Автор Тема: Која кола за 4 километри до работа ?  (Прочитано 9796 пати)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
Одг: Која кола за 4 километри до работа ?
« Одговори #15 на: 06 Октомври 2021, 12:48:20 pm »

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #16 на: 06 Октомври 2021, 12:50:00 pm »
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Епа не живеете во Скандинавски свет.

Таму на работа одат во скафандери.

Кај нас со штикличка 10cm, тенка хулахопка, фризуросана, нашминкана и бело кошулче со длабоко деколте.

Присутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 644
    • ibiz.mk
« Одговори #17 на: 06 Октомври 2021, 13:12:39 pm »
@Carpathian Lord  затоа пишав "единствено ако не и одговара со стилот на облека, па мора кола"
инаку да, жена ми си иде со точак на работа, наравно ако не е врне киша, со патичиња и фармерки.  не е штикла тип.

мала мака со точак е место за оставање ако треба да се иде по продавница, почнаа и по куманово да оперираат како по скопје

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #18 на: 06 Октомври 2021, 13:15:22 pm »
За штикла само премиум

https://www.reklama5.mk/AdDetails?ad=4077895

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2765
« Одговори #19 на: 06 Октомври 2021, 16:51:17 pm »
Extra auto i da ne mu mislis za motor:)
Edno polnenje mesecno :)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
« Одговори #20 на: 06 Октомври 2021, 17:25:44 pm »
Зошто да не?

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8890
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #21 на: 06 Октомври 2021, 17:45:02 pm »
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен masterficx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 482
« Одговори #22 на: 06 Октомври 2021, 18:27:49 pm »
Јас зедов BMW 1 116i N45B16 постариот тип на мотори токму заради овој проблем.

Го гледав или тој што го спомна, или N45B20 во 118 или 120. Како беше твојот со потрошувачка низ град, со 5 брзини беше или 6 ?

Кога ќе ја имаш, нема да биде само за до работа ;) FIAT 500, Mini, Swift... за полесно снаоѓање низ град.... Јас не би се ограничувал само на атмо. Зошто да биде атмосферец?! Турбафче е убава работа, поготово модерниве. Па и дизел да е, нема ништо да му фали.

Мнооогу често се случува да ја вози колата само работа-дома или работа-маркет-дома без да мрдне колата на друго место. Затоа и дојдов на мислење да го мењам дизелот што го имаме, ми досади да го носам скоро секоја недела на аутопут. Јас имам своја службена па така да сум 99% сигурен дека ќе биде возена на кратки релации често.

Колку е штетно ако се вози ауто со директно вбризгување на кратки релации ?
За околината, малце е штетно, пошто GDI произведуваат PM честици додека не стигнат до работна температура. За моторот ич! Пред некој ден го отворив усисот на мојтот TBi, минимален карбон билдап имаше на 17x.xxx километри. Дизел со таа километража далеку полошо изгледа заради EGR системот.

Ама мислам дека ти доста често знаеш и да ја стиснеш алфата, барем некое такво мислење имам од тоа што сум ја читал твојата тема за 159-ката... Карбон билдап се праи многу повеќе кога колата е возена незагреана. Овде каде што живееме ги поминува тие 4 километри за помалку од 10 минути со кола, што значи зимно време нема шанси да успее да ја загрее сосе тргање и паркирање на работа.

зошто мора авто
во гужва далеку побрзо ке стигне, единствено ако не и одговара со стилот на облека, па мора кола

Да не речам демек... ако има патеки, 4 километри се прелетуваат на тротинет, па и во зима кога истото време што ќе и треба да стигне до работа ќе го отепа гребејќи мраз од стакла надвор, и чекајќи да згрее парното.

Многу дува ветар овде, јас не се осмелувам зимно време да возам точак а пак не таа. Мислењето е на место ама временските услови не дозволуваат. Синуси се затнуваат, боли глава, едноставно мора да е кола...

Ако правиме муабет за нова кола ... градска?

Yaris Hybrid

Yaris Hybrid
Или
Fiat 500 mild hybrid

Не гледај друго.

