Автор Тема: Дилема: Европеец или Азијка  (Прочитано 4436 пати)

Отсутен was

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 379
Дилема: Европеец или Азијка
« на: 30 Декември 2021, 22:35:51 pm »
Здраво дечки.
Извесен период сум под дилема и не можам никако да се одлучам во изборот, исконтактирав некои дечки ама конкретен одговор не добив, а тоа е одржување и достапност кај нас на резервни механички и каросериски делови за не дај боже за азијски возила.. Инаку, 18 години возиме Mazda бензин стара 29год, со жик "Made in Japan". Друго возило немам возено и немам искуство ниту со европско ниту со друго азијско . Решив да се подновам но постои огромна дилема. Се работи за Volkswagen Golf 6 2.0 TDI (110 или 140кс) и Honda Civic 8ген. 1.8 или 1.4 бензин, британска а во игра е и Mazda 3 1.6 ама онака. Во овие изминати 18 години јас сум преблагодарен на колава и сум емотивно поврзан за неа, се уште ден денеска перфектно работи механиката, трансмисијата, електронски состав до последно копче. Единствен проблем кој често пати се мачам е достапноста на деловите, обично оставам на мајсторот и океј но има некои делови кои никаде неможам да ги најдам и ден денеска ја возам така т.е повеќето се делови од подвозјето, ситни проблеми ама клучни. Исто така друг проблем е цената на истите кои е доста висока и нема избор помеѓу ефтино и скапо и средно. Читав доста на форуми, јутуб клипчиња, муабети со мајстори и искуството кое го имам мнавестува повторно на азијат. Е сега, во конретниов мој случај, од една страна ми алудираат на тоа дека ќе си имам работа со dpf, варијабилен замаец, турбо, дизни и други скапи кварови кои ги имаат дизелите но од друга страна не можам да го заборавам фактот дека за Голфот имам делови на секој чекор во секоја трафика и има избор. Да, Хондата е по едноставна, обичен атмосферец ама само едно ме одвраќа од незе па и од 3ката, тоа е достапноста на деловите коа ќе дојди промена на поголем квар како ланче и др. Го прашав и Mirko Rasic (Neovlasceni Serviser) како е ситуацијата со делови за Хонда во Србија ми кажа дека нее исто како за VW и нешто ме тера да прифатам да си имам работа со овие скапи кварови на дизелите. Барам конкретна помош а особено искуство од сопствениците шо ги имаат овие возила. Значи прашањето конкретно ми се однесув на механички и каросерски делови за азијатите Знам дека алтернатива е Грција, Бугарија за делови ама јас неможам да си го дозволувам често тоа. Инаку планирам колата да ја задржам до 10години кај мене.
Ви благодарам. Среќни новогодишни и божиќни празници!
« Последно менување: 30 Декември 2021, 22:45:56 pm was »

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Одг: Дилема: Европеец или Азијка
« Одговори #1 на: 31 Декември 2021, 07:39:52 am »
Немаш делови за Маздата оти ти е 30години стар модел, за сегашниве генерации сигурно имаш избор оти еден дел го делат повеќе модели или марки. Можи немаш 10 опции како за волксваген, ама 5 сигурно имаш.
Провери грубо:
https://www.autocentar.mk

Е каросериски мораш од истиот модел да бараш. Ако не правиш редовно сообраќајки во 10години еден дел реално ако ти притреба, то е, можи ќе се помачиш.

Земи си по тоа што ќе се вртиш ко ќе ја оставаш на паркинг, ако не се вртиш, посери се во колата.
А богами и огромна разлика меѓу голфот и цивикот, како ги одбра баш нив.   ::)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #2 на: 31 Декември 2021, 07:46:20 am »
Хонда нормално. 1.5 тб ако има.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
« Одговори #3 на: 31 Декември 2021, 08:06:39 am »
Нема. Таа генерација е ко на @BokiCivic - А тоа значи 1.4 или 1.8 атмо или 2.2 дизло.

1.8 атмо е најдобриот избор од таа понуда, од аспект на издржливост и нерасипливост.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3696
« Одговори #4 на: 31 Декември 2021, 09:45:58 am »
Golf строго 140кс верзијата.
Civic 1.8 iVTEC.
Mazda-та скокни ја. :D

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #5 на: 31 Декември 2021, 10:26:56 am »
Купи си го тоа што најмногу ти прави мерак и е најмалку извозено. Кога ќе дојде време за поправки и за едната и за другата ќе се најдат делови.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен was

• Јуниор
  • **
« Одговори #6 на: 31 Декември 2021, 10:55:20 am »
Немаш делови за Маздата оти ти е 30години стар модел, за сегашниве генерации сигурно имаш избор оти еден дел го делат повеќе модели или марки. Можи немаш 10 опции како за волксваген, ама 5 сигурно имаш.
Провери грубо:
https://www.autocentar.mk

Е каросериски мораш од истиот модел да бараш. Ако не правиш редовно сообраќајки во 10години еден дел реално ако ти притреба, то е, можи ќе се помачиш.

Земи си по тоа што ќе се вртиш ко ќе ја оставаш на паркинг, ако не се вртиш, посери се во колата.
А богами и огромна разлика меѓу голфот и цивикот, како ги одбра баш нив.   ::)
И нова ко беше немаше делови, оставав на мајсторот се. Затоа Голфов го гледам како најдобра опција за просечен европеец и ќе ги замижам тие кварови шо си ги носи дизелот.. Ќе видам ајде. Фала ви. AutoCentar ги исконтакти за амортизери на багажник ми рекоја немаме па после само еден имале и тоа изгор..

