Автор Тема: Мобилен дитејлер  (Прочитано 46841 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
Одг: Мобилен дитејлер
« Одговори #300 на: 29 Април 2022, 17:39:30 pm »
Дали бомбава е подобро да се активира пред да се смени филтерот за полен па одма да се стави нов или кога ќе се стави новиот?

Се спремам за редовен сервис па сакам и една бомба да пуштам онака ради реда.

A ne mi e jasno kakva vrska ima pred ili posle ili bez filter voopshto? Na upatstvoto pishuva da se stavi klimata na cirkulacija samo na vantreshniot vozduh od kabina, shto znachi deka ne vlechi vozduh od nadvor niz filterot.

@Diesel  kako usmukuvas kanali daj poduchi ne nas nubovite :) Jas se shto gledam kaj mene na kolata e eden ogromen otvor kaj shto stoi filterot i tolku ni pristap do kanali ni butur. (e klasa w211 e kolata). I ushte edno prashanje za @Diesel (ako ne sum greshka) mislam deka kaj tebe imam videno deka so pena gi chistish kanalite od ventilacijata....ne li ti pravi problem toa so lepenje podocna? Kaj tatko mi pushti ednash so pena i mu lepea leptirite za prenasochuvanje gore/dole/chelno vo tablata

По некоја логика, ако ја пуштиш откако ќе смениш филтер, ѓубрето и нечистотиите што ќе ги размрда средството ќе се наталожат на филтерот. После тоа со месеци да возиш прљав филтер?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #301 на: 29 Април 2022, 18:19:25 pm »
1. Без филтер пушташ прашина во делот од вентилација кој обично е филтриран. Тоа од HVAC гледна точка не е убаво. Ама не е ни погубно.

2. Со прскалото не се чисти ништо туку се дезинфицира, се убиваат потенцијални живи материи. Тие пак си седат кај што биле. После некое време може да се исушат и да се откачат. Ама далеку од тоа дека има некакво чистење. И тоа дека одма има во тие 10 мин.

3. 5-10 минути дување на климата не може ништо да направи на филтерот споредено со 30 минути возење, така да нема да е прљав филтерот. Без разлика дали е нов или стар.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
« Одговори #302 на: 29 Април 2022, 18:31:25 pm »
Ете, мејкс сенс. Во секој случај, тоа од Сонакс кај мене стварно помогна. Ми мирисаше климата, истерав едно такво и нема фрка после тоа.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6433
« Одговори #303 на: 29 Април 2022, 19:15:06 pm »
Од мое лично искуство - го вадам стариот филтер. Колку можам подлабоко со цревото, го усисувам куќиштето од филтерот, пошто кога е валкан филтерот, при вадење - го стругаш по ѕидовите од куќиштето, а со тоа и тресеш дел од прашината што е веќе на филтерот.

Дувам со воздух од горе па надоле - низ отворите од шалт-таблата и низ отворите под седиштата. Испаѓа уште нечистотија низ куќиштето, јер нема што да ја спречи.

Пак усисувам во куќиштето. Го пуштам вентилаторот на 4-ка. Е тука е лајт шоу - прашина лета од сегде. Пак усисувам, ама сега и низ речиси цел ентериер.

Пуштам пареа, колку-толку да одработи. Пуштам бомба. Оставам 10 минути да се луфтира, финално усисувам и ставам нов филтер.

Оваа метода мене најдобро ми се има покажано. Бар прашината е исчистена најдобро што може. Мириси - не сум имал никогаш.

Наредна промена, гледав на YT, бомбата ја ставаат баш да пука ДИРЕКТНО ВО куќиштето од филтерот. Ќе пробам таа метода дали ќе промени нешто.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #304 на: 29 Април 2022, 19:51:51 pm »

Пак усисувам во куќиштето. Го пуштам вентилаторот на 4-ка. Е тука е лајт шоу - прашина лета од сегде. Пак усисувам, ама сега и низ речиси цел ентериер.

За ова зборував погоре. Не ми се бендисува овој чекор. Цевките пред филтерот не се чисти за да им дозволам тоа да го пренесат во кабината и во филтрираните цевки. Би го скокнал овој дел, зошто освен за драмски ефект, нема никаков позитивен ефект, само негативни.

