Вака по симптоми асоцира на сензор на радилица. Мене ми правеше така од време на време, на загреан мотор, ќе ја угасиш и верглаше многу подолго од нормалното. На диајгностика покажа дека е сензор на радилица, после бришење на грешката, проблемот го снема, пу пу да заплукам
.
Едит: Го најдов мојот пост, сензор на брегаста а не на радилица, мада можно е слични симптоми да покажува
Денеска кај пријател ја ставивме колата на тестер и покажа грешка (повремена) camshaft sensor. Дијагностиката не е оригинал за Рено ама би требало да покаже точно. На нет колку што видов се работи за сензор на брегаста и од едно појаснување на еден странски форум баш тие симптоми ги дава кај мене:
CRANKSHAFT SENSOR- davač broja okretaja, naravno na radilici. Crankshaft bi u prjevodu bilo koljenasto vratilo (crank-koljeno<-->shaft-vratilo)
CAMSHAFT SENSOR- davač položaja bregaste. (cam-brijeg)
Obično se u VW camshaft senzor označava sa G40 . I ako crkne on( tj. ako izostane signal) auto će upaliti ali uz malo duže verglanje jer će ˝tražiti ˝ položaj bregaste! A ako pak crkne ovaj drugi ona nema više paljenja!