Автор Тема: Аудиo опрема  (Прочитано 336449 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг: Аудиo опрема
« Одговори #1050 на: 04 Јуни 2017, 08:48:32 am »
Јас кога гледав не ми се бендиса многу акустичниот профил што го даваат.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1051 на: 04 Јуни 2017, 10:36:19 am »
Koлку е цената?

Зависи од дистрибутерот, чинам. Стандардната перфорација (правилно распоредени квадратни отвори) се произведува во Македонија (за Кнауф). Перфорацијата 8-15-20 се увезува. (*)
(*) Ова се информации од пред речиси една година - може да има промени.

Koлку беше цената кога си прашувал?
Ориентационо ме интересира. И таа цена ги вклучува само Knauf Cleaneo панелите, или и профилите и другите материјали потребни за конструкција? Дистрибутерите ги држат и нив?
@osmica8 можеш ти да дадеш конкретни информации за ова?

Инаку ова нажалост е неприменливо кај мене, не можам да го спуштам таванот толку.
Панеливе ми се интересни за ѕидна конструкција, за евентуална поедноставна импровизација на бас трапови. Проблем е и тоа што панелите не се сечат, или само со некоја специјална опрема се сечат, не разбрав баш добро. Најголем проблем сепак е стаклената волна која ја ставаат директно над Knauf Cleaneo панелите, па уште и без никаква бариера (на жалост изгледа мора така, за аудио абсорпцијата да иде непречено). Стаклената волна никако нема ставам дома, сите треба да знаете дека дел од нејзе редовно ќе завршува во воздухот и дека е многу штетна. Треба да се најдат некои заменски материјали за аудио абсорпција, на нет читав за материјал од слоеви компресиран памук, наводно го ставаат и под поклопецот од машините за перење садови, вака изгледа кај мојата машина:

Еве го целиот процес на инсталација на Knauf Cleaneo панелите, за тие што ги интресира:

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 857
  • ...кад звизде шурикени.
« Одговори #1052 на: 04 Јуни 2017, 16:43:51 pm »
Koлку беше цената кога си прашувал?
Ориентационо ме интересира. И таа цена ги вклучува само Knauf Cleaneo панелите, или и профилите и другите материјали потребни за конструкција? Дистрибутерите ги држат и нив?

Инсталацијата кај мене ја направи дистрибутерот. Беше дел од поголем зафат, па не можам да ти кажам точно цена, но ќе се обидам деновиве да добијам нешто попрецизно.

Најголем проблем сепак е стаклената волна која ја ставаат директно над Knauf Cleaneo панелите, па уште и без никаква бариера (на жалост изгледа мора така, за аудио абсорпцијата да иде непречено). Стаклената волна никако нема ставам дома, сите треба да знаете дека дел од нејзе редовно ќе завршува во воздухот и дека е многу штетна.

Се става камена волна наместо стаклена. URSA како произведувач кој локално се дистрибуира има производи со сите потребни сертификати за домашна употреба.

Инаку ова нажалост е неприменливо кај мене, не можам да го спуштам таванот толку.

Колку ти е висок таванот? Кај мене е инсталирано во стан со стандардна висина - чинам 2.60м пред монтажа која одзема 15цм.

Ќе гледам вечерва да поставам една 3/4 фотка за да доловам до некаде како изгледа.
« Последно менување: 04 Јуни 2017, 16:53:59 pm InSides »

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
« Одговори #1053 на: 04 Јуни 2017, 20:52:40 pm »
Rigips Rigiton 8/15/20, спуштен нешто помалку од 20цм:

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #1054 на: 04 Јуни 2017, 21:40:30 pm »
@ Van  цени за Cleaneo незнам, не се занимавам со тоа. Нешто ми се врти во глава како 500 ден за панел, ама можи да е тоа цена за дијамант плоча.

Ќе си прашаш кај луѓето што ќе ти монтираат.

Иначе во зависност од дизајнот на панелот се сечи или не.

Иначе за да функционира ова, мора да спуштиш плафон и да ставиш изолација позади панелот.
Стаклена волна одамна не се произведува. Оваа што ја ставаат е камена волна. Како што ти посочи погоре InSides - со сите сертификати и препораки за домашна употреба.
Иначе во системот на Кнауф е со производство на Кнауф. Не е Урса.

