Автор Тема: Алкохоли  (Прочитано 25984 пати)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20141
Одг: Алкохоли
« Одговори #15 на: 15 Октомври 2021, 13:48:06 pm »
Е бре, се пијаничишта....

Имам и Tullamore за пиење не е само ова. Ама сепак, ја онака си пијам со блуз
Осмица, нареден пат ке земам и зелен, не сум го пиел тој. Благодарам за препорака :)

Инаку, на темава кога сме... Си купив продолжен кабел Филипс, малку поскап ама солиден, па ги подсредив каблите брзински, и сето тоа дојде вака нешто :))
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Sent from my SM-G998B using Tapatalk

Од каде продолжниот?

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11750
  • Архитект
« Одговори #16 на: 15 Октомври 2021, 13:55:53 pm »
Ауу добар дил е ова. Мислам накај стотче беше.

Исто и ова може да пројде https://www.bistravoda.mk/zestoki/monkey-sholder-1-lit-whiskey-detail

Edit:Aaa, Лафројгов оди во "To DO"

Еден член од овде го зеде од Фришоп за добра цена и литро поковање.
Ако прочита, нека пиши детали.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3280
« Одговори #17 на: 15 Октомври 2021, 13:57:30 pm »
Ауу добар дил е ова. Мислам накај стотче беше.

Исто и ова може да пројде https://www.bistravoda.mk/zestoki/monkey-sholder-1-lit-whiskey-detail

Edit:Aaa, Лафројгов оди во "To DO"

Еден член од овде го зеде од Фришоп за добра цена и литро поковање.
Ако прочита, нека пиши детали.

Детали

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #18 на: 15 Октомври 2021, 14:02:22 pm »
Ииии бе, имало доста љубители на ирски вискија овде, и на скочеви... Ама бурбони не мирисате многу, а?

едит процедурално:  Треба да се отвори една тема за ФИН АЛКОХОЛ, можеби и постовиве да се пребацат таму.  :)

@bramovsk Манки шоулдер 0.7 литарката повремено налетува за окулу ~1500 така да и твоево (2300 за 1л) не е лошо.

Добро е што се носат различни/нови брендови.
Lagavulin 16 колку иде во Веро? едит: сега гледам од Осмица, скупо бе? Ама тоа е тоа со тие сингл малт хх години стареени вискија.

Мои фаворити од бурбони: Woodford Reserve, 4 рози, и Makers Mark. Oд поевтините порано и Пени Пекер го земав кога не се наоѓаше Џим Бим на акција.

Тенеси вискија, Џентлмен Џек, Џек Даниелс сингл барел, и Џим Бин (најмногу заради приступачна цена кога е на акција).

Од скочеви тешко да се одлучам за фаворит. Манки-то ми е близу врвот, за разлика од попопуларните скочеви има убав оштар вкус (исто како контраст на финочата на ирските вискија), ама скапичок за почесто пиење. Чивас и Карду убави ама прескапи. Грант е ок. Tamnavulin лани земав некој интересен скоч (стареен во бочви од шери, има некој таков шмек). Glen Morey, интересен, исто Спејсајд виски како Тамнавулин. Итн... Во последно време најчесто си пијам Тичерс (убави акциски цени се начекуваа лани во Тинекс, си направив залиха). Испадна дека ми се допаѓаат тие зачадени вкусови.

Ирските, Туламорска Роса и Џејмисон (жена ми ги обожава), фини се.

Јапонските вискија ми се видоа многу извикани на толку фалење. Кети Сарк едно време го земав интересно ми беше на почеток ама не е и сега. Други имам по пријатели пробувано, реално не вредат за парите.

