бежичен CarPlay
- Камера за паркирање 360 со сензори напред и позади и автоматско кочење при препреки и паркинг асистент.
- Греење, вентилација и масажа на предни седишта, греење на задни седишта, тризонска клима.
- Canton озвучување
- Дополнително акустични стакла
- Head up дисплеј
- Прилично повеќе тракаташки од Алфата ( сто усб-иња, перници, чадори, држачи за глава позади...)