Иначе ако сакаш по професионално да се позанимаваш со просторот од Кнауф имаат инженер кој е специјализиран за акустика и си има алат со него за мерење на акустиката.

Така да можиш да си го викниш и да ти пресмета колку панели ти требаат и на која позиција.

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2241
« Одговори #1055 на: 01 Август 2017, 11:24:13 am »
Познава ли некој кој за одредена сума носи аудио опрема од Бугарија(Техномаркет.бг).Значително е поефтина опремата таму отколку тука.На пример Јамо звучки 626 HCS во Бугарија се 800 лева(400е) а тука во Зец 36000ден(600е).Што е многу многу е.Па ако некој прави такви услуги,нека си го земе повратокот од ДДВто,мислам дека на Бугарската граница го враќаат ако не сум грешка.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #1056 на: 11 Септември 2017, 01:43:50 am »
На постот погоре гледам нема коментари,а веќе сум многу загреан за озвучување и поинтензивно почнав да барам и разгледувам по нетот.

Одлучен сум да ги земам звучкиве од Бугарија,од Техномаркет.

Се работи за модел S 626 HCS кој во Бг во Техномаркет чинат 900лева-450е.

https://www.technomarket.bg/tonkoloni/jamo-s-626-hcs-black-ash-09132198

Во Зец постариот модел S 606 HCS чини 600 евра,а и слушнав за многу нечесни работи и премотани неоригинални звучници кои ги продавал,и во Кавадарци пробал да продаде некоја копија на пионир засилувач,па тужби и слично.

Е сега звучките треба да ги спарам со некој 5.1 засилувач.Во Бг исто најдов представник на Пионир technopolis и techmart.
http://www.technopolis.bg
Само во дилема сум дали појачалото да биде 5x130w PIONEER VSX-531-K

http://www.technopolis.bg/bg/HI-FI-components/%D0%A0%D0%95%D0%A1%D0%98%D0%99%D0%92%D0%AA%D0%A0-PIONEER-VSX-531-K/p/55808

Или 5x105w  Pioneer VSX-330-K

https://techmart.bg/%D0%A0%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%B9%D0%B2%D1%8A%D1%80%20Pioneer%20VSX-330-K

Сакам појачалото да го поврзам со ТВто(сони )и мислам дека со ХДМИ кабел со лаптопот.За ХДМИ влез имаат и двете појачала,но за да го поврзам со ТВто мислам треба да има дигитален аудио ИН,Сонито има дигитал аудио out.

Но некако VSX-531-K повеќе ме влече,но да не е премоќно па да ги оштетам звучниците?

Колку што сум информиран на техничка стока која е поскапа од 350 евра подлежи на оданочување од 18%,но имаш поврат на ДДВ на стоката која ќе ја изнесеш од Бугарија.Има некој искуство со ова,и ако може подетално да каже искуство и слично.

Сумата која планирам да ја потрошам за ова мое мало задоволство е околу 800-900евра.До аудифилите ако има некој некоја подобра комбинација или замерка на мојот избор нека кажат.Планирам наредниот месец да одам во Бг па имам време за други комбинации.

Отсутен Dimac

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 674
« Одговори #1057 на: 11 Септември 2017, 09:14:53 am »
од лично искуство мислам дека нема воопшто да згрешиш со комбинацијата и купувањето на опремата од Бугарија-зошто??

Пред 3 години од Зец го купив комплетот појачало со сараунд Pioneer HTP 070...

Бидејки сараундот не ми ги задоволуваше потребите, односно ми недостасуваа високи и чисти тонови, се одлучив за Јамо С426 модел...

Jamo-то во Зец коштаа 14000 денари а јас ги купив од Техномаркет Бугарија по цена од 8000 денари.

Комбинацијата за мој потреби е перфектна, чисти тонови со длабок бас подржан од вуферот, за домашни прослави, оптеретувани до максимум без никакви изобличувања на звук, малтретирани по 5-6 саати, со еден збор-презадоволен!

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
« Одговори #1058 на: 11 Септември 2017, 09:45:21 am »
Сакам појачалото да го поврзам со ТВто(сони )и мислам дека со ХДМИ кабел со лаптопот.За ХДМИ влез имаат и двете појачала,но за да го поврзам со ТВто мислам треба да има дигитален аудио ИН,Сонито има дигитал аудио out.