Слабо, Бовин премиум ракијата ги победува сите овие мамбо џамбо шкотски ракии :D
За се останато нарачано Olmeca, Campari, Bombay, Amaro Montenegro и нормално за чај/кафе румот од Бадел :D Збогум сиромаштијо, 100еу за алкоходи дадов во 2 дена, а треба уште толку. :D и после ќе штедам на алсизн гуми, јбг приоритети :D 
Cheers за сите браќа по алкохол. Се отрув со џин две години по ред, сега малку да смениме :D

Убав џин е Бомбај, ама скапичок. Хендрикс е исто добар, исто скап... Гордонс/Бифитер се добри и поприступачни. Пробај го Финсбури од Веро, изненадувачки ок за парите... А ако си од оние што го мешаат џинот со тоник/швепс, пробај го оној евтинот џин од Кам маркет - би се обложил дека нема ни да се примети многу разлика.  ;D

Од текили, дап Олмека е ок и (одамна не сум видел) Two fingers уште подбра. Ни Sauza не е лоша.

Вотка и Џин се полесни на џигер од вискија и општо обоени пијачки, само пази на количини.  ;D

Интересни се и румовите Капетан Морган, како неблаги ликери се, многу питки. Добар избор за жени.

Од ракии: мојата е најдобра.  :D

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #19 на: 15 Октомври 2021, 14:10:35 pm »
Предложете некој рум бел како Бакарди да нема некој грд вкус :)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #20 на: 15 Октомври 2021, 14:14:07 pm »
Не можам ништо да препорачам. Бели румови инаку генерално се за во коктели... Пробај го Капетан Морган белиот, го има во Веро/Рамстор веројатно и во Тинекс.

Присутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3931
« Одговори #21 на: 15 Октомври 2021, 14:18:08 pm »
Предложете некој рум бел како Бакарди да нема некој грд вкус :)

https://www.thewhiskyexchange.com/p/10133/pampero-blanco-rum

Не знам дали сеуште го има тука во малопродажба. Мене ми е ок. Обично пљоска полнев со него кога одев на скијање или планина.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #22 на: 15 Октомври 2021, 14:23:15 pm »
Еве го мојот...со се рецепт.

Кога немам Lucid, си порачувам од New Age домашно правен, така да кој сака да проба може од таму.

Она Dr.Jeckyll ѓубрето што се продава во Тинекс е зелено узо и нема врска со Абсинт.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #23 на: 15 Октомври 2021, 14:28:46 pm »

Слабо, Бовин премиум ракијата ги победува сите овие мамбо џамбо шкотски ракии :D
За се останато нарачано Olmeca, Campari, Bombay, Amaro Montenegro и нормално за чај/кафе румот од Бадел :D Збогум сиромаштијо, 100еу за алкоходи дадов во 2 дена, а треба уште толку. :D и после ќе штедам на алсизн гуми, јбг приоритети :D 
Cheers за сите браќа по алкохол. Се отрув со џин две години по ред, сега малку да смениме :D

Убав џин е Бомбај, ама скапичок. Хендрикс е исто добар, исто скап... Гордонс/Бифитер се добри и поприступачни. Пробај го Финсбури од Веро, изненадувачки ок за парите... А ако си од оние што го мешаат џинот со тоник/швепс, пробај го оној евтинот џин од Кам маркет - би се обложил дека нема ни да се примети многу разлика.  ;D

Од текили, дап Олмека е ок и (одамна не сум видел) Two fingers уште подбра. Ни Sauza не е лоша.

Вотка и Џин се полесни на џигер од вискија и општо обоени пијачки, само пази на количини.  ;D

Интересни се и румовите Капетан Морган, како неблаги ликери се, многу питки. Добар избор за жени.

Од ракии: мојата е најдобра.  :D

Да почнеме од крајот, од ракии ја немам пробано твојата, па дај прати :D додека ја пробам, овие од Бовин и таа белата од Камник Мускат или како и да се викаше ми се врв засега (од купечки нормално)

Не постои џин што го немам пробано, овде горе вискиа бла бла, јас за тоа си имам златна ракија. Од џин тој од кам нема никаков проблем, ама ако го споредиш директно со Гордонс или недај боже Бомбај, одма ќе знаеш кој е најдобар, а кој најлош. Ако сам го пиеш е топ. Тој од веро Финсбури е убедлив бест бај, тој ми е за коктели. Од ефтини џинови, тој е баш прописен плус оригинал Англиски... За вкусови најдобар ми е Бомбај, па следни на исто ниво Бифитер и Гордонс. Хендрикс и Малфи Џин се преубави, ама прескапи. Сепак јас сум по бомбајов :D Од розови џинови уште Бифитер не сум пробал, ама следно лето здравје. Од бадел џиновите не се лоши цена/квалитет, ама минус му е вкусот, повеќе се како вотка откколку џин.

