Автор Тема: Алкохоли  (Прочитано 25997 пати)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43918
  • Il Moderatore
Одг: Алкохоли
« Одговори #60 на: 15 Октомври 2021, 20:24:17 pm »
@Simo - Carrier159  Многу мажишта "пиво не е алкохол" поминале,после 24ч спојат,умрени се...За две-три пијачки,не правам муабет,и керозин ке испиеме 200мл.
Абе да седниме два дена да пиеме,лезет,лаф муабет,убави луѓе.Е за тоа не треба ни виски од 5000€ ни вотка ваква или онаква,требаат луѓе

Батали ја цената. Јас исто не се срамам да испијам некое пиво со добро друштво, и тоа од најефтиното, точено, домашно неувезено. А и ракија. Бела, 50ка. Чиста. Без ароми, без струготини, бои, гранчиња буриња.. Најмногу ми личи на финландија. И таа е 50-ка :D

Туку, кога ќе седнеш дома и сите дома веќе спијат, и ти ќе си пуштиш музиче по ќејф, една - две (по)ексклузивни пијачки, добро доаѓаат. Тука веќе може да си стаиш во колекцијата некоја флаша „за да си почастиш душа“ сам и на раат...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #61 на: 15 Октомври 2021, 21:17:15 pm »
Интер, тебе на пиење не те викамо, брат...
A koj rece deka jas tebe ke te viknam? Fala bogu imam so kogo i sto da pijam.
Sekoj saka so fino drustvo da pie. Srekja ne mora da pieme zaedno i imame opcija dobro da si pomineme. Obostrano.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43918
  • Il Moderatore
« Одговори #62 на: 15 Октомври 2021, 21:19:55 pm »

Од вискија, за кежуал секојдневно најпогодено ми е Double Black Од шетачот. Нема години, ама се кладам дека пијачи на виски на блајнд тест ќе го сместат помеѓу 12 и 18 годишни по аромата и оштрината.

Сеа малце прочитав, сепак имал 12-тина години иако ги крие. По аромата мене ми е повеќе накај постарите 18-ки...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11751
  • Архитект
« Одговори #63 на: 15 Октомври 2021, 21:31:14 pm »
Интересно што повеќево (скапи) сингл малт скочови што ги линкавте се „чадени“... Случајно или по избор?

@Inter1 Смирноф си е ОК. Мене лично Абсолут и Финска ми се бољи а што се тиче цена лани во неколку наврати ги имаше по ~600ден. Бтв ни Столична не е лоша... Сите 4 ги имам во висеќе во моментов.  ;D

Инаку скроз те разбирам за цената/вредноста. За вотка ни мене не ми се даваат така лесно повеќе пари, како за виски. Идејата кај вотката е што почист алкохол, без вкус, од добар фермент. И не е и треба многу да лежи. Вискијава мора со години да стареат во дрво за да го добијат вкусот, и не може исто пари да коштаат.

И за џин исто имам помала горна граница, од виски... Уште monkey 47 да пробам, требаше лани на акција да го земам (не ми се даваа 2к за пола литар) :)

Ја сум по бурбоните. Maker's Mark, Bulleit, Four Roses, Woodford Reserve, Jim Beam, плус Jack Daniel's (во скоро сите варијанти - Gentleman Jack, Single Barrel, класичен, плус на фришопови редовно начекувам некоја интересна варијанта - последно ми улета Limited Edition Legacy No. 7). Сакам и скоч/ајриш. Неодамна докусурив еден Glenfiddich 12 Single Malt и секако, Jamieson's си е фин и лесен.

Нормално, сакам и пијам и други работи. Прошливе година-две открив дека сакам Џин, рецимо.

Плус, пиво. Многу сакам пиво. :)

Жити се дај пребаци го муабетов во одделна тема, пошто ќе се изгуби во преводот... Плус и како price alert ќе служи за јавување нови понуди/акции. :)

Malt - чаден јачмен.
Така да, ако е малт по дифолт е чадено.
:)

Ако има некој од Јапонскиве Hibiki извор на набавка нека пријави. Да не ти е мака земја што си се напраил.  Што би рекол Чомбе легендарниот ревјуер на алкохол на привремен претстој во САД,  и со руска и кифлици прија :)

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Хибики мислам дека имам видено во алкотеката на Партизанска, кај Ангелковски.
Исто и тука има нешто.