Не ми е целта да дебатирам, туку сакам да разјасниме што се случува и како треба да функционира HVAC систем. Језда во кола играчка е "системот", ама општо филтерски дел и предфилтерски дел треба да се одвоени. Кога се чисти предфилтерски дел, не се "дува" на внатре, туку на надвор - ако се разбираме. Не знам за кола дали може така, ама така е коректно. Овде се работи за прашина да речеме, па не е критично. Ама еве земи дека е операциона сала и довод на воздух во неа, и при чистење на вентилацијата некој ги извади вреќастите предфилтри и хепа филтри и ја пушти вентилацијата. Господ нема да ја исчисти веќе таа сала. Мислам дека доловив што ми беше поентата, ама ако не дополнете ме.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #305 на: 29 Април 2022, 20:22:16 pm »
На Меган2 ако не го пуштиш вентилаторот, пола ѓубре останува, можеби има и други такви коли.

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Пораки: 2735
  • Шалабајзер
« Одговори #306 на: 29 Април 2022, 20:46:25 pm »
[mention]Diesel [/mention]што стимер користиш? Дали е океј да се користи за константно освежување и убивање бактерии во клима како и чистење кожни салони

Sent from my iPhone using Tapatalk
No turbo, no fun :)

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #307 на: 29 Април 2022, 21:55:19 pm »
Бактерии во системот за ладење се развиваат на изменувачот од климата, бидејќи кога работи, истиот кондензира. Проблемот не е во кондензацијата, туку во пропуштањето на филтерот на нечистотии, дали е тоа од лош филтер, лошо наместен или касно променет.
Затоа и "бомбите" се пуштат на вклучена клима, бомбата ги разградува бактериите и преку кондензатот дел испаѓаат преку кондензната кадичка која е спроведена со цревце/канал под автомобилот.

Дали да се вади филтер за оваа интервенција?
 Сосема небитно.
Зошто?
Бидејќи системот се пушта на рециркулација, со тоа нема влез на надворешен воздух. Филтерот нема што да филтрира.

Присутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7998
  • Плинаш!!!
« Одговори #308 на: 30 Април 2022, 00:08:22 am »
И на крај си искача кој како сака

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #309 на: 30 Април 2022, 10:33:05 am »

За ова зборував погоре. Не ми се бендисува овој чекор. Цевките пред филтерот не се чисти за да им дозволам тоа да го пренесат во кабината и во филтрираните цевки. Би го скокнал овој дел, зошто освен за драмски ефект, нема никаков позитивен ефект, само негативни.

Не ми е целта да дебатирам, туку сакам да разјасниме што се случува и како треба да функционира HVAC систем. Језда во кола играчка е "системот", ама општо филтерски дел и предфилтерски дел треба да се одвоени. Кога се чисти предфилтерски дел, не се "дува" на внатре, туку на надвор - ако се разбираме. Не знам за кола дали може така, ама така е коректно. Овде се работи за прашина да речеме, па не е критично. Ама еве земи дека е операциона сала и довод на воздух во неа, и при чистење на вентилацијата некој ги извади вреќастите предфилтри и хепа филтри и ја пушти вентилацијата. Господ нема да ја исчисти веќе таа сала. Мислам дека доловив што ми беше поентата, ама ако не дополнете ме.

Конкретно за мене си кажав - и онака живеам во место со многу ветер и прашина, така да уствари филтерот од прашина не ме штити многу. За миризби и бактерии, да...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #310 на: 30 Април 2022, 10:43:28 am »
Ќе правиш тури накај Скопје?

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #311 на: 30 Април 2022, 10:54:13 am »
Искрено, секако дека прифаќам.

Али, реално, ми се имаат јавено неколку луѓе од Скопје, а и неколку форумаши.

Кога ќе кажам цена на услугата, плус 2000 патни трошоци, сите се откажуваат. Некои си кажаа дека тоа е разлогот, некои беа "а до колку работиш"...

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #312 на: 30 Април 2022, 11:11:06 am »
А патните трошоци они треба да ти ги платат? Во секој случај цената за услугата треба да ти е повисока за Скопје за да ги имаш вкалкулирано патните трошоци без да им објаснуваш на клиентите зошто, што и како.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #313 на: 30 Април 2022, 11:16:44 am »
Е не, ќе одам за Скопје за услуга од 1800 денари, а патните трошоци јас ќе си ги покријам.

Нормално дека ќе објаснам се што треба, што би криел?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #314 на: 30 Април 2022, 11:19:36 am »
Сфаќам, зависи од ситуација до ситуација.