Од текили што имам пробувано, Олмекава ми е бест бај цена/квалитет/вкус и не би ја менувал за друга, а имам доста пробано :D

Од бели румови, вво кам исто има ефтин околу 300 ден е, солиден рум особено за коктели правење, следно ниво е Паскас мислам се викаше по маркетиве го има околу 450, па Кептан Морган (тој е најубав однос цена/квалитет), па Бакарди и компанија околу 1000че што се, ама белиот најчесто е за коктели, така чист ректко кој го пие.

За темен рум исто Кептан Морган, одличен сооднос цена/квалитет, макар што за торти, чаеви и кафиња мислам дека Бадел Румон со женскана на етикетата е незаменлив.

Вотка со Смирнофф одам скоро секогаш. Сите сум ги пробам, ама смирнофов е некој златен стандард, па нема потреба од експериментирања.

За останати рецепти следете ме на инста :D

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #24 на: 15 Октомври 2021, 14:36:31 pm »
Не можам ништо да препорачам. Бели румови инаку генерално се за во коктели... Пробај го Капетан Морган белиот, го има во Веро/Рамстор веројатно и во Тинекс.

За куба либре ми е, коктел со најмалку калории. :D

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #25 на: 15 Октомври 2021, 14:40:43 pm »

Cuba Libre со темен рум се прави. А со најмалку ќе ти биде ако кокаколата ти е зеро.

Edit> But technically, the drink does not call for a specific rum, which means you can choose whichever rum you prefer. 

Јас секаде сум го пиел со темен, ама ете ствар вкусова :D Bacardi кај нив на сајт викаат со голд - темен рум да се прави, ама сеедно. кој како љуби.

Белиот е за Daiquiri и Mojito
« Последно менување: 15 Октомври 2021, 14:47:22 pm Inter1 »

Присутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3931
« Одговори #26 на: 15 Октомври 2021, 14:48:11 pm »

Вотка со Смирнофф одам скоро секогаш. Сите сум ги пробам, ама смирнофов е некој златен стандард, па нема потреба од експериментирања.

Grey Goose made in France.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #27 на: 15 Октомври 2021, 14:49:03 pm »
Да бевме во САД ќе пиевме Costco Vodka, Греј Гус за поевтино е. :)

Cuba Libre со темен рум се прави. А со најмалку ќе ти биде ако кокаколата ти е зеро.

Edit> But technically, the drink does not call for a specific rum, which means you can choose whichever rum you prefer. 

Јас секаде сум го пиел со темен, ама ете ствар вкусова :D Bacardi кај нив на сајт викаат со голд - темен рум да се прави, ама сеедно. кој како љуби.

Јас со бел го правам и плус останува опцијата за даикири и мохито како што пиша :D

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #28 на: 15 Октомври 2021, 14:54:55 pm »

Grey Goose made in France.

Ако ти се фрлаат вишок пари непотребно слободно... Јас покрај 1349234980 алкохоли имам уште дупло повеќе трошоци за све и свашта, така да смирнофф ми е за мене топ. А кога ќе сум милионер да, може греј гус. Макар што во неколку наврати имам пиено и дефинитивно не вреди 3-4000 денари колку што е во маркет цена.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #29 на: 15 Октомври 2021, 14:56:55 pm »
Да бевме во САД ќе пиевме Costco Vodka, Греј Гус за поевтино е. :)

Јас со бел го правам и плус останува опцијата за даикири и мохито како што пиша :D

Јас до пред 5 минути не знаев дека можеш со бел рум куба либре да правиш, ама небитно, кој каков вкус има таков. Мене куба ми е за со темен и со бел не можам да го замислам. Исто како во Даикири и во Мохито темен да фрлиш. Сигурно ќе се добри, ама не можам да ги замислам.