Автор Тема: Алкохоли  (Прочитано 25986 пати)

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3931
Одг: Алкохоли
« Одговори #30 на: 15 Октомври 2021, 14:59:44 pm »

Вотка со Смирнофф одам скоро секогаш. Сите сум ги пробам, ама смирнофов е некој златен стандард, па нема потреба од експериментирања.

Grey Goose made in France.

Ако ти се фрлаат вишок пари непотребно слободно... Јас покрај 1349234980 алкохоли имам уште дупло повеќе трошоци за све и свашта, така да смирнофф ми е за мене топ. А кога ќе сум милионер да, може греј гус. Макар што во неколку наврати имам пиено и дефинитивно не вреди 3-4000 денари колку што е во маркет цена.

Сигурно нема да тепам подоморници со Grey Goose. Столичнаја за мене е супер избор ако треба „да се убијеш“.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #31 на: 15 Октомври 2021, 15:02:50 pm »
Само што купив Смирнофф, ама здравје следно ќе ја пробам Столичнаја. 
Имам психолошка граница до која можам да дадам пари за алкохол. За џин ми е 1500 ден, вотка 900, амаро 1200, рум 900, виски нула (нон стоп ми даваат другарчиња што имаат залихи), така да за греј гус да дадам 4000 ептен се коси со мојава религија. 

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11750
  • Архитект
« Одговори #32 на: 15 Октомври 2021, 15:20:07 pm »
убај муабети се свртија за виски и други алкохоли.

Не знаев дека некој во македонија нуди октомор.
Ама ете имало....

https://bevanda.mk/product/310/Octomore-Edition-11.1-Single-malte-07l

Ова сакам да го пробам.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14157
« Одговори #33 на: 15 Октомври 2021, 15:23:28 pm »
Вери најс. Вери најс индид.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29789
    • CARclub.mk
« Одговори #34 на: 15 Октомври 2021, 15:39:08 pm »
Ја сум по бурбоните. Maker's Mark, Bulleit, Four Roses, Woodford Reserve, Jim Beam, плус Jack Daniel's (во скоро сите варијанти - Gentleman Jack, Single Barrel, класичен, плус на фришопови редовно начекувам некоја интересна варијанта - последно ми улета Limited Edition Legacy No. 7). Сакам и скоч/ајриш. Неодамна докусурив еден Glenfiddich 12 Single Malt и секако, Jamieson's си е фин и лесен.

Нормално, сакам и пијам и други работи. Прошливе година-две открив дека сакам Џин, рецимо.

Следно за седнување со кумот и кумашинот е ова:

Плус, пиво. Многу сакам пиво. :)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #35 на: 15 Октомври 2021, 15:43:19 pm »
Интересно што повеќево (скапи) сингл малт скочови што ги линкавте се „чадени“... Случајно или по избор?

@Inter1 Смирноф си е ОК. Мене лично Абсолут и Финска ми се бољи а што се тиче цена лани во неколку наврати ги имаше по ~600ден. Бтв ни Столична не е лоша... Сите 4 ги имам во висеќе во моментов.  ;D

Инаку скроз те разбирам за цената/вредноста. За вотка ни мене не ми се даваат така лесно повеќе пари, како за виски. Идејата кај вотката е што почист алкохол, без вкус, од добар фермент. И не е и треба многу да лежи. Вискијава мора со години да стареат во дрво за да го добијат вкусот, и не може исто пари да коштаат.

И за џин исто имам помала горна граница, од виски... Уште monkey 47 да пробам, требаше лани на акција да го земам (не ми се даваа 2к за пола литар) :)

Ја сум по бурбоните. Maker's Mark, Bulleit, Four Roses, Woodford Reserve, Jim Beam, плус Jack Daniel's (во скоро сите варијанти - Gentleman Jack, Single Barrel, класичен, плус на фришопови редовно начекувам некоја интересна варијанта - последно ми улета Limited Edition Legacy No. 7). Сакам и скоч/ајриш. Неодамна докусурив еден Glenfiddich 12 Single Malt и секако, Jamieson's си е фин и лесен.

Нормално, сакам и пијам и други работи. Прошливе година-две открив дека сакам Џин, рецимо.