Не ли се исто тие со директно вбризгување на горивото, нема ли да се затнат и тие после 20,000 километри или порано ?
Cheap + Reliable = Not Fast
Fast + Cheap = Not Reliable
Reliable + Fast = Not Cheap

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #23 на: 06 Октомври 2021, 18:57:42 pm »
Печен си за Веспа.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #24 на: 06 Октомври 2021, 19:17:38 pm »
Чим така, некоја кола со мулти поинт, дур сеуште ги има, ако станува збор за нова кола :)

И женава е со ист тертип на релации, со тоа што е на 6-7 км во еден правец.
Отприлика на 2 месеца гледам да ја изгалопирам по обиколница, доколку во меѓувреме не ми излезе потреба и не ми текне да ја украдам на малку подолга релација :)

За овие 10 години и нешто над 50000км никаков проблем со моторот и пропратните делови околу него.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #25 на: 06 Октомври 2021, 19:27:18 pm »

Го гледав или тој што го спомна, или N45B20 во 118 или 120. Како беше твојот со потрошувачка низ град, со 5 брзини беше или 6 ?

116i троши 10л/100км на рамното (според борд) исклучиво градски услови на експлоатација (Бензин збораме).

10.8 со малку тро потешка нога. Во последно така ја возам бидејќи ретко се вози :) па си правам ќефови.

Не ли се исто тие со директно вбризгување на горивото, нема ли да се затнат и тие после 20,000 километри или порано ?

Јас лично имам Direct Injection кај мојата (нова) и според уверувањата на многу механичари и експерти ако можам така да речам, дека новиве DI мотори не страдале од Carbon buildup.

Ете @Simo - Carrier159  некни ја гледал неговата Alfa Romeo 159 TBi па и со 170000+ километри (ако не грешам душа) немал проблеми.

На крај на денот има решение за DI - Oil Catch Can. или извади го уберлауфот и шибај :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44365
  • Il Moderatore
« Одговори #26 на: 06 Октомври 2021, 21:06:19 pm »

116i троши 10л/100км на рамното (според борд) исклучиво градски услови на експлоатација (Бензин збораме).

10.8 со малку тро потешка нога. Во последно така ја возам бидејќи ретко се вози :) па си правам ќефови.

Јас лично имам Direct Injection кај мојата (нова) и според уверувањата на многу механичари и експерти ако можам така да речам, дека новиве DI мотори не страдале од Carbon buildup.

Ете @Simo - Carrier159  некни ја гледал неговата Alfa Romeo 159 TBi па и со 170000+ километри (ако не грешам душа) немал проблеми.

На крај на денот има решение за DI - Oil Catch Can. или извади го уберлауфот и шибај :)

А бе какво затнување, какви бакрачи, усисната грана беше "Clean as a wisslte". Минимално на усисните вентили, ама сум видел издувни вентили на бензинци со повеќе гареж, а тек па дизели затнати ко одводна цевка у умиванлник. Повеќе би ме плашела рецесија на вентили од плин отколку гарежов.
Башка есап, ако е таква намената на колата, таа кола нема да да поминува повеќе од 5000км годишно, или ако се појави некој проблем со гареж, тоа ќе биде барем после 15 години возење.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1197
« Одговори #27 на: 13 Октомври 2021, 15:46:01 pm »
Peugeot 207, VW Polo, Citoen c3, ford focus, B-max?

Отсутен Ninochkamk

• Почетник
  • *
  • Пораки: 12
« Одговори #28 на: 17 Февруари 2022, 14:16:40 pm »
Еве една од жените што има кола ама не ја вози многу, па сега и е на сервис од стоење на паркинг. Верувале или не од кога е купена 2005 до денес има 5000 километри поминати. Се работи за Opel Corsa C 1.0. Сега сакам да ја продадам, да земам Space Star ili Panda. Колата ми е за на кратки релации, работа-дома и низ град. Не возам надвор од град. Која ми ја препорачувате. Ве молам без прашања зашто не е возена итн.. 

Sent from my SM-A528B using Tapatalk

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #29 на: 17 Февруари 2022, 14:18:53 pm »
Еве една од жените што има кола ама не ја вози многу, па сега и е на сервис од стоење на паркинг. Верувале или не од кога е купена 2005 до денес има 5000 километри поминати. Се работи за Opel Corsa C 1.0. Сега сакам да ја продадам, да земам Space Star ili Panda. Колата ми е за на кратки релации, работа-дома и низ град. Не возам надвор од град. Која ми ја препорачувате. Ве молам без прашања зашто не е возена итн.. 

Sent from my SM-A528B using Tapatalk

Стави ја на оглас да ја видиме. Можеби ќе ти најдеме купувач да можеш Space Star или Panda да си земеш.