Не ти треба дополнителен кабел. Двата рисивери кои ги споменуваш имаат ARC [audio return channel] на HDMI излезот. Ова е дел од HDMI 1.4 спецификација, и овозможува звукот од телевизорот [во дигитална форма] да се пренесе назад кон рисиверот. Во основа, ти го вклучуваат дигиталниот излез во HDMI кабелот.

Така што, за поврзување со ТВ, ОК си, не ти треба ништо повеќе од HDMI кабел.

Дополнително, преку ARC можеш да ги контролираш рисиверот и ТВ преку едно далечинско.

Но некако VSX-531-K повеќе ме влече,но да не е премоќно па да ги оштетам звучниците?

Обата се соодветен избор. Би требало да имаат overcurrent protection, така што ќе бидеш во ред без разлика.

Колку што сум информиран на техничка стока која е поскапа од 350 евра подлежи на оданочување од 18%,но имаш поврат на ДДВ на стоката која ќе ја изнесеш од Бугарија.Има некој искуство со ова,и ако може подетално да каже искуство и слично.

Единствен проблем кој го гледам со тоа е гаранција - не толку за звучниците колку за рисиверот. Во случај на проблем во гарантен рок - дали некој локално би ти ја признал гаранцијата?

Обично не мислиме на гаранција додека не ни треба - а во новите рисивери од овој тип, тешко што е останато што не е SMD, а со тоа и малку посложено за поправка - во овластен сервис под гарантен рок ќе ти сменат плочка и нема да се замараат.

Сумата која планирам да ја потрошам за ова мое мало задоволство е околу 800-900евра.До аудифилите ако има некој некоја подобра комбинација или замерка на мојот избор нека кажат.Планирам наредниот месец да одам во Бг па имам време за други комбинации.

Denon AVR-X540BT е соодветна алтернатива, 5x130W на 6 ома. 300 EUR во Германија, тука не би требало да биде нешто поскапо.

Друга алтернатива е Yamaha RX-V381.

Провери во Болин, Алфа Аудио, Пикс+.

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5662
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #1059 на: 11 Септември 2017, 09:58:22 am »
На постот погоре гледам нема коментари,а веќе сум многу загреан за озвучување и поинтензивно почнав да барам и разгледувам по нетот.

Одлучен сум да ги земам звучкиве од Бугарија,од Техномаркет.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Се работи за модел S 626 HCS кој во Бг во Техномаркет чинат 900лева-450е.

https://www.technomarket.bg/tonkoloni/jamo-s-626-hcs-black-ash-09132198

Во Зец постариот модел S 606 HCS чини 600 евра,а и слушнав за многу нечесни работи и премотани неоригинални звучници кои ги продавал,и во Кавадарци пробал да продаде некоја копија на пионир засилувач,па тужби и слично.

Е сега звучките треба да ги спарам со некој 5.1 засилувач.Во Бг исто најдов представник на Пионир technopolis и techmart.
http://www.technopolis.bg
Само во дилема сум дали појачалото да биде 5x130w PIONEER VSX-531-K

http://www.technopolis.bg/bg/HI-FI-components/%D0%A0%D0%95%D0%A1%D0%98%D0%99%D0%92%D0%AA%D0%A0-PIONEER-VSX-531-K/p/55808

Или 5x105w  Pioneer VSX-330-K

https://techmart.bg/%D0%A0%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%B9%D0%B2%D1%8A%D1%80%20Pioneer%20VSX-330-K

Go imam istiot set i da znaesh nem da zgresish.
Go moristam veke 5+godini i te kako si  brka rabota.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #1060 на: 11 Септември 2017, 11:06:22 am »
Дополнително, преку ARC можеш да ги контролираш рисиверот и ТВ преку едно далечинско.

Мала исправка, контролата на уреди преку ТВ се обавува преку CEC (Consumer Electronics Control) и најчесто го подддржуваат сите ХДМИ порти на телевизорот додека ARC (Audio Return Channel) е поддржан на најчесто една до две ХДМИ порти.

