Автор Тема: 2009 Alfa Romeo MiTo, 1.4 Turbo 120hp  (Прочитано 90040 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
Одг: 2009 Alfa Romeo MiTo, 1.4 Turbo 120hp
« Одговори #180 на: 05 Октомври 2021, 12:34:50 pm »
Општа тема за велосипеди има, ама може една CARclub Точаци. :D

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2468
« Одговори #181 на: 05 Октомври 2021, 14:29:19 pm »
Да не утне само тој што ќе ја отвора, па да пише CarClub Токмаци.  ;D ;D ;D

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #182 на: 17 Октомври 2021, 19:44:55 pm »
Средив две работи што ме иритираа и го уназадуваа изгледот на колата:

Благо излитен волан, и гребаници на горниот дел од ербегот (не знам како се нашле таму, необјасниво ми беше).

Пред:

Пред фарбање на ербегот, зашмирглано:

Финален продукт:

Користен Motip Leather Paint спреј од Samad, ама овој пат не со прскање, туку нанесување на сунгерче па после на волан.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #183 на: 17 Октомври 2021, 20:44:40 pm »
Нијанса ми е пре-шајни, али освежило.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7998
  • Плинаш!!!
« Одговори #184 на: 17 Октомври 2021, 20:53:01 pm »
Мартин и воланот го фарбаше? Дај објасни ја постапката за шмирглање, и јас го имам истиот проблем. Кај мене некој претходно му нанел лак од горе сеа се лупи па сакам да го средам. Колку време му треба да исуши?

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #185 на: 17 Октомври 2021, 22:42:22 pm »

Скроз е мат во живо барем од тоа што гледам, ќе сликам и на дневно светло да се уверам и сам :) 

Мартин и воланот го фарбаше? Дај објасни ја постапката за шмирглање, и јас го имам истиот проблем. Кај мене некој претходно му нанел лак од горе сеа се лупи па сакам да го средам. Колку време му треба да исуши?

Во мојот случај, воланот не го шмирглав бидејќи немаше никакви нерамнини, буквално само бојата избледела. Го исчистив со 96% алкохол колку што можев (тоа беше ризик што сам го преземав, не препорачувам да чепкате кожни волани со концентриран алкохол), и продолжив со бојадисување.

Од сите туторијали што ги гледав, овој ми остави најокеј впечаток (не бидејќи работи на Алфа), особено бидејќи ја користи истата фарба. Да бидам искрен, спрејчињата имаат очајни дизни, распрскуваат со капки и излага крш, многу неубав финиш. Јас би одел со истата припрема, ама бојата да се напрска на сунѓерче и со тапкање или линеарни движења да се фарба во неколку слоеви - да речеме 4-5.

Од другите туторијали што ги гледав, најгрубата шмиргла што ја користеа беше 600ка, ама за куглата од менувачот јас се симнав до 240ка и не направив некоја особена штета - напротив, се израмни доволно за да можам после со 600ка и 1000ка да ја доведам кожата до спремна, мазна состојба да прими боја.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #186 на: 17 Октомври 2021, 22:44:13 pm »
Супер изгледа, барем на слика. Ти како си задоволен од крајниот резултат? Остава црно на раце ако си испотен или ако е оставена на сонце подолго?

Би сакал и јас да го освежам малку воланот на алфата па да знам што ме очекува.
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #187 на: 17 Октомври 2021, 23:14:38 pm »
Бојата е извонредно јака и издржлива, ја сум стварно изненаден. Пробував да ги фарбам и кваките внатре, не ми се допадна бидејќи имаше многу капки и нерамнини, па едвај ја извадив од кваката со гребење со скалпел.

Топката од менувачот нема мрднато, не пушта боја воопшто, бидејќи ова не е боја, ова е течна гума - нешто налик пластидип ама перманентно. Има некое опасно врзивно средство, се фаќа за секоја површина. Секако, останува да видиме на подолг рок како е со издржливост, ама ете, ликот со Алфата од видеото пред некое време имаше ставено апдејт, и воланот немаше мрднато после 1 година.

Од воланов сум искрено презадоволен, излезе токму како што и замислував и планирав дека ќе излезе. Знаејќи се себеси и своите стандарди за добар резултат... ;D стварно е добро.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7998
  • Плинаш!!!
« Одговори #188 на: 18 Октомври 2021, 00:07:05 am »

Скроз е мат во живо барем од тоа што гледам, ќе сликам и на дневно светло да се уверам и сам :) 

Во мојот случај, воланот не го шмирглав бидејќи немаше никакви нерамнини, буквално само бојата избледела. Го исчистив со 96% алкохол колку што можев (тоа беше ризик што сам го преземав, не препорачувам да чепкате кожни волани со концентриран алкохол), и продолжив со бојадисување.

Од сите туторијали што ги гледав, овој ми остави најокеј впечаток (не бидејќи работи на Алфа), особено бидејќи ја користи истата фарба. Да бидам искрен, спрејчињата имаат очајни дизни, распрскуваат со капки и излага крш, многу неубав финиш. Јас би одел со истата припрема, ама бојата да се напрска на сунѓерче и со тапкање или линеарни движења да се фарба во неколку слоеви - да речеме 4-5.

Од другите туторијали што ги гледав, најгрубата шмиргла што ја користеа беше 600ка, ама за куглата од менувачот јас се симнав до 240ка и не направив некоја особена штета - напротив, се израмни доволно за да можам после со 600ка и 1000ка да ја доведам кожата до спремна, мазна состојба да прими боја.
Фала Мартин!! Ако се погоди некој сончев викенд, се фаќам за работа. Дали суши брзо?

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #189 на: 18 Октомври 2021, 00:11:44 am »
Многу брзо, кога работиш со сунгер. Со прскање суши како било која фарба во спреј.

EDIT:

Многу мат, многу убаво :) Презадоволен!

« Последно менување: 18 Октомври 2021, 14:10:16 pm MartinAlfista »

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #190 на: 18 Октомври 2021, 15:17:11 pm »
Стварно, убаво. Браво!

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #191 на: 18 Октомври 2021, 23:21:40 pm »
Продужуеме со Leather paint, овој пат копчињата за прозор.

Постапка... Ич не прашувај. Сум гребел, сум триел со крпа и алкохол/ацетон, што све не направив да го извадам стариот гумиран премаз.

Од нервоза не го сликaв процесот, нити почетна состојба, среќа @Borce-Fiat имаше направено галерија од козметичките забелешки што му паднале во око кога прв пат ја гледаше колава, па повелете од таму состојба "пред":

После околу 90тина минути гребење, чистење и шмирглање, и за чудо, соработка од спрејчето во поглед на распрскување, стигнав до ова:

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #192 на: 19 Октомври 2021, 07:13:31 am »
Вери најс. Како ги заштити/маскираше икончињата?

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8890
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #193 на: 19 Октомври 2021, 07:55:20 am »
Де бре, кој отварал прозори, Халк?! :D
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #194 на: 19 Октомври 2021, 08:06:59 am »
Вери најс. Како ги заштити/маскираше икончињата?

Не ги фарбав нив, немаше потреба. Има линија која го одвојува делот со икончето и делот што беше излитен, и тука замаскирав :)

Де бре, кој отварал прозори, Халк?! :D

Имаше неколку делови од ентериерот што беа многу чудно изабени, многу несвојствено за речиси беспрекорната механичка состојба на колата. Некој водел грижа, ама и не водел во исто време ;D

Затоа сум тука јас, сфатив дека живееме во време кај што сѐ се средува за не многу пари.