Плус, пиво. Многу сакам пиво. :)

Жити се дај пребаци го муабетов во одделна тема, пошто ќе се изгуби во преводот... Плус и како price alert ќе служи за јавување нови понуди/акции. :)

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #36 на: 15 Октомври 2021, 15:50:13 pm »
Да да, може прајс алерт тема да има... Или некој ако оди накај Охрид, пишете ми пп да не рекламирам тука, ќе ви кажам еден дисконт, застапник на мн брендови за западна мкд, од пиле млеко има. Кога одам натаму, обавезно залихи земам... сликовито Бифитер и Гордонс во маркети се по 1150, таму се 900 ден.

„Идејата кај вотката е што почист алкохол, без вкус, од добар фермент.“  - јас баш обратно сакам, сакам вотката да е љута, да мириса како овие алкохоливе за раце чистење. Затоа абсолут и особено Финландија не обожавам, премногу благи за мој вкус. Јас сум за јак љут вкус, да се осеќа.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #37 на: 15 Октомври 2021, 16:19:31 pm »
Бифитер и Гордонс летово идеа по ~700 за 0.7 на акција, 900 за литар е добра цена. А и поубаво изгледаат литарските флаши.  :D

Скандинавскиве вотки се како трипати дестилиран/препечен алкохол (не знам дали е така), со тоа се добива финочата... Не ни треба да имаат вкус. Затоа добро пасуваат со мезе со интензивен вкус, како диња&пршута/печеница&плаво сирење... Фак ит ми дојде стрв а таман има диња во фриждер. Идам на мезење пред ручек, само со вотка наместо со ракија.  ;D

Инаку така со љутината/вкусот идеме на територија на ракија (непрепечена)... :)

@zeroSignal фала за темата.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20141
« Одговори #38 на: 15 Октомври 2021, 16:43:59 pm »

Вотка со Смирнофф одам скоро секогаш. Сите сум ги пробам, ама смирнофов е некој златен стандард, па нема потреба од експериментирања.

Grey Goose made in France.

Ако ти се фрлаат вишок пари непотребно слободно... Јас покрај 1349234980 алкохоли имам уште дупло повеќе трошоци за све и свашта, така да смирнофф ми е за мене топ. А кога ќе сум милионер да, може греј гус. Макар што во неколку наврати имам пиено и дефинитивно не вреди 3-4000 денари колку што е во маркет цена.

Сигурно нема да тепам подоморници со Grey Goose. Столичнаја за мене е супер избор ако треба „да се убијеш“.

И онака кај вотка не менува многу цената.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8621
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #39 на: 15 Октомври 2021, 16:49:06 pm »
Маме еба пандемијава...
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #40 на: 15 Октомври 2021, 17:21:54 pm »
Pred pandemija samo viski piev, od pandemijata samo dzin i kokteli 😁

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8621
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #41 на: 15 Октомври 2021, 17:25:18 pm »
Дали ги менуваш сезонски или одеднаш двете цела година?
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3554
« Одговори #42 на: 15 Октомври 2021, 18:05:52 pm »
Па вие земја сте се напраиле, се испивте? 😋
Мене за сега ми е ова врвот, а сум пробал доста:
https://www.bistravoda.mk/zestoki/dalmore-the-trio-single-malt-scotch-whisky-three-cask-finishes-1lit-40-detail

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3081
« Одговори #43 на: 15 Октомври 2021, 18:09:38 pm »
И јас поштувам бурбони, шкотски/ирски/јапански вискија не ми се никогаш прв избор.

Од "обични" вотки Абсолут, премиумот се исто убави за пиење. Греј гус пред 4 години на македонскиот фришоп на Бoгородица кој е сега коцкарница ја начекав 30 еур флаша, повеќе не би дал. Една неотворена ми конфискуваа на ЕУ аеродром, срце ме болеше.

Од пива лагер, пченични и ИПА. На пиво настанот во мај пред 2 години кај Музеј на Македонија имаше една велешка крафт пивара ама го изгубив контактот, а имаше супер ИПА, ако некој ја знае/уште постои нека пушти контакт.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #44 на: 15 Октомври 2021, 18:13:27 pm »
Сеа само да се разбереме у старт... Пивата се таму, во одделот за храна.  ;D
(не знам за крафт ама пробај индија пејл од Кам, она со 7.5% алкохол... не е лошо како за комерцијално пиво)