Denon AVR-X540BT е соодветна алтернатива, 5x130W на 6 ома. 300 EUR во Германија, тука не би требало да биде нешто поскапо.
Друга алтернатива е Yamaha RX-V381.
Провери во Болин, Алфа Аудио, Пикс+.

Се слагам, и јас би препорачал Јамаха пред Пионир а Денон секако пред било кое од овие две со тоа што денонот е поскапичок. Во нептун имаат 381 а 20К а 481 е 25К. Може да се земе во обзир и новиот модел, 483 за 26К. Незнам кој ги носи Јамаха, може да се провери кај увозникот пошто нептун знаат да забегаат со цени на вакви ствари.

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
« Одговори #1061 на: 11 Септември 2017, 14:39:40 pm »
Мала исправка, контролата на уреди преку ТВ се обавува преку CEC (Consumer Electronics Control) и најчесто го подддржуваат сите ХДМИ порти на телевизорот додека ARC (Audio Return Channel) е поддржан на најчесто една до две ХДМИ порти.

Прифатено. Во основа, терминологијата е интерна. Кај Panasonic, VieraLink = ARC + CEC.

Клучно за CEC / ARC, секако, е и телевизорот да го поддржува тоа.

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
« Одговори #1062 на: 11 Септември 2017, 14:42:01 pm »
Незнам кој ги носи Јамаха, може да се провери кај увозникот пошто нептун знаат да забегаат со цени на вакви ствари.

Болин. Последно колку се сеќавам.

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #1063 на: 11 Септември 2017, 16:52:17 pm »
Денеска се слушнав со моја братучеда која живее во Германија,и на ибеј.де го најдов истиот сет на Јамо за околу 400-460евра.Ако го нарача за два дена ќе и стигне таму,па до тука со камион некако да се донесат.
Е сега не би требало да има некои нерегуларности околу квалитетот и слично,ако нешто не е во ред можат и да ги вратат назад.
https://m.ebay.de/itm/Jamo-S-626-HCS-ESCHE-schwarz-S-626-NEU-5-0-Komplett-SET-NEW-STUDIO-LINE-/192031014400?epid=1917635659&hash=item2cb5f0be00%3Ag%3ApOgAAOSwPCVYBmCZ&_trkparms=pageci%253Af481588b-96f9-11e7-810c-74dbd180a8f7%257Cparentrq%253A7140550815e0a9e4aa0933fafff2cfa1%257Ciid%253A1

Или линк од аудио маркетот.

https://www.elektrowelt24.eu/shop/Lautsprecher/Surroundsysteme/Jamo/Jamo-S-626-HCS-Lautsprechersystem-Apfel-dunkel-oder-schwarz::4146.html

Е сега тие таму нема да можат да ги слушнат да ги вклучат,туку како се спакувани да ми ги пуштат мене па јас тука треба да ги видам.И тоа малку ме предомислува.

Што се однесува до појачалото дефинитивно од тука ќе го земам,заради гаранцијата и слично.Е сега ми останува да прошетам низ Скопје,и да барам дали Денон или Јамаха,штом се подобри од пионирот.За сони појачало што ќе кажете?
« Последно менување: 11 Септември 2017, 17:26:41 pm AUDI »

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #1064 на: 13 Септември 2017, 00:12:17 am »
Апдејт.

Нарачани звучките денес од страна на братучеда ми во Германија,до петок треба да стигнат на нејзина адреса.Нарачани се од https://www.elektrowelt24.eu/shop/ ,на веб страната пишува дека е Authorized dealer на ЈАМО,кога ќе пристигнат ќе се проверат визуелно.За транспорт до Македонија,најдов лице кое секоја недела со комбе носи патници до Германија и доставува пакети од Македонија до Германија и обратно.За услугата ми побара 70е.И ако се се одвива по планот звучките треба да ги имам кај мене за недела-две.

Денес исконтактирав со Аудиоцентар во врска со појачалото Denon AVR-X540BT,денес го добиле но неможеа цена да ми кажат.Утре ќе се слушнам со дечките да ми кажат цена.Во Германија во истата продавница од каде се нарачани звучките Denon AVR-X540BT чини 329 е .

Уште едно прашање до аудиофилите,со каков кабел да ги поврзам звучките и појачалото.Од каде и колку му е цената од метар.