Malt - чаден јачмен.
Така да, ако е малт по дифолт е чадено.

Друже, тоа што е на енглески малт по нашки е слад. Слад обично се прави од јачмен (има најмногу ензими за конвертирање на скроб во шеќер), ама исто и од пченица, пченка, р’ж и други житарки.
Чаден вкус во виски тоа се добива кога сладот (малтот) односно зрното кое р’ти, ќе се исуши со чадење. Пошто има разни начини на сушење на сладот, може во килнови (без чад), може на сонце, итн... Муабетот е дека сладот не мора да биде чаден. Не секој слад е чаден слад.
Конкретно слад е зрно/семе кое е поттикнато да р’ти (со подигање влажност, одност мокрење) и прекинување на р’тењето со нагло сушење. Ова се прави за да се активираат природни процеси со кои скробот од зрното се конвертира во шеќери (малтоза, итн). Со процесов се активираат ензими со кои после со варење на сладот, скробот од зрното скоро целосно се конвертира во шеќери. После добиеното се ферментира со специјални квасци во специјални услови. Пошто квасците за да направат алкохол мора да јадат шеќер, не можат да јадат скроб.
Ферментот после се дестилира и така се добива идниот алкохол, виски ако одлежи во дабови буриња, или други видови алкохолни пијалоци... Инаку конкретниов фермент уште се вика и - пиво (замисли пивата да се правеа од чаден слад).

Јас уште пред некое времето сакав да се бавам со правење пиво/виски, тогаш немаше слад овде. Сега има ама и јас сум позафатен, плус и скап е сладот освен за хобистичко правење мали количини пиво. За виски треба многу повеќе. Имам читано литература и свашта, она горе е најкратко што може објаснето.
Чат пат ти барам стручни совети/прашања, ама ова тука е мој домен.