Автор Тема: Нарачан нов автомобил - потребни совети и мислења  (Прочитано 8208 пати)

Отсутен bojanxmk

• Почетник
  • *
  • Пораки: 11
Здраво на сите, го пратам форумов веќе подолго време и знам дека тука е правото место да се праша за совет и мислење од другите корисници.

Нарачав нов автомобил, станува збор за Mercedes CLA, кој што треба да биде доставен почетокот на Септември. Би сакал да слушнам мислења/совети од членовите на форумов поврзано за:

- Која е процедурата за регистрација на возилото? Личната карта ми е од друг град (не од Скопје), претпоставувам таму треба да извршам регистрација. Да ли се земаат пробни таблици или може да завршам работа и без колата да е таму, т.е бидејќи е нова претпоставувам не треба технички преглед?
- Која осигурителна компанија би препорачале за Каско осигурување? Кога станува збор за франшиза, да ли да биде фул каско или?
- Би сакал да ја заштитам колата од гребнатинки (колку толку) па размислувам за PPF фолија. Што мислите за тоа? Дали постојат хемикалии на фолијата која што може да ја оштетат оргиналната боја? Кој мајстор би го препорачале за овој зафат и колку се движат цените од прилика (доколку има некој информација)?
- Бидејќи патувам многу често, ми препорачаа да ставам игла на воланот (во Србија така ја викаат, еве пример: https://guardianprotec.rs/klin-igla-za-volan-mehanicka-zastita) како заштита од кражба. Што мислите за тоа? Дали постојат мајстори за таа работа кои би ги препорачале во Скопје?

Ви благодарам однапред на сите,
Имајте убав ден
« Последно менување: 22 Јули 2021, 15:38:04 pm bojanxmk »

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1821
Честито нова кола.

Каква е таа игла на волан?

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14176
Здраво на сите, го пратам форумов веќе подолго време и знам дека тука е правото место да се праша за совет и мислење од другите корисници.

Нарачав нов автомобил, станува збор за Mercedes CLA, кој што треба да биде доставен почетокот на Септември. Би сакал да слушнам мислења/совети од членовите на форумов поврзано за:

- Која осигурителна компанија би препорачале за Каско осигурување? Кога станува збор за франшиза, да ли да биде фул каско или?
- Би сакал да ја заштитам колата од гребнатинки (колку толку) па размислувам за PPF фолија. Што мислите за тоа? Дали постојат хемикалии на фолијата која што може да ја оштетат оргиналната боја? Кој мајстор би го препорачале за овој зафат и колку се движат цените од прилика (доколку има некој информација)?
- Бидејќи патувам многу често, ми препорачаа да ставам игла на воланот како заштита од кражба. Што мислите за тоа? Дали постојат мајстори за таа работа кои би ги препорачале во Скопје?

Имајте убав ден

Која е процедурата за регистрација на возилото? Личната карта ми е од друг град (не од Скопје), претпоставувам таму треба да извршам регистрација. Да ли се земаат пробни таблици или може да завршам работа и без колата да е таму, т.е бидејќи е нова претпоставувам не треба технички преглед?

- Ќе ти извадат пробни таблици од Скопје до другиот град каде што се водиш и ќе си ја регистрираш таму.
Внимавај дека наводно (не знам) официјално е дека во возило со пробни таблици смее само возачот да се вози. Сепак мене ме застанаа и со пробни и немав никакви проблеми. Претпоставувам прогледуваат низ прсти.

Која осигурителна компанија би препорачале за Каско осигурување? Кога станува збор за франшиза, да ли да биде фул каско или?

- Јас сум со 200 евра франшиза, каското ми покрива се, од патници до стакла. Најевтино беше со Уника.

Би сакал да ја заштитам колата од гребнатинки (колку толку) па размислувам за PPF фолија. Што мислите за тоа? Дали постојат хемикалии на фолијата која што може да ја оштетат оргиналната боја? Кој мајстор би го препорачале за овој зафат и колку се движат цените од прилика (доколку има некој информација)?

- Проблемот е што во Македонија не знам добри мајстори и добри PPF фолии. Има едни во Битола (BiTuning), ама слушам дека фолијата што ја ставаат била катастрофа.
Лек нема. Едино керамика кај @dame ама тоа не ти е гаранција од оштетување пример камче .

Бидејќи патувам многу често, ми препорачаа да ставам игла на воланот како заштита од кражба. Што мислите за тоа? Дали постојат мајстори за таа работа кои би ги препорачале во Скопје?

- Игла на воланот? М? Не знам што е тоа. Ако толку ти е страв, земи си GPS локаторче, стави го на некое недостапно место во колата (да ти е врзано директно со струја од колата, не само на батерија - ако не можеш сам оди во DogSecurity или сл. места).

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 549
Прво честитки, создравје да се вози.

За регистрација на возилото не ти треба да го носиш и возилото. Тоа останува во салонот, а ти само со документацијата што ќе ти ја дадат си бркаш работа за негова регистрација. Потоа земаш таблици, сообраќајна, и одиш по возилото.

За каско, дали со франшиза или без, ти си знаеш, рачунај разликите се околу дупло за плаќање каско со или без франшиза.

Заштита од гребаници, пазање на колата и некоја керамичка заштита. Јас фолии не би лепел на нова кола ни под разно.

За заштита од кражба тука ти е каското :)
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10219
И немој да заборавиш дека осигурувањето ти важи од наредниот ден, односно ги земаш таблиците, преспиваш и наредниот ден одиш по колата.

Отсутен JezuzNoChill

• Редовен
  • Пораки: 1008
Не знам од кај испадна на нова кола дека не се лепеле фолии ама не ги слушај. Има повеќе луѓе што ставаат PPF фолии односно било кој што лепи фолии за затемнувања на стакла може да лепи и PPF. Во кој град сакаш да ти препорачаме?

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14176
Фолиите ќе се залепат.

Работата е што ставаат неквалитетни фолии.

Пожолтуваат за неколку години.

Кога ги одлепуваат бидејќи пожолтеле наводно им го уништувало лакот.

Лично не знам, ама сум слушал од многу мајстори вакви хорор приказни.

Отсутен bojanxmk

• Почетник
  • *
Честито нова кола.

Каква е таа игла на волан?

Ти благодарам, поубава да си купиш. Еве пример, имав препорака од пријател од Белград: https://guardianprotec.rs/klin-igla-za-volan-mehanicka-zastita

Така таму го викаат, не знам како е тука кај нас.

- Проблемот е што во Македонија не знам добри мајстори и добри PPF фолии. Има едни во Битола (BiTuning), ама слушам дека фолијата што ја ставаат била катастрофа.
Лек нема. Едино керамика кај @dame ама тоа не ти е гаранција од оштетување пример камче .

Ти благодарам на одговорот. @dame може да ми кажеш подетално за ова? Колку време трае, како се одржува, колку време се мести итн

Прво честитки, создравје да се вози.

За регистрација на возилото не ти треба да го носиш и возилото. Тоа останува во салонот, а ти само со документацијата што ќе ти ја дадат си бркаш работа за негова регистрација. Потоа земаш таблици, сообраќајна, и одиш по возилото.

За каско, дали со франшиза или без, ти си знаеш, рачунај разликите се околу дупло за плаќање каско со или без франшиза.

Заштита од гребаници, пазање на колата и некоја керамичка заштита. Јас фолии не би лепел на нова кола ни под разно.

За заштита од кражба тука ти е каското :)

Фала ти! Поубава да си купиш.

Одлично, ако е така за регистрација тогаш уште подобро. Ќе ги прашам и овие од Мерцедес да видам што ќе речат која е нивната пракса. Сакав да се информирам претходно малце и сам :)

Фолиите ќе се залепат.

А баш бев загреан за тие PPF фолии, според мислењава ваши изгледа не се баш препорачливи.
« Последно менување: 22 Јули 2021, 15:37:15 pm bojanxmk »

Отсутен bojanxmk

• Почетник
  • *
Не знам од кај испадна на нова кола дека не се лепеле фолии ама не ги слушај. Има повеќе луѓе што ставаат PPF фолии односно било кој што лепи фолии за затемнувања на стакла може да лепи и PPF. Во кој град сакаш да ти препорачаме?

Не е проблем локација, сакам да биде квалитетно. Ако трае процесот некој ден ќе ја оставам колата ќе земам смештај во градот и ќе почекам да биде се готово. Само да биде квалитетно и како што треба.

Отсутен JezuzNoChill

• Редовен
  • Пораки: 1008
Фолиите ќе се залепат.

Ставаат неквалитетни фолии кога не сакаат да платат луѓето за асални. Сите нормални брендови имаат 10ина години гаранција од пожолтување или испукување. Лакот ќе биде заштитен и ќе биде во совршена состојба после 10 години, а не полн со камчиња и гребаници. Споредбата на керамичка заштита со PPF е како да споредиш крема за сончање со кацига.

https://www.facebook.com/premiummotors.mk   ---   Користат MagnusPro ама мислам може и XPEL за поскапо

https://www.facebook.com/FoliWorld  ---   Овие носат LLumar може да прашаш дали носат PPF

https://www.facebook.com/431408193684710/posts/lepenje-vozila-so-ppf-folija-garancija-do-10godini070803800/1281089452049909/   ---   Овие не знам што користат ама има 10год гаранција.

Распрашај се сигурно има и многу други. За цена би требало да е околу 1000 евра зависност од колкава покриеност сакаш.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер

- Која е процедурата за регистрација на возилото? Личната карта ми е од друг град (не од Скопје), претпоставувам таму треба да извршам регистрација. Да ли се земаат пробни таблици или може да завршам работа и без колата да е таму, т.е бидејќи е нова претпоставувам не треба технички преглед?
- Бидејќи патувам многу често, ми препорачаа да ставам игла на воланот (во Србија така ја викаат, еве пример: https://guardianprotec.rs/klin-igla-za-volan-mehanicka-zastita) како заштита од кражба. Што мислите за тоа? Дали постојат мајстори за таа работа кои би ги препорачале во Скопје?

Имајте убав ден
МулТ Лок го викаат кај нас. Има и за волан и за мењач. Порано почести беа тие за менувач.

Поготово ако имаш килес ентри и палење, многу солидна опција.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7121

Имајте убав ден
МулТ Лок го викаат кај нас. Има и за волан и за мењач. Порано почести беа тие за менувач.

Поготово ако имаш килес ентри и палење, многу солидна опција.

Изузетно практична исто така, заборави да напоменеш. Прво ќе фрлиш брдо пари за да ти отвара сам врати кога ќе се доближиш и да го палиш на дугме без да вадиш клучеви, а после ќе отклучуваш брави како да сме '91 година.

Една на волан брава, една на мењач и тури и еден прекидач под волан за струја.... Абе каско само и спиј си мирно.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
Каско нормално, и без килес уште понормално.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5693
Глупости е бравава, обичен клуч, за 20сек се обива. Поарно скриј некој прекидач некаде и ајт.
Плус ако не му се замара на некој со обивање доволно е да запни на волан лево десно и ајт. Ако ја обил веќе фабричката да го движи воланот гола вода е ова, како детиште доволно беше двајца скакулци да се оптегачиме на волан на фичо/југо ако не даваше некој дедо кључ за круг :D
« Последно менување: 22 Јули 2021, 21:32:48 pm vladic3110 »
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
Cestito nova kola.

najdobra zastita od kamcinja e folija... Keramika i razni premazi se od izmet od ptici. Kamce ako udri na 130 ne te zastituva keramikata ic.
I najpametno ti e dodeka e nova da se namesti folijata.

Protect Folija:

Oraguard 270
ili 3M protect.

Kaj nas 3M nema, pa ti ostanuva oraguard.. Oraguard go koristam i e poprilicno kvaliteten i korisen.

... sve drugo e mackanje oci. Cim patuvas cesto, mozes vo srbija da zavrsis profesionalno rabota. Za do srbija mozam da ti pomognam da zalepime na branik i na hauba kolku tolku da ja zastitis.