https://denmak.com.mk/kategorija/alkoholni-pijalaci/viski/japonsko-viski/

https://www.facebook.com/BibliotekaLiquorStore/posts/917797501624358

Отсутен stavrov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 515
« Одговори #64 на: 15 Октомври 2021, 21:46:38 pm »
Абе ракија си е ракија, и тоа домашна . Незнам дали оти сум навикнат на ракија и вино друго не поднесувам, понекогаш може и пиво од стрв. Али и вино и ракија кога пијам сакам да е квалитетно. За ракија сум пробал многу али мојата не ја менувам, не оти е моја туку знам како ја правиме и знам што пијам. Виното го зимам од локален енолог али најмногу преферирам Темјаника или Мускат бело или Мерло црно. Исто ги преферирам вината на Тиквеш и Бовин како едни од подобрите кај нас. Пиво ретко пијам па затоа само Скопско Смут или Хајнекен, другите ми се многу газирани.
Инаку најубавото бело вино што сум го пиел е од Нов Зеланд, Sauvignon Blanc од White Haven винарија, такво нешто не сум пробал.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #65 на: 15 Октомври 2021, 22:04:58 pm »

Malt - чаден јачмен.
Така да, ако е малт по дифолт е чадено.
:)

Друже, тоа што е на енглески малт по нашки е слад. Слад обично се прави од јачмен (има најмногу ензими за конвертирање на скроб во шеќер), ама исто и од пченица, пченка, р’ж и други житарки.

Чаден вкус во виски тоа се добива кога сладот (малтот) односно зрното кое р’ти, ќе се исуши со чадење. Пошто има разни начини на сушење на сладот, може во килнови (без чад), може на сонце, итн... Муабетот е дека сладот не мора да биде чаден. Не секој слад е чаден слад.

Конкретно слад е зрно/семе кое е поттикнато да р’ти (со подигање влажност, одност мокрење) и прекинување на р’тењето со нагло сушење. Ова се прави за да се активираат природни процеси со кои скробот од зрното се конвертира во шеќери (малтоза, итн). Со процесов се активираат ензими со кои после со варење на сладот, скробот од зрното скоро целосно се конвертира во шеќери. После добиеното се ферментира со специјални квасци во специјални услови. Пошто квасците за да направат алкохол мора да јадат шеќер, не можат да јадат скроб.

Ферментот после се дестилира и така се добива идниот алкохол, виски ако одлежи во дабови буриња, или други видови алкохолни пијалоци... Инаку конкретниов фермент уште се вика и - пиво (замисли пивата да се правеа од чаден слад). :)

Јас уште пред некое времето сакав да се бавам со правење пиво/виски, тогаш немаше слад овде. Сега има ама и јас сум позафатен, плус и скап е сладот освен за хобистичко правење мали количини пиво. За виски треба многу повеќе. Имам читано литература и свашта, она горе е најкратко што може објаснето.

Чат пат ти барам стручни совети/прашања, ама ова тука е мој домен.  ;D

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
« Одговори #66 на: 15 Октомври 2021, 22:12:49 pm »
Да го разочарам мнозинството овде, Мечето направи најубав муабет овде. Со убави луѓе се пие, сам човек да пие.... не ја бива таа работа.
Далеку од тоа дека сите пијачки се добри. Пред неколку месеци работев со ветеран од повеќе војни кој едвај чекал, повеќе пати да се врати дома и да се напие скоч или бурбон и имаше енциклопедиско познавање на сите тие пијалаци. По неколку месеци во Тиквешкиот регион, господинот веќе скоро исклучиво конзумира ракија и е многу среќен што македонската ракија се извезува па може да ја најде надвор од Македонија.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5199
  • Пиши лаже
« Одговори #67 на: 15 Октомври 2021, 22:25:16 pm »
Се согласувам дека не се пие сам, ама времево е дебакл, така да после работа мора рефреш...
Живели на сите!

Sent from my SM-G998B using Tapatalk

Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10184
« Одговори #68 на: 15 Октомври 2021, 22:44:16 pm »
@stavrov Скопско со неколку коцки мраз доаѓа таман газирано, вкусот се припитомува и на горештините го одржува ладно во чашата, со друго пиво не можеш да правиш таква шема :)

После испробани триста ракии, Тиквешка жолта ми е највкусна уз салати, пинџури, сирења и остали тракатанци, ретко да набасам на домашна која не е претворена во шток, коњак или кислоина, ватрена вода и сл.