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
« Одговори #7 на: 31 Декември 2021, 10:56:55 am »
Како и за се друго - како ќе ти се погоди. Може да имаш еден куп проблеми, може да немаш ич. Биди спремен дека како и за секоја друга половна кола, ќе има што да се смени/поправи. Ама тоа си е.

Со среќа!

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #8 на: 31 Декември 2021, 11:03:42 am »
Лош филм е ако предвреме се оштриш на потенцијални кварови :)

Речиси и јас бев влезен во тој филм, малку под влијание на дефектчињата на Меганот, малку од сугестии на "познавачите" , кои впрочем сугерираа боље половен Голф од нова кола :)

Сепак се одлучив за азијат, и да чукнам во дрво за петипол години "она спава", за разлика од европеецот.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1879
« Одговори #9 на: 31 Декември 2021, 11:59:32 am »
Хонда, ама мн се ретко на оглас 1.8, скоро и да нема. Тоа што има е со голема км, 180-200к

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #10 на: 31 Декември 2021, 17:57:34 pm »
Исклучиво Honda. Јес да цел живот возам VAG, ама мислам дека Honda, особено со тој 1.8 мотор е идеална комбинација.

Делови се наоѓаат и ќе се наоѓаат наредните 10-тина години сигурно.

Ене сеуште има делови за Civic EJ/EK без никаков проблем.

Дизел - НИ ПОД РАЗНО. Значи бриши тоа од памет, ако не сакаш да имаш проблеми.

Не дека се лоши моторите на VAG, проблем е што 90% се со проблем некаков (скап) и прашање на време е кога ќе откаже и дебело ќе те кошта да го средиш - а речиси дефинитивно ќе ти се случи ако планираш долго време да ја имаш.

Треба да имаш многу среќа, да најдеш ептен зачуван примерок со мала километража и/или проверена/сервисирана во официјален сервис и тогаш да се опуштиш.

Кај нас ретко се наоѓа таков примерок. Ако успееш да најдеш тогаш ОК.

Отсутен was

• Јуниор
  • **
« Одговори #11 на: 31 Декември 2021, 18:12:36 pm »
Исклучиво Honda. Јес да цел живот возам VAG, ама мислам дека Honda, особено со тој 1.8 мотор е идеална комбинација.

Делови се наоѓаат и ќе се наоѓаат наредните 10-тина години сигурно.

Ене сеуште има делови за Civic EJ/EK без никаков проблем.

Дизел - НИ ПОД РАЗНО. Значи бриши тоа од памет, ако не сакаш да имаш проблеми.

Не дека се лоши моторите на VAG, проблем е што 90% се со проблем некаков (скап) и прашање на време е кога ќе откаже и дебело ќе те кошта да го средиш - а речиси дефинитивно ќе ти се случи ако планираш долго време да ја имаш.

Треба да имаш многу среќа, да најдеш ептен зачуван примерок со мала километража и/или проверена/сервисирана во официјален сервис и тогаш да се опуштиш.

Кај нас ретко се наоѓа таков примерок. Ако успееш да најдеш тогаш ОК.
Тоа си велам и јас, не сум по дизелите ради тоа шо се масни али поради горе наведените причини се двоумам. Предноста на Голфов е тоа шо ќе имам секаков избор на дел од сензори до големи делови за разлика од Сивикот, не велам дека нема да најдувам за Сивиков ама ради тоа шо имам искуство со азиец ме одвраќа Сивикот. Еве сега ми фалат задни шепи нови и баланштранга, Германија немаше и ми велат нее шала ама вакви делови и ситни како елетрониките само Јапонија и Кина. Затоа се одвраќам, имам некое чуство дека би се соочил со овај проблем. VAG го респектирам, огромна групација и речиси е океј за секој просечем европеец а и ми се свиѓа тврдата конструкција,  во секоја трафика дел имаш е сега шо се дефектлии и скапи масните компоненти тоа е.. Иначе Сивик или 1.8 или 1.4 пошто 1.8 скоро и да нема. Фала ти.

Отсутен Anton

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 825
« Одговори #12 на: 31 Декември 2021, 18:42:51 pm »
Сакаш еднаш да се помачиш за дел месец дена, или секој месец до трафика да одиш по делот па да чекаш да се ослободи/смулува неговото величество мајсторот за да ти ја поправи? Иако како хонда сопственик лично 8год и фамилијарен скоро 30 год не се десило да не можеме да најдеме дел не дека ни требал 😁 освен серво пумпа која од грција половна стигна за недела дена :)

П.с. Немој 1.4 😁 и немој дизел, стрпи се ако можеш ќе улета нешто интересно.ја по околу 2 год сум просек барање за последниве 2 коли 😂
Jay Leno: Racecar driving is like sex. All men think they are good at it but...

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #13 на: 31 Декември 2021, 19:17:37 pm »
За хондата има многу огласи на фб/реклама 5 од луѓе што растураат хонди, и се упатени во таа проблематика.
Некако многу на душа си го ставаш зборчето "резервни делови". Купи југо ако бараш делови. Ем ги има секаде тука, ем ете ја Србија, ќе најдеш и нова школка.  :)
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6001
« Одговори #14 на: 31 Декември 2021, 19:31:43 pm »
Оваа се бара 😁
http://m.reklama5.mk/AdDetails?ad=4176822

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk