Автор Тема: Terenec 4x4  (Прочитано 9447 пати)

Отсутен deksa

• Редовен
  • Пораки: 1037
Terenec 4x4
« на: 15 Јуни 2021, 07:49:16 am »
Drugari mi treba sovet za pogolem terenec nesto kako primer xtrail ili outlander, budzet 7.000e sto poeftino podobro :), da e poeftino za odrzuvanje I utre primer ako resam da go prodadam, da odi polesno prodazbata.
Isto taka bitni mi se terenski sposobnosti, taka da moderni suv ne se vo igra.
Fala odnapred.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk
« Последно менување: 15 Јуни 2021, 07:56:07 am deksa »

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5929
Одг: Terenec 4x4
« Одговори #1 на: 15 Јуни 2021, 10:15:27 am »
Мислам за тие пари курац џип ќе се најди, последните месеци посебно на џиповите кренати се цените скоро дупло.

Sent from my SM-A525F using Tapatalk

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 644
    • ibiz.mk
« Одговори #2 на: 15 Јуни 2021, 10:54:54 am »
мој предлог ти е, избегнувај дигнати/преработувани џипови, таквите мас им е извадена и ке ти се кварат и ке менуваш често делови.

барај некој што не е возен офроад
https://www.reklama5.mk/AdDetails?ad=3983206

ако начекаш некој добар Patrol, мада за тие пари не верувам, држат цена, Или сите се веќе подигнати, спремни

Отсутен deksa

• Редовен
« Одговори #3 на: 15 Јуни 2021, 11:00:21 am »
мој предлог ти е, избегнувај дигнати/преработувани џипови, таквите мас им е извадена и ке ти се кварат и ке менуваш често делови.

барај некој што не е возен офроад
https://www.reklama5.mk/AdDetails?ad=3983206

ако начекаш некој добар Patrol, мада за тие пари не верувам, држат цена, Или сите се веќе подигнати, спремни
Imav Cherokee vo familija, nikako toa :)
Loso iskustvo....

Da da za dignatite gi izbegnuvam, ne mora da e nesto epten hardcore offroad, ama da ne e primer cr-v ili x3 ili qashqai.

Ke se vozi pretezno niz grad, zatoa Patrolot e golem, baram nesto pomalo, ama I pogolem gepek od rav4 primer, za na vikendica mi treba za zimski uslovi dobar 4x4, I taka mi treba 2ra kola, pa barem da odam na vikendica i po snegovi.

« Последно менување: 15 Јуни 2021, 11:07:21 am deksa »

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #4 на: 15 Јуни 2021, 11:07:13 am »
Grand Vitara ти е точно во буџет.

Најлесно продажба оди на Patrol, Pajero, Land Cruiser. Ама оди најди до 7000 такви :)

Пробај и Mercedes ML од првите, со соодветен сет гуми се стварно способни теренци. Треба само да го погодиш моторот, имаше некои фалични.

Отсутен deksa

• Редовен
« Одговори #5 на: 15 Јуни 2021, 11:11:10 am »

Grand Vitara ти е точно во буџет.

Најлесно продажба оди на Patrol, Pajero, Land Cruiser. Ама оди најди до 7000 такви :)

Пробај и Mercedes ML од првите, со соодветен сет гуми се стварно способни теренци. Треба само да го погодиш моторот, имаше некои фалични.

Dada za 7 nema takvi :)

Vitarata mi e pomala vo gepek od xtrail ili Outlander ili gresam? Inace mi fakja oko, dobar terenec, pouzdan brend.

Mercedes mislam deka se poskapi za odrzuvanje I nekako sum skeptik za offroad, sminkerski suv mi e toa :)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #6 на: 15 Јуни 2021, 11:14:41 am »
Погледни и Nissan Pathfinder, од тоа поголемо мислам нема. Малку ти е над буџет.

Мерцедесот не би го отпишал лесно, поефтин е од сите овие па со буџетот од 7000 ќе го доведеш до 100% исправна состојба, ќе пазариш А/Т гуми и кусур ќе ти остане :)

Отсутен deksa

• Редовен
« Одговори #7 на: 15 Јуни 2021, 11:21:15 am »
Pathfinderot e ludnica, samo nemam tolkav budzet, baska niz grad baagi ke mi trosi, zatoa sakav nekoja pomala klasa so pogolem gepek primer od vitara i od rav4 pa ti spomnav xtrail i outlander.

Eve ajde da stesnime krugot na:
xtrail
outlander
mercedes ml
grand vitara

sto od niv?
nekoj soodnos na cena za odrzuvanje/preprodazba/kvalitet?
od tie klasi ima povekje generacii i razlicni motori, posebno od xtrailot, koj motor da se bara, na sto da se pazi?

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
« Одговори #8 на: 15 Јуни 2021, 12:00:44 pm »
Незнам до која година гледаш, ама 2005 CRV исто така е ок количе.
Се наоѓа во тој буџет такво.

Отсутен deksa

• Редовен
« Одговори #9 на: 15 Јуни 2021, 12:13:07 pm »
Незнам до која година гледаш, ама 2005 CRV исто така е ок количе.
Се наоѓа во тој буџет такво.
2003-2008 se tie sto gi gledav, cr-v pisav pogore e baagi poskapo posleden pat koga gledav I mislam deka nema offroad sposobnosti kako gorenavedenite.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
« Одговори #10 на: 15 Јуни 2021, 12:33:28 pm »
Моделот од 2001 - до 2005 е подобар за оф роуд него ли тој од 2006 до 2011.

Иначе во истата категорија влегува со рав4 и xtrail.

Отсутен deksa

• Редовен
« Одговори #11 на: 15 Јуни 2021, 12:59:57 pm »

A da da, gresno te razbrav, noviot ne go biva :)
Steta sto na videovo gi isfrlija Santa fe I Outlander da videvme offroad test.

Santa feto e ogromen a vlaga vo budzet duri I noviot model, sto mislite za nego?
Kako bi odela prodazba ako resam da go smenam?
I dali e dobar terenec ili tesko so xtrail?

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1879
« Одговори #12 на: 15 Јуни 2021, 13:12:33 pm »

Santa feto e ogromen a vlaga vo budzet duri I noviot model, sto mislite za nego?

@deksa другар вози Санта Фе 2.0 црди 4х4 2001 ва година, од првата генерација. Можам да прашам ако те интересира нешто, од тоа што знам он често оди Китка нагоре и други предели ама не некои тешки терени.

Отсутен deksa

• Редовен
« Одговори #13 на: 15 Јуни 2021, 13:31:38 pm »

@deksa другар вози Санта Фе 2.0 црди 4х4 2001 ва година, од првата генерација. Можам да прашам ако те интересира нешто, од тоа што знам он често оди Китка нагоре и други предели ама не некои тешки терени.
Mene mi e za nakaj ezero kozjak niz jasen periodite koga ima sneg I ne pustaat koli niz preminot, ima strmni ugornici/udolnici I krivini, inaku patot e asfalt, I do vikendica imam 1km tampon so isto takvi prilicno strmni ugornici I udolnici vo dolzina od 150-200m.

Ne deka ke odam na nekoi teski predeli, ama koga vekje zemam terenec neka bide podobar da sum raat :)

Ako mozes prasaj go za takvi patista ako nekogas go vozel toj pat ili otprilika slicen.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1879
« Одговори #14 на: 15 Јуни 2021, 15:15:56 pm »

Mene mi e za nakaj ezero kozjak niz jasen periodite koga ima sneg I ne pustaat koli niz preminot, ima strmni ugornici/udolnici I krivini, inaku patot e asfalt, I do vikendica imam 1km tampon so isto takvi prilicno strmni ugornici I udolnici vo dolzina od 150-200m.

Ne deka ke odam na nekoi teski predeli, ama koga vekje zemam terenec neka bide podobar da sum raat :)

Ako mozes prasaj go za takvi patista ako nekogas go vozel toj pat ili otprilika slicen.

Возам Санта фе 2002 permanent all wheel drive, дизелче со 113 коња. За асфалт е поудобен од сите коли што сум ги возел, ако не е тогаш нешо не е у ред со подвозјето. Дупките се слушаат повеќе отколку што ги осеќам, меѓутоа возам на гуми од 2008ма, така да 😂.. не е брза, не е спора, таман си е. Прва брзина е кратка, втора е дугачка, 6та е посакувана секој пут кога возам на аутопут. Потрошња низ град 10 литри, како сакаш вози ја (чудо), на аутопут со 2000 вртежи е на 90кмч и троши 7 (на гуми од 2008ма, на нови и помалце ќе троши), на 120 троши 10 како ништо и е на 2700 вртежи, со 130 е на 3000 вртежи и троши колку сакаш или неќеш 😂 иде изнад 160 на рамно, 180 на било која удолница сум возел скопје - охрид - свети наум - скопје - охрид - скопје на еден резервоар. Резервоарот е 65 литри, па рачунај. Е сега терен, не е теренец. Нема да возиш во шума, нема да истражуваш нови патишта и нема да ја качиш солунска глава (не сум пробал али не ми се пробува 😂), али било кој постоечки пат што го возат џипови редовно нема да ја застане сантата 😂. Има добро растојание од земја, има одлична суспензија што не клапнува до земја кога ќе се начукаат 5-6 бишки унутра сосе ранци и шатори, има заштита испод мотор и мењач (пластична, меѓутоа нема потреба од нешто појако бидејќи најниската точка е предниот "subframe" а не картерот или мењачот. Мојата кола има заден "limited slip differential" така што додека не се крене предно тркало во вис, ништо не ја застанува (ова е пробано), кал, песок, снег, не е битно, проаѓа.

Тоа е што ми пиша,  плус планирал да ја продава па можел да ти прати слики ако си бил заинтересиран за таа кола.