Тоа виски миски, водки мотки, текили мекили...ма дај што даш, само да се пие и весело да биде :)

Само да не влезе у шема некој кој ќе ги освестува гугутките ;D

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14380
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #69 на: 15 Октомври 2021, 22:54:40 pm »
Да го разочарам мнозинството овде, Мечето направи најубав муабет овде. Со убави луѓе се пие, сам човек да пие.... не ја бива таа работа.
Далеку од тоа дека сите пијачки се добри. Пред неколку месеци работев со ветеран од повеќе војни кој едвај чекал, повеќе пати да се врати дома и да се напие скоч или бурбон и имаше енциклопедиско познавање на сите тие пијалаци. По неколку месеци во Тиквешкиот регион, господинот веќе скоро исклучиво конзумира ракија и е многу среќен што македонската ракија се извезува па може да ја најде надвор од Македонија.
Цел живот се борам и ќе се борам против денешни "инфлуенсери" порано по битолски ги викавме Крем-от.
Тие се типови на луѓе,приватно се труе со шпиритус и дома пие скришум од жената оти ќе го убие,а во јавност освен "тој и тој бренд" на пијалак тој не познавал и не признавал ништо друго.
Никогаш не сум бил богат(па патам од комплекс),ама за со добро друштво си правам кеиф и со 2тона Крали Марко во Старавина за Илинден,а и сум врвел со по 2К€ од вечер на Миконос со курветани со сите нишани
И сеа треба да тепам филм дајте курви,дајте 150г старо виски,100г бело...стока неиЗживеана.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2209
« Одговори #70 на: 16 Октомври 2021, 00:28:00 am »
Ова е мојата скромна залиха на купечки алкохол,ретко се пие нешто од ова,сопругата знае узо да се напие од време на време,но да се има да не се посрамотам.

Јас најчесто си пијам од мојата домашна неколку години стара ракија,со татко ми печена,природно обоена и секој пат со мраз.Ракијата се пече за своја душа,секоја година пополека,натанане што се вика со некои си 48% алкохол.Ако некој казан ракија не не бендиса се препечува наредната година,но се вади по свој вкус иако татко ми неколку години не конзумира ракија.Си ја пијам сам и со друштво,не ми проблем никаков.Посебно од втора смена обавезно по една чашка која вреди за три си пивнуам.Како и моментално.

После ракијата малку да ја исплакнеш душата со домашно бело вино,се праве и црвено но многу ретко пијам црвено вино.Белото бара повеке внимание,си го правам од одбрано грозје смедеревка.Се прави околу 250-260л,толку ми е и иноксното буре но не стигнува за до наредната година.Го пијам обавезно со минерална вода со арома на лимон и неколку капки швепс,додуша скоро секое вино го пијам така,сакам кога ќе ја кренам чашата да голтам 3-4 квалитетни голтки,да изгасам жед де.Веке 2-3 месеци немам од домашното бело вино.Моментално се крчка оваа годишното белото вино.

Кога ќе завршат залихите од домашното преминувам на ова,Шардоне и Темјаника,одлично ароматично вино од бариците на Тиквеш,мајка ми е вработена таму и го земам по набавна цена,инаку по маркетите излегува по 250ден за 1л.Ова најчесто си го пијам чисто но со мраз.

Кога и да одам во ресторант си пијам тиквешка лозова,од шменси-свенси пијачки само шток или виски кога нема лозова тиквешка.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8621
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #71 на: 16 Октомври 2021, 00:34:22 am »
Интер, тебе на пиење не те викамо, брат...
A koj rece deka jas tebe ke te viknam? Fala bogu imam so kogo i sto da pijam.
Sekoj saka so fino drustvo da pie. Srekja ne mora da pieme zaedno i imame opcija dobro da si pomineme. Obostrano.

Курка, шо се лутеш толку брзо, бе...
Та, ракија муабет е ова. Ако те 'рчнам финтата е да продолжи заебанцијата, освен во услови на несолена шега. :)
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1670
« Одговори #72 на: 16 Октомври 2021, 01:30:24 am »
И јас поштувам бурбони, шкотски/ирски/јапански вискија не ми се никогаш прв избор.

Од "обични" вотки Абсолут, премиумот се исто убави за пиење. Греј гус пред 4 години на македонскиот фришоп на Бoгородица кој е сега коцкарница ја начекав 30 еур флаша, повеќе не би дал. Една неотворена ми конфискуваа на ЕУ аеродром, срце ме болеше.

Од пива лагер, пченични и ИПА. На пиво настанот во мај пред 2 години кај Музеј на Македонија имаше една велешка крафт пивара ама го изгубив контактот, а имаше супер ИПА, ако некој ја знае/уште постои нека пушти контакт.
https://craft-house-crown.business.site/

Повели друже ;)

D-r Ordevski

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8621
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #73 на: 16 Октомври 2021, 01:33:14 am »
Готоо. Понеделник сите у Велес у 10:00!

Докторе, има ли дворче пред продавницата, да не си одиме дома на екс? :)
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1670
« Одговори #74 на: 16 Октомври 2021, 01:34:31 am »
Поздрав од уште еден љубител на добра домашна ракија и на пиво :)

D-r Ordevski