Здраво
Се работи за Tiguan 2.0 TDI, 140ks.
Се возам така на автопат према Белград и ми се упали сијаличката за грејач, а по некое време и check-engine. Колава влезе у safe-mode, не креваше повеќе од 100 на саат. Застанав, ја исклучив и запалив одново, се чистеа грешките но после 3-4 минути повторно светнаа.
Стигнав до дестинација, ја паркирав да се истоварам, пројдоа околу 20-30 минути. Влегувам назад у кола да ја носам на дијагностика, нема грешки. Се возам низ Белград 1 саат ништо не појави. Стигнав до сервис, ми велат ЕГР вентилот е проблемот и треба да се замени, 700 еур кошта кај нив. Не го поправив таму бидејќи не е супер-страшно, реков ќе ја средам во МК.
Се довозив до МК без проблеми, не светна ништо, не влезе во safe-mode. Локален мајстор тука ми вели дека веројатно пак ќе се активира. Кај него кошта 600 еур замената со оригинален дел.
Прашањето ми е дали е можно да имало само привремен проблем кој после тоа се решил сам од себе со издувување или слично... или искуствата се дека мора да се замени штом се појави еднаш?
И друго, не ми е јасно зошто дел кој е задолжен за издувни гасови е show-stopper за колата да функционира и ја става